• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Viscolul si temperaturile scazute - pericole iminente

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
In fiecare an zeci de oameni mor din cauza temperaturii scazute. La acest numar se adauga victimele accidentelor de masina specifice anotimpului rece si incendiilor datorate folosirii aparatelor de incalzire improvizate.

Degeraturile pot duce la pierderea degetelor de la maini sau de la picioare, iar frigul poate cauza imbolnavirea permanenta a rinichilor, pancreasului si ficatului.

Oamenii pot ramane blocati in case sau in masini fara utilitati si fara asistenta.

Un viscol puternic poate paraliza o comunitate sau o regiune mai multe zile. Caderile masive de zapada pot fi cauza inchiderii aeroporturilor, opririi aprovizionarii, intreruperii serviciilor de urgenta, avarii in retelele de electricitate. La munte se pot produce avalanse.

Acumularile mari de gheata pe stalpi, antene sau cabluri pot duce la intreruperea serviciilor de telecomunicatii si distributia electricitatii. Pe drumuri, gheata este extrem de periculoasa pentru pietoni si autovehicule. Podurile sunt in mod special zone periculoase deoarece sunt primele locuri unde se formeaza gheata.

Frigul poate cauza degeraturi sau scaderea temperaturii organismului, anumite cazuri putand fi motale. Copiii si batranii sunt in mod special mai sensibili la frig.

Chiar la temperaturi moderate vantul poate crea probleme organismului. Cu cat vantul este mai puternic cu atat caldura organismului scade sub actiunea acestuia. Si animalele sunt afectate de vantul puternic.

Degeratura este distrugerea tesuturilor organismului din cauza temperaturilor scazute. Degeratura cauzeaza pierderea sensibilitatii zonei afectate si paloarea acestora, in mod special a degetelor de la maini si picioare, precum si a lobilor urechii sau varful nasului. Daca aveti aceste simptome apelati de urgenta la asistenta medicala.

Hipotermia este scaderea temperaturii organismului sub 36 grade C. Poate cauza moartea. In cazurile grave, pentru supravietuitori, pot fi afectate ficatul, rinichii si pancreasul. Simptomele sunt: tremuraturi necontrolate, pierderi de memorie, lipsa orientarii, incoerenta, greata si slabiciune. Persoana care are astfel de simptome iar temperatura organismului este sub 36 de grade C are nevoie imediata de asistenta medicala.

Daca sunt persoane care sufera de hipotermie si nu pot fi transportate la medic iar serviciile de asistenta medicala la domiciliu nu pot ajunge la pacient, incalziti incet corpul pacientului, incepand de la trunchi. Nu incalziti intai mainile si picioarele fiindca exista riscul ca sangele rece din extremitati sa ajunga la inima si sa duca la stop cardiac. Cel mai sigur mod de a incalzi o persoana care sufera de hipotermie este sa folositi caldura corpului dvs. Nu ii dati persoanei respective sa bea alcool, cafea sau lichide fierbinti. Cel mai indicat aliment este supa calduta.

Inainte de viscol

Principala grija este data de posibilitatea pierderii caldurii, electricitatii si telecomunicatiilor, precum si consumarea proviziilor in cazul in care viscolul dureaza mai mult de o zi.

Este recomandat sa aveti la indemana:
- lanterne si baterii de rezerva, radio cu baterii
- provizii de apa si mancare: de exemplu mancare cu valoare energetica mare precum fructe uscate, alune, alimente care nu necesita refrigerare sau preparare termica
- rezerve de medicamente, trusa de prim-ajutor

Alte sfaturi:
Mutati animalele in adaposturi. Aduceti proviziile de mancare pentru animale cat mai aproape de locul in care le hraniti. Asigurati destula apa animalelor. Referitor la animalele de companie asigurati-le adapost in casa, mancare si apa.

Imbracamintea
Folositi mai multe haine subtiri. Feriti-va de transpiratie. Folositi caciuli, gluga, jumatate din caldura organismului se pierde in zona capului. Acoperiti-va gura cu un fular pentru a va proteja plamanii.

In timpul viscolului

Daca va aflati afara:

- gasiti un adapost
- feriti-va de umezeala
- acoperiti-va toate partile corpului, palmele, fata
- faceti un foc pentru a va incalzi si a atrage atentia
- puneti pietre in jurul focului pentru a pastra caldura
- topiti zapada si beti apa; nu mancati zapada, aceasta va scadea temperatura organismului.

Daca va aflati in casa

- stati in casa
- inchideti usile si ferestrele la camerele pe care nu le folositi
- puneti prosoape pentru a izola sub usi
- trageti draperiile noaptea
- evitati oboseala si activitatile obositoare, cum ar fi impinsul masinii, mersul in zapada adanca, pe viscol. Transpiratia poate cauza hipotermie iar efortul poate duce la stop cardiac.
 
Medicii recomanda sa ne ungem fata si buzele cu crema grasa pentru a ne feri de vant rece si ger.

Ar trebui sa fim atenti si la turturii care se fac la stresini caci pot fi extrem de periculosi in caz ca se rup sau cad la dezghet.

Hainele de iarna ar trebui sa fie din materiale naturale bumbac, lana sau fabricate special pentru asemenea situatii.
 
Ce s-a intamplat cu DODO...? Si-a modificat ID sau a emigrat in tarile racoroase ???
 
Poate.
Ca mi-am adus aminte. Sincer, mi se pare ca fibrele sintetice (nu toate) uneori sunt mai bune decat cele naturale.
 
Back
Sus