• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur fagarasean important(ipoteze)

Cristivs

New member
Înscris
30 Mai 2014
Mesaje
133
Scor reacție
0
M-am gandit ca ar fi util sa deschidem si un astfel de topic, avand in vedere ca se discuta si despre acest subiect pe alte topicuri legate de zona seismica FAGARAS-CAMPULUNG si pe chat, ceea ce e bine dupa parerea mea, deoarece pe acest site presupun ca intra si locuitori din judetele Sibiu, Brasov, Arges si Valcea, multi dintre ei nestiind riscul la care sunt expusi asa cum a spus GeoX mai de mult.

Propun ca pentru inceput sa avem ca fundament acest fragment edificator in aceasta privinta:

"De fapt, ciclicitatea cutremurelor fagarasene este cam de 170-200 de ani, fiindca sunt segmente diferite de falie care se pot rupe.
De exemplu, ruperea segmentului Cumpana-Piscul Negru (Vidraru, Cheile Argesului) a determinat cutremurele din 1746 si 1916, la interval de 170 de ani.
Ruperea segmentului Lovistea-Titesti-Caineni a determinat cutremurele din 1639 si 1832, la interval de 193 de ani.
Acum suntem la 181 ani de la cutremurul din zona Titesti-Lovistea din 1832, de aceea eu cred ca sunt sanse mari ca urmatorul cutremur fagarasean puternic sa se produca in Valcea, zona Titesti-Caineni-Depresiunea Lovistei...indiferent ca va veni peste 1,2,5...15 ani.
Zona Oltului ar avea ca vulnerabilitati: predispozitia spre alunecari de teren pe Valea Oltului (alunecari care pot fi "stimulate" chiar si de cutremure moderate, dar repetate), amenajarile hidroelectrice de pe cursul superior al Oltului precum si mai multe combinate chimice din judetul Valcea (cel de la Govora si altele)."
Geox.
 
Da Cristi, e o zona seismica importanta. Avem un topic despre ea, dar, la fel ca si in cazul Vrancei, putem discuta separat si despre cand s-ar putea produce un cutremur important acolo, ce vulnerabilitati sunt, care ar fi zonele afectate. Da, zona din Valcea ar avea sanse, dar asta numai dupa o miscare importanta vranceana din Muntii Buzaului.
 
Si presupun ca reactia din Fagaras ar trebui sa fie direct proportionala ca magnitudine cu marimea seismului vrancean de tip C sau e ceva mai degraba aleatoriu? In 1908 presupun ca a fost un seism de tip C in Vrancea din moment ce a miscat 8 ani mai tarziu si Fagarasul, dar e interesant totusi ca seismul vrancean din 1908 a fost o idee mai mic decat cel din 1986 si totusi reactia din Fagaras din 1916 a fost un record istoric... De aici putem concluziona ca nu ar fi nevoie de un seism vrancean din M-ti Buzaului catastrofal pentru a veni si o reactie demna de retinut si in Fagaras... :unsure:
 
Nu uita cutremurul major de la Shabla din 31 martie 1901. S-au propagat tensiuni semnificative pe falia Intra-Moesica, s-au cumulat si astea.
 
Asa este. Uitasem ca zona seismica Fagaras e o prelungire a faliei Intramoesice, deci trebuie sa fim atenti si la ce se intampla in zona Shabla...
 
Oricum, parerea mea e ca urmatorul cutremur important din zona Fagaras-Campulung va fi ceva mai slab decat cel din 1916. Segmentul faliei Lovistei din Valcea, zona TITESTI-CAINENI, da cutremure care de obicei sunt ceva mai mici, magnitudinile estimate fiind cam de 5,9-6,2 grade, fata de 6,5 grade pentru cutremurele din zona CUMPANA-PISCU NEGRU, Arges. Cutremurul din 1832 nu s-a simtit la BUCURESTI, de exemplu, in timp ce seismul din 26 ianuarie 1916 s-a simtit si la BUCURESTI cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli.
 
Nu cred ca se rup intotdeauna aceleasi segmente, nu poate fi o ciclicitate riguroasa. Faliile din Fagaras nu au de unde sa se incarce la o asemenea perioada de revenire (de marimea perioadei de revenire de pe San Andreas). Sa nu uitam ca in 1628 a mai fost un cutremur pe langa Campulung, asa ca nu ar fi exclus ca zona in care se va produce viitorul cutremur fagarasan sa ne surprinda.
 
Si mai este misteriosul cutremur din 26 octombrie 1550, al carui epicentru este plasat ceva mai la nord, cel putin asa reiese din cataloagele actuale.
 
Da, pe asa numita falie sud-transilvana care a afectat puternic orasul Sibiu. Cine stie ce zona ar putea sa ne surprinda.
 
In zona aceea, pe falia sud-transilvana, s-a semnalat mai "recent" un cutremur de magnitudine 4,5 pe 20 mai 1984.

20.05.1984 20:58:11 UTC 45,62N 24,07E 15 km MD=4,5
 
Pe la CAMPULUNG MUSCEL sunt insa ceva mai frecvente; ultimul cutremur de magnitudine 4,0+ a avut loc acolo in noaptea de 19-20 mai 2004, magnitudinea fiind de 4,3 grade; intensitatea maxima a atins IV-V grade pe scara Mercalli.
 
Back
Sus