• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Turcia - seisme mici dar multe

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Sorine, ce se intampla cu Turcia? Vad ca e puzderie de puncte rosii pe zona Turciei pe harta de la EMSC. Ai vreo idee referitor la ce se petrece acolo?
 
Inca nu trebuie sa ne ingrijoram, deoarece cutremurele sunt mici. Eu cred ca in momentul in care vor incepe sa apara seisme de 6-7 grade si peste pe \"centura\", lucrurile se vor precipita dupa principiul domino-ului, adica va cadea piesa dupa piesa, in interval de maxim 1-2 ani din momentul aparitiei fenomenului. Cred ca asa vor evolua lucrurile.
Sigur, seismele mici din Turcia pot fi precursoare ale unuia puternic, dar nu putem stii cand se va produce acest seism puternic. Mai interesant mi se pare cutremurul din nord-estul Marii Negre, din zona Marii Azov (daca nu ma insel), deoarece pare a fi fost un seism subcrustal, deci declansat de o miscare de profunzime a microplacii Marii Negre. Ala da, mi se pare chiar interesant.
 
S-ar putea ca seismele sa se mute incet dar sigur spre vest si anume Turcia, Grecia.
A trecut o buna parte din 2007, iar pauza isi spune cuvantul.
Sa speram ca ne va mai cruta un seism major in urmatorii 5-10 ani!
 
Acele seisme nu au, oricum, cine stie ce importanta, mai ales pentru ca sunt mici. Au fost mereu cutremure multe pe acolo, uneori chiar mai dese decat acum. Asa ca \"mutarea spre vest\" nu e ceva chiar din cale afara de net, sunt variatii obisnuite.
 
O sa continui aici comentarea situatiei din Turcia. Sigur, se poate obiecta, seismele actuale din Turcia nu sunt mari, sunt doar de magnitudine medie. Totusi, este evidenta tendinta de inmultire a cutremurelor, dar si o anumita forma de migratie epicentrala. Daca acum cateva saptamani tot vestul Turciei era \"rosu\", deci plin de puncte rosii, in prezent se constata o forma de migrare a activitatii seismice catre centrul Turciei si e posibil ca aceasta migratie a activitatii seismice sa continue spre estul Turciei. In orice caz, in urmatorii ani se asteapta un cutremur cu magnitudinea mai mare de 6,5-7,0 pe scara Richter in Turcia, dar inca nu este clar unde anume va fi localizat acest seism. Nu este deloc obligatoriu sa se produca la Istanbul, asa cum s-a vehiculat in ultimii ani. Desi, incepand din anul 1939, cutremurele majore produse de-a lungul faliei nord-anatoliene au migrat progresiv de la est catre vest, cu un \"pas\" de 40 km, adica \"au mers\" de la est spre vest din 40 km in 40 km, totusi s-au consemnat mai multe cazuri foarte interesante de \"intoarceri\" surprinzatoare catre est, deci de inversare a tendintei consemnate dupa 1939. Prin urmare, este posibil ca marele cutremur din Turcia sa nu loveasca de fapt Istanbulul, ci sa zguduie din nou estul Turciei. Precedentele exista. Prin \"precedente\" inteleg, asa cum spuneam, faptul ca in mai multe randuri s-a observat o \"intoarcere spre est\", contrazicand tendinta generala de migratie. Asa ca oamenii de stiinta nu se hazardeaza sa dea ca certa localizarea la Istanbul a acestui mare cutremur din Turcia care se prefigureaza in urmatorii cativa ani.
 
Asadar, a inceput sa creasca, treptat, activitatea seismica in zona Turciei. Acest lucru se datoreaza unei cresteri a presiunii care se exercita asupra placii tectonice Anatoliene. La urma urmei, nu trebuie sa ne miram de ceea ce a inceput sa se intample. E un procesa firesc, si, asa cum spuneam, pentru anii urmatori se asteapta un mare cutremur in Turcia. Ramane de vazut unde va fi epicentrul !!!! :hypocrite::whistling::biggrin::harhar::unsure: Unde va ceda ??? :harhar: Va fi la Istanbul, sau \"se va intoarce\", din nou, spre partea de est a Turciei ??? :harhar: Niste intrebari incitante, la care nu putem face decat speculatii, deocamdata...:harhar: In ultimii 60 de ani, in pofida tendintei dominante de progresie a cutremurelor majore dinspre estul spre vestul Turciei, au fost observate mai multe cazuri, foarte surprinzatoare, de \"intoarcere\" catre partea de est a Turciei. Nu exista, inca, explicatii suficient de convingatoare asupra cauzelor care au determinat \"intoarcerea/migrarea inapoi\" a cutremurelor majore catre est, contrazicand tendinta generala de dupa anul 1939.
 
Daca va fi la Istanbul.... va fi mare nenorocire... Cred ca distrugerile vor fi uriase. Am vazut acum un an sau doi niste documentare pe tema riscului seismic in zona Istanbulului si evaluarile destul de pesimiste facute de ingineri constructori si seismologi.
 
Se pare ca, in afara de schimbarea regimului seismic din Turcia (cresterea treptata a numarului de cutremure mici, practic o anumita instabilizare aparuta de-a lungul faliilor principale), s-ar fi detectat o anumita deplasare, mai rapida, a placii Anatoliene, care ar sugera o probabilitate mare de producere a unui cutremur important pe falia nord-anatoliana in urmatorii cativa ani.
Sigur, e greu de spus anume cand se va produce cutremurul in Turcia. Totusi, este evindent a a crescut considerabil numarul de cutremure mici in Turcia, comparativ cu perioada 2004-2007, si cred ca aceasta crestere s-ar datora unei tendinte de crestere treptata a presiunilor care se exercita asupra placii Anatoliei.
 
Un alt lucru interesant la cutremurele din Turcia, in afara de faptul ca a crescut, treptat, numarul lor, este acela ca respectivele seisme tind, cumva, sa se grupeze in clustere seismice. Se pot deosebi 3 \"clustere\" seismice: vestul Turciei, Turcia centrala (unde s-a produs, recent, un cutremur de magnitudine Mw=5,5-5,7) si estul Turciei. Aceasta grupare ar putea sugera, pe langa cresterea treptata a presiunii asupra placii Anatoliene, si o anumita tendinta de focalizare a stressului tectonic, de concentrare in cateva zone mai sensibile din punct de vedere al activitatii seismice. In perioada 2004-2007, cutremurele din Turcia erau mai putine, si in plus erau mai difuze ca localizare, nu exista aceasta tendinta de grupare, de formare a unor \"clustere\" seismice.
 
As mai adauga totusi ceva. Nu inseamna neaparat ca daca e cutremur mare in Turcia, imediat trebuie sa fie si in Romania. Au fost cazuri de seisme in Turcia care nu au fost urmate de cutremure importante in Vrancea, dupa cum unele cutremure din Vrancea (chiar majore) nu au fost precedate de seisme mari in Turcia.
Daca luam in considerare ultimii 200 de ani, am avea situatia urmatoare:
-cutremurele majore din 1940 si 1977 au fost precedate cu 11, respectiv 4 luni inainte, de cutremure majore in estul Turciei;
-cutremurul din 1838 a fost urmat, la 2 ani, de un cutremur mare in Turcia, dar a fost precedat in 1837 de un seism puternic in Israel;
-cutremurul din 31 august 1894 a fost precedat de un cutremur puternic in Marea Marmara, in vestul Turciei, produs la 10 iulie 1894;
-cutremurele din 1802, 1908 si 1986 nu au fost precedate de evenimente majore in Turcia.
In aceste conditii, va intreb: Ce concluzii trageti din aceasta \"situatie\" ???
 
Eu nu am bagajul vostru de cunostinte despre cutremure, dar cred ca un rol important in determinarea unei conexiuni intre Turcia si Romania il au si zonele unde s-au produs cutremure majore in Turcia, urmate de cutremure majore in tara la noi.

Logica ma face sa presupun ca anumite zone seismice din Turcia au o influenta tectonica mai mare asupra Romaniei, pe cand in Romania exista o singura zona capabila sa produca cutremure majore (Vrancea), de unde si sansele ca un cutremur major la noi sa influenteze Turcia, atat timp cat socul este orientat intre sudul Romaniei (Bucuresti) si nu spre nord-nord est.

Pe langa asta, mai presupun ca influenta unui cutremur major din Turcia asupra Romaniei trebuie analizata si din perspectiva gradului de incarcare seismica de la noi.

Altfel spus, un cutremur major din Turcia ar putea fi cireasa de pe tort, daca gradul de incarcare seismica este mare sau ar putea sa ramana fara efect, daca gradul de incarcare seismica este mai mic.

In prezent, consider ca dragul de incarcare seismica de la noi este unul mediu spre mare, cu o marja de eroare spre mare. Vom avea un cutremur in urmatorii ani, dar existenta atator variabile face prognoza nesigura.

Spre exemplu, Vrancea ar putea sa-si urmeze cursul normal si sa mai dureze cativa ani pana la producerea unui seism major, undeva dupa 2010, dar in acelasi timp este foarte posibil sa fie ,,ajutata,, de activitatea din Turcia si sa ne faca o ,,supriza,,.

Sper doar sa nu fiu in Bucuresti atunci cand se va produce seismul major, pentru ca un seism peste 7 ar fi de natura sa produca mii de victime, iar daca trecem de 7,7, deja ma duc cu gandul la zeci de mii de victime.

Evident, e posibil sa ma insel si in cazul asta imi cer scuzele de rigoare :hypocrite:
 
Morpheusdj, ai punctat cateva aspecte importante si interesante, cred eu. Intr-adevar, daca Vrancea nu e incarcata, oricate seisme s-ar produce in Turcia nu vor influenta in sensul favorizarii unui cutremur mare la noi. Daca Vrancea e mai incarcata, sigur, e teoria \"picaturii care umple paharul\".
Un alt aspect interesant este si cel al localizarii seismelor din Turcia, cum bine ai remarcat. Cutremurele din 1940 si 1977 au fost precedate de seisme majore produse in estul Turciei, deci cumva la celalalt capat al microplacii Marii Negre. Dar au fost cazuri de cutremure vrancene (ce e drept, mai slabe) care au fost precedate de seisme in vestul Turciei (in Marea Marmara).
Unii cercetatori sustin ca un alt factor ar fi magnitudinea seismului din Turcia. Daca in Turcia se produce cutremur de magnitudine peste 7,0 sau chiar peste 7,5 grade pe scara Richter, atunci seismul din Vrancea care urmeaza sa se produca va avea si el o magnitudine de cel putin 6,9-7,0 pe scara Richter, poate chiar mai mare. Daca seismul din Turcia are magnitudinea intre 6,0-6,9 pe scara Richter, un eventual seism in Vrancea nu ar depasi 6,7-6,8 grade. Ramane de vazut ce se va confirma si ce nu, dintre aceste idei.
 
In prezent, Vrancea este influentata de placa Anatoliana, a carei viteza de deplasare se pare ca a crescut in ultima vreme. Acest lucru este aratat si de cresterea numarului de cutremure din Turcia, comparativ cu perioada de \"lancezeala\" relativa 2006-2007. Sfarsitul anului 2007 a adus primele semne ale acestei schimbari. Faptul ca, in paralel cu cresterea numarului de cutremure din Turcia, a crescut si numarul de seisme vrancene arata, de asemenea, ca a crescut treptat influenta placii Anatoliei asura zonei Vrancea. Specialistii se asteapta ca in anii care urmeaza aceasta tendinta sa continue, sa devina tot mai pronuntata.
 
Un lucru f. interesant este faptul ca nr. seismelor din estul si centrul Turciei scade in timp ce numarul celor din vestul Turciei creste.Probabil asta denota faptul ca toata activitatea seismica ce vine dinspre Asia se indreapta spre zona Marii Egee.In orice caz daca aceasta activitate accentuata va continua sa persiste ne putem astepta ca acel cutremur care se asteapta sa se produca in estul Turciei,sa se produca de fapt langa Instanbul(tin sa specific ca este decat parerea mea personala)
 
Bine, acum mi se pare ca se linisteste peste tot. S-a mai decolorat Turcia de buline :(( Nu prea inteleg insa ce e cu cutremurele alea din Marea Caspica...
 
In ultimele circa 12 ore, a avut loc o concentrare de seisme mici in partea de sud-est a Turciei, aproape de granita cu Siria. Este vorba despre o mica secventa seismica cu 3 socuri principale (de magnitudini 4,0, 3,7 si respectiv 4,1) insotite de miscari seismice de mai mica amploare (magnitudini in jur de 3,0). Cred ca secventa tinde sa inceteze. Locatia unde a avut loc secventa este interesanta, fiind in apropierea zonei care a generat 2 cutremure majore in secolul XIX, in 1822 si 1872. Cutremurul din 1822 a precedat seismul vrancean din 1829, iar cel din 1872 a precedat cutremurul de mai mica amploare din 25 decembrie 1880 (de magnitudine 6,5). Tot in zona aceasta s-a mai produs un cutremur major in 1408, care a precedat cu 3 ani seismul vrancean din 1411.
 
Back
Sus