• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Unde pot gasi harta seismica Iasi

simi_id

New member
Înscris
27 Apr 2009
Mesaje
3
Scor reacție
0
Buna,

Are cineva idee unde pot gasi pe net harta seismica pentru orasul Iasi ?
Harta microzonala sau cum se cheama ? In care se arata zonele cu amplificare mai mare sau mai mica la cutremur.

De asemenea lucrez intr-o cladire pe structura metalica la etajul 9 care e corespondent la un etajul 12 la un bloc normal, construita pe malul unui rau. Cat de sigura este aceasta cladire ?

Blocul in care locuiesc e din 1986 terminat sau 1987 deci inceput undeva pe la 1985 cred, e construit pe cadre si orientat NV. Cat de sigur e si aceasta ?

Merci
 
Buna,

Are cineva idee unde pot gasi pe net harta seismica pentru orasul Iasi ?
Harta microzonala sau cum se cheama ? In care se arata zonele cu amplificare mai mare sau mai mica la cutremur.

De asemenea lucrez intr-o cladire pe structura metalica la etajul 9 care e corespondent la un etajul 12 la un bloc normal, construita pe malul unui rau. Cat de sigura este aceasta cladire ?

Blocul in care locuiesc e din 1986 terminat sau 1987 deci inceput undeva pe la 1985 cred, e construit pe cadre si orientat NV. Cat de sigur e si aceasta ?

Merci

Salut si eu locuiesc in Iasi si vreau sati spun sa fii linistit ca nu va cadea.Eu locuiesc intr-un bloc in 1966 din Tatarasi (P+4E) din caramida , daca tu esti ingrijorat apai eu ce ar trebui sa fac ?
P.S Sunt condamnat la moarte (si nu e una placuta:|)
 
Harta de microzonare seismica pt Iasi n-am gasit-o inca, dar nici nu am facut eforturi in acest sens. Eu zic ca n-o sa ai probleme nici la munca nici acasa, doar ca, avand in vedere etajul, ar trebui sa-ti pui problema balansului, la et 9 probabil ca nu-i deloc placut, pot cadea obiecte, etc. In plus, nici sa nu te gandesti la evacuare in timpul seismului de la un asemenea etaj, e cu mult mai probabil sa-ti rupi ceva fugind pe scari decat sa cobori cu tot cu cladire. In general, cladirile construite dupa 77 sunt sigure si n-ar trebui sa ai griji (afara de cazul in care vecinii tai s-au gandit ca peretii apartamentelor pot fi sparti fara aprobare). Eu stau in P+4 din 83, in centru.
 
E greu de tras o concluzie cu privire la siguranta blocurilor mai vechi / mai noi. Unicul argument in favoarea blocurilor mai noi ar fi ca ele au fost calculate la sarcini seismice diferite fata de cele de dupa 1958 cand a aparut primul act normativ mai serios despre proiectarea antiseismica.
La blocurile noi pot interveni factori defavorabili ca furtul de materiale sau greselile de proiectare/executiile sau interventiile neautorizate care afecteaza structura de rezistenta fiindca nu toate se soldeaza cu daramarea peretilor portanti. Sigur ca si la cladirile vechi poate fi vorba de asta insa ti-as sugera sa nu te culci pe-o ureche cum ca daca imobilul tau este terminat in 83 deacum esti sigur, niciodata nu poti sti ce si cum mai ales cand vorbim de seism major de 7,0+.

Si eu sunt interesat de harta de hazard seismic pentru Iasi. Ea probabil se gaseste la facultatea de matematica fiindca ea a contribuit la realizarea ei si/sau la INCERC. O solutie ar fi sa le scriem ziarelor locale ca aceasta informatie ar fi de interes si sa ii lasam pe ei sa faca treaba. Eu sunt sigur ca nu i-am minti cand le-am spune ca multa lume este interesata sa cunoasca caracteristicile terenului din zona in care intentioneaza sa se mute, sa isi faca casa sau zona in care locuieste deja.
Eu voi incepe sa trimit mailuri ziarelor locale si, daca ma ajutati si voi ceilalti ieseni, cred ca avem mai multe sanse de a-i convinge ca ar avea de castigat daca ar publica-o:)
Eu le voi spune ca, pe fondul declaratiilor recent facute de Marmureanu cum ca orasul Iasi va fi afectat serios de un cutremur de aproximativ 7,5 grade pe scara Richter, interesul pentru informatia despre tipul solului din oras pe zone este mai mare ca in trecut si ca ar avea doar de castigat daca ar obtine-o si publica-o.
 
Ei, nu-i chiar asa, marca betonului difera, experienta, rigurozitatea, etc au fost altele, mai ales dupa 77. Insasi experienta unui cutremur catastrofal e o bila neagra pt o structura, cred. Nu zic c-o sa stau si-o sa dansez step in apartament cantand \"nu cobor cu blocul\", dar nici nu-mi fac prea multe griji pentru asta. Scoala romaneasca de constructii este foarte serioasa, in general proiectarea si executia au fost bune la genul asta de blocuri. Argumentul ala de care vorbesti tu e unul extrem de complex, in spatele fiecarui normativ exista zeci daca nu sute de studii serioase. Cladirile in care stam au fost facute sa reziste, dovada ca nici in 77 nu au cazut decat foarte putine constructii noi. Daca vecinii nostri n-au cautat comori prin pereti si daca proiectarea si executia au fost in limite acceptabile, marea grija pt ieseni, cat si pt bucuresteni, ar trebui sa fie acele minunate obiecte suspendate care ne pot gauri scafarliile pana sa realizam ce se intampla. Si, pe langa tablouri, statuete, oglinzi sau alte alea, mai e o problema serioasa, despre care nu se discuta: centrala termica de apartament.
 
Eu cred ca zonele cu acceleratie mai mare sunt mai dezavantajate la seism fiindca amplifica unda seismica. Am auzit si de la Marmureanu teoria asta si nu degeaba spunea el ca pe undeva prin nordul capitalei este cea mai defavorabila zona pentru constructiile deja existente mai ales fiindca acceleratia solului e mult mai mare acolo ca in sudul orasului. Spune chestiunile astea si in emisunea sa recenta de la antena3 si e prezentata harta de microzonare pentru Bucuresti.
 
localintruder din ce am inteles eu dintr-un cotidian , cladirile cele mai afectate vor fi cele din zona ses Bahlui , Tatarasi , Tudor ,Socola, Bularga,Alexandru cel Bun si partial Cantemir.
Favorizate vor fi cele din zonele:CUG, Pacurari,Copou, Centru Civic si Bulevardul.
 
Si intrebarea logica: de ce?
Cine zice asta? Unde scrie? Pe ce se bazeaza?
Splaiul, Tatarasiul si Tudor sunt zone cu multe cladiri vechi si cu apa aproape, deci e plauzibil sa fie asa, totusi sunt curios daca cei din cotidianul respectiv se bazeaza si pe altceva decat pe speculatii de genul asta.
 
Cam asa cum banuiam. Pana acum n-am mai auzit de cladiri facute sa reziste la o anumita magnitudine. Se pare ca autorul articolului a auzit.
 
mai e o problema serioasa, despre care nu se discuta: centrala termica de apartament.

Shit, ce au centralele? Am si eu centrala, dar chiar nu-mi dau seama ce poate fi riscant. Cel putin mai riscant decat tevile de gaz care oricum exista in casa.

edit: eu mai am putin si ma mut in masina =)) Asta in cazul in care nu plec la Cluj =))
 
In functie de cum e prinsa centrala in perete si de balansul cladirii, exista riscul de a sari de la locul ei si de a umbla nestingherita prin casa. Problema e ca poate sa-si invite si prietenii fss, poc si trosc si sa se incalzeasca brusc atmosfera.=))
 
pai daca se opreste curentul? stiu ca centrala se opreste automay in cazul in care se intrerupe curentul

BTW: in Romania nu exista un sistem care sa opreasca automat curentul si gazul in cazul unui cutremur major?
 
BTW: in Romania nu exista un sistem care sa opreasca automat curentul si gazul in cazul unui cutremur major?

Se pare ca este in lucru un sistem care sa faca asta valabil doar pentru o parte din institutii.
 
se pare ca acest sistem deja exista. parca asa spunea marmureanu. pt centrala nucleara de la cernavoda exista cu siguranta.
 
si eu o caut de 2 zile intens dar, din pacate, nu am gasit-o! si cu siguranta ea exista, ar trebui insistat la specialisti cumva si la autoritati!
 
incercati la ISU sau la un arhitect
 
Buna
Sunt mai noua prin zona voastra si am de gand sa capat ceva vechime
whistling.gif
Din cate observ suntem multi din Iasi
Din cate citesc, e periculoasa zona Tatarasi
crybaby.gif
Sunt mutata de 2 ani in acest cartier...si de multi ani am un soi de panica de cutremure...poate pentru ca cele trecute le-am prins la etajul 9 intr-un bloc care, din cate am inteles, anul viitor cel tarziu capata bulina
blink.gif
...si parintii mei locuiesc inca acolo
sad.gif

La mine e o situatie mai delicata...
Revenind la subiect:
1. harta seismica pe Iasi...o are cineva ?
2. zona Tatarasi chiar este cu probleme? Si zona Palatul Culturii, mai exact Splai Bahlui ?
crybaby.gif
 
Buna iar,

Dupa cautari, am gasit
clapping.gif
listele blocurilor cu buline si alte liste referitoare la starea blocurilor din Iasi, din expertizari din 1993 incoace (la unele am fost si eu).....si datate in documente oficiale din 2009 - 2010

Parca aici se cerea harta seismica, dar discutia s-a amplificat ...dar cine vrea listele....wrote
17.gif
 
Back
Sus