• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Telecomunicatiile in momente de criza

La ultimul cutremuras, reteaua s-a \"incins\" in timpul miscarii...

Bogdan

deci romanul invata repede: cand incepe cutremurul, pune mana pe telefon, cauta numarul favorit si, cand se termina... call:))

bogda, esti rau! gx m-a sunat la 2 min dupa cutremur si am vorbit :sad:

Dau ca pozitiva confirmarea Andei :harhar: :sad: :32: :32: Am vorbit cu Anda la 2 minute dupa seism :unsure: :32: :32:

de pe vodafone pe orange!:sad:;):32: deci mergeau amindoua!

dupa care, din experienta mea, vodafonu\' a cazut, si orange a ramas in picioare;)
cu romtelecomul insa nu am avut probleme, nici in bucuresti, nici interurban.

tot din experienta, eu stiu ca la 5 min dupa cutr nici orange nu mergea. romtelecom nu am, dar in bv rds nu a avut intreruperi

Exista si exceptii... adica unul din cei 500 de fericiti dintr-o celula care au reusit sa sune din cei 15000 care au incercat sa sune...
Oricum, problema cea mare, din cate am inteles, a fost in Bucuresti.
Acum, problema se mai pune putin si altfel... ce se intampla daca pica reteaua electrica (au back-up la antene operatorii?) si/sau antenele?
Ca la un 7+ probabilitatea e mare sa se intample asta...

Parerea mea,
Bogdan

Dar care ar fi rostul ??? Ce sa comunici ??? Daca nu s-au terminat undele orizontale...poate nu mai apuci sa termini voerba ca isi fac undele \"datoria\" asupra structurii prin ciclurile de oscilatii dus intors si transmiti on-line, unic si fefinitiv, \"terminal\" cronica unei prabusiri anuntate !!

:sad:=))
daca am prins legatura, n-o las pina cind nu se termina cutremurul. si atunci stiu clar ca celelalt e bine sau daca nu, ma reped acolo sa-l scot :32:

Dar care ar fi rostul ??? Ce sa comunici ??? Daca nu s-au terminat undele orizontale...poate nu mai apuci sa termini voerba ca isi fac undele \\"datoria\\" asupra structurii prin ciclurile de oscilatii dus intors si transmiti on-line, unic si fefinitiv, \\"terminal\\" cronica unei prabusiri anuntate !!
Buna problema...
Eu vad comunicarea ca o \"unealta\" ce te poate ajuta sa:
- Ceri ajutor cand ai nevoie;
- Sa raspunzi la o cerere de ajutor;
- Te intalnesti cu familia/prietenii (pentru a comunica personal);
- Primesti informatii care sa te ajute sa reactionezi cat mai bine ulterior;
- Sa beneficiezi de un confort psihologic (stiind ca familia si cei dragi sunt/nu sunt in regula), deoarece lipsa de informatii face mai mult rau decat informatiile negative.
Mai sunt si alte beneficii, dar acestea mi-au venit in minte acum.

Bogdan
PS Termenul de \"in momente de criza\" (cutremur in acest caz) il interpretez ca \"in perioada imediat urmatoare unui cutremur\", nu \"in timpul cutremurului\".

Antenele au UPS-uri, by default. Unele antene au generatoare proprii de electricitate pe motorina. Daca o antena a fost distrusa fizic, functia ei ar trebui sa fie preluata de antenele din zona.

Problema ar fi putut fi rezolvata sau cel putin ameliorata prin instalarea unor antene mobile. Este vorba de antene montate pe dubite care se pot duce in punctele de congestie si pot prelua o parte din incarcarea retelei. Dar pe de o parte firmele noastre de telefonie mobila nu au asa ceva, pe de alta parte este nevoie de timp ca sa pui in functiune o antena mobila.

In strainatate mai exista si roaming-ul (dar nu international, ci intre retele). Adica, daca Vodafone este la pamant, tu sa poti vorbi folosind telefonul Vodafone care se conecteaza la o celula Orange, Digi, Cosmote, evident platind in plus pentru asta. Dar la noi nu se practica chestia asta desi tehnic ar putea fi posibila.

Eu am verificat asa la 10 minute dupa seism:

- Vodafone imi dadea toate erorile posibile: Network busy, Not allowed, Call failed, Connection error, si altele pe care nu le mai tin minte ca le vazusem in premiera.
- Orange o tinea pe network busy in disperare. Apelai, asteptai vreun minut sa faca legatura, dupa care dadea Network busy.
- Cosmote nici nu mai exista ca retea: telefonul cauta disperat reteaua si nu o gasea.
- Romtelecom te lasa sa apelezi, dar dadea ton de ocupat (desi nu vorbea nimeni la capatul celalalt) si pe fix si pe mobil.

Prima legatura pe care am obtinut-o a fost internationala, apeland de pe Orange. O a doua legatura internationala am obtinut-o cu Vodafone, desi mai greu, a trebuit sa incerc de mai multe ori.

Cam la 30 de minute dupa seism am reusit sa stabilesc o legatura Romtelecom -> Orange.

Am reusit sa efectuez niste convorbiri Vodafone-Vodafone, dar foarte greu, pentru fiecare apel a trebuit sa incerc de mai multe ori, facand pauza cateva minute intre incercari. Am avut un apel intrerupt, la u nalt apel eram auzit foarte prost si a trebuit sa sun din nou. Abia dupa vreo 4-5 ore de la seism Vodafone a reintrat in normal.

Din cate stiu, Vodafone este operatorul preferat al institutiilor statului: este normal in cazul asta ca in caz de situatii deosebite sa apara congestii mai puternice decat la alti operatori. Pe de alta parte unele voci spun in soapta ca reteaua Vodafone e cam la pamant: dezvoltata haotic, bazata pe niste softswitch-uri si niste compresii de voce soft foarte dezavantajoase. Nu stiu sa dau detalii pe partea asta si este posibil sa incurc unii termeni, dar Vodafone nu este intr-o situatie foarte roza.

Orange pe de alta parte are o retea un pic mai buna. A fost operatorul cu cele mai mari tarife si a avut ce sa investeasca in dezvoltarea retelei. Pe de alta parte este si operatorul care da o prioritate foarte redusa apelurilor efectuate de pe cartele prepay in caz de congestie.

Ideea de baza este ca singurul care are sanse sa mai ramana in picioare, dupa un 7+ ar fi Romtelecom-ul. Intr-o centrala de telefonie fixa regulamentele sunt mult mai stricte, riscul de congestie mai mic si mai usor de rezolvat.

Subliniez si eu cele spuse de Bogdan si Sever: discutam aici de comunicatia imediat dupa seism.

Nu spune nimeni nimic de Zapp...
Cred ca au mers OK avand in vedere ca si-au pierdut (umbla zvonul) 50% din abonati in ultima vreme, infrastructura ramanand aceeasi.
Daca nu ma insel, marseaza pe aceasta idee in spoturile din ultima saptamana :sad: \"Zapp, reţeaua pe care te poţi baza!\"

Pai... nu vorbesc de ceea ce nu stiu :sad: nu am Zapp, si nici un cunoscut de-al meu nu are.

Proiectul lor a fost de la inceput sortit esecului desi daca nu ma insel Zapp este fostul Suntel fostul Telemobil (care a fost primul serviciu de telefonie mobila in RO).

...domnilor,la un cutremur bunicel orice fel de telefon este egal cu 0...din multe motive. Atunci ai nevoie de sau ar fi excelenta o statie radio portabila dual band sau sau un transceiver CB portabil. Una din astea nu ar trebui sa lipseasca din trusa de dezastru. Parerea mea...

Back
Sus