george banu a spus:
Salut! Pe 8 iunie 2010 a avut loc un cutremur de 4,8. Ar treui sa ne bucure? Se elibereaza astfel din energiile telurice, astfel incat un nou cutremur mare previzionat ( cu un ciclu dovedit de 3 sau 4 decenii) sa se linisteasca, sa intarzie ori sa se dilueze? Ce alte cutremure se anunta sa mai fie (mici sau mari) in Bucuresti? Este cutremurul din 4 martie 1977 cu adevarat un reper? Campania de atentionare de la PRO Tv este laudabila (acea paralela cu statul cilian). Ar trebui sa ma simt amenintat ca stau in Bucuresti? Ce zone sunt mai safe? Cum ar trebui sa reactionam cat mai rational in fata unui nou cutremur mare sau daca exista niste ponturi ce ne-ar ajuta din timp? Multumesc! (m-ar bucura sa aflu raspunsuri si, desigur, sa pot schimba si niste cuvinte cu persoane cel putin la fel de interesate ca mine)
Salut Geoge si Bine ai Venit!
La anumite chestiuni ti-a raspuns GeoX, eu as vrea totusi sa-ti pun o intrebare. Cine a dovedit ciclul acela de 3-4 decenii?
Dupa parerea mea (si gasesti in forum destula informatie care trateaza acest subiect) aceste cicluri sunt fortate. Faptul ca ultimele cateva cutremure maricute au avut loc la circa 30-40 de ani distanta in timp nu confirma aceasta, deoarece restul cutremurelor maricele din Vrancea nu prea mai confirma aceasta ipoteza.
In al doilea rand, ai "omis" o chestiune care mie mi se pare mai importanta, adancimea acestor seisme si localizarea geografica detaliata (si daca ne orientam dupa aceste caracteristici, o sa observi ca seismele nu prea sunt ciclice).
Referitor la campania PROTV-ului, mie mi s-a parut creata cam ca un show TV si mai putin ca un documentar. Plus ca, comparatia cu Chile este extrem de fortata, caracteristicile seismelor fiind net diferite. Apoi, iti pun o intrebare. Daca se facea comparatie cu Turcia, si vedei ca la noi treburile sunt mult mai bune ca la turci, te simteai mai bine? :clapping:
Ar trebui sa te simti amenintat ca stai in Bucuresti? La aceasta intrebare fiecare are un raspuns propriu. Dar, statistic, sunt mai putine victime ale cutremurelor (impropriu spus) in Romania decat victime ale oricarui alt risc.
Zone mai "safe" nu cred ca putem spune ca sunt. Cum spunea si GeoX, combinatia dintre zona si tipul de cladire isi poate spune un cuvant.
Despre pregatirea pentru un seism, sunt materiale multe in forum, sunt si pe alte site-uri (in special pe cel al INCERC-ului). Mai departe, depinde de tine sa citesti, sa gandesti un plan specific vietii tale si sa-l pui in aplicare.