• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

uite ca veni 2006 si se apropie si aprilie

Tin minte ca am vazut un documentar despre cutremurul devastator din Kobe. Inaintea cutremurului cu cateva ore, activitatea seismica se accentuase, cu o multime de cutremure foarte mici. Daca in mod normal aveau loc pe an aproape 10 seisme mici, in ziua dinaintea seismului avusesera loc peste 60 de astfel de seisme de mica magnitudine. Desi asta nu era ceva obisnuit, seismologii care urmareau atunci inregistrarile nu au stiut cum sa interpreteze lucrul asta. Si-au dat seama ca asta poate a \"anuntat\" cutremurul puternic, dar abia dupa ce acesta s-a produs asi au analizat din nou datele.

Este o situatie asemanatoare si cu Vrancea?

Tin minte ca am vazut un documentar despre cutremurul devastator din Kobe. Inaintea cutremurului cu cateva ore, activitatea seismica se accentuase, cu o multime de cutremure foarte mici. Daca in mod normal aveau loc pe an aproape 10 seisme mici, in ziua dinaintea seismului avusesera loc peste 60 de astfel de seisme de mica magnitudine. Desi asta nu era ceva obisnuit, seismologii care urmareau atunci inregistrarile nu au stiut cum sa interpreteze lucrul asta. Si-au dat seama ca asta poate a \\"anuntat\\" cutremurul puternic, dar abia dupa ce acesta s-a produs asi au analizat din nou datele.

Este o situatie asemanatoare si cu Vrancea?

Deci, repet: NU EXISTA O RETETA \"UNIVERSALA\" pe baza caruia sa se poate prevedea pe un termen scurt si foarte scurt cutremurele. Fiecare zona seismica este unica in felul ei. Chiar si in cazul cutremurelor vrancene, fluctuatiile minore ale activitatii seismice nu sunt relevante.
In primul rand, intr-adevar, inaintea marilor cutremure apare o asa-numita lacuna seismica in \"etajul de adancime\" in care urmeaza sa se produca ruptura majora. Dar aceasta anomalie \"precursoare\", ce apare cu mai multi ani inainte de producerea socului principal, se poate manifesta diferentiat de la un cutremur major la altul, in functie de o serie de factori insuficient cunoscuti. De exemplu, inaintea cutremurului din 1986 s-a manifestat o anomalie precursoare in etajul de adancime 130-150 km, manifestata prin alternanta unor explozii de seismicitate cu perioade lungi de calm anormal; iar cu un an inainte de seismul produs la 30/31 august 1986, in acest interval de adancime nu s-a mai produs nici un cutremur de magnitudine 4,0 sau mai mare; activitatea curenta s-a deplasat in etajele adiacente, deci la 80-125 km adancime si la 150-160 km adancime. Pe de alta parte, cu 2 saptamani inainte, pe 16 august 1986 s-a produs un cutremur precursor de 5,2-5,3 grade pe scara Richter exact la 133 km adancime. In schimb, inaintea cutremurului din 1977, a existat o anumita lacuna seismica intre 85-110 km adancime intre 1970-1977, dar nu a existat cutremur precursor notabil ca in 1986. Iata deci cat de complex este fenomenul. Apar diferente de la un cutremur la altul. Asa ca, deocamdata, lucrurile raman sub semnul incertitudinii, cum spuneam.

Deci in concluzie e o aberatie sa spui ca in aprilie 2006 va avea loc un cutremur puternic (peste 7 grade richter) in zona Vrancea.

sorin faptul ca nu se poate da ora si data exacta am inteles.
As vrea sa te intreb altceva:

Cum reuseau cei de la Fotonsas sa calculeze iminenta unui seism?
(Nu ma refer la avertizor caci acolo problema este foarte clara (un aparat simte prima unda de soc si o trimite urgent catre acea statie de pagere, cu viteza mai mare decat decat se propaga ea pe uscat)
Nu cred ca acele avertizoare pot fi utilizate si in Focsani sau alte orase aflate mai aproape de focar.

Daca se aduna niste informatii (lacuna seismica pe o treapta de adancime x, comportamentul ciudat al unor animale, influenta lunii, miscarea placilor tectonice,etc) si se face un calcul se poate prevedea iminenta unui seism?
(ma refer exclusiv la zona Vrancea care produce acele cutremure majore)

Exista posibilitatea de a \"radiografia\" zona din satelit suficient de adanc?

Ipotetic vorbind este posibil a se folosi o raza laser sau un camp energetic focalizat, etc care sa produca un seism controlat?

Cum reuseau cei de la Fotonsas sa calculeze iminenta unui seism?
Dumnealor nu calculau nici o iminenta de seism. Iar ce pretind ca prezic e o aiureala, nici macar nu pun date corecte integral.

Daca se aduna niste informatii (lacuna seismica pe o treapta de adancime x, comportamentul ciudat al unor animale, influenta lunii, miscarea placilor tectonice,etc) si se face un calcul se poate prevedea iminenta unui seism?
(ma refer exclusiv la zona Vrancea care produce acele cutremure majore)
Ma tem ca lacuna seismica de care vorbeam, Dodo, nu ne spune si cand anume va fi cutremurul major. E un fenomen care se desfasoara pe durata mai multor ani ! Asta e, n-avem ce face !

Exista posibilitatea de a \\"radiografia\\" zona din satelit suficient de adanc?

Ipotetic vorbind este posibil a se folosi o raza laser sau un camp energetic focalizat, etc care sa produca un seism controlat?

Nu, nu, nu...

Sorine, nu mi-ai raspuns la intrebare. :))

ouf, numai vesti proaste.
Oricum imi amintesc ca multi au scapat in \'77 deoarece animalele au simtit ceva si au inceput sa se agite .
Am avut un papagal prin \'90 care se zbatea zilnic in colivie si a doua zi anuntau ca a fost seism (erau insa f. mici).
Cum o vrea Dumnezeu.

Sorine, nu mi-ai raspuns la intrebare. :))
Ok, SYL, iti raspund acum :)):12: Da, e o aberatie sa spui ca in aprilie va fi un cutremur major. Nimic nu indica acest lucru, deocamdata. Exista o lacuna seismica intr-un anumit etaj de adancime, dar aceasta se desfasoara, cum spuneam, pe durata mai multor ani, nu e un precursor de termen scurt si nu indica momentul in care se va produce un cutremur major. Asa ca, SYL si Dodo, nu e cazul sa tremuram de groaza pentru luna care vine, ci in ce ma priveste, voi dormi linistit si imi voi vedea de treaba. BTHW, Dodo, ai gasit cartea pe care ti-am indicat-o ? Fii atent(a ???:)):))), la libraria Eminescu (cred ca o stii), la subsol, o are...Cartea lui Emil Sever Georgescu despre managementul riscului seismic. Eventual intrebi la casa...
Va zic la toti unb week-end placut, necutremurat si numai bine...Sa fim optimisti :10:

Nu am ajuns in centru dar am un domn care imi face rost de carti.Are o ghereta cu carti dar nu era ieri.
Nu ma tem de un cutremur in luna aprilie deoarece sunt constienta ca poate veni si peste cateva clipe sau cateva luni.
Daca o fi sa ma anunte catelul sau papagalul bine daca nu ce o vrea Dumnezeu.

Nu am ajuns in centru dar am un domn care imi face rost de carti.Are o ghereta cu carti dar nu era ieri.
Nu ma tem de un cutremur in luna aprilie deoarece sunt constienta ca poate veni si peste cateva clipe sau cateva luni.
Daca o fi sa ma anunte catelul sau papagalul bine daca nu ce o vrea Dumnezeu.

E cea mai inteleapta atitudine, Dodo; bravo ! :)) Si chiar nu glumesc deloc, te rog sa ma crezi ! Am mai spus doar: la stadiul actual, se poate stabili o fereastra de timp de mai multi ani in care un cutremur vrancean major ar trebui sa se produca, dar pe un termen f. scurt, iminent (de ordinul orelor sau zilelor), este imposibil, din pacate ! Exista, intr-adevar, o forma de lacuna seismica intr-un anumit etaj de adancime, dar aceasta evolueaza, cum spuneam, pe durata mai multor ani, Dodo ! Practic, respectiva anomalie \"nu face\" decat sa sugereze cam la ce adancime ar fi de asteptat sa se produca urmatorul cutremur major; singura, in sine, aceasta anomalie de tip lacuna/gap nu ne poate indica nici macar anul in care se va produce cutremurul major ! Si fiindca nu vreau sa te fierb prea tare, o sa spun unde este respectiva lacuna. Deci etajul de adancime in care se manifesta o anumita tendinta de scadere a activitatii seismice relevante (deocamdata pentru cutremure cu magnitudinea mai mare de 4,5-5) este intre 100-130 km, aproximativ. Practic, din 1997 nu s-au mai produs seisme vrancene cu magnitudinea mai mare sau egala cu 5,0 la o adancime in jur de 120 km plus sau minus un numar de km; de asemenea, a inceput sa scada si numarul cutremurelor de magnitudine 4 produse la 100-130 km adancime; deocamdata acestea nu au disparut complet ! Iar cutremurele mai mici, de 3 grade, nu prezinta cine stie ce fluctuatii deosebite, asa ca nimic nu sugereaza totusi ca se apropie un cutremur major ! Este adevarat, in ultimii 50 de ani nu au mai avut loc cutremure importante in acest etaj de adancime. Seismul vrancean din 27 octombrie 2004, de magnitudine 6,0 pe scara Richter, s-a produs la circa 90-100 km adancime, deci cumva spre partea de sus a lacunei seismice (100-130), iar cutremurele de 5,0-5,5 grade din 14 mai, 18 iunie si 13 decembrie 2005 s-au produs la 140-150 km adancime, deci in partea \"de jos\", cum s-ar zice \"respectand\" aceasta lacuna sau gap seismic de la 100-130 km adancime ! Ultimul cutremur vrancean de peste 6,0 produs in acest \"etaj\" pare a fi fost evenimentul din 22 octombrie 1940, ora 8h37min, Mw=6,5 I=VII, eveniment care a precedat cutremurul catastrofal din 10 noiembrie 1940. Cutremurul din anul 1908 (Mw=7,1 I=VIII) ar fi creditat cu o adancime focala de 125 km, deci ar fi putut rupe respectivul etaj de adancime. Luand in considerare cutremurele vrancene majore, ar fi un fel de alternanta intre etajele de adancime care se rup, cand mai sus, cand mai jos: 1908 100-130 km,1940 135-160 km,1977 85-110 km,1986 130-150 km. Deci o anumita succesiune logica care de asemenea ar sugera ca urmatorul cutremur ar trebui sa se produca la circa 120 km adancime. Ufff, iar m-am lungit ! Dar Dodo a vrut-o !!! :)):)) Inchei repetand ce am mai spus: o astfel de anomalie nu indica nici macar anul in care se va produce cutremurul major, deci nu trebuie sa ne ambalam. Stim ca va veni la un moment dat, dar ABSOLUT NIMIC NU INDICA FAPTUL CA ACEST SEISM SE VA PRODUCE IN APRILIE 2006 ! In etajul de adancime 100-130 km a scazut activitatea seismica in sensul ca nu s-au mai produs cutremure de magnitudine 5, si a scazut si frecventa cutremurelor de magnitudine 4, dar nici aceasta nu ne spune cat va mai dura aceasta \"stare\" pana la declansarea propriu-zisa a rupturii majore ! E, Dodo, ti-a placut ? :)))

DA!
E clar ca un seism pluteste in aer dar la fel de bine stiu ca fiecare are un destin iar cutremurul schimba multe.
Sa zicem ca ne-ai lamurit cu forfoteala din Vrancea, acum e timpul sa ne lamuresti ce stii si ce crezi despre siguranta blocurilor.
Nu vorbesc de cele construite inainte de \'40.As vrea sa stiu parerea ta despre tipurile de constructii si elasticitatea lor.
Siguranta blocurilor
Exista un topic despre asa ceva si ne-am dat fiecare cu parerea, a scris fiecare ce a stiut, etc.

Hmmm, nu-mi place ce am citit aici. Speram sa apara cineva si sa spuna ca nu e adevarat, nu se apropie, e o prostie. Si cand colo, mi s-au confirmat temerile.
Sa speram doar ca nu va fi chiar anul acesta, poate reusesc sa ma mut de la bloc. off
Dodo, tu tot zici de destin, dar pana la urma si-l mai face si omul. Si degeaba te gandesti la destin cand pui capul pe perna noaptea, nu o sa dormi mai linistit, asta e abureala pentru resemnati.

Stai linistit, nu vine nici un cutremur. Astia spun la TV tot felul de aberatii ca sa castige audienta.

cck, te rog sa citesti povestile de la amintiri\'77
Sa stii ca sunt reale!
Daca nu iti este suficient citeste
Destin

Este foarte adevarat ca destinul il mai facem si noi si nu ar fi indicat sa trecem mereu pe rosu cand traversam strada.

Buna tuturor ...sunt noua pe aici si as dori sa va spun ce am vazut pe Discovery .... un om prezicea astfel cutremurele :

se uita in ziar si vedea cate animale au fost date disparute si inainte de un cutremur spunea ca nr de animale pierdute crestea si asa isi dadea seama si chiar era cutremur sau spunea ca se rataceau porumbeii calatori si multe alte lucruri ........oamenii de stiinta negau acest lucru ...de ce oare ?

Bun venit printre noi Isabela.
Sorin si Alex au explicat de mai multe ori de ce nu se pot prevesti seismele.
Este adevarat insa ca exista unele anomalii magnetice care perturba \"busola\" unor animale dar nu este relevant.
Nu s-a ajuns inca la predictia stiintifica a seismelor si nu pot anunta asa ceva caci panica ar ucide cu mult mai multi oameni decat seismul in sine.

Stiu ca pe 26 aprilie a fost data bomba de la Hirosima :)) acum ar mai trebui sa fie cutremurul pe 26 aprilie chiar de ziua mea:((

Stai cuminte ca nu va fi.Cred ca totusi Vrancea nu e suficient de incarcata cu energie.

Back
Sus