Nu am ajuns in centru dar am un domn care imi face rost de carti.Are o ghereta cu carti dar nu era ieri.
Nu ma tem de un cutremur in luna aprilie deoarece sunt constienta ca poate veni si peste cateva clipe sau cateva luni.
Daca o fi sa ma anunte catelul sau papagalul bine daca nu ce o vrea Dumnezeu.
E cea mai inteleapta atitudine, Dodo; bravo !
) Si chiar nu glumesc deloc, te rog sa ma crezi ! Am mai spus doar: la stadiul actual, se poate stabili o fereastra de timp de mai multi ani in care un cutremur vrancean major ar trebui sa se produca, dar pe un termen f. scurt, iminent (de ordinul orelor sau zilelor), este imposibil, din pacate ! Exista, intr-adevar, o forma de lacuna seismica intr-un anumit etaj de adancime, dar aceasta evolueaza, cum spuneam, pe durata mai multor ani, Dodo ! Practic, respectiva anomalie \"nu face\" decat sa sugereze cam la ce adancime ar fi de asteptat sa se produca urmatorul cutremur major; singura, in sine, aceasta anomalie de tip lacuna/gap nu ne poate indica nici macar anul in care se va produce cutremurul major ! Si fiindca nu vreau sa te fierb prea tare, o sa spun unde este respectiva lacuna. Deci etajul de adancime in care se manifesta o anumita tendinta de scadere a activitatii seismice relevante (deocamdata pentru cutremure cu magnitudinea mai mare de 4,5-5) este intre 100-130 km, aproximativ. Practic, din 1997 nu s-au mai produs seisme vrancene cu magnitudinea mai mare sau egala cu 5,0 la o adancime in jur de 120 km plus sau minus un numar de km; de asemenea, a inceput sa scada si numarul cutremurelor de magnitudine 4 produse la 100-130 km adancime; deocamdata acestea nu au disparut complet ! Iar cutremurele mai mici, de 3 grade, nu prezinta cine stie ce fluctuatii deosebite, asa ca nimic nu sugereaza totusi ca se apropie un cutremur major ! Este adevarat, in ultimii 50 de ani nu au mai avut loc cutremure importante in acest etaj de adancime. Seismul vrancean din 27 octombrie 2004, de magnitudine 6,0 pe scara Richter, s-a produs la circa 90-100 km adancime, deci cumva spre partea de sus a lacunei seismice (100-130), iar cutremurele de 5,0-5,5 grade din 14 mai, 18 iunie si 13 decembrie 2005 s-au produs la 140-150 km adancime, deci in partea \"de jos\", cum s-ar zice \"respectand\" aceasta lacuna sau gap seismic de la 100-130 km adancime ! Ultimul cutremur vrancean de peste 6,0 produs in acest \"etaj\" pare a fi fost evenimentul din 22 octombrie 1940, ora 8h37min, Mw=6,5 I=VII, eveniment care a precedat cutremurul catastrofal din 10 noiembrie 1940. Cutremurul din anul 1908 (Mw=7,1 I=VIII) ar fi creditat cu o adancime focala de 125 km, deci ar fi putut rupe respectivul etaj de adancime. Luand in considerare cutremurele vrancene majore, ar fi un fel de alternanta intre etajele de adancime care se rup, cand mai sus, cand mai jos: 1908 100-130 km,1940 135-160 km,1977 85-110 km,1986 130-150 km. Deci o anumita succesiune logica care de asemenea ar sugera ca urmatorul cutremur ar trebui sa se produca la circa 120 km adancime. Ufff, iar m-am lungit ! Dar Dodo a vrut-o !!!
)
) Inchei repetand ce am mai spus: o astfel de anomalie nu indica nici macar anul in care se va produce cutremurul major, deci nu trebuie sa ne ambalam. Stim ca va veni la un moment dat, dar ABSOLUT NIMIC NU INDICA FAPTUL CA ACEST SEISM SE VA PRODUCE IN APRILIE 2006 ! In etajul de adancime 100-130 km a scazut activitatea seismica in sensul ca nu s-au mai produs cutremure de magnitudine 5, si a scazut si frecventa cutremurelor de magnitudine 4, dar nici aceasta nu ne spune cat va mai dura aceasta \"stare\" pana la declansarea propriu-zisa a rupturii majore ! E, Dodo, ti-a placut ?
))