• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

uite ca veni 2006 si se apropie si aprilie

cck1

New member
Înscris
19 Dec 2005
Mesaje
35
Scor reacție
0
oamenilor, tot auzim din diverse surse ca in jur de aprilie 2006 o sa vina ALA MARE. si in plus se pare ca toata lumea care stie mai multe decat noi se pregateste: prefecta face exercitii de salvare, semneaza protocoale cu supermarketurile pt a le folosi cladirile in caz de, cladirea de birouri in care lucrez a facut inspectia structurii de rezistenta si acum transmite filme cu ce trebuie facut in caz de cutremur. oare cine le da indicatii sa se pregateasca? oare chiar se stie si nu se spune nimic, ne lasa sa murim ca prostii?
 
Nu trebuie sa te alarmezi.Nimeni nu stie exact cand dar se stie ca va fi.Atata timp cat nu stii cand nu poti alarma populatia aiurea.
Daca s-ar anunta la tv ca este posibil sa fie un seism major in luna aprile iti imaginezi ce panica ar fi?
Iti dai seama cati vor fugi din orase, cati vor muri de inima, etc?
Ar fi haos.
Si daca ar sti ca este maine unul tot nu ar avea curaj sa anunte caci oamenii s-ar calca in picioare si ar muri mult mai multi.
 
Nu ai de unde sa sti ca in apr 2006 o sa fie cutremur mare. Intr-adevar poate fi un cutremur mai puternic in aprilie, dar asta e o pura intamplare, acel cutremur mare poate veni si peste 10 ani.
Deci fazele de genul peste o saptamana, o luna, doua, sapte o sa fie cutremur de x grade mi se pare o aberatie totala....
 
Stie el ce stie, Marmureanu a spus ca pana in aprilie 2006 sa fim linistiti iar apoi mai vedem.
Este vorba despre migratia placilor tectonice iar acum pare a se activa cea euro-asiatica sau anatoliana?!?
In zona Sumatra a fost agitatie mare, foarte multe seisme la adancimi diferite si a fost un seism f. adanc in Afganistan, etc care eu cred ca pot afecta cumva si Vrancea.
 
Cck are dreptate, in ultimul timp foarte multe organizatii de stat (prefectura, primaria, etc) au inceput sa \"miste\" in ceea ce priveste subiectele abandonate de-a lungul timpului: cum trebuie sa actioneze in caz de catastrofa, sa accelereze consolidarea blocurilor cu bulina... Si mie mi s-a parut suspecta faza, e posibil ca specialistii sa se astepte la un cutremur mare, si sa stie ei ceva.

Dar din pacate, daca ne-ar spune, nu cred ca ne-ar ajuta prea mult. Cu exceptia cazului in care s-ar putea da o previziune cu probabilitate de peste 95%, si cu o marja de eroare de cel mult 24 de ore, orice alta previziune nu cred ca ar ajuta prea mult.

Cu ce te va ajuta ca stii dinainte ca in aprilie va fi un seism de peste 7 grade? Nu ai cum sa pleci din oras o luna intreaga, sau, ma rog, multa lume nu are cum sa plece. S-ar produce doar panica fara nici un sens.

Eu personal imi mentin ideea ca in ceea ce priveste blocurile construite dupa 1960 nu este nici un pericol, decat in cazul in care s-a spart masiv la parter. A se vedea si modul in care s-au comportat acestea la cutremurul din 1977.

Va fi, asta este, poate sa aiba loc cutremurul acesta si peste 5 minute, sau peste o ora. Totul este ca atunci cand se va intampla sa nu ne pierdem firea si sa sarim pe fereastra sau sa ne facem singuri rau in orice alt mod actionand sub impulsul fricii.
 
Daca guvernul ar spune ca in aprilie se asteapta un seism major vor fugi toti din Bucuresti- adio angajati telefonie, adio tv, medici, vanzatori, etc...asa ca orasul ar arata ca dupa bombardament.
Sa zicem ca desi anunta nu se intampla nimic, cine raspunde pentru haosul creat?
Si trece aprilie si fix in mijlocul lui mai ne zguduie un seism....ce facem?
E dureros dar aici intervine destinul fiecaruia si atat.
Fiecare intr-o buna zi dispare iar cei mai multi mor in accidente de masina cred eu.
 
Mai vb in mai pe tema asta. :))
Personal consider ca nu are cum sa se stie ca in aprilie va fi un cutremur major in Vrancea.
 
Asa crezi tu dar cei de la fotonsas le nimereau.
Cu siguranta exista emisii de gaze, camp electromagnetic ridicat, etc care poate anunta un seism dar nu o data fixa ci o perioada de timp.Evident ca se iau in calcul multe elemente inclusiv seismele care se petrec in lume zilnic, miscarea placilor tectonice, etc.
Nu mai fi asa de sigur ca nu se poate prevedea un seism pe o perioada de 30 zile cu o marja de siguranta.
Ideea este ca nu se poate anunta ca maine la ora x ne zguduim.
 
Eu raman la parerea ca nu se poate da o prognoza a cutremurelor cum se da prognoza meteo....adica prognoza cutremurelor e destul de ambigua si cu sanse mici de a se adevrei.
 
Am si eu o intrebare: Cine a vehiculat ideea ca in aprilie va fi cutremur?
Eu nu am auzit asa ceva dar cred ca totul a plecat din niste declaratii mai vechi ale Dlui Marmureanu care a spus ca pana in aprilie 2006 putem sta linistiti caci nu va fi un seism major iar dupa aceea mai discutam.
Cred ca el se baza pe ideea ca exista o anumita ciclicitate a miscari placilor tectonice si din studiile seismologilor miscarea unor placi nu produce seisme mai mari de 7 Richter in zona Vrancea.
Syl a amintit ceva extrem de important si anume ca Dl Marmureanu a spus ca \"seismul din Asia a eliberat foarte multa energie si acest lucru ne bucura ( daca se poate spune asa ceva) deoarece ajuta Vrancea.\"
Inainte de 1977 nu existau site-uri cum este EMSC, USGS, etc si nici informatii cum gasim acum prin internet dar poate gaseste Alex o arhiva de unde sa ne extraga informatii.
Nu cred ca un seism cum a fost cel din Asia se produce asa des , dar ar fi interesant de stiut daca s-a produs vreunul inainte de \'77 ( evident nu cu 100 de ani inainte).
 
Asa crezi tu dar cei de la fotonsas le nimereau.
Cu siguranta exista emisii de gaze, camp electromagnetic ridicat, etc care poate anunta un seism dar nu o data fixa ci o perioada de timp.Evident ca se iau in calcul multe elemente inclusiv seismele care se petrec in lume zilnic, miscarea placilor tectonice, etc.
Nu mai fi asa de sigur ca nu se poate prevedea un seism pe o perioada de 30 zile cu o marja de siguranta.
Ideea este ca nu se poate anunta ca maine la ora x ne zguduim.
Dodo, emanatiile de gaze subterane nu au nici o relevanta pentru cutremurele subcrustale vrancene. Ele pot prezenta interes pentru cutremure superficiale, nu si pentru evenimente produse la adancimi relativ mari ! Asa ca...:))
 
Am auzit la un moment dat pe cineva spunand ca in zona vRancea ar exista un \"lac\" de mercur parca si ca ar putea exista emisii de radon in zona.
Nu prea stiu despre ce e vorba, ma poti lamuri de unde tot vin aceste idei? Au o baza reala sau ce?
 
Pai cetreaba are mercurul cu radonul ? Daca nu ma insel radonul e radioactiv (sper sa nu spun tampenii).
 
Radonul este un gaz si din chimia pe care a stiu eu nici mercurul nu e chiar apa chioara.
Nu stiu exact ce legatura exista dar banuiesc ca exista una atata timp cat aud mereu de acest radon din zona Vrancea.
Poate ne lamureste sorin.
 
Radonul e un gaz rar, dar e un element stabil (are octet de electroni....parca asa se spune), nu se combina cu alte elemente....Iar mercurul e simngurul metal care la in mod normal e in stare lichida....
 
Radonul este un gaz si din chimia pe care a stiu eu nici mercurul nu e chiar apa chioara.
Nu stiu exact ce legatura exista dar banuiesc ca exista una atata timp cat aud mereu de acest radon din zona Vrancea.
Poate ne lamureste sorin.
Dodo, s-au facut studii si in privinta asta. Din pacate, nu s-a demonstrat vreo corelatie intre concentratia radonului din apele subterane si cutremurele subcrustale vrancene. Repet, problema poate fi de interes pentru cazurile de cutremure superficiale (iar in Vrancea se produc si cutremure superficiale!!!!), dar nu se dovedeste, cum spuneam, nimic relevant pentru cazul seismelor subcrustale tipice vrancene ! Asta e situatia, Dodo ! :)):))
 
Si totusi eu cred ca se poate prevedea un seism.Cum nu stiu dar se poate.Nu avem inca tehnologia necesara, nu stim sa ne ascultam instinctele, nu stim multe dar sper ca o data sa se poate face asta.
 
Si totusi eu cred ca se poate prevedea un seism.Cum nu stiu dar se poate.Nu avem inca tehnologia necesara, nu stim sa ne ascultam instinctele, nu stim multe dar sper ca o data sa se poate face asta.
Draga Dodo, imi mare rau ca te contrazic, sa stii ca nu o fac din rautate, fiindca eu sunt un om chiar bland...:)):)) Cutremurele nu pot fi prevazute pe termen scurt, deci o predictie de importanta practica pentru populatie... In primul rand, fiindca fiecare zona seismogena, Dodo, are propriile particularitati care o individualizeaza in raport cu celelalte. In al doilea rand, chiar pentru o aceeasi zona seismica, pot exista diferente semnificative in factorii precursori de la un cutremur major la altul, fiindca natura procesului de rupere este extraordinar de complexa, si nu poti fii niciodata sigur ca la viitorul seism major vrancean aceiasi factori precursori se vor manifesta in aceeasi maniera. In al treilea rand, in cazul cutremurelor subcrustale vrancene, nu functioneaza metode incercate in cazul cutremurelor crustale (temperatura apelor subterane, concentratia radonului, inclinarea scoartei, deformarea acesteia, etc.). Se poate lua in considerare reactia animalelor, dar si asta nu indica sigur si cat de mare va fi cutremurul. In al 4-lea rand, iti dau un exemplu. In 1975, chinezii au prevazut un cutremur in principal pe baza comportamentului neobisnuit al animalelor, ieseau serpii din pamant (era iarna, dar solul se incalzea, etc.), dar si al unor presocuri, migratii ale activitatilor seismice in lungul unor falii, deformari crustale, radon etc. La vremea respectiva a fost un mare entuziasm pentru succesul predictiei cutremurului d ela Haicheng, prov. Liaoning, din 4 februarie 1975 (M=7,3). Anul urmator insa, tot chinezii au avut un esec groaznic, un cutremur de 7,8-8,2 grade pe scara Richter a ras de pe fata pamantului, la 28 iulie 1976, orasul Tangshan, si nu au existat precursori evidenti, animalele in zona epicentrala nu au dat semne nete de comportament anormal. Si atunci au facut ciocu mic entuziastii in ale predictiei. In cazul cutremurelor majore vrancene, sunt ceva rezultate in previziuni pe termen lung (1977) si mediu (1986, insemnand intre o luna si un an). Se iau in considerare fluctuatii ale activitatilor seismice normale (asa-zisa SEISMICITATE DE BACKGROUND), lacuna seismica (faptul ca intr-un anumit etaj de adancime se formeaza o zona de activitate seismica scazuta, deci diminuarea activitatii normale in zona focala respectiva) etc. Dar toate acestea, Dodo, nu rezolva problema predictiei pe termen scurt, in sensul specificarii clare ca in urmatoarele...ore, zile ...este de asteptat, in zona Z, un cutremur cu magnitudinea mai mare sau egala cu y.t, cu o probabilitate de...
Concluzia principala pe care as vrea sa o trag, Dodo, este ca NU POATE EXISTA O RETETA UNIVERSAL-VALABILA DE PREDICTIE A CUTREMURELOR, ci, eventual, pot fi cazuri punctuale de predictii reusite, dar din care nu se poate trage o concluzie. Anticiparile,pe termen lung si mediu au dat ceva rezultate in cazul seismelor majore vrancene, dar pe termen scurt este imposibil acest lucru. Complexitatea fenomenului este prea mare.
 
Dar este adevarat ca cu cateva minute, sau chiar ore inainte de un cutremur (mai puternic) se stie ca va veni un cutremur ?
 
Dar este adevarat ca cu cateva minute, sau chiar ore inainte de un cutremur (mai puternic) se stie ca va veni un cutremur ?
Nu. Deci nu poti sa stii asa ceva. 25-30 de secunde inainte, cel mult, cand ruperea deja incepe. In rest, totul ramane sub semnul incertitudinii.
 
Back
Sus