• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Unde ne duce Marmureanu

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Am citit un articol mai vechi din Libertatea care mi-a dat fiori. Nu fiori de teama ci niste fiori urmati de hohote de ras. Sa urmarim cateva pasaje, si sa le analizam impreuna (autor: Sorin Golea):

In functie de compozitia straturilor geologice, fiecare zona din Romania se comporta diferit la un cutremur. Mai mult, in Bucuresti diferentele intensitatilor sunt un grad Richter de la un cartier la altul.
Deci intensitatea se masoara in grade Richter :harhar::unsure::harhar:
in Romania s-au realizat mai multe harti cu zonele periculoase la cutremur, documente care au plecat de la o carte de specialitate. Aceasta se numeste \\"Cercetari seismologice asupra cutremurului din 1977\\" si a aparut la comanda lui Ceausescu. A avut un tiraj extem de redus, practic nu exista mai mult de 50 de asemenea carti in tara, si are un regim de circulatie secret: muritorii de rand nu ar trebui sa aiba acces la aceste documente, in special la hartile de zonare seismica.
Total incorect. Cartea inca se gasea la librarii la inceputul anilor 1980, moment in care eu am intrat in posesia ei.
Gheorghe Marmureanu a spus chiar mai mult: \\"Dupa 1970 nu s-a mai respectat gradul de seismicitate in constructii. Adica s-a facut economie la materialele din structura de rezistenta si aici pot aparea probleme.\\" Directorul Institutului de Fizica a Pamantului a refuzat insa sa dea detalii despre harti, pe motiv ca ar crea panica.
Deci domnul Marmureanu are o obsesie cu panica asta. Ma intreb ce dovezi are dansul care sa sustina afirmatia cum ca dupa 1970 nu s-au mai respectat normele de constructie antiseismica.
\\"Pe scurt, unele zone accelereaza si amplifica unda seismica cu pana la un grad. Astfel, un cutremur care are o intensitate de 7 grade pe scara Richter, in unele cartiere din Bucuresti ajunge la 8 grade. Din ceea ce stim pana acum, la actuala situatia, un cutremur similar celui din 1977 ar produce cam de cinci ori mai multe distrugeri si victime\\", ne-a explicat Traian Moldoveanu.
Deci nici domnul Traian Moldoveanu, director stiintific la Geotec, nu cunoaste diferenta intre intensitate si magnitudine, intre Richter si Mercalli.
Conform hartilor de microzonare seismica realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990 a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Un cutremur cu intensitatea de 7 grade Richter ajunge aici la 8 si chiar 8,6 grade Richter - adica e o nenorocire. Urmeaza in ordine descrescatoare Metalurgiei, cu o amplificare de aproximativ 0,9 grade, zona Unirii - cu 0,8 grade, Berceni - cu 0,7 - si zona Magheru cu o amplificare de 0,6 grade.
Adica o dam de gard la stilul smuls cu intensitatea asta masurata in grade Richter. Hai mai da-o-ncolo de treaba, ce este cu informatiile astea publicate intr-un ziar national?

Si se mai mira domnul Marmureanu ca se creeaza panica. Pai in momentul in care educatia oamenilor lasa atat de mult de dorit in domeniul seismologiei, este normal sa se creeze panica. Vine un Sorin Golea si tranteste un articol in care spune ca un cutremur isi schimba magnitudinea in diverse zone din Bucuresti (Sau intensitatea, ca nici noi nu mai suntem siguri ce ar trebui sa intelegem din articolul dumnealui) si normal ca lumea intra in panica.

In strainatate, in tarile cu seisme frecvente, exista programe speciale de informare a populatiei despre ce inseamna Mercalli, ce inseamna Richter, cum se comporta cladirile la cutremur si ce trebuie facut inainte, in timpul si dupa un cutremur. La noi INFP, protectia civila, primariile, stau degeaba si nu fac nimic in sensul acesta. Si or sa se mire ca de ce se arunca oamenii pe fereastra la cutremur.

Se vede inca o data necesitatea unei bune informari a populatiei. Pe radio, pe tv, in presa, apar informatii semnate de niste persoane incapabile, care nu sunt in stare nici macar sa faca diferenta dintre magnitudine si intensitate. Si normal ca populatia ia de bune astfel de porcarii. Zvonurile aberante au loc sa se dezvolte pe fondul unui vid de informatie din partea INFP-ului. Dar asta e imposibil, fiindca INFP nu se adreseaza cetatenilor care il finanteaza, ci doar elitei din institut si eventual institutelor straine, partenere. In rest, embargo-ul INFP se mentine. Si iata rezultatele.
 
Nu neaparat Marmureanu...Incultura are mai multe aspecte....:harhar::harhar::harhar: Acesta este unul dintre motivele pentru care am intrat pe acest chat:wink: Sa invat, sa inteleg sa cunosc....:unsure: nu pot emite un punct de vedere fara sa verific din mai multe surse, chiar daca sunt divergente...NU este doar INFP mai avem INCERC, UTCB, si altii mai mici...subiectul are multe radacini :unsure::green::worthy:(tine si de efectul de presa- a se citii crestere de tiraj pe subiect garantat),
 
Marmureanu este singura sursa oficiala de informatii din acest domeniu. INFP este in sine institutia statului care trebuie sa se ocupe de problemele de seismologie. INCERC de exemplu, se ocupa de constructii si, adiacent de seismologie. Dar Marmureanu este singurul abilitat pe domeniul seismologiei. De asta ma iau de el.
 
Lolllllllllllllllllll
Adica un seism de 7 Richter in centru ajunge de 9? Astea sunt afirmatii grave!
O bomba de atomica de putere x cand ajunge la capatul pamantului se amplifica de y ori. Lolllllllllllllllllllllllllllllllllll
 
\"Conform hartilor de microzonare seismica .... chiar 8,6 grade Richter - adica e o nenorocire. Urmeaza in ordine descrescatoare Metalurgiei, cu o amplificare de aproximativ 0,9 grade, zona Unirii - cu 0,8 grade, Berceni - cu 0,7 - si zona Magheru cu o amplificare de 0,6 grade.\"
Trebuie sa citez din clasici: unde nu-i nici Dumnezeu nu cere....:unsure:

Alex ai mare dreptate:32::unsure::32: cineva care nu este de profil si are o comanda (\"scrie si tu un articol acolo, ca trebuie sa dau la corectat\"- discutii din redactii), intra pe un site (eventual 2) ia de aici, de colo, le amesteca, nu-i magnitudine las\' ca merge si 0,9, aluneca aici, curge dincolo....Am mai intalnit \"intoxicare\" :harhar:; si mie mi s-a spus ca nu trebuie sa folosesc anumiti termeni cu \"rezonanta\" pentru as putea sa devin \"prooroc\"- a se citi Hancu 2:cool:
Problema este alta: cine sa faca educatie....ce limbaj sa folosesca?:angel: este dificil sa explici ce-i aia magnitudine dar\'armiteri Mw, Md si altele, :harhar:, sa incerce cineva pe google \"cutremur\" pagini din RO, selectati primul site, ca sa ma intelegeti mai bine :worthy:
 
Cine sa faca educatie... pai sa ne uitam la straini: in Statele Unite gasesti pe site-urile universitatilor care au facultati de profil o gramada de articole: ce sa faci in caz de cutremur, ce este Mercalli, ce este Richter; uite-te la site-ul USGS (omologul INFP de la noi): foarte multe articole educationale. Site-ul FEMA, la fel, informatii cate vrei. Pana si site-ul anumitor firme dau astfel de informatii. Verifica aici: firma de electricitate din Santa Clara, are informatii despre ce trebuie sa faci in caz de cutremur: http://www.siliconvalleypower.com/alerts/?doc=earthquake Americanii au emergency offices, pentru orice caz de urgenta, de la cutremur pana la furtuni si alte de-astea, care se ocupa si de educarea, awareness-ul populatiei.

La noi... politica strutului: ne facem ca nu exista. Pentru INFP e mai simplu decat sa puna osul la munca si sa educe populatia.
 
Mai citeste aici ce fac americanii in Santa Clara (si ce noi, evident, nu facem):

The Santa Clara Home Emergency Assistance Team program is designed to help the citizens of Santa Clara to be self-sufficient after a major disaster, when the scope of incidents can be overwhelming, and the need for a well-trained civilian work force can be invaluable. A major earthquake in the City of Santa Clara will cause damage to homes, roads, and other structures. Electricity, gas, water and phone service may be interrupted. Local resources will be overwhelmed with hundreds of emergency calls. You can help your family, your neighborhood, your business, and your community to recover by becoming part of or leading a Home Emergency Assistance Team.

As a community service, firefighters from the City\'s Fire Department train participants in neighborhoods and workplaces to be part of the Home Emergency Assistance Teams (HEAT). Through HEAT, organizations and trained volunteers can serve as first responders until professional forces arrive. The motto of HEAT is \\"To do the most good for the most people\\" in the event of a disaster.

Since the program began in 1995, hundreds of participants have learned about the City\'s emergency organization and have received the 20 hour training. The training, which consists of six three hour and twenty minute classes, covers safety, awareness, preparation, utility control and fire suppression, basic medical care, damage assessment, light search and rescue, communications, and HEAT team management. Each participant receives a student manual, safety helmet and vest, and graduation certificate. The fee of $25 per person or $40 per couple covers the cost of materials. More individuals belonging to schools, churches, businesses, and other community organizations are being assembled to take the HEAT training or are being targeted for training in an attempt to have every neighborhood in the City with a functioning civilian disaster emergency response team.

Asta tine de grija fata de comunitate. Numai ca asta nu prea e pe \"to do list\" a institutiilor statului. Chiar daca prin astfel de actiuni, cum fac cei din Santa Clara pot usura task-urile echipelor de urgenta in eventualitatea unui dezastru. Noi o sa ramanem in continuare la mentalitatea clasica \"merge si-asa\" fara nici o tendinta de imbunatatire, ca doar cutremurul nu vine decat o data la 30 de ani.
 
:harhar: de acord, dar noi suntem in RO, nu in Santa Clara...:rolleyes:parca aceasta este o comunitate mica?!...pai cand o sa ajungem sa luam pisica din copac cu elicopteru\' (Animal Planet) alesii locali (administratia publica locala) o sa faca si ei ce fac americanii (care totusi au alta mentalitate si care folosesc fondurile in scopurile pentru care le acceseaza)....Cel mai aproape exemplu de \"cum se face\" a fost dezastrul de la WTC.....comparativ cu cutremurul din Oceanul Indian Thailanda (decembrie 2004 parca)-unde a fost o \"brambureala\" internationala......

La noi de aprox. 3 ani s-a introdus codul culorilor pentru a marca gravitatea unor evenimente (datorita intrarii in NATO-pentru ca altfel ramaneam cu impartirea pe trepte de pe vremea sovietelor):harhar:
 
:ack:Crezi ca vor fi in stare autoritatile de la noi sa faca ceva? O sa fie dezastru:ack:
O sa dirijeze Marmureanu si Tariceanu corul de la opera si cam atat.:harhar:
 
Am impresia ca la noi obiectivul celor care cam stiu despre ce e vorba este sa pastreze linistea, sa evite panica.
Incep sa cred ca Marmureanu este \"omul de sacrificiu\". El va zice permanent sa nu ne alarmam ca sa fie liniste. Dupa cutremur isi va da probabil elegant demisia, o demisie planificata, de decor pentru ca adevarata treaba, de calmare a populatiei, isi va fi facut-o cu brio.
Sa vedem ce o sa zica Marmureanu cand o sa inceapa sa se miste Vrancea un pic mai mult.
 
Nu sunt de acord:harhar::harhar::harhar::harhar:Nici Marmureanu si nici Tariceanu nu au treaba cu \"chestiunea\" vorba lui Caragiale.:unsure::ack: Sunt altii M.A.I., MApN, Ministerul Sanatatii, Rezervele de Stat...exista un intreg angrenaj...Marea diferenta fata de anii anteriori (sa nu vorbesc cu pacat :angel:fata de 1977 mai bine zis:unsure:) este ca exista o centralizare a descentralizarilor...ma felicit personal pentru gogomanaia expresiei:32::unsure:
Adica, daca inainte de 1990 totul era sub comanda unica (toti cetati mai sus) si daca Al\' de sus (nea Ceasca-Impuscatu\') zcea ca nu e cutremur (sau orice al eveniment distructiv)...se intervenea doar local-la nivel de comunitate locala...cu fortele de acolo (dea valma dupa planuri incuiate in seifuri/secrete de stat etc)

Astazi:
indiferent de ce se intampla exista niste moduri de lucru aplicate in sistem suveica. Nu face fata la nivel local, structura imediat superioara intervine (evident cu o logistica mult mai mare ca si nr. de oameni, scule, aparate), daca nici asa nu este suficient, se intervine de la nivel de regiune (inclusiv transfrontalier- inundatiile de anul trecut de la Timsoara sunt cel mai bun exemplu), iar ultima treapta la nivel de tara ...Astazi nu se mai musamalizeaza efectele/pagubele (atat ar astepta asiguratorii sa nu fie declarate pagubele)...:harhar::tongue:, oricum sunt multe de spus despre interventie post eveniment...Eu sunt incantat ca nu mai sunt militari care trebuie sa faca \"hei\'rup\":ack: o sa fie personal profesionist (ma gandesc la echipele de descarcerare de la pompieri, au echipamente mult mai adecvate...)
 
Back
Sus