• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Tectonica bazinului Marii Negre

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Tectonica bazinului Marii Negre este destul de complexa, dupa cum observam din poza de mai jos.

http://www.geomar.de..._f35cab897b.jpg

[attachment=25802:DOKU-GAS_Karte_01_f35cab897b.jpg]

Totusi, din poza rezulta si influentele zonelor adiacente Marii Negre asupra seismicitatii Vrancei. Se vede ca tensiunule care influenteaza Vrancea vin de pe jumatatea estica a faliei nord-anatoliene...

[attachment=25803:F11.large.jpg]
 
[sub]Ar fi buna si o sectiune transversala a bazinului. De aia nu avem ? :bwelcome: [/sub]
[sub]In prima figura inteleg ca ariile maro (Fan) sunt cele ce cuprind zacaminte importante. Ele corespund si zonelor de depunere a sedimentelor. Nu stiu cine avansase ideea ca marimea acestor sedimente influenteaza si ele aparitia unor cutremure cat de cat, in anii cu inundatii sau dupa.[/sub]
 
Sedimentary Basin Tectonics from the Black Sea and Caucasus to the Arabian Platform
M. Sosson, N. Kaymakci, R. A. Stephenson, V. Starostenko, F. Bergerat, "Sedimentary Basin Tectonics from the Black Sea and Caucasus to the Arabian Platform"
Publisher: Geological Society Of London | ISBN: 1862393087 | edition 2010 | PDF | 509 pages | 25.3 mb

O puteti achizitiona de aici:
http://avaxhome.ws/ebooks/science_books/1862393087.html
 
Adanci sunt doar cele doua bazine (est si vest), undeva peste 2000 de metri. S-au format cumva prin alipire, fiind separate de creasta "Andrusov Ridge", probabil o miniatura a orogenezei Caucazului dintre Marea Neagra si Marea Caspica. Se vad platformele continentale ale Romaniei si Ucrainei, foarte largi si foarte putin adanci. Rezervele de hidrocarburi ar trebui sa fie legate si de vechea crusta ocenica, relicva a Oceanului Tethys ca si Valea Padului sau Marea Caspica. In Marea Neagra se gasesc "de toate", petrol, gaze (metan), hidrogen sulfurat sau vulcani noroiosi,dupa cum se poate vedea si pe prima harta. In partea de vest a Marii Negre, în zona conurilor sedimentare ale paleo-Dunarii si Niprului au fost conturate si estimate acumulări importante de hidrati de metan. Vechiul curs al Dunarii este evidentiat de canionul submarin Viteazu.

1-s2.0-S0921818108001744-gr1.jpg


Marea Neagra era pe vremuri un lac inchis in care au patruns apele din Mediterana prin ruperea Dardanelelor si a Bosforului dupa sfarsitul ultimei glaciatiuni. Se preconizeaza ca dupa sfarsitul ultimei glaciatiuni nivelul oceanelor a crescut cu mai mult de 100 de metri, in timp ce stramtoarea Dardanelelor are o adancime medie de doar 55 de metri, iar Bosforul are o adancime minima de doar 36 de metri.
 
Back
Sus