Si totusi eu cred ca se poate prevedea un seism.Cum nu stiu dar se poate.Nu avem inca tehnologia necesara, nu stim sa ne ascultam instinctele, nu stim multe dar sper ca o data sa se poate face asta.
Draga Dodo, imi mare rau ca te contrazic, sa stii ca nu o fac din rautate, fiindca eu sunt un om chiar bland...
)
) Cutremurele nu pot fi prevazute pe termen scurt, deci o predictie de importanta practica pentru populatie... In primul rand, fiindca fiecare zona seismogena, Dodo, are propriile particularitati care o individualizeaza in raport cu celelalte. In al doilea rand, chiar pentru o aceeasi zona seismica, pot exista diferente semnificative in factorii precursori de la un cutremur major la altul, fiindca natura procesului de rupere este extraordinar de complexa, si nu poti fii niciodata sigur ca la viitorul seism major vrancean aceiasi factori precursori se vor manifesta in aceeasi maniera. In al treilea rand, in cazul cutremurelor subcrustale vrancene, nu functioneaza metode incercate in cazul cutremurelor crustale (temperatura apelor subterane, concentratia radonului, inclinarea scoartei, deformarea acesteia, etc.). Se poate lua in considerare reactia animalelor, dar si asta nu indica sigur si cat de mare va fi cutremurul. In al 4-lea rand, iti dau un exemplu. In 1975, chinezii au prevazut un cutremur in principal pe baza comportamentului neobisnuit al animalelor, ieseau serpii din pamant (era iarna, dar solul se incalzea, etc.), dar si al unor presocuri, migratii ale activitatilor seismice in lungul unor falii, deformari crustale, radon etc. La vremea respectiva a fost un mare entuziasm pentru succesul predictiei cutremurului d ela Haicheng, prov. Liaoning, din 4 februarie 1975 (M=7,3). Anul urmator insa, tot chinezii au avut un esec groaznic, un cutremur de 7,8-8,2 grade pe scara Richter a ras de pe fata pamantului, la 28 iulie 1976, orasul Tangshan, si nu au existat precursori evidenti, animalele in zona epicentrala nu au dat semne nete de comportament anormal. Si atunci au facut ciocu mic entuziastii in ale predictiei. In cazul cutremurelor majore vrancene, sunt ceva rezultate in previziuni pe termen lung (1977) si mediu (1986, insemnand intre o luna si un an). Se iau in considerare fluctuatii ale activitatilor seismice normale (asa-zisa SEISMICITATE DE BACKGROUND), lacuna seismica (faptul ca intr-un anumit etaj de adancime se formeaza o zona de activitate seismica scazuta, deci diminuarea activitatii normale in zona focala respectiva) etc. Dar toate acestea, Dodo, nu rezolva problema predictiei pe termen scurt, in sensul specificarii clare ca in urmatoarele...ore, zile ...este de asteptat, in zona Z, un cutremur cu magnitudinea mai mare sau egala cu y.t, cu o probabilitate de...
Concluzia principala pe care as vrea sa o trag, Dodo, este ca NU POATE EXISTA O RETETA UNIVERSAL-VALABILA DE PREDICTIE A CUTREMURELOR, ci, eventual, pot fi cazuri punctuale de predictii reusite, dar din care nu se poate trage o concluzie. Anticiparile,pe termen lung si mediu au dat ceva rezultate in cazul seismelor majore vrancene, dar pe termen scurt este imposibil acest lucru. Complexitatea fenomenului este prea mare.