• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Stiri seismice

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Simulare cu peripeţii miercuri, la Piteşti. Echipele de intervenţie din mai multe judeţe au organizat un exerciţiu în caz de cutremur. Oficial, totul a mers bine, doar că prinşi în focul intervenţiei, salvatorii au uitat să-i anunţe şi pe locatarii blocurilor din zonă ce se întâmplă.
Realitatea
 
Uite declaratii despre cutremurele din Bulgaria. Astia zic aici ca este o consecinta, producerea de cutremure, din cauza exploziei de la Celopecene.


\"Capitala bulgară Sofia va fi în continuare afectată de cutremure până în decembrie, dar acestea vor avea o intensitate mai mică decât cel de sâmbătă, a declarat Nikolai Miloşev, directorul Institutului de geofizică din cadrul Academiei bulgare de Ştiinţe, relatează Standart în ediţia electronică.

Populaţia capitalei bulgare a fost cuprinsă de panică sâmbătă noaptea, mii de persoane părăsindu-şi locuinţele, iar barurile şi cinematografele golindu-se imediat.

Un al doilea cutremur i-a trezit pe locuitori la ora 07.03 (07.03 ora României), dar a avut o intensitate mai mică decât primul, potrivit seismologilor.

\"Este din cauza exploziei de la Celopecene\", a declarat primarul oraşului, Boiko Borisov, potrivit căruia explozia care s-a produs în vară la un fost depozit de armament din Celopecene a generat activitatea seismică.\"
 
Potrivit cercetatorilor, atunci cand cutremurele ridica sau coboara scoarta terestra de pe fundul oceanului, obliga coralii sa creasca mult in afara spatiului lor.
Oamenii de stiinta cred ca unul dintre viitoarele cutremure ar putea chiar sa-l depaseasca in magnitudine pe cel de 9,15 grade pe scara Richter din 2004, care a omorat aproximativ 230.000 de oameni din Asia in urma tsunami-ului declansat.

Ziua
 
Se pare ca valuri seismice mari, generate de cutremure foarte violente in zona Sumatrei, au mai fost observate in 1797 si 1833. A urmat o \"pauza\" mare pana in 2004. Si aceste datari se bazeaza tot pe studiul stratelor de corali din apropierea coastelor Sumatrei.
 
Primul mare cutremur de pamant din acest secol in zona Vrancea, se va produce pana in 2011, sansele crescand de la an la an\", ne-a declarat conf. univ. dr. Stefan Amaritei de la Universitatea \"Petre Andrei\" din Iasi. \"Intervalul mediu de timp in care are loc un cutremur devastator in Romania este de 34,89 de ani. Dupa calcule clar stiintifice am ajuns la concluzia ca un cutremur mare va lovi Romania pana cel tarziu 2011\", a spus Amaritei. \"Regula de producere a seismelor de mare intensitate si durata, din zona Vrancea, arata ca diferenta dintre anul producerii unui cutremur si anul producerii cutremurului precedent este, in mod alternativ, mai mare sau mai mare decat media (35 de ani, calculata prin ajustarea valorii 34,89 ani)\", ne-a explicat Amaritei.
Ziua
 
Ceea ce uita domnul profesor sa observe este faptul ca, totusi, 2 cutremure vrancene puternice consecutive nu se produc fix la 32 de ani sau fix la 35 de ani. Dovada este situatia din ultimii 200 de ani: 1802, 1829, 1838, 1868, 1893, 1894, 1908, 1940, 1977, 1986, 1990. Doar 4 dintre aceste cutremure au fost catastrofale.
 
Ce nu luati deloc in calcul sunt diversele teste care se fac fara ca noi sa stim. Nu ma refer la teste din Romania ci in alte tari.
 
Potrivit cercetatorilor, atunci cand cutremurele ridica sau coboara scoarta terestra de pe fundul oceanului, obliga coralii sa creasca mult in afara spatiului lor.
Oamenii de stiinta cred ca unul dintre viitoarele cutremure ar putea chiar sa-l depaseasca in magnitudine pe cel de 9,15 grade pe scara Richter din 2004, care a omorat aproximativ 230.000 de oameni din Asia in urma tsunami-ului declansat.

Ziua

Informatia e nula. Asta pot sa o spun si eu. Si mai pot sa spun ca sunt convinsa ca unul din viitoarele cutremure vrancene ar putea sa depaseasca 7.6 grade pe Richter.
 
Aschiuta, oamenii speculeaza si ei, ce sa faca...:harhar:
 
Primul mare cutremur de pamant din acest secol in zona Vrancea, se va produce pana in 2011, sansele crescand de la an la an\\", ne-a declarat conf. univ. dr. Stefan Amaritei de la Universitatea \\"Petre Andrei\\" din Iasi. \\"Intervalul mediu de timp in care are loc un cutremur devastator in Romania este de 34,89 de ani. Dupa calcule clar stiintifice am ajuns la concluzia ca un cutremur mare va lovi Romania pana cel tarziu 2011\\", a spus Amaritei. \\"Regula de producere a seismelor de mare intensitate si durata, din zona Vrancea, arata ca diferenta dintre anul producerii unui cutremur si anul producerii cutremurului precedent este, in mod alternativ, mai mare sau mai mare decat media (35 de ani, calculata prin ajustarea valorii 34,89 ani)\\", ne-a explicat Amaritei.
Ziua


Detalii cu privire la modul de calcul facut de dansul sunt date aici: http://www.ziaruldeiasi.ro/local/sint-sanse-mari-pentru-un-seism-puternic-in-2009~ni5203

Mi se pare tare simplist si neconvingator. In plus intervalul de timp pentru astfel de prognoze statistice mi se pare infim.

Pe de alta parte ma intreb cum determina gradul de incarcare Dl Marmureanu cand spune ca Vrancea nu e incarcata. Inteleg ca aparatura pentru a determina lucrul asta nu ar exista (cel putin oficial). Atunci mai raman calculele. Sau, daca e sa implicam si putin teorie a conspiratiei, cutremurele din 1940, 1977 sau 1986 au fost rezultantele unor actiuni umane si e normal atunci ca Vrancea nu e incarcata, pentru ca nu s-a produs factorul uman cheie.
 
Aschiuta, eu cred ca prin \"nu e incarcata\" el vrea sa spuna ca nu s-a ajuns inca intr-un stadiu foarte avansat de pregatire a rupturii finale, in sensul ca nu apar fisuri, fracturari minore cu caracter precursor pe termen relativ scurt. Mi se pare mai logica o astfel de interpretare. Vrancea acumuleaza, oricum, energie, dar e un proces pe termen mai lung, care \"urmeaza\" anumite etape. :harhar:
 
1. Bine, dar atunci pe ce se bazeaza cand spune asta? O zice la feeling? O zice dupa frecventa cutremurelor (mici si dese, de exemplu)?

2. Care ar fi etapele?

:harhar:
 
Sa o luam babeste(so nu este pentru tine asa ca sa nu iti aud pliscul). Pune un tub de pasta de dinti intre 2 caramizi. La inceput apesi dar nu vezi reactie la tub... insa la un moment dat presiunea face pasta sa iasa din tub.
Cam asa este si cu Vrancea asta dar sunt alte forte. Marmureanu stie si controleaza seismicitatea in lume si presiunile placilor asupra zonei Vrancea asa ca stie el ce stie.
 
O comparatie mai buna este urmatoarea. Imaginati-va o caramida, sau un fragment de stalp, pe care il apesi. De fapt, sa presupunem ca acest fragment de stalp este presat din diferite directii. La un moment dat, cand fortele de comprimare sunt prea mari, sau/si cand se depaseste limita rezistentei la rupere din cauza ca eforturile cumulate, in timp (mai lung sau mai scurt) au devenit \"insuportabile\", stalpul incepe sa se fisureze, apar mici fisuri, fracturi, cu un anumit timp inainte sa cedeze, sa se disloce intr-un anumit punct. Cam asa e si Vrancea noastra, un \"stalp\" scufundat in astenosfera, asupra caruia se exercita compresiuni din mai multe parti. Compresiunile nu inceteaza niciodata, subliniez, niciodata ! Stalpul \"paraie\" in permanenta, dar rezista. La un moment dat, cand eforturile cumulate asupra blocului litosferic subdus sunt prea mari, cand se apropie limita rezistentei la rupere, altfel spus, cand pamantul \"nu mai rezista\", blocul litosferic incepe sa se fisureze, apar ruperi minore concentrate, fie adiacente zonei focale a viitorului cutremur major, fie chiar in viitorul hipocentru.
 
:harhar: ai cumva impresia ca toata lumea este experta in fizica, chimie si seismologie?
toti simt cutremurele si toti trebuie sa intelegem cat de cat ce se intampla in zona Vrancea.
 
Despre blocul litosferic si subductie se invata in scoala generala (daca nu ma insel, in clasa a 7-a sau a 8-a).
 
In plus, Marmureanu nu are cum sa controleze si sa dea comenzi la cutremurele din lume, si nici nu poate controla dinamica placilor si sub-placilor tectonice. Formularea matusii Dodo e cam ambigua, lasa loc la interpretari :rolleyes: :rolleyes: Cred ca Doddy a vrut sa spuna ca \"observa\" sau \"inregistreaza cutremurele mari din lume\". Asta e altceva...:harhar:
 
vai ce-am mai rad ca nu ai tu ce comenta si acum faci teoria cuvantului.
 
Pai cine imi scoate ochii si se ia mereu de mine ca cica nu intelege nimeni nimic din ceea ce scriu eu ???????? Cum adica, nu intelege nimeni nimic ? Eu cel putin folosesc un limbaj mai stiintific asa, oricum neambiguu. In schimb, cand scrii ca Marmureanu controleaza cutremurele si miscarea placilor tectonice, cineva neavizat ar putea crede ca dumnealui apasa pe niste butoane, comandand de la distanta miscarea placilior...Ei, comedie !
 
deja ai epuizat subiectul de cateva zeci de ori si cauti motiv de explicatii la explicatii.
Distractie placuta!
 
Back
Sus