• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Structuri geotectonice majore in Oceanul Indian si implicatiilor lor seismice

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Incepem astazi o analiza a structurilor geotectonice majore din Oceanul Indian (plus cele din zone imediat adiacente acestora), precum si a implicatiilor acestora in ceea ce priveste seismicitatea.
Vom analiza, in acest topic, intre altele: intreaga dorsala din vestul Oceanului Indian, cu diferitele sale segmente; zona Ninety Ridge care a generat marile seisme de decrosare din 11 aprilie 2012; zona de fractura Owen; zona de rift Sheba (golful Aden), dar si zona de subductie Makran. Vom incerca sa identificam eventuale corelatii, legatura cu dinamica placii Indiene si a Australiei, efectele perturbatiilor majore din Oceanul Indian...
Va fi o analiza intinsa pe mai multe "episoade", deoarece subiectul este extrem de complex si interesant.
 
O prima imagine mai cuprinzatoare a tectonicii Oceanului Indian avem aici:

Image11.gif


Sursa: EARTHQUAKE HAZARDS AND MITIGATION IN INDIA WITH SPECIAL REFERENCE TO NORTH EASTERN REGION

Se observa cateva dintre cele mai importante structuri geotectonice ale Oceanului Indian si zonelor imediat adiacente:
-zona de fractura Owen;
-dorsala Carlsberg;
-dorsala Oceanului Indian de sud-vest;
-dorsala Oceanului Indian de sud-est;
-fosa de subductie Java;


Nu sunt toate structurile tectonice importante, sunt doar cele care se vad mai bine pe aceasta harta.

In acelasi material gasim si informatii despre seismicitatea Indiei, plus o imagine a tectonicii Indiei continentale (nord-estul Indiei si zonele vecine):

Image12.gif


O alta imagine interesanta avem aici:

4350010205001.png


Sursa: International Journal of Disaster Resilience in the Built Environment

Observati placile tectonice implicate: Euro-Asiatica, Arabica, Indiana, Australiana, Somaleza, Sunda, microplaca Burma.

Deocamdata atat pentru azi. Data viitoare incepem sa le luam pe rand. Vom relua si detalia discutia despre zona de subductie Makran si conexiunile acesteia cu structuri geotectonice adiacente.
 
O imagine interesanta cu formatiunile geologice din Oceanul Indian.

indian-ocean.jpg


Multe dintre ele au produs cutremure foarte puternice. Chagos Ridge 30 noiembrie 1983, Ms 7.7, Carlsberg Ridge - 15 iulie 2003, Mw 7.6, Ninetyeast Ridge 9 martie 1928, Mw 7.7 si 11 aprilie 2012, Mw 8.6 si 8.2. Pe 8 decembrie 1951 s-a produs un cutremur de magnitudine Ms 7.9 la sud-est de Madagascar, probabil in legatura Southwest Indian Ridge. In iunie 2000 se produc doua cutremure de decrosare puternice, 4 iunie Mw 7.9 langa insula Enggano si 18 iunie Mw 7.9 langa insula Cocos.
 
Diseara o sa incep cu partea de nord, in principal Makran si zonele conectate de aceasta. De Makran am vorbit destul de mult in contextul cutremurului din 16 aprilie 2013 Khash-Saravan (Mw=7,8), dar cred ca o analiza mai detaliata si mai extinsa, inclusiv in ceea ce priveste corelarea cu zone adiacente, nu ar strica.
 
In partea de nord-vest a Oceanului Indian, care cuprinde Marea Arabiei si zona de coasta a Pakistanului cu partea continentala intinsa pana in extremitatea sud-estica a Iranului se afla zona de subductie Makran. Aceasta structura geotectonica majora a revenit in atentie dupa cele 2 cutremure majore subcrustale din 2011 si 2013, astfel:
-cutremurul din sud-vestul Pakistanului produs la 18 ianuarie 2011 la adancimea de 80 km: Mw=7,2;
-cutremurul din sud-estul Iranului -granita cu Pakistanul (Khash-Saravan) din 16 aprilie 2013, produs la adancimea de 87 km: Mw=7,8

Sa nu uitam ca tot in Marea Arabiei, in aceeasi structura Makran s-a produs un seism devastator la 28 noiembrie 1945, de magnitudine moment 8,0 si cu formare de tsunami in Marea Arabiei.

Ce e cu aceasta structura geotectonica ? Pai iata ca nu e atat de aseismica precum s-ar fi crezut, are potential de seisme foarte mari, desi aparent cam toate cutremurele mari de subductie pareau concentrate in Oceanul Pacific.
Sa vedem niste imagini relevante.

tsu1945PakisranMAP.gif


Sursa: POTENTIAL OF TSUNAMI GENERATION ALONG THE MAKRAN SUBDUCTION ZONE IN THE NORTHERN ARABIAN SEA. CASE STUDY: THE EARTHQUAKE AND TSUNAMI OF NOVEMBER 28, 1945

Observati ca dinspre sud-vest vine terminatia zonei de fractura Owen. In acea structura geotectonica se realizeaza un fel de ajustare a vitezelor relative ale celor 2 placi: Indiana si Arabica. Terminatia Owen se prelungeste prin dorsala Murray catre nord-est. Marginea acretionara Makran se intinde de la est spre vest si reprezinta zona in care placa Arabiei coboara usor sub placa Euro-Asiatica.
Mai vedem ca pe coasta Pakistanului la Marea Arabiei se afla mai multe clustere de vulcani noroiosi. Niste procese geologice foarte interesante pe toata linia din sudul Pakistanului, de la est spre vest pana in Iran. In lungul planului acretionar Makran viteza de inaintare a placii Arabiei sub cea Asiatica este intre 30-60 mm/an, ajustarea realizandu-se, dupa cum spuneam mai sus, in lungul fracturii Owen, care este zona in care placa Indiana "agata" placa Arabiei.
Acum, sa vedem ce falii apar aici. Pai remarcam faptul ca la capatul de vest al planului Makran se afla o fractura perpendiculara pe acesta, numita Zendan; de ce ar fi importanta aceasta ? Pai vedem ca, practic, falia Zendan realizeaza interconexiunea dintre Makran si linia tectonica a muntilor Zagros din vestul Iranului. Mai la sud-vest de Makran se afla o alta limita de subductie care s-ar intinde prin golful Oman. Sa fie aceasta la originea enigmaticului cutremur major din 1483 care ar fi fost pust in legatura de unii autori cu ruperea unui segment vestic extrem al liniei Makran ??? In golful Oman se afla si structuri de tip arc insular, tipice pentru zonele de subductie.

In imaginea de mai jos vedem segmentarea planului Makran si datele ruperilor unor segmente succesive.

jge421609f4_online.jpg


Sursa:Seismic moment rate and earthquake mean recurrence interval in the major tectonic boundaries around Oman


Observati ca marele cutremur de magnitudine 8,0 din 28 noiembrie 1945 a rupt un segment central-estic al zonei de acretie Makran, intre segmentul rupt in 1765 si cel rupt in 1851. Acest lucru confirma, daca mai era nevoie, ca marile cutremure tind sa se produca in zonele de "lacuna" intre zone rupte de cutremure majore precedente. In extremitatea vestica si poate spre golful Oman este plasat un cutremur mare produs in 1483. Oare acolo poate fi sursa unui viitor seism major legat direct sau indirect de Makran ? Si, in aceste conditii, ce rol ar putea juca seismele majore subcrustale din 2011 si 2013, si mai ales cel din acest an produs in zona de granita dintre Iran si Pakistan ? La sfarsitul anului 2008, mai multi seismologi pakistanezi si americani au avertizat ca se cam acumuleaza tensiuni intr-o structura tectonica legata de Marea Arabiei, si ca ar exista un potential pentru un cutremur de magnitudine in jur de 8. Cutremurul din 16 aprilie 2013 sa fi fost evenimentul asteptat sau doar un preludiu sau o amorsa pentru un alt cutremur major ? In 2011 a fost mai la est in Pakistan, in 2013 a fost mai la vest in Iran. Are treaba asta vreo semnificatie ? Iata niste intrebari foarte provocatoare.
In studiul citat, autorii mentioneaza un model in baza caruia recurenta seismelor de magnitudine moment 8,1 pe sistemul Makran ar fi de 760 de ani, iar a seismelor de magnitudini mai mari de 5,8 pe fractura Owen ar fi de 4904 ani !!! Acum vreo 10 zile am avut un cutremur moderat de magnitudine moment 5,8 pe fractura Owen, probabil cel mai puternic din ultimii cel putin 100 de ani produs acolo.
 
Aici avem o alta imagine a zonelor/segmentelor rupte de seismele majore precedente pe linia de subductie Makran:

Byrne%20etalMakran.jpg


Sursa

Observati ca seismele din 1945, 1851 si 1765 au rupt segmente adiacente. Sunt niste semne de intrebare in legatura cu enigmaticul cutremur din 1483, plasat pe extremitatea vestica a zonei acretionare Makran.
Oricum, informatiile despre aceste seisme si mai ales privind marimea lor sunt cu semne de intrebare.
Aici avem localizarea cutremurului de magnitudine 8,0 din 28 noiembrie 1945, in raport atat cu zona de subductie Makran si cu fractura Owen. Se mai vede si dorsala Sheba (din golful Aden).

1574036574.


Sursa:
Oman cannot ignore tsunami threat - expert


La vest de epicentrul din 1945 pare a fi o lipsa de cutremure, spre zona golfului Oman (sursa posibila a enigmaticului cutremur din 1483 ???). In schimb, mai la est densitatea de epicentre e mai mare (cel putin pentru ultimii 50-100 de ani). In materialul sursa se invoca faptul ca nu trebuie ignorat riscul de tsumami in golful Oman.

Iata o alta imagine in care sunt localizate si alte cutremure.

WATER_11069_2008_9259_Fig2_HTML.jpg


Sursa

Se vad si placile tectonice: Indiana si Arabica (cu decrosarea din zona Owen), respectiv Euro-Asiatica.
In aceeasi sursa sunt plasate in alta imagine cele 2 surse majore generatoare de tsunami in Oceanul Indian (cu evenimente cunoscute si inregistrate instrumental): Sunda si Makran.

WATER_11069_2008_9259_Fig1_HTML.jpg


Ariile probabile de ruptura ale cutremurelor din 1765, 1851 si 1945 sunt evidentiate si aici:

4350010205003.png


Sursa

S-ar parea ca evenimentul din 1945 a fost cel mai mare produs in ultimii 300 de ani in zona de subductie Makran.
 
S-ar parea totusi ca in producerea seismelor din zona de subductie Makran ar fi implicata si placa Indiei, flancul vestic al acesteia, nu doar placa Arabiei. Se stie ca in zona fracturii Owen are loc un fel de "ajustare" a vitezelor relative ale celor 2 placi, Indiana si Arabica. Prin urmare, nu ar fi in explicabil si ca placa Indiei sa aiba o influenta si asupra zonei de subductie Makran.
De fapt, legat de placa Indiei, putem spune ca miscarile de pe flancurile estic si vestic sunt oarecum corelate.
Sa vedem ce s-a intamplat in trecut.

1762 marele cutremur din golful Bengal, magnitudine > 8,0.

Bay of Bengal Earthquake of 1762

Iata si o imagine a rupturii din 1762, comparativ cu mega-rupturile din 1797,1833, 2004 si 2005.

1762source.gif


Alte informatii despre acest megaseism gasim aici:

Megaseismul din golful Bengal 1762

Magnitudinea estimata a acestui megaseism ar fi fost de 8,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Intensitatea maxima in zona de coasta cea mai apropiata de epicentru a fost de XI grade pe scara Mercalli, deci extrem de puternic-aproape cataclism. Cutremurul a provocat un tsunami local in golful Bengal. Magnitudinea a fost estimata prin evaluarea miscarilor de subsidenta, de ridicare/coborare in aria epicentrala din zona de coasta. S-a estimat o lungime de 700 km a segmentului rupt. Se apreciaza ca perioada de revenire a unui astfel de megaseism in golful Bengal ar fi de circa 900 de ani.

E, si dupa 3 ani, in 1765, avem un cutremur major in zona de subductie Makran, in legatura cu flancul vestic al placii Indiei.

In 1851 s-a produs un alt cutremur major pe Makran, urmat de altul mai mic in 1864. In acelasi interval plasam megaseismul din Sumatra din 1861.

In 1941 are loc un cutremur foarte puternic in Andaman-India. magnitudine estimata 7,7-8,1. Foarte multe informatii despre acest seism nu sunt disponibile, deoarece era in perioada celui de-al 2-lea razboi mondial in Asia...La 28 noiembrie 1945 s-a produs marele cutremur de magnitudine 8,0 din Makran, cu tsunami in Marea Arabiei.

In 2003 avem cutremur major de magnitudine 7,6 pe Dorsala Carlsberg. In 2004, 2005 si 2007 vin megaseismele din Sumatra.

La 18 ianuarie 2011 avem cutremur de magnitudine 7,2 in sud-vestul Pakistanului, la mare adancime. Urmeaza megaseismele de decrosare din zona Ninety Ridge langa Sumatra, 11 aprilie 2012, magnitudini 8,6 si 8,0. Si apoi...la 16 aprilie 2013 din nou seism major pe Makran, in zona Khash-Saravan de la granita Iran-Pakistan, magnitudine moment 7,8.

Ce observam in toate aceste cazuri ? Foarte evidenta corelatie intre miscarile din estul si vestul placii Indiei ! Q.E.D.
 
Continui un pic cu referirea la Makran si la marele cutremur din 16 aprilie 2013 (Khash-Saravan, Mw=7,8).
Avem aici un material interesant:

Earthquake of magnitude 7.8 close to the Iran-Pakistan border on 16 April 2013.

Acest seism, de foarte mare adancime (87 km), este legat in mod evident de partea inferioara a planului de subductie Makran. Plasarea continentala a epicentrului confirma acest lucru. Cu cat placa subdusa avanseaza spre continent, cu atat creste adancimea focarelor, logic. Desi a fost vorba de implcarea directa a placii Arabiei, care coboara usor sub cea Euro-Asiatica, cred ca a existat si un anumit rol al placii Indiei in amplificarea acestui fenomen. Seismul a fost resimtit pe o arie foarte larga din zona epicentrala pana in Golful Persic si in India.

In zona de subductie Makran, placa Arabiei coboara sub cea Euro-Asiatica la o rata de aproximativ 3 cm/an. Dupa cum se precizeaza in sursa citata, acest proces geotectonic este responsabil de producerea de seisme puternice de subductie pe frontul de convergenta/prisma de acretie, cum o numesc geologii (zona cu acumulare de sedimente). Un astfel de seism, extrem de puternic, a avut loc la 28 noiembrie 1945 (magnitudine 8,0-8,1) , si a generat un tsunami cu urmari distrugatoare pe coasta Pakistanului si in golful Oman. In figura 1 din sursa citata, vedem localizarea seismului din 1945, comparativ cu cea a evenimentului din 2013, a seismului din 18 ianuarie 2011 produs in sud-vestul Pakistanului,tot la mare adancime si de magnitudine Mw=7,2, dar si cu localizarile altor seisme mai slabe.

2-image1.jpg


Observati ca seismul din 1945 a fost localizat in zona submarina, fiind si un eveniment crustal, in timp ce seismele din 2011 si 2013, subcrustale, au fost localizate pe partea continentala a zonei de subductie. Ce mai vedem in aceasta imagine ? Sunt reprezentate epicentrele mai multor cutremure, cu magnitudini mai mari de 6,0. Se vede ca seismul din 2013 s-a produs intre cel din 2011 si cel din 1981 (estul Iranului, magnitudine 7,3 in provincia Kerman, aparent nelegat direct de Makran). Merinta amintite in acest context si seismele produse in decembrie 2010 (Mw=6,7) si ianuarie 2011 (magnitudine 6,2) in sud-estul Iranului. Aceaste din urma cutremure ar fi putut fi influentate de tensiunile de pe zona de subductie Makran, data fiind si corespondenta temporala cu seismul major din 18 ianuarie 2011 din sud-vestul Pakistanului. Remarcati evolutia sau jocul est-vest: 2010 sud-est Iran, 2011 sud-vest Pakistan, 2011 sud-est Iran, 2013 sud-est Iran spre Pakistan. Au fost niste "jocuri" influentate de dinamica proceselor geotectonice legate direct sau indirect de Makran.
In ceea ce priveste cutremurele submarine, produse chiar pe fosa Makran, vedem pozitiile epicentrelor din 1945 si 1483 (magnitudine estimata 7,7). Misteriosul cutremur din 1483 este plasat mult mai la vest, in golful Oman, asa ceva. Dupa seismul din 1945 a urmat un alt cutremur important ceva mai la nord, in 1947. Se pare ca asa se intampla mereu cu seismele legate direct sau indirect de Makran, se produc uneori secvential, cu mai multe evenimente in intervale relativ scurte. Vezi 1851-1864, 2011-2013. Sa nu uitam si faptul ca marele cutremur din 1945 a fost precedat, cu 10 ani inainte, de seismul major din 31 mai 1935 produs in Pakistan, provincia Quetta (Mw=7,5).

Voi continua analiza maine din acest punct, folosind aceeasi sursa documentara citata anterior.
 
Continuam discutia de aseara, pornind de la aceeasi sursa si de la imaginea atasata. Cercurile rosii reprezinta 3 cutremure majore semnalate in arealul de interes sau in zone adiacente acestuia:

-28 iulie 1981, estul Iranului, Kerman Mw=7,3
-18 ianuarie 2011, sud-vestul Pakistanului Mw=7,2
-16 aprilie 2013, sud-estul Iranului Khash-Saravan Mw=7,8

Cutremurul din 1981 e plasat pe aceasta harta, desi aparent el nu ar fi legat de zona de subductie Makran.
Cercurile portocalii mici reprezinta sursele unor seisme mai mici, cu magnitudini de 6,0-7,0. Pe fosa Makran, in Marea Arabiei, sunt plasate cu niste cercuri galbui sursele unor cutremure foarte mari, intre care cele din 1945 Mw=8,0 si 1483 Mw=7,7. Apropos de 1483, oare e o simpla intamplare producerea acestui mare cutremur in golful Oaman in preajma perioadei de intensa activitate seismica in estul Turciei, din a doua jumatate a secolului al XV-lea ? Zic ca nu e chiar o coincidenta.
Inca ceva. In 1983 am avut cutremur pe Chagos Ridge (30 noiembrie 1983 Ms=7,7), o alta structura geotectonica importanta in Oceanul Indian, considerata in mod eronat drept aseismica !!!! Tot in 1983 a mai fost un cutremur mai slab pe Makran, magnitudine 6,5-6,7.

Cutremurul Makran din 18 aprilie 1983

Seismul din 1983 a avut focarul la 65+/-5 km, dupa cum se precizeaza in sursa citata. Interesant e ca pe fondul miscarilor din vestul Oceanului Indian, in acelasi an s-a produs, la 30 octombrie 1983, cutremurul de magnitudine 6,9 din estul Turciei, zona ERZURUM.
 
Cutremurul din 16 aprilie 2013 (Mw=7,8) a avut epicentrul cam la 200 km sud-vest de cel al seismului produs in sud-vestul Pakistanului la 18 ianuarie 2011 (epicentru Dalbandin, Mw=7,2 si adancime 80 km). Mecanismele de focar ale celor 2 cutremure subcrustale au fost similare. Am mai spus ca, dupa parerea mea, cele 2 cutremure au fost corelate, producerea lor fiind legata de acelasi proces geotectonic din zona de subductie Makran. Sa nu uitam si adancimile focale foarte apropiate, de 80-90 km.
In aceeasi sursa citata anterior, gasim si mecanismul de focar al seismului din 2013:

2-image2.png


Sa vedem acum ceva despre mari cutremure istorice din zona de subductie Makran.

Makran

-cutremurul din extremitatea vestica a zonei de subductie Makran, 1483: Mw ~ 7,7
:
Conform sursei citate, acesta a fost singurul cutremur major consemnat in ultimii 1000 de ani la capatul vestic al zonei de subductie Makran. Cutremurul a afectat foarte intens zona stramtorii Hormuz. Totusi, localizarea exacta a sursei seismului nu este cunoscuta;

-cutremurul Ras Kuchari, 1765:
Cutremurul a afectat zona Agor-Ras Malan si este legat de capatul estic al zonei de subductie Makran. El a venit la 3 ani dupa marele cutremur de magnitudine 8,8 produs in Golful Bengal in 1762;

-cutremurul Gwadar, 1851:
Acest seism a afectat partea vestica a zonei pakistaneze, provocand distrugeri in orasele Gwadar si Jiwani;

-cutremurul Gwadar 1864:
Acest seism s-a produs, se pare, in aceeasi zona ca si cel precedent din 1851. Se presupune ca e asociat cu aceeasi zona de ruptura;

-cutremurul din nordul zonei de subductie Makran, 1914:
Epicentrul acestui seism nu este cunoscut exact. Pare a fi fost localizat in zona continentala, iar adancimea focarului ar fi fost de 60-100 km. Sa fie oare intre zonele rupte in 2011 si 2013 ???
 
Zilele astea au revenit in atentie, intr-o anumita masura, 2 structuri geotectonice interesante din vestul Oceanului Indian: Dorsala Carlsberg si fractura Owen.
Despre Dorsala Carlsberg, ceva detalii sunt sintetizate aici.
Sa vedem acum, din nou, cate ceva despre fractura Owen.

arabianplatemap.jpg


Fractura Owen este o zona de decrosare, de fapt o falie transformanta situata la nord de Dorsala Carlsberg; falia se continua la nord-vest printr-o structura numita Dorsala Murray. Mai la nord avem, evident, zona de subductie Makran, responsabila, dupa cum stim, de cutremurele majore subcrustale recente din 18 ianuarie 2011 (sud-vestul Pakistanului, Mw 7,2) si 16 aprilie 2013 (Iran-Pakistan, Mw 7,8).
O imagine mai clara, in care este marcat caracterul de falie transformanta de decrosare al fracturii Owen, avem aici:

gk51fb152a.jpg


Aici vedem mai multe structuri si aliniamente tectonice foarte interesante. Cu sageti sunt marcate directiile de deplasare a placilor/subplacilor tectonice. Se vad: zona de extensie din golful Aden, zona de subductie Makran, falia de transformare de la Marea Moarta, faliile est-anatoliana si nord-anatoliana, zona de compresiune a muntilor Zagros din vestul Iranului, precum si limitele dintre placi.

Fractura Owen este un aliniament tectonic interesant,

F1.large.jpg


in lungul caruia se realizeaza un fel de "ajustare" a miscarilor relative dintre placa Indiana si placa Arabica. Cele 2 placi aluneca una fata de alta, iar procesul este cumva "reglat" tocmai in zona de fractura Owen.
 
Reiau aici analiza facuta la comentarii despre cutremurele din lume, fiindca tine de implicatiile seismice ale proceselor geotectonice din Oceanul Indian.

Cutremurul de ieri din regiunea insulelor indiene Nicobar, nord-estul Oceanului Indian, desi cu mecanism de decrosare (se pare ca nu a fost compresiune pe plan de subductie), confirma totusi tendinta de miscare spre nord-est a marii placi Indo-Australiene. Este vorba despre un proces geotectonic deosebit de complex, in cursul caruia Indo-Australiana tinde sa "'agate", succesiv, si placile sau subplacile vecine, intr-un mod aproape sincron de-o parte si de alta, cate est si catre vest, consecutiv. Ca o confirmare a ceea ce spuneam, iata ca la cateva ore dupa cutremurul de magnitudine 6,3 din Nicobar, s-a si produs un cutremur mic in vestul Uzbekistanului. Placa s-a deplasat spre nord, evident. Sunt consecinte foarte evidente ale megaseismelor de decrosare din structura Ninety Ridge produse la 11 aprilie 2012 langa Sumatra (magnitudini 8,6 si 8,0).
Sa recapitulam un pic ce s-a intamplat incepand din 2012:


11 aprilie 2012 decrosari masive langa Sumatra, pe structura Ninety Ridge, cam in aceeasi zona unde in 1928 s-a produs un cutremur major de magnitudine 7,7;
26 iulie 2012 cutremur de magnitudine 6,7 in zona Mauritius-Reunion, pe dorsala din vestul Oceanului Indian (este drept, MULT MAI SLAB decat cutremurul major de magnitudine 7,7 produs in zona Chagos in 1983 dar si decat cutremurul de 7,6 grade produs pe Dorsala Carlsberg in 2003);
11 august 2012 2 cutremure succesive cu magnitudini de 6,4 si 6,3 grade in nord-vestul Iranului, zona TABRIZ-AHAR;
9-14 ianuarie 2013 roi de cutremure pe Dorsala Carlsberg;
9 aprilie 2013 cutremur de magnitudine 6,3 in sud-vestul Iranului, pe linia Zagros;
16 aprilie 2013 cutremur major de magnitudine 7,8 in sud-estul Iranului, zona KHASH-SARABAN, langa granita cu Pakistanului, focar subcrustal la 87 km adancime;
11 mai 2013 cutremur puternic de magnitudine 6,2 in sudul Iranului, la nord-est de Hormuz, pe o mica zona de decrosare;
27 mai 2013 cutremur de magnitudine 5,8 pe fractura Owen, cel mai puternic din ultimii cel putin 50 de ani in aceasta zona de decrosare;
24 septembrie 2013 cutremur major de magnitudine 7,7 in sud-vestul Pakistanului pe falia Chaman, falie de decrosare care a fost reactivata de tensiunile din Oceanul Indian, la fel ca in cazul seismului de la Quetta din 31 mai 1935, care a venit la 7 ani dupa seismul major de pe Ninety Ridge din 1928;
28 septembrie 2013 un alt cutremur puternic pe falia Chaman, Pakistan, magnitudine 6,8;
2 octombrie 2013 cutremur de magnitudine 5,7 pe fractura Owen;
4 octombrie 2013 cutremur de magnitudine 6,4 pe un segment sudic al Dorsalei Oceanului Indian;
6 octombrie 2013 hopaaaa...se trezeste si madam Vrancea care binevoieste sa dea un cutremur de 5,6 grade la adancimea de 135 km cu epicentrul intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE, pe clusterul central din Muntii Vrancei. Cutremurul a fost precedat, cum bine stim, de roiul de seisme din Galati, induse de niste tensiuni asociate deplasarii spre nord-vest a blocului dobrogean si interactiunii blocului litosferic vrancean cu crusta terestra din fata arcului carpatic;
20-23 noiembrie 2013 roi de cutremure moderate la granita dintre Iran si Iraq;
28 noiembrie 2013 cutremur moderat in sud-vestul Iranului;
23 decembrie 2013 cutremur moderat in Marea Rosie;
10 februarie 2014 cutremur moderat in Azerbaidjan;
24-25 februarie 2014 roi de cutremure moderate pe Dorsala Carlsberg;
14-15 martie 2014 cutremure moderate pe Dorsala Carlsberg si pe fractura Owen;
21 martie 2014 cutremur de magnitudine 6,3 cu mecanism de decrosare in zona Nicobar.


Procesul continua, evident. Vom vedea, cred eu, si anul asta ceva consecinte ale tensiunilor majore generate si propagate in Oceanul Indian incepand din 2012. Sa vedem cam pe unde se vor propaga, mai departe, aceste efecte. Lucrurile sunt foarte interesante.

La 26 iunie 1941, in regiunea insulelor Andaman din nord-estul Oceanului Indian s-a produs un mare cutremur cu magnitudinea estimata la 7,7-8,1 grade. Interesant e ca fenomenul a urmat cutremurului vrancean major din 10 noiembrie 1940; oricum arata o relativ buna corelare intre geodinamica/procesele seismice din Oceanul Indian si intensificarea activitatii seismice din Vrancea. Asa ca: atentie la evolutiile din Oceanul Indian, mai ales acum dupa ce s-a intamplat in 2012.
 
Pai se genereaza niste tensiuni care in timp, mai repede sau mai incet, se propaga in zone limitrofe la contactul cu placi vecine. Poate dura mai multi ani, depinde.
Marile cutremure vrancene din 1802, 1829 si 1838 au venit pe fondul unor tensiuni majore generate in Oceanul Indian: megaseisme in zona Sumatrei in 1797, 1833 si 1861. Acum am avut seria de megaseisme din 2004, 2005 si 2007 (megaseisme de subductie, cu evolutie foarte rapida), urmata de marile cutremure de decrosare din 2012...S-au generat deja niste perturbatii in Oceanul Indian, dar la noi ar putea ajunge peste mai multi ani, depinde de cat de repede se reactiveaza alte zone seismice din Turcia, Iran, zona caucaziana, Asia Centrala etc.

Nota: Nu a venit nimic pe moment dupa 2004-2005-2007 in Vrancea pentru ca seismul major de decrosare de pe Dorsala Carlsberg din 15 iulie 2003 a directionat tensiunile mai mult spre est, pentru o perioada destul de lunga; asa am scapat cu "fata curata" in perioada 2006-2011. E ceea ce dnul Purcaru nu stie sa explice.
 
Deci din 2012 incoace placa Indo-Australiana tot determina, intr-o maniera sistematica, seisme mari pe partea continentala si oceanica, inclusiv cel de azi-noapte. Sa vedem cand tensiunile astea vor ajunge si in regiunea noastra, mai devreme sau mai tarziu tot "va intra circul si pe strada noastra", dar este inca greu de spus cand si sub ce forma. Adica "pe unde va intra circul", ca sa zic asa.

2012 decrosari masive langa Sumatra, cel mai mare cutremur de decrosare inregistrat instrumental;
2012 cutremur puternic in Mauritius-Reunion;
2012 cutremure in nord-vestul Iranului, zona TABRIZ-AHAR;
2012 cutremur puternic in Myanmar;
2013 cutremur major in sud-estul Iranului, la granita cu Pakistanul (cel mai mare seism produs in Iran in ultimii 40 de ani);
2013 cutremure puternice in sud-vestul Pakistanului, pe segmentul sudic al faliei Chaman (segmentul nordic fiind rupt in 1935);
2014 cutremur puternic in China pe ub segment al faliei Altyn Tagh;
2015 cutremure puternice in Nepal-Himalaya;
2015 cutremur puternic in Afganistan-Hindu Kush;
2015 cutremur semnificativ in Nicobar;
2015 cutremur major pe Dorsala Indiana de Sud-Est

E o dinamica semnificativa a sistemului, a avut loc o deplasare importanta spre nord a placii Indo-Australiene, sa vedem ce consecinte mai apar.
 
GeoX a spus:
2012 decrosari masive langa Sumatra, cel mai mare cutremur de decrosare inregistrat instrumental;
2012 cutremur puternic in Mauritius-Reunion;
2012 cutremure in nord-vestul Iranului, zona TABRIZ-AHAR;
2012 cutremur puternic in Myanmar;
2013 cutremur major in sud-estul Iranului, la granita cu Pakistanul (cel mai mare seism produs in Iran in ultimii 40 de ani);
2013 cutremure puternice in sud-vestul Pakistanului, pe segmentul sudic al faliei Chaman (segmentul nordic fiind rupt in 1935);
2014 cutremur puternic in China pe ub segment al faliei Altyn Tagh;
2015 cutremure puternice in Nepal-Himalaya;
2015 cutremur puternic in Afganistan-Hindu Kush;
2015 cutremur semnificativ in Nicobar;
2015 cutremur major pe Dorsala Indiana de Sud-Est

E o dinamica semnificativa a sistemului, a avut loc o deplasare importanta spre nord a placii Indo-Australiene, sa vedem ce consecinte mai apar.


Ce spuneam eu ? Ei da, sa mai aud pe careva ca sunt cai verzi pe pereti. Sunt lucruri foarte importante si interesante. De notat rapiditatea reactiei nordice fata de miscarea din sudul Oceanului Indian.
 
Back
Sus