• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Suntem amenintati de un cutremur devastator?

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Cutremurele devastatoare pot fi prevestite de seismele mici, pe care lumea nu le percepe dar care sunt înregistrate de aparate. Cel puţin aşa susţin cercetătorii de la Universitatea Stanford. Specialiştii români îi contrazic pe americani şi spun că, dacă ar fi atât de simplu, toată lumea ar putea prevesti cutremurele. Semnele prevestitoare - spun specialiştii americani şi japonezi - sunt cunoscute sub numele de seisme cu frecvenţă joasă, sub 2 grade pe scara Richter.
Antena3
 
Exista o mare doza de speculatie in aceasta afirmatie. Microseisme sunt mereu in Vrancea, si nu intotdeauna au caracter precursor. Oricum, fiecare zona seismogena prezinta propria sa activitate normala, care nu seamana cu alta. Chiar acum vreo ora si ceva in Vrancea s-a produs un cutremur de 2,1 grade la 119 km adancime. Aceste mici ruperi sunt determinate de compresiunile permanente care se exercita asupra acelui fragment litosferic. Se produc in permanenta rupturi minore, nesemnificative.
 
Dupa ce am vazut documentarul cu placa Nazca mi s-au clarificat mai multe chestii. Acolo era destul de clar cum imping placile si cand e seismul(au pus un cerc luminos special pt atentionare).
 
Salut! Pe 8 iunie 2010 a avut loc un cutremur de 4,8. Ar treui sa ne bucure? Se elibereaza astfel din energiile telurice, astfel incat un nou cutremur mare previzionat ( cu un ciclu dovedit de 3 sau 4 decenii) sa se linisteasca, sa intarzie ori sa se dilueze? Ce alte cutremure se anunta sa mai fie (mici sau mari) in Bucuresti? Este cutremurul din 4 martie 1977 cu adevarat un reper? Campania de atentionare de la PRO Tv este laudabila (acea paralela cu statul cilian). Ar trebui sa ma simt amenintat ca stau in Bucuresti? Ce zone sunt mai safe? Cum ar trebui sa reactionam cat mai rational in fata unui nou cutremur mare sau daca exista niste ponturi ce ne-ar ajuta din timp? Multumesc! (m-ar bucura sa aflu raspunsuri si, desigur, sa pot schimba si niste cuvinte cu persoane cel putin la fel de interesate ca mine)
 
george, bun venit pe forum in primul rand. :clapping:
In al doilea rand, cutremurul din 8 iunie a fost unul banal pentru Vrancea. In fiecare an este de asteptat sa avem cel putin 1-2 seisme de magnitudine in jur de 5,0. Aceste cutremure nu amana un cutremur mare,fiindca energia lor este mult prea mica in comparatie cu energia unui cutremur de magnitudine 7. Dar nu e obligatoriu sa aiba semnificatie precursoare. Seismul din 8 iunie a fost unul "care trebuia sa fie", ca sa zic asa, el face parte din fondul anual de seisme din Vrancea.
Pai Vrancea da anual in medie 8-12 seisme de magnitudine egala sau mai mare de 4,0, deci e normal sa mai fie si alte cutremure de magnitudini 4-5, fara semnificatie.
Cutremurul din 1977 este un reper pentru ultimele 3 decenii, dar cel mai mare cutremur din Romania s-a produs in anul 1802, referit sub numele de "Cutremurul cel Mare".
Nu trebuie sa te simti amenintat daca blocul in care locuiesti a fost executat conform standardelor in vigoare, daca nu s-au efectuat modificari neautorizate in structura sa. Cat priveste "zonele", o anumita zona poate fi considerats "buna" pentru un tip de constructii si "proasta" pentru alt tip. Depinde de calitatea constructiei...
Un cutremur mare va fi pana la urma, ramane de vazut cand si ce magnitudine va avea, deci trebuie sa acceptam asta ca un dat natural, nu sa ne panicam.
 
george banu a spus:
Salut! Pe 8 iunie 2010 a avut loc un cutremur de 4,8. Ar treui sa ne bucure? Se elibereaza astfel din energiile telurice, astfel incat un nou cutremur mare previzionat ( cu un ciclu dovedit de 3 sau 4 decenii) sa se linisteasca, sa intarzie ori sa se dilueze? Ce alte cutremure se anunta sa mai fie (mici sau mari) in Bucuresti? Este cutremurul din 4 martie 1977 cu adevarat un reper? Campania de atentionare de la PRO Tv este laudabila (acea paralela cu statul cilian). Ar trebui sa ma simt amenintat ca stau in Bucuresti? Ce zone sunt mai safe? Cum ar trebui sa reactionam cat mai rational in fata unui nou cutremur mare sau daca exista niste ponturi ce ne-ar ajuta din timp? Multumesc! (m-ar bucura sa aflu raspunsuri si, desigur, sa pot schimba si niste cuvinte cu persoane cel putin la fel de interesate ca mine)
Salut Geoge si Bine ai Venit!
La anumite chestiuni ti-a raspuns GeoX, eu as vrea totusi sa-ti pun o intrebare. Cine a dovedit ciclul acela de 3-4 decenii?
Dupa parerea mea (si gasesti in forum destula informatie care trateaza acest subiect) aceste cicluri sunt fortate. Faptul ca ultimele cateva cutremure maricute au avut loc la circa 30-40 de ani distanta in timp nu confirma aceasta, deoarece restul cutremurelor maricele din Vrancea nu prea mai confirma aceasta ipoteza.
In al doilea rand, ai "omis" o chestiune care mie mi se pare mai importanta, adancimea acestor seisme si localizarea geografica detaliata (si daca ne orientam dupa aceste caracteristici, o sa observi ca seismele nu prea sunt ciclice).

Referitor la campania PROTV-ului, mie mi s-a parut creata cam ca un show TV si mai putin ca un documentar. Plus ca, comparatia cu Chile este extrem de fortata, caracteristicile seismelor fiind net diferite. Apoi, iti pun o intrebare. Daca se facea comparatie cu Turcia, si vedei ca la noi treburile sunt mult mai bune ca la turci, te simteai mai bine? :clapping:

Ar trebui sa te simti amenintat ca stai in Bucuresti? La aceasta intrebare fiecare are un raspuns propriu. Dar, statistic, sunt mai putine victime ale cutremurelor (impropriu spus) in Romania decat victime ale oricarui alt risc.

Zone mai "safe" nu cred ca putem spune ca sunt. Cum spunea si GeoX, combinatia dintre zona si tipul de cladire isi poate spune un cuvant.

Despre pregatirea pentru un seism, sunt materiale multe in forum, sunt si pe alte site-uri (in special pe cel al INCERC-ului). Mai departe, depinde de tine sa citesti, sa gandesti un plan specific vietii tale si sa-l pui in aplicare.
 
Cautand ceva pe net, si gasind altceva, ca asa mi se intampla am dat peste un articol care ma lasat cu ochii in soare :D :)). Voi ati auzit vreodata de ecuatia vrancea =)) Ei bine iata ca ea exista, :D cica ar fi descoperit'o Domnul Dr. Ştefan Amărâtei de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi , auzi'ti aici, m'am crucit cand am citit asemenea bazaconii :

"Ecuația de regresie liniara are forma y = a + bx, unde x reprezintă numărul de ordine al cutremurului, iar y reprezintă anul producerii lui. În același timp a şi b sunt constantele determinate prin metoda celor mai mici pătrate. În perioada 1802-1977, în România s-au produs mai multe cutremure cu o intensitate foarte mare în anii 1802, 1838, 1868, 1908, 1940 şi 1977. Pornind de la aceşti ani şi aplicând formula, Stefan Amărâtei a reușit să determine o constantă are este de de 34,89 ani.
Conform acestei teorii, probabilitatea maximă a producerii seismului ar fi prevăzută pentru luna august, sau septembrie 2010."


Voi ati inteles ceva :D :) :blink: Nu zic ca nu o sa fie un cutremur, chiar Marmureanu ne'o spune, "sa nu ne mai ascundem dupa degete, cutremur mare o sa fie in Romania" , dar nu ajung sa aplic eu nu stiu ce formule matematice si ecuatii, astea deja sunt aberatii. Oare chinezii, japonezii aia care sunt loviti de sesime zilnic nu or avea si ei matematicieni, fiziceni, geologi buni, nu descopereau ei ceva ?
 
Pe vremuri, nebunii erau instituționalizați. De 20 ani încoace, calitatea serviciilor medicale a scăzut progresiv. De aceea, nebunii, în loc să fie "înăuntru", sunt "afară". Te mai miră ecuațiile, previziunile, tupeul sau nesimțirea lor?
Ei, cică, s-ar potrivi zicalei ce spune că geniul are și nițică nebunie. De fapt, ei au mai multă nebunie, deci ioc geniu.
 
Da, asa-zisul matematician din Iasi este un personaj pitoresc, avem de ce rade :D :D Cred ca s-a saturat, saracul, sa rada doar studentii, care probabil il arata cu degetul :) :blink:
 
Asta e le fel de seismolog cum e Petre Andrei universitate....neica nimeni asta, cu aplicarea matematicii in seismologie vine sa intareasca. parerea mea despre cadrele didactice, absolventii si procesul de invatamant de la respectiva "institutie"
 
Stiu foarte bine ca nu e topicul unde sa cer astfel de informatii ...

Dodo, mi-a sarit in ochi urmatoarea propozitie: "Dupa ce am vazut documentarul cu placa Nazca mi s-au clarificat mai multe chestii.". Unde gasesc si eu acest documentar?
 
dodo nu mai este pe aici ca sa-ti raspunda
 
yay, dar ce s-a intamplat? :D

poate stie altcineva care citeste ...
 
Back
Sus