• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Solutii de protectie antiseismica pentru constructii

Cerecetatorii germani de la Institutul pentru Tehnologia Constructiilor din Karlsruhe au finalizat lucrarile de cercetare si testare a unui tapet protector realizat din fibre de sticla, in vederea stabilizarii peretilor din caramida, expuse cutemurelor.

O componenta rigida si una elastica

La prima vedere, este greu de crezut ca o simpla panza subtire ar putea stabiliza constructia de caramida si ar impiedica distrugerea ei, daca nu chiar si prabusirea.

Cu toate acestea, panza, montata in strat monolit cu zidaria, determina distribuirea echilibrata a solicitarilor in cazul seismului, astfel incat vibratiile sa se distribuie in mod uniform asupra intregii constructii, diminuand uneori de cateva zeci de ori eforturile punctuale si, mai ales, socurile produse de seism.

Inventatorul procedeului, Moritz Urban, a explicat presei ca principiul porneste de la faptul ca structura materialului este constituita din doua componente independente, care insa actioneaza impreuna. Informatiile au fost preluate si de Deutsche Welle si Infoniac.ru

Prima componeta este structura fibrelor din sticla, structura cu calitati deosebite privind rezistenta, capabila sa preia sarcini mari, fara sa cedeze, la actiunea acestora.

A doua componenta este, dimpotriva, elastica, datorita structurii tesute a materialului. Fibrele, imbinate in sistem textil, sunt in stare sa accepte deformatii elastice, asigurand distributia uniforma a energiei transmisa violent prin unda seismica.

Distribuirea uniforma a acceleratiilor

In mod obisnuit, seismul produce acceleratii diferite de la un punct la altul, tinzand sa genereze deformatii de felul valurilor oceanului, capabile sa provoace fisuri si sa distruga zidaria. Distribuirea uniforma a acceleratiilor impiedica atat fisurarea, cat si distrugerile ulterioare.

Chiar daca amplitudinea mare a miscarilor seismice determina in cele din urma dizlocarea caramizilor, ele nu cad gramada peste oameni sau blocand iesirile, ci raman retinute de stratul elastic.

Cu alte cuvinte, structura rigida este destul de rezistenta ca sa opreasca prabusirea pana la un moment dat, iar cea elastica retine la nevoie, inreteaua ei, elementele dizlocate.

Chiar daca zidaria a cedat, ea nu se va rabusi brusc, nu va strivi oamenii si nici nu va impiedica accesul lor spre iesire daca, in ultima clipa, ei ar incerca sa se salveze.


http://www.ziare.com/stiri/cutremur...ctie-antiseismica-utila-si-in-romania-1160186
 
Lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Ce unde seismice au frecventa de 50 de Hz? Spectrul pachetului de unde se afla la valori mult mai mici ale frecventei, mai ales in cazul cutremurelor subcrustale din zona Vrancea. In general undele seismice au lungimi de unda de peste 1 km astfel incat imprastierea - de tip Rayleigh - pe niste gauri cu adancimea de 5 metri este mica. Acest tip de imprastiere elastica este responsabil pentru culoarea albastra a cerului, cand radiatiile din spectrul vizibil cu lungimea de unda mai mica sunt imprastiate mai puternic de moleculele din atmosfera. Coeficientul de imprastiere Rayleigh este puternic influentat de frecventa (este proportional cu puterea a 4 a frecventei). Cate ceva despre imprastierile Rayleigh si Mie.

In plus se face o confuzie intre refractie si imprastiere. Refractia - spre exemplu - a dus la descoperirea discontinuitatii Mohorovicic dintre crusta si manta. (Wikipedia)

Refraction_of_P-wave.PNG


Refractia undelor seismice constituie si o metoda de prospectiune geofizica, asa ca fenomenele sunt bine cunoscute.
 
Back
Sus