• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Stiri seismice

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Campia Romana (Estul Munteniei)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,0 grade, s-a produs in seara zilei de luni, 5 februarie, in Campia Romana (Estul Munteniei).

5feb2024 MUNT 4 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 23h50min46sec (21h50min46ec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona SLOBOZIA-URZICENI, judetul Ialomita (44,61 grade latitudine Nordica, 27,07 grade longitudine Estica).

1617092.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 15,8 km si a avut magnitudinea locala ML de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima in zona epicentrala a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Estul Munteniei, in judetele Ialomita, Calarasi, Ilfov si in partea sudica a judetului Buzau, cu intensitati de la II la III-IV grade.
In ultimele luni, mai multe cutremure crustale minore s-au produs in Campia Romana, incepand cu seismul din 2 noiembrie 2023 (magnitudine ML 3,3) care a avut epicentrul in zona URZICENI-POGOANELE. Seismele din Estul Munteniei sunt legate de falia Intra-Moesica sau de diferite fracturi locale corelate cu aceasta.
De asemenea, mai multe cutremure cu magnitudini ML pana la 2,9 grade au avut loc in ziua de 5 februarie 2024 in partea nordica a Campiei Romana, zona GAESTI (judetul Dambovita).
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in Sudul Iranului

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,0 grade (magnitudinea locala 5,0), s-a produs in ziua de sambata, 24 februarie, in Sudul Iranului.

1625531.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 7h34min UTC (ora locala 11h04min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, de Institutul International de Inginerie a Cutremurelor si Seismologie-Centrul National al Retelei Seismice de banda larga din Iran si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Hormozgan din Sudul Iranului, la Nord de stramtoarea Hormuz.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,0 grade (magnitudinea locala 5,0).
Miscarea seismica a fost resimtita in partea sudica a provinciei Hormozgan.
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade in Nord-Vestul Chinei (Sudul provinciei Xinjiang)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,7 grade, s-a produs in ziua de duminica, 25 februarie, in Nord-Vestul Chinei (Sudul provinciei Xinjiang).

1625823.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h15min UTC (ora locala 10h15min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Sudul provinciei Xinjiang, intr-o zona slab populata din Nord-Vestul Chinei.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,7 grade . Seismul a fost o alta replica a cutremurului major cu mgnitudinea de 7,0 grade produs pe 22 ianuarie.
Miscarea seismica a fost resimtita in provincia chineza Xinjiang, dar si in Kirgistan si Kazahstan.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in zona de fractura Owen (Nord-Vestul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment 5,0 grade, s-a produs in ziua de luni, 26 februarie, in zona de fractura Owen din Nord-Vestul Oceanului Indian.

1626462.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h15min UTC (ora locala 20h15min in Yemen). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona de fractura Owen, la cca. 400-450 km Est de coastele Yemenului.
Seismul s-a produs la adancimea de 13 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Zona de fractura Owen are in general activitate seismica moderata, generata insa de alunecarea placii Indiene in raport cu placa Arabiei.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 4,2 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal minor, cu magnitudinea locala de 4,2 grade, s-a produs in ziua de joi, 29 februarie, in regiunea Vrancea.

29feb2024 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 11h25min45sec (ora 9h25min45sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Buzaului, la Nord de GURA TEGHII, judetul Buzau (45,59 grade latitudine Nordica, 26,43 grade longitudine Estica).

1627604.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 146,7 km si a avut magnitudinea ML de 4,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita foarte slab in cateva orase mari din Muntenia si Moldova, cu intensitati de II grade.
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade in zona de fractura Owen (Nord-Vestul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de vineri, 1 martie, in zona de fractura Owen din Nord-Vestul Oceanului Indian.

1628291.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h29min UTC (ora locala 20h29min in Yemen). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona de fractura Owen, la cca. 400-450 km Est de coastele Yemenului.
Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Un alt cutremur moderat, cu magnitudinea moment 5,0, a mai avut loc in aceeasi zona in ziua de luni, 26 februarie.
Zona de fractura Owen are in general activitate seismica moderata, generata insa de alunecarea placii Indiene in raport cu placa Arabiei.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1628291.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Oceanul Indian-Zona de fractura Owen 1 martie
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 grade in regiunea Insulei Macquarie (Sudul Oceanului Indian)

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,7 grade, s-a produs in ziua de duminica, 3 martie, in regiunea Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.

1629160.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 16h16min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1629160.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Ins. Macquarie 3 martie
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,4-5,5 grade in Sud-Estul Iranului

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,4 grade (magnitudinea locala 5,5), s-a produs in ziua de marti, 5 martie, in Sud-Estul Iranului.

1629969.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h20min UTC (ora locala 7h50min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, de Institutul International de Inginerie a Cutremurelor si Seismologie-Centrul National al Retelei Seismice de banda larga din Iran si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Sistan-Baluchistan din Sud-Estul Iranului, in apropiere de granita dintre Iran si Pakistan.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 20 km si a avut magnitudinea mb de 5,4 grade (magnitudinea locala 5,5).
Miscarea seismica a fost resimtita in partea sud-estica a tarii, in zone relativ slab populate. Nu au fost raportate pagube materiale.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,9 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal minor, cu magnitudinea locala de 3,9 grade, s-a produs in ziua de marti, 5 martie, in regiunea Vrancea.

5mart2024 VR 1 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 15h12min42sec (ora 13h12min42sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, la Sud-Vest de NEREJU, judetul Vrancea (45,70 grade latitudine Nordica, 26,66 grade longitudine Estica).

1630168.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 128,8 km si a avut magnitudinea ML de 3,9 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita foarte slab in cateva orase mari din Muntenia si Moldova, cu intensitati de II grade.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade in regiunea Insulei Macquarie (Sudul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de marti, 5 martie, in regiunea Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.

1630303.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 19h52min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1630303.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Ins. Macquarie 5 martie

In ziua de duminica, 3 martie, in aceeasi zona a mai avut loc un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,7 grade.
 
Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,4 grade in Moldova centrala -Podisul Barladului (judetul Bacau)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 3,4 grade, s-a produs in seara zilei de duminica, 10 martie, in Moldova centrala -Podisul Barladului (judetul Bacau).

10mart2024 MOLD INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora 22h42min04sec (20h42min04sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in centrul Podisului Barladului, la Nord de localitatea RACHITOASA, la limita dintre judetele Bacau si Vaslui (46,50 grade latitudine Nordica, 27,36 grade longitudine Estica).

1632496.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 17,0 km si a avut magnitudinea ML de 3,4 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli in zona epicentrala.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Podisul Barladului, in judetele Bacau si Vaslui, inclusiv in municipiile Bacau si Vaslui. Seismul a mai fost resimtit si in judetul Iasi.
Podisul Barladului este o arie cu seismicitate crustala din Moldova central-sudica. In aceasta regiune se produc destul de frecvent cutremure de mica adancime cu epicentre localizate in mai multe zone, atat in partea nordica a Podisului Barladului, cat in in zone centrale si sudice. Astfel, in perioada 2019-2022 s-au produs mai multe seisme crustale in partea nordica a Podisului Barladului -zona localitatii NEGRESTI (judetul Vaslui), cu magnitudini de pana la 4,2 grade pe scara Richter. Focarele au fost localizate la adancimi de 5-10 km. Mai multe cutremure crustale cu magnitudini ML de pana la 4,2 grade s-au produs si in Sudul Podisului Barladului in iulie 1990. Cel mai puternic cutrenur crustal cunoscut avand sursa in Podisul Barladului a avut loc la 31 ianuarie 1900, epicentrul fiind localizat, potrivit datelor din catalogul ROMPLUS, in partea centrala a Podisului Barladului (46,50 grade latitudine Nordica, 27,30 grade longitudine Estica). Seismul din ianuarie 1900 a avut magnitudinea estimata Mw 5,5 (ML 5,7) si a fost resimtit cu intensitatea maxima de VI grade in zona epicentrala.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade pe Dorsala Vest-Indiana-Antarctica (Sudul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade, s-a produs in ziua de miercuri, 13 martie, pe Dorsala Vest-Indiana-Antarctica (Sudul Oceanului Indian).

1633780.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 20h06min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat pe un segment din Dorsala Vest-Indiana-Antarctica (Sudul Oceanului Indian).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 21 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1633780.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Dorsala Vest-Indiana-Antarctica 13 martie
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,4 grade in Muntenegru

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,4 grade, s-a produs in ziua de joi, 14 martie, in Muntenegru, in apropiere de granita cu Bosnia-Herzegovina.

1633877.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 3h06min UTC (ora locala 4h06min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Vestul Muntenegrului, in vecinatatea granitei cu Bosnia-Herzegovina, la 77 km Nord-Vest de capitala Podgorica.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 7 km si a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe.
Nu au fost raportate pagube semnificative. Miscarea seismica a fost resimtita in Muntenegru dar si in Bosnia-Herzegovina, inclusiv in capitala Sarajevo, aflata la peste 200 km de epicentru. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in Serbia, Albania, Croatia si in Macedonia de Nord.
Cutremurul se incadreaza in seismicitatea specifica regiunii balcanice. Regiunea balcanica se caracterizeaza prin seismicitate ridicata. Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs in Bosnia-Herzegovina in aprilie 2022. In decembrie 2020 s-a produs un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,4 grade in centrul Croatiei, dupa ce in martie 2020 un seism moderat cu magnitudinea de 5,3 grade a afectat zona capitalei Zagreb. La 26 noiembrie 2019 un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,4 grade s-a produs in Albania (zona de coasta la Marea Adriatica). Doua cutremure puternice s-au produs in Muntenegru la 15 aprilie si 24 mai 1979 (magnitudini Mw 6,9 si, respectiv, 6,3), considerate cele mai devastatoare din istoria tarii. La 26 iulie 1963 un cutremur cu magnitudinea moment 6,1 a distrus capitala Macedoniei de Nord (Skopje). Cele mai puternice cutremure inregistrate in Peninsula Balcanica au avut loc la 4 aprilie 1904 in zona de granita dintre Bulgaria si Macedonia (doua seisme consecutive cu magnitudini moment de 7,0 si, respectiv, 7,2-7,5 grade).
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade in regiunea Insulei Macquarie (Sudul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de sambata, 16 martie, in regiunea Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.

1634603.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 0h14min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a inclus si o componenta de decrosare, potrivit EMSC:

1634603.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Ins. Macquarie 16 martie

In ziua de duminica, 3 martie, in aceeasi zona s-a produs un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,7 grade. Un alt cutremur, cu magnitudinea moment 5,9, a mai avut loc in aceeasi zona si in ziua de marti, 5 martie.
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in Golful Aden

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,3 grade, s-a produs in ziua de duminica, 17 martie, in Golful Aden.

1635109.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 6h03min UTC (ora locala 9h03min in Yemen si Somalia). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Golful Aden, la Sud de coastele Yemenului.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 9 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1635109.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Golful Aden 17 martie
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade in Vestul Afganistanului

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade, s-a produs in ziua de marti, 19 martie, in Vestul Afganistanului.

1635704.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 0h35min UTC (ora locala 5h35min in Pakistan). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Vestul Afganistanului -Sudul provinciei Kandahar, in apropierea granitei cu Pakistanul, la 163 km Vest-Sud-Vest de orasul Quetta (Pakistan).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 7 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Nu au fost raportate pagube semnificative. Miscarea seismica a fost resimtita in Afganistan (pana in orasul Kandahar aflat la 204 km Nord de epicentru) si in Pakistan (inclusiv in orasul Quetta, aflat la cca. 163 km Est de epicentru). In Afganistan, aria macroseismica a inclus provinciile Kandahar si Helmand. In Pakistan, aria macroseismica a inclus partea nordica a provinciei Balochistan (Belucistan).
Un alt cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,4 grade, s-a produs in aceeasi zona la ora 21h27min UTC (ora locala 2h27min a zilei de 20 martie in Pakistan).
In toamna anului 2023 mai multe cutremure s-au produs in provincia Herat din Vestul Afganistanului, cele mai puternice dintre acestea avand magnitudini moment de pana la 6,3 grade. Seismele din toamna anului 2023 au fost precedate de cutremure cu magnitudini moment in jur de 6,0 produse in Sudul Oceanului Indian. Seismul de astazi din Afganistan a fost, de asemenea, precedat de o serie de cutremure produse in ultimele doua saptamani in zona Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian- la coada placii Indo-Australiene. Cel mai puternic dintre acestea a avut magnitudinea moment de 6,7 grade si s-a produs in ziua de duminica, 3 martie. Alte seisme, cu magnitudini moment mai mici (5,9 grade), au avut loc tot in zona Insulei Macquarie in zilele de marti, 5 martie, respectiv, sambata, 16 martie.
 
Ultima editare:
Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,9 grade in Papua-Noua Guinee

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,9 grade, s-a produs in ziua de sambata, 23 martie, in Papua-Noua Guinee (Oceanul Pacific).

1637702.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 20h22min UTC (ora locala 6h22min in ziua de 24 martie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean , epicentrul seismului a fost localizat in zona de coasta a Insulei Noua Guinee-partea nordica (Oceanul Pacific).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 50 km si a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Nu s-au inregistrat pagube majore si nu a existat risc de tsunami.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade in regiunea Insulei Macquarie (Sudul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade, s-a produs in ziua de luni, 25 martie, in regiunea Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.

1638421.global.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h00min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona Insulei Macquarie din Sudul Oceanului Indian.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

1638421.MT.jpg

EMSC: Mecanism de focar cutremur Ins. Macquarie 25 martie

In ziua de duminica, 3 martie, in aceeasi zona s-a produs un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,7 grade. Un alt cutremur, cu magnitudinea moment 5,9, a mai avut loc in aceeasi zona si in ziua de marti, 5 martie. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea moment de 5,9 grade s-a mai produs in aceeasi zona si in ziua de sambata, 16 martie.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 3,3 grade in Carpatii Orientali, zona lacului Bicaz-Izvorul Muntelui (judetul Neamt)

Un cutremur minor, cu magnitudinea locala de 3,3 grade, s-a produs in ziua de joi, 28 martie, in Carpatii Orientali, zona lacului Bicaz-Izvorul Muntelui (judetul Neamt).

28mart2024 BICAZ INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 8h36min51 (ora 6h36min51sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Carpatii Orientali, la Sud de lacul Izvorul Muntelui-Bicaz, judetul Neamt (46,94 grade latitudine Nordica, 26,07 grade longitudine Estica).

1639409.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 12,9 km si a avut magnitudinea ML de 3,3 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita foarte slab in zona epicentrala.
Carpatii Orientali prezintă o activitate seismica de tip crustal atât pe ramura vestica, cat si pe cea estica, de la Sud (Vrancea) spre Nord pana in Bucovina. La 15 octombrie 1976 un cutremur crustal cu magnitudinea ML 4,5 s-a produs in zona lacului Bicaz. Pe 24 noiembrie si 6 decembrie 1989 s-au produs cutremure crustale cu magnitudini ML de 4,0 si 4,6 grade in zona Toplita (judetul Harghita). La 24 iunie 2011, un cutremur cu magnitudinea ML 4,5 s-a produs in zona Gura Humorului (judetul Suceava). In ianuarie 2013 s-au mai produs mai multe cutremure in zona Toplita, dintre care cele mai puternice au fost cele din 3 ianuarie (ML 3,8) si, respectiv, 26 ianuarie (ML 3,6).
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7-5,9 grade in Sudul Greciei

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade (magnitudinea locala 5,7), s-a produs in ziua de vineri, 29 martie, in Sudul Greciei (zona coastei vestice a Peloponezului).

1639797.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 7h12min UTC (ora locala 9h12min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Laboratorul Seismologic al Universitatii din Atena, epicentrul seismului a fost localizat in apropiere de coasta sud-vestica a Peloponezului, la cca. 50 km Sud-Vest de orasul Pyrgos.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 35 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,7).
Nu au fost raportate pagube semnificative. Miscarea seismica a fost resimtita in partea sud-vestica a Greciei, mai intens in zona de coasta la Marea Ionica, in Zakynthos (70 km Nord-Vest de epicentru), Kalamata (78 km Sud-Est de epicentru), Patras (114 km Nord de epicentru), inclusiv in capitala Atena (226 km Est de epicentru). Miscarea seismica a fost resimtita si in Insula Creta, precum si in Albania.
 
Ultima editare:
Back
Sus