Exista scenarii:
1. INFP cunoaste cu precizie ziua seismului major si o face publica:
- vor fi evacuati toti cetatenii din casele subrede?
nu vor fi evacuati
-unde vor petrece timpul pana la ora si ceasul respectiv?
fiecare unde considera ca este cazul
-ce pot salva sau lua cu ei in mod ordonat?
nimic
- unde se vor duce dupa ce o parte din casele lor vor cadea?
vor fi adapostiti in cladiri destinate adaposturilor de urgenta in prima faza, iar apoi li se vor repartiza locuinte sociale
-cati vor putea fi convinsi dupa atatea alarme false si tergiversari?
convinsi sa...? convinsi ca...?
-cu ce va contribui presa?
stiri, informatii si comentarii, ca in orice alta zi
va conduce Romania
Se presupune ca acesta este un scenariu inainte de presupusul eveniment.
foarte hazardata presupunerea, dar, ma rog...
Daca evenimentul nu are loc, totusi, atunci rezultatul va fi influentat negativ.
depinde
Va putea fi tras la raspundere INFP ca nu a dat ziua corect?
exact in aceeasi masura in care este tras la raspundere ANM fiindca prognozeaza ca a doua zi va fi soare si de fapt este furtuna
2. INFP nu cunoaste ziua, dar aparatele vor transmite cu aproape un minut inainte unda de soc. Ce se poate face in 1 minut?
oprirea reactiilor din reactoarele chimice; scoaterea de sub tensiune a utilajelor industriale; oprirea alimentarii cu gaz a instalatiilor industriale; trecerea pe regim de avarie a reactoarelor nucleare; oprirea lifturilor; trecerea pe alimentare de urgenta a spitalelor si avertizarea personalului sanitar; oprirea alimentarii cu electricitate a trenurilor si metrourilor; aducerea lifturilor la cel mai apropiat etaj; anularea aterizarii avioanelor, etc
Nu vreau sa-mi inchipui! atunci va fi prea tarziu!
vad asta
4. INFP cunoaste perioada - un interval mai lung de o zi - masurile pot fi de amploare mare, costisitoare, cu panica, stres, au impact asupra circulatiei, transporturilor, aprovizionarii, activitatii economice.
iar se pompeaza in ideea panicii generale
Sunt de acord ca lipsa informatiilor este daunatoare.
Dar si informatiile pot fi daunatoare, atunci cand - sub forma de prognoze si avertismente - sunt eronate.
Cu ce poate dovedi USGS ca metoda functioneaza?
ce ii face pe meteorologi cand vad anumiti nori sa prognozeze ploaie?
Daca exista un precedent reusit, atunci poate fi un semnal de imbarbatare.
un precedent reusit nu garanteaza o metoda infailibila (a se vedea cazul din China)
Daca metoda nu a fost inca verificata, atunci nu avem de ce sa ne entuziasmam. De apreciat este efortul depus in aceasta privinta.
ne entuziasmam pentru faptul ca de la a sta pasivi si a constata ce se intampla, facem primul pas spre a anticipa ce va urma
Dar daca roadele acestui efort nu se arata benefice, adica esec, atunci nici INFP nu este atat de vinovat.
INFP are deja atatea bile negre incat ma intreb de ce sunt obligat sa ii finantez prin impozitele pe care le platesc.
Chiar daca metoda functioneaza pentru America, pentru focarele seismice de acolo, poate in Romania este necesara alta varianta.
ai verificat tu lucrul asta? si in plus, a spus cineva ca ar trebui folosite exact aceleasi metode de prognoza?
Daca nu afost pusa la punct, sa mai asteptam.
da, cum sa nu. imi aduc aminte de procesul prin care se incerca oprirea infiintarii primei cai ferate din lume.
Daca a fost pusa la punct va fi facuta public la momentul potrivit.
evident, cum sa nu, sunt gata sa pariez orice pe asta.
Daca exista indicatii de retinere, atunci este o politica. Daca nu exista indicatii si se cunoaste destul de exact data seismului periculos, atunci tine oare de orgoliul seismologilor sau pur si simplu de nepasare, ceea ce nu cred, totusi.
tu de fapt ce crezi?
Daca eliminam varianta cu orgoliul si cu nepasarea rezulta ca este o problema mult mai grava - fie in Vrancea, in adancuri, oarecum depistata sau in modul de comunicare al societatii de azi sau ambele.
De pilda ultimul seism (minor), de 4,1 a fost pe 15 august 2007 la 135 km adancime.
Hai sa stam stramb si sa judecam drept.
Nu facem prognoze, nu dam informatii, fiindca se va crea panica.
Dar ce este panica? Conform dexonline.ro panica = Senzatie de spaima violenta de care este cuprinsa subit (si adesea fara temei) o persoana sau o colectivitate. Expr. A intra in panică = a se nelinisti, a se alarma, a se speria (foarte tare).
Ce anume ingrozeste oamenii la un cutremur? De ce se tem ei?
- ca se darama casele peste ei
- ca or sa moara din cauza la ce se darama peste ei
- fiindca nu au facut nimic ani de zile ca sa isi asigure o viata intr-o locuinta sigura in caz de cutremur si se simt stransi cu usa
- fiindca nu cunosc cum ar trebui sa reactioneze si ce sa faca in momentul in care se produce cutremurul
Hai sa incepem sa disecam si mai in amanuntime. O parte din oameni pun un egal intre cutremur si 3 sferturi de oras distrus, sute de mii de morti, peste tot numai daramaturi si bucati de cadavre. Si asta din inconstienta suprema a statului care nu s-a deranjat catusi de putin sa explice la oameni faptul ca locuintele care nu se afla in categorii de risc seismic inseamna ca nu pun in pericol viata locuitorilor in caz de seism. Evident, si din cladirile expertizate si gasite in regula este posibil sa se prabuseasca vreuna, dar riscul este la fel de mare cu cel de a intra in camara si a muri lovit de un borcan de magiun care iti pica in cap de pe raft.
De ce avand in vedere ca listele cu cladirile aflate in categorii de risc seismic lumea continua sa locuiasca si sa munceasca in ele? Fiindca accepta acest risc si e prea deranjant pentru ei sa-si consolideze casa sau sa o vanda si sa cumpere intr-un bloc mai solid. Iar singurii care au motiv de panica sunt cei care locuiesc in astfel de cladiri.
Ca tot suntem la capitolul de scenarii. INFP prognozeaza ca e iminent un cutremur de magnitudine peste 7. Cum s-ar putea creiona panica aferenta? Ce or sa faca oamenii? Or sa iasa toti locuitorii pe strazi? Or sa doarma sub cerul liber? Or sa se duca in parcuri? Cat timp? O zi? Doua? Or sa isi piarda mintile? Or sa devasteze magazine, institutii publice? Or sa faca protest in Piata Universitatii? Or sa se arunce de la geam? Concret, ce o sa faca populatia panicata?
ANM a dat de atatea ori avertizari de inundatii in anumite judete. Oamenii pastreaza amintirea mortilor din inundatiile din anii 70, improspatate de imaginile de la televizor care arata dezastrele produse de inundatii din alte tari. Ce au facut locuitorii acelor judete? Au intrat in panica? Au fugit la rude in alte zone? Si-au salvat agoniseala de-o viata? Evident ca nu. Si am urmarit cu totii imagini cu case distruse, cu oameni disparuti in inundatii, cu salvari de vieti omenesti de catre jandarmi si asa mai departe. Unde-a fost panica? De ce la inundatii nu s-a creat panica atunci cand au fost anuntate? Cati au murit in ultimii 50 de ani din cauza inundatiilor?
Anul acesta in Romania au murit mai multe persoane in Romania din cauza caniculei decat au murit in cutremure din 1986 pana in prezent. S-a produs panica atunci cand s-a anuntat cod rosu pentru canicula? Da de unde! Din contra: nu si-au luat masuri de protectie, au umblat pe strada in soare... Lasati-ma cu panica asta ca nu tine!
Panica de care se teme atat de tare statul este creatia... (surpriza!) institutiilor statului! Nefacand educatia populatiei, neinformand corect asupra faptului ca Romania este o intreaga zona seismica si producerea unui seism este la fel de neprevazuta si de probabila ca un accident auto.
Cate dintre viitoarele victime de la urmatorul seism major vor fi cauzate de mobila prost ancorata, de incendii fiindca in lipsa curentului si luminii oamenii vor aprinde brichete pe langa tevi de gaze fisurate? Cati se vor arunca de la geam din blocuri care vor ramane in picioare? Cati vor ajunge la camerele de garda fiindca au fost loviti de usi in timp ce stateau sub tocul usii? Sau fiindca au calcat in cioburi? Sau fiindca li s-au rasturnat in cap farfuriile din dulapurile suspendate din bucatarie?
Cand va ajunge statul si cand vor incepe institutiile statului sa actioneze asa cum se intampla in tarile in care functionarilor desemnati sa administreze o societate le pasa mai mult decat la noi? Cand vom accepta ca traim intr-o zona seismica si ca in orice moment se poate produce un seism major? Cand or sa fie educati copiii incepand din gradinita ce trebuie facut in caz de cutremur? Cand o sa privim seismele nu ca pe un dezastru cumplit la care nici nu indraznim sa ne gandim ci ca pe o realitate de care nu putem scapa si careia trebuie sa ii facem fata?
Si referitor la prognoze. Prognoza, mai exact prevederea este, conform DEX: A deduce (din fapte care preceda) evolutia evenimentelor viitoare; a avea intuitia celor ce urmeaza sa se intample; a intrezari; a presimti.
Prognoza seismica, la fel ca orice alta prognoza, precum cea a ANM, nu inseamna anuntul ca in ziua de, la ora de, se va produce un seism de atatea grade. Prognoza este ca, in perioada urmatoare probabilitatea de producere a unui seism puternic este ridicata / este scazuta.
Asa cum si eu si altii de pe acest forum am mai spus de atatea ori, nu ma astept la anunturi de genul in ziua de, la ora de. Ci ma astept la o prognoza, indiferent cat de inexacta este ea. Fiindca prognozele au o marja foarte mare de eroare. Si poate ca o astfel de prognoza, in afara de panica la care se asteapta conducatorii nostri (mi s-au strapezit urechile de cate ori am auzit cuvantul asta), ar trezi constiinta locuitorilor si am vedea ca acestia incep sa se intereseze: cum sa reduci riscurile de accidentare in locuinta sau la locul de munca in caz de seism; cum se acorda primul ajutor; cum sa-i linistesti pe cei din jur.
Dar in loc sa te ocupi de o intreaga natiune, in loc sa muncesti ca sa educi populatia, sa convingi oamenii ca este vorba de o teama care trebuie infruntata prin cunoastere, sa ii convingi sa faca mai multe lucruri care sa ii ajute in momentul producerii unui seism, sa cheltuiesti bani si timp si energie pentru a organiza cursuri de prim ajutor, sa pui la punct echipe de actiune civile in caz de dezastre in fiecare bloc, este mult mai usor sa-ti pui palma-n fund (a se vedea ilustrii nostri oameni de raspundere), sa nu-ti asumi raspunderea (a se vedea aceiasi oameni incompetenti), sa fluturi textul cu \"se produce panica\" si cu asta te-ai scos. Vai, evident ca nu am facut nimic pentru a reduce numarul victimelor in caz de dezastru, cum sa le faci educatie, cum incepi sa spui ceva, fandacsia si panica e gata!
Sunt scarbit de oamenii care au puterea sa ajute populatia si nu o fac. Sunt scarbit de toti cei care in loc sa puna mana sa faca ceva gasesc ei un motiv extraordinar de bun sa o frece la rece, evident, veghind la binele populatiei. Sunt scarbit de oamenii care avand functii de raspundere nu isi asuma responsabilitatea si merg pe ideea ca pot prelungi la nesfarsit o situatie care se schimba in permanenta. Sunt scarbit de cei care induc teama si frica in loc sa induca responsabilitate si educatie.
Si cel mai scarbit sunt de cei care privesc populatia ca pe o turma de animale care nu ar mai da randamentul scontat la tras la jug sau la dat lapte in cazul in care ar fi stresate cu astfel de subiecte precum evenimentele seismice.