• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Vrancea si seismicitatea globala/regionala

Am vazut ca sunt doua tipuri de influente externe asupra blocului litosferic vrancean, din punct de vedere al stimularii producerii de cutremure mai mari:
-influentele regionale, generate de cutremurele de decrosare din Estul Turciei si Nord-Vestul Iranului, influente care se manifesta de obicei foarte rapid, in intervale de 6-12 luni, uneori si 3-5 ani, dar oricum sunt foarte clare, foarte nete;
-influentele globale, generate de miscarea placii Indo-Australiene, care induce, de obicei, valuri de cutremure succesive, dar cu propagare mai lenta a tensiunilor, dupa cum arata real32. Sigur, ele ajung in timp sa afecteze si seismicitatea regionala, dar asta se intampla de obicei dupa mai multe valuri de cutremure mari. De aceea Vrancea e afectata in final, dar uneori dupa semnificativ mai multi ani. Pai atunci nu stiu de ce se mai mira unii ca am ajuns in 2016 si nu s-a intamplat nimic serios in Vrancea. Asta nu e in stare Purcaru sa explice, asta e situatia. Eu imi mentin parerea ca pana nu se amplifica seismicitatea regionala nu poate sa apara un eveniment semnificativ in Vrancea, doar cutremure moderate cu magnitudini ML de 5,5-5,7 sau, hai, 5,5-6,0. Sau vor mai trebui inca vreo cateva valuri de mari cutremure generate direct de placa Indo-Australiana pentru a stimula mai convingator propagarea tensiunilor spre zona noastra. Iata de ce cel putin pana in 2018-2020 este improbabil un cutremur important in Vrancea. Prin cutremur important inteleg un seism cu magnitudinea MGR egala sau mai mare de 6,4 grade (conform studiilor dnului Enescu). Ce sa ii faci, asa cum am spus de mai multe ori pana acum, merge mai lent, mult mai lent decat credea lumea. Nu spun asta ca sa minimalizez riscul seismic, cine ma acuza de asa ceva manifesta o crasa rea-credinta. E o realitate obiectiva pe care o puteti constata cu totii, vazand nivelul totusi redus al seismicitatii regionale. Nu merge cu "daca vine ceva in Marmara..." si alte ipoteze, mergem pe situatia actuala, pe ce exista acum, nu pe ce presupunem ca s-ar putea intampla in Marea Marmara. Oricum nu prea sunt tensiuni pe falia Nord-Anatoliana, si este extrem de evident acest lucru.
 
Sigur ca cele doua clase de influente, cea regionala si cea globala, nu sunt chiar independente, tensiunile regionale sunt si ele stimulate de cele rezultate din dinamica placii Indo-Australiene. Numai ca, de obicei, in primul caz Vrancea reactioneaza mai rapid, sigur, si in functie de dinamica proprie, cea interna, in timp ce in al doilea caz reactiile sunt mai lente si, in absenta unor tensiuni regionale semnificative, tind sa se rezume doar la cutremure moderate cu ML 5,5-6,0. Aici vedeti ca nu folosesc Mw, nu ii inteleg pe cei de la INFP de ce tot baga uneori Mw cand noi nu avem megaseisme si pentru conditiile din Vrancea scara Richter clasica (MGR, ML, MD, dupa caz) este suficienta. Nu prea poti estima precis momentul seismic in cazul cutremurelor subcrustale, mai ales al celor mici si moderate. Pentru cutremurele din Vrancea, marimea ruperii nu prea se evalueaza bine. Deci eu voi folosi ML sau MD pentru cutremurele mici si medii, stiu corespondenta relativa, in timp ce pentru cutremurele mari ma refer la MGR (exact ca in studiile dnului Enescu, care stia dansul ce stia de vreme ce in articolele stiintifice folosea MGR si punea Mw intre paranteze).
Dupa cum spuneam, vedeti foarte bine ca, cel putin deocamdata, tensiunile globale induse succesiv de miscarea placii Indo-Australiene nu induc in Vrancea decat cutremure moderate, cu magnitudini de cel mult 5,5-5,7 grade, hai si un cutremur de 6,0 grade MGR la 27 octombrie 2004. Va atrag atentia ca pana si un cutremur nu prea mare cum a fost cel din 2004 tot a fost nevoie de niste tensiuni regionale induse global: 27 ianuarie 2003 cutremur in Estul Turciei, Mw 6,1, zona PULUMUR-Sud-Est ERZINCAN, si 1 mai 2003 cutremur in Estul Turciei, Mw 6,4, zona BINGOL, langa confluenta NAF-EAF.
Pai dragii mei, daca pana si un cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade a "avut nevoie" de cutremure regionale in Estul Turciei cu cca. 1 an si ceva inainte, eu cred ca este foarte evident de ce cel putin pana in 2018-2020 sunt sanse minime ca in Vrancea sa se produca un cutremur important. E posibil ca pana in 2018-2019 sa mai vina un cutremur moderat cu magnitudinea ML=5,5+, dar cam atat, imi pare foarte rau pentru diversi disperati pe care ii tot citim pe diverse forumuri si site-uri alarmiste cu prostii de tot felul.
Va garantez un lucru: aici nu se accepta alarmisme de tot felul ca pe acele site-uri, chit ca unii ma fac isteric. Pai ma fac isteric pentru ca le tai macaroana si nu le permit sa transforme forumul nostru, chatul si portalul de stiri seismice in mahalalele alarmiste pe care le stiti foarte bine.
Noi discutam aici lucruri serioase, nu prostiile lor. Influentele globale ale placii Indo-Australiene si cele regionale din Estul Turciei si Nord-Vestul Iranului, nu prostiile alora.
Eu imi vad de treaba, ma pasioneaza cutremurele, in general, si Vrancea, in special, dar imi vad de ale mele si nu ma agit pentru diversele fleacuri seismice. Am treburile mele, imi vad de activitatea stiintifica si de viata mea personala, fiindca, orice ar zice unii, din punct de vedere al riscului seismic suntam inca departe de a fi pe marginea prapastiei. Vrancea mai are cale lunga, lunga...
 
Tensiunile din zona Istanbul si Marea Marmara nu prea influenteaza Vrancea. Dupa cum a aratat si real32, faptul ca se mai produc si acolo cutremure mari tine de propagarea unor tensiuni dinspre Asia, dar nu exista legaturi geotectonice structurale intre Marea Marmara si Vrancea, asa ca nu se pot stabili legaturi evidente cu Vrancea.
 
Fig-1-Tectonic-map-of-the-Black-Sea-region-Modified-after-G-r-r-1988-NDO-North.png


Se cam vede pe unde vin tensiunile regionale spre Vrancea: de pe jumatatea ESTICA a faliei NAF, se propaga pe Dorsala Andrusov din Marea Neagra, din care se desprinde sistemul de falii majore cu orientare SE-NV care merg spre Dobrogea si pana in Vrancea. Astea sunt legaturi foarte concrete. Nu prea se vad legaturi dinspre Marea Marmara spre Vrancea. :banana:banana:banana:banana

https://www.researchgate.net/figure...ea-region-Modified-after-G-r-r-1988-NDO-North
 
Bine, domnu' Geo! :*
Zilele trecute m? cam luase o nelini?te vizavi de cutremure, dar am zis s? mai trec pe-aici s? m? lini?tesc ?i s? v? ?i salut. ;))
 
Salutari ursache si bine ai revenit. Deocamdata e de bine, mai vedem in urmatorii cativa ani. Vrancea are un comportament oarecum previzibil, in anumite limite, pe ferestre de timp de pana la 3-4 ani. Mai incolo nu ne bagam, vedem ce mai apare la nivel regional si global, plus mecanismul intern.
 
Factorul seismic regional care devine sugestiv si pentru Vrancea poate fi divizat in 2 categorii:

-seismicitatea regionala care influenteaza direct Vrancea, prin legaturi tectonic-structurale evidente (de exemplu Dorsala Andrusov din Marea Neagra): include jumatatea ESTICA a faliei Nord-Anatoliene, Nord-Vestul si Nordul Iranului, jonctiunea faliei Nord-Anatoliene cu falia Est-Anatoliana, intr-o oarecare masura si falia Est-Anatoliana, in mai mica masura Caucazul (care nu prea are decrosari);
-seismicitatea regionala care NU influenteaza direct Vrancea, deoarece nu exista legaturi tectonice pentru propagarea tensiunilor spre Curbura Carpatilor...aici includem: zona Marii Marmara din Nord-Vestul Turciei, alte zone din Iran. Aceste zone raspund insa la tensiunile propagate dinspre Asia si Oceanul Indian, deci tot la contextul global generat de miscarea placii Indo-Australiene.

Ambele clase de seismicitate regionala sunt stimulate extern de procesele din Oceanul Indian, deci de miscarea placii Indo-Australiene.
As plasa Dorsala Indiana, inclusiv Carlsberg, precum si fractura Owen, la limita dintre regional si global, deoarece sunt localizate la contactul dintre Indiana si Africana, respectiv Arabica.
 
Cutremurul major vrancean din 24 noiembrie 1516 (MGR 7,3) a fost precedat de un seism major in Estul Turciei produs in 1513 pe falia Est-Anatoliana. Iata deci ca a existat o miscare majora in Estul Turciei si inainte de 1516, dar dupa cel din Marea Marmara din 1509. Toate aceste evenimente s-au produs in contextul marelui cutremur din Asia Centrala din 1505.

http://www.science.ulster.ac.uk/crg/geophys/publications/papers/Nalbant_epsl.pdf

http://emidius.eu/GEH/info/?en=1513.0000002

Deci, iata ca Vrancea nu prea misca fara un anumit tip de miscari majore in Estul Turciei inainte. Cutremurul din 2011 nu a fost de tipul necesar, asa ca...asta e situatia, alarmistii si disperatii sa afle totusi ca Viata e Frumoasa. :16::16::16::banana:banana:banana:banana:banana

Multumesc, real, ca mi-ai atras atentia asupra cutremurului major de pe EAF din 1513, ca a precedat evenimentul vrancean foarte adanc din 1516.
 
O imagine sugestiva pentru seismicitatea faliei Est-Anatoliene:

DAF_tarihseldepremler2.jpg


http://www.ydbe.mam.gov.tr/DEPAR/2010_03_08_Elazig/index_e.html

Cutremurul din 1866, de exemplu, a precedat seismul vrancean puternic (dar nu catastrofal) din 13 noiembrie 1868 (MGR 6,6).

EAF s-a rupt sistematic in secolul al XIX-lea, avand ca rezultat ruperile sistematice ale faliei NAF din secolul al XX-lea. Vrancea a avut si ea activitati intense in ultimii 200 de ani. Acum e cam pe ZERO, atat pe EAF, cat si pe NAF.
 
Cutremurul mic de astazi de la granita Turcia-Siria, zona ANTIOCH:

Magnitude ML 3.9
Region TURKEY-SYRIA BORDER REGION
Date time 2016-05-22 06:19:09.4 UTC
Location 36.16 N ; 36.33 E
Depth 12 km
Distances 75 km W of Aleppo, Syrian Arab Republic / pop: 1,602,264 / local time: 09:19:09.4 2016-05-22
16 km E of Antioch, Turkey / pop: 154,803 / local time: 09:19:09.4 2016-05-22
9 km NE of Fatikli, Turkey / pop: 4,844 / local time: 09:19:09.4 2016-05-22
1 km SW of Boynuyo?un, Turkey / pop: 1,536 / local time: 09:19:09.4 2016-05-22


507932.regional.jpg


ne aduce in atentie o alta sursa potentiala semnificativa de influente regionale in legatura si cu Vrancea: zona ANTIOCH de la granita Turcia-Siria. Nu trebuie bagatelizata, de vreme ce un cutremur puternic din 1408 din aceasta zona a precedat seismul vrancean major din 23 februarie 1411 (cutremur de tip 1838, 1977, deci cu directivitate neta spre Muntenia).
Cateva informatii gasim in aceast articol:

http://www.annalsofgeophysics.eu/index.php/annals/article/viewFile/3206/3251
 
IN PREZENT ESTE CEA MAI SCAZUTA SEISMICITATE REGIONALA (TURCIA-IRAN) DIN ULTIMII CEL PUTIN 10 ANI2004-2005, 2009, 2013-2014 au fost totusi precedate de amplificari ale seismicitatii regionale. Acum e aproape de ZERO ABSOLUT, se pare ca NU VIN TENSIUNI SPRE ZONA NOASTRA. Daca e asa, nu mai zic decat: CE BINE-MI PAAAARE! :banana :banana :banana :banana :banana :banana :banana
 
Asa cum spuneam, se vede inca o data cat de mult conteaza si seismicitatea regionala (din Turcia-Iran) pentru Vrancea. Si ma refer nu numai la zonele care ne afecteaza direct (JUMATATEA ESTICA A FALIEI NORD-ANATOLIENE, FALIA EST-ANATOLIANA, FALII DE DECROSARE DIN ZONA DE GRANITA IRAN-TURCIA SI DIN NORDUL/NORD-VESTUL IRANULUI) dar chiar si din alte zone care, desi nu par a avea o influenta semnificativa asupra Vrancei, cel putin nu ca cele mentionate, totusi ele formeaza elemente de context in anumite situatii, in special dupa perturbatii majore in Oceanul Indian si reactii puternice in Asia continentala. A se vedea, de exemplu, cazul cutremurului de la ADANA-CEYHAN din Sud-Estul Turciei de la 27 iunie 1998, Mw 6,3, care a precedat cutremurul din Vrancea de la 28 aprilie 1999, dar care a urmat marelui cutremur din zona Insulelor Balleny din 25 martie 1998 , cu Mw 8,1 (deci unei perturbatii majore in Oceanul Indian).
Sigur ca mai vedem pana la toamna, dar eu vorbesc numai pe ce avem acum, deci pe situatia actuala, nu pe ipoteze conditionale, pe speculatii de genul "daca e..." nu stiu ce.
 
Back
Sus