• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Stiri seismice

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Campia Romana (Estul Munteniei)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,0 grade, s-a produs in seara zilei de luni, 5 februarie, in Campia Romana (Estul Munteniei).

5feb2024 MUNT 4 INFP.jpg
Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 23h50min46sec (21h50min46ec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona SLOBOZIA-URZICENI, judetul Ialomita (44,61 grade latitudine Nordica, 27,07 grade longitudine Estica).

1617092.local.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 15,8 km si a avut magnitudinea locala ML de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima in zona epicentrala a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Estul Munteniei, in judetele Ialomita, Calarasi, Ilfov si in partea sudica a judetului Buzau, cu intensitati de la II la III-IV grade.
In ultimele luni, mai multe cutremure crustale minore s-au produs in Campia Romana, incepand cu seismul din 2 noiembrie 2023 (magnitudine ML 3,3) care a avut epicentrul in zona URZICENI-POGOANELE. Seismele din Estul Munteniei sunt legate de falia Intra-Moesica sau de diferite fracturi locale corelate cu aceasta.
De asemenea, mai multe cutremure cu magnitudini ML pana la 2,9 grade au avut loc in ziua de 5 februarie 2024 in partea nordica a Campiei Romana, zona GAESTI (judetul Dambovita).
 
Cutremur moderat cu magnitudini de 5,0 grade in Sudul Iranului

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,0 grade (magnitudinea locala 5,0), s-a produs in ziua de sambata, 24 februarie, in Sudul Iranului.

1625531.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 7h34min UTC (ora locala 11h04min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, de Institutul International de Inginerie a Cutremurelor si Seismologie-Centrul National al Retelei Seismice de banda larga din Iran si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Hormozgan din Sudul Iranului, la Nord de stramtoarea Hormuz.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,0 grade (magnitudinea locala 5,0).
Miscarea seismica a fost resimtita in partea sudica a provinciei Hormozgan.
 
Ultima editare:
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade in Nord-Vestul Chinei (Sudul provinciei Xinjiang)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,7 grade, s-a produs in ziua de duminica, 25 februarie, in Nord-Vestul Chinei (Sudul provinciei Xinjiang).

1625823.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h15min UTC (ora locala 10h15min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Sudul provinciei Xinjiang, intr-o zona slab populata din Nord-Vestul Chinei.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,7 grade . Seismul a fost o alta replica a cutremurului major cu mgnitudinea de 7,0 grade produs pe 22 ianuarie.
Miscarea seismica a fost resimtita in provincia chineza Xinjiang, dar si in Kirgistan si Kazahstan.
 
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in zona de fractura Owen (Nord-Vestul Oceanului Indian)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment 5,0 grade, s-a produs in ziua de luni, 26 februarie, in zona de fractura Owen din Nord-Vestul Oceanului Indian.

1626462.regional.jpg

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h15min UTC (ora locala 20h15min in Yemen). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in zona de fractura Owen, la cca. 400-450 km Est de coastele Yemenului.
Seismul s-a produs la adancimea de 13 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Zona de fractura Owen are in general activitate seismica moderata, generata insa de alunecarea placii Indiene in raport cu placa Arabiei.
 
Ultima editare:
Cutremur minor cu magnitudinea de 4,2 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal minor, cu magnitudinea locala de 4,2 grade, s-a produs in ziua de joi, 29 februarie, in regiunea Vrancea.Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 11h25min45sec (ora 9h25min45sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Buzaului, la Nord de GURA TEGHII (45,59 grade latitudine Nordica, 26,43 grade longitudine Estica).Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 146,7 km si a avut magnitudinea ML de 4,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita foarte slab in cateva orase mari din Muntenia si Moldova, cu intensitati de II grade.
 
Back
Sus