• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Tehnica foto

Pai e simplu, insa cred ca aceia care nu stiu MACAR chestiile astea, ar trebui fie sa se documenteze nitel si singuri, fie sa se lase de foto. :55: Presupunand ca faci o poza bazandu-te pe sistemul de masurare automata a cantitatii de lumina al aparatului (daca e unul modern si are asa ceva), se cheama ca ai expus normal (senzorul/filmul). Expunerea filmului/senzorului la o anumita cantitate de lumina se face prin alegerea unei perechi deschidere diafragma/timp de expunere. Cum spuneam, aceasta se face, de obicei, automat de catre aparat, dar cei ce cunosc nu doar teorie, fac si manual aceasta, prin alegerea modului de lucru M (manual) sau semiasistat, cu prioritate de diafragma (Av) sau prioritate de timp de expunere (Tv), cand fotograful alege fie doar deschiderea diafragmei, fie doar timpul de expunere, restul ramanand tot in sarcina aparatului. Dacă, totuşi, doriţi ca expunerea s-o efectuaţi manual, regula SUNNY16 vă poate ajuta.
Acum ca stiti astea, subexpunerea, este expunerea filmului/senzorului la o cantitate mai mica de lumina decat ar fi necesar pentru a-l impresiona corect. Supraexpunerea, la una mai mare decat ar fi nevoie uzual. In mod normal, subexpunerea si/sau supraexpunerea produc rebuturi fotografice. Dar nu intotdeauna! Subexpunerea voita (de pilda) poate reda un anume tip de atmosfera. Vezi AICI. Cu supraexpunerea, e mai dificil. E foarte greu sa remediezi ceea ce fotografii numesc "arsuri", zonele albe, fara detalii.
Sa revin la HDR. N-am la indemana niciun set de 3 poze pentru a face un HDR, in schimb am rezultate, sunt cateva pe blogul din semnatura. In linkul de la sfarsitul acestei postari se vad pozele expuse diferit, cate 2 stopuri (trepte de expunere).
Cateva exemple de rezultate HDR din pozele proprii:
http://gdvlad.blogspot.com/2009/04/periplu-dobrogean-capidava.html
http://gdvlad.blogspot.com/2009/04/periplu-dobrogean-manastirea-dervent.html
http://gdvlad.blogspot.com/2008/08/muddy-volcanoes.html
http://gdvlad.blogspot.com/2008/08/in-middle-of-nowhere.html
http://gdvlad.blogspot.com/2009/04/periplu-dobrogean-manastirea-cocos.html
http://gdvlad.blogspot.com/2008/08/jesus-loves-you.html
http://gdvlad.blogspot.com/2008/03/vesnicia-s-nascut-la-sat.html
http://gdvlad.blogspot.com/2008/03/biserici.html
http://gdvlad.blogspot.com/2007/08/un-week-end.html
http://gdvlad.blogspot.com/2007/08/rural.html
http://gdvlad.blogspot.com/2007/05/arhitectur-urban.html
http://gdvlad.blogspot.com/2007/05/la-mnstirea-ciolanu.html

Am si ceva contraexemple, cum n-ar trebui sa arate HDR-urile, apropo de "manelizare":

http://gdvlad.blogspot.com/2007/07/hdr.html
http://gdvlad.blogspot.com/2007/05/capela-militar.html

Poate altii vor considera ca trebuia sa pun mai multe aici, in a doua categorie, luand din prima. :55:


Aici, teorie mai multa despre HDR:
http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging
Insa teoria prea multa nu ajuta, asa ca, va invit la practica, pe cei care doriti sa experimentati. Bafta!
 
Ursa, ma gindeam ca poate unul care ar vrea sa faca ceva si o ia de la zero aici, ar putea sa aiba toate inf la un loc. Nu stica sa stie cum sa expuna. Degeaba ai compozitie buna daca arzi cerul sau fata personajului.
 
Anda, nu poţi ţine un curs foto de la zero absolut aici, cu tot respectul. Cum spuneam, netul abundă de informaţie în domeniu. Neclarităţile şi le poate lămuri accesând şi singur ceea ce se cheamă INFORMAŢIE DE BAZĂ. :55: Cel interesat de fotografie fii sigură că ştie ce e aia expunere. Şi multe altele.Acelora li se adresează această secţiune, cred eu. Ceilalţi fii sigură că vor poza ca şi până acum. Eu i-am răspuns lui arkan. N-am avut intenţia de a cuprinde chiar totul. Cine vrea, poate pune mânuţa pe un program (recomand unul din cele două amintite) şi se poate juca singurel cu el, cu sliderele acelea, să vadă şi ochişorii lui ce se petrece când tragi de ele. Eu am dat doar liniile directoare. :55:
 
ursa, ideea era ca pe masura ce se acumuleaza cunostinte sa apara si intrebari. nu toti sint pasionati de foto in sensul de a face fotografii de expozitie. eu as vrea ca cei din comunitatea noastra sa incadreze, sa expuna, sa gindeasca si sa prelucreze o imagine corect. cam asta e scopul topicului. ori daca nu expui corect, greu sa mai repari.
am citit pe undeva ca in general e bine sa expui pe negru, ca lumina are singura grija de expunerea ei. ce ziceti de asta?
 
anda a spus:
am citit pe undeva ca in general e bine sa expui pe negru, ca lumina are singura grija de expunerea ei. ce ziceti de asta?

Nu mi-e foarte clar ce ai vrut să spui. Dacă ai dorit să spui că e bine să subexpui uşor, e foarte corect, fiindcă e mai uşor să repari o poză subexpusă (uşor) decât una supraexpusă. Am spus mai sus asta deja. Pentreu aceasta, e bine să învăţaţi să lucraţi cu histograma.

Cât despre cealaltă idee, dacă cei interesaţi ajung să încadreze corect, să expună corect (deşi, uneori, se permit şi artificii - am dat exemplul mai sus) deja pot fi consideraţi fotografi amatori, artişti aspiranţi. :55: Primul pas (mare) în a deveni artist fotograf aspirant este de a te autocenzura. Adică să te gândeşti că nu tot ceea ce te-a impresionat pe tine la o poză, când ai făcut-o, va impresiona şi pe altcineva.
 
da, ai inteles bine tot ce am spus :55:
 
daca nu deranjeaza pe cineva, am sa incerc eu sa explic expunerea asa cum mi-a fost 'predata'. o lectie foarte usoara si chiar haioasa. dar stati sa termin cu culorile si ma ocup si de expunere, ok? apropos, cred ca am cam exagerat cu 3 lectii despre culori. pentru nivelul despre care vorbim (novice), o singura lectie este de ajuns. dar maine, ca am facut 3 ore pe drum din baneasa pana la mine in mahala.
 
costi, n-au intrat zilele in sac. ia-o cum crezi tu, usurel, ca nu ne grabim :55:
 
Back
Sus