Antenele au UPS-uri, by default. Unele antene au generatoare proprii de electricitate pe motorina. Daca o antena a fost distrusa fizic, functia ei ar trebui sa fie preluata de antenele din zona.
Problema ar fi putut fi rezolvata sau cel putin ameliorata prin instalarea unor antene mobile. Este vorba de antene montate pe dubite care se pot duce in punctele de congestie si pot prelua o parte din incarcarea retelei. Dar pe de o parte firmele noastre de telefonie mobila nu au asa ceva, pe de alta parte este nevoie de timp ca sa pui in functiune o antena mobila.
In strainatate mai exista si roaming-ul (dar nu international, ci intre retele). Adica, daca Vodafone este la pamant, tu sa poti vorbi folosind telefonul Vodafone care se conecteaza la o celula Orange, Digi, Cosmote, evident platind in plus pentru asta. Dar la noi nu se practica chestia asta desi tehnic ar putea fi posibila.
Eu am verificat asa la 10 minute dupa seism:
- Vodafone imi dadea toate erorile posibile: Network busy, Not allowed, Call failed, Connection error, si altele pe care nu le mai tin minte ca le vazusem in premiera.
- Orange o tinea pe network busy in disperare. Apelai, asteptai vreun minut sa faca legatura, dupa care dadea Network busy.
- Cosmote nici nu mai exista ca retea: telefonul cauta disperat reteaua si nu o gasea.
- Romtelecom te lasa sa apelezi, dar dadea ton de ocupat (desi nu vorbea nimeni la capatul celalalt) si pe fix si pe mobil.
Prima legatura pe care am obtinut-o a fost internationala, apeland de pe Orange. O a doua legatura internationala am obtinut-o cu Vodafone, desi mai greu, a trebuit sa incerc de mai multe ori.
Cam la 30 de minute dupa seism am reusit sa stabilesc o legatura Romtelecom -> Orange.
Am reusit sa efectuez niste convorbiri Vodafone-Vodafone, dar foarte greu, pentru fiecare apel a trebuit sa incerc de mai multe ori, facand pauza cateva minute intre incercari. Am avut un apel intrerupt, la u nalt apel eram auzit foarte prost si a trebuit sa sun din nou. Abia dupa vreo 4-5 ore de la seism Vodafone a reintrat in normal.
Din cate stiu, Vodafone este operatorul preferat al institutiilor statului: este normal in cazul asta ca in caz de situatii deosebite sa apara congestii mai puternice decat la alti operatori. Pe de alta parte unele voci spun in soapta ca reteaua Vodafone e cam la pamant: dezvoltata haotic, bazata pe niste softswitch-uri si niste compresii de voce soft foarte dezavantajoase. Nu stiu sa dau detalii pe partea asta si este posibil sa incurc unii termeni, dar Vodafone nu este intr-o situatie foarte roza.
Orange pe de alta parte are o retea un pic mai buna. A fost operatorul cu cele mai mari tarife si a avut ce sa investeasca in dezvoltarea retelei. Pe de alta parte este si operatorul care da o prioritate foarte redusa apelurilor efectuate de pe cartele prepay in caz de congestie.
Ideea de baza este ca singurul care are sanse sa mai ramana in picioare, dupa un 7+ ar fi Romtelecom-ul. Intr-o centrala de telefonie fixa regulamentele sunt mult mai stricte, riscul de congestie mai mic si mai usor de rezolvat.