Eu nu am bagajul vostru de cunostinte despre cutremure, dar cred ca un rol important in determinarea unei conexiuni intre Turcia si Romania il au si zonele unde s-au produs cutremure majore in Turcia, urmate de cutremure majore in tara la noi.
Logica ma face sa presupun ca anumite zone seismice din Turcia au o influenta tectonica mai mare asupra Romaniei, pe cand in Romania exista o singura zona capabila sa produca cutremure majore (Vrancea), de unde si sansele ca un cutremur major la noi sa influenteze Turcia, atat timp cat socul este orientat intre sudul Romaniei (Bucuresti) si nu spre nord-nord est.
Pe langa asta, mai presupun ca influenta unui cutremur major din Turcia asupra Romaniei trebuie analizata si din perspectiva gradului de incarcare seismica de la noi.
Altfel spus, un cutremur major din Turcia ar putea fi cireasa de pe tort, daca gradul de incarcare seismica este mare sau ar putea sa ramana fara efect, daca gradul de incarcare seismica este mai mic.
In prezent, consider ca dragul de incarcare seismica de la noi este unul mediu spre mare, cu o marja de eroare spre mare. Vom avea un cutremur in urmatorii ani, dar existenta atator variabile face prognoza nesigura.
Spre exemplu, Vrancea ar putea sa-si urmeze cursul normal si sa mai dureze cativa ani pana la producerea unui seism major, undeva dupa 2010, dar in acelasi timp este foarte posibil sa fie ,,ajutata,, de activitatea din Turcia si sa ne faca o ,,supriza,,.
Sper doar sa nu fiu in Bucuresti atunci cand se va produce seismul major, pentru ca un seism peste 7 ar fi de natura sa produca mii de victime, iar daca trecem de 7,7, deja ma duc cu gandul la zeci de mii de victime.
Evident, e posibil sa ma insel si in cazul asta imi cer scuzele de rigoare :hypocrite: