• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Vremea controlata artificial

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-10-17&id=14519

Reprezentantii Parlamentului Romaniei au aprobat legea privind controlul artificial al vremii, autoritatile putand, astfel, sa intervina in zonele cu probleme meteorologice. In acest fel, specialistii vor putea elimina ceata si grindina, vor decide unde si cat trebuie sa ploua si cand sa ninga. In plus, furtunile si vijeliile vor putea fi imblanzite. Centrele prin care vremea va fi controlata vor fi organizate pe regiuni. Banii pentru implementarea sistemului vor veni de la Guvern si din credite externe. Sistemul de control al precipitatiilor functioneaza deja in Romania printr-o unitate pilot construita in Prahova, in 2000. Reprezentantii Guvernului sustin ca prin intermediul acestui sistem, intre anii 2005 si 2007, s-au evitat pagube in agricultura in valoare de 700 de miliarde de lei vechi.
 
Nu ştiu dacă ar trebui să mă amuz sau nu, dar ştirea asta îmi aduce aminte de o carte SF în care acţiunea se petrecea în parte şi în Bucureşti, iar acolo era un personaj foarte amărât că o ploaie comandată de autorităţi pentru Cişmigiu îl făcuse ciuculete :D.
 
Din seria de carti SF scrise de autori romani si publicate pana in 1975 la noi, nu? :D
 
Ai să râzi, asta a fost publicată în anii optzeci, nu mai ştiu autorul, dar titlul era \"Sub cupola albastră\".

Anyway, SF în general - goooooooood, yummy, yummy!
 
Petre Hladchi-Bucovineanu parca...
Si pe coperta erau 2 copii si un omulet in costum spatial... parca...
Parerea mea este ca-i o treaba buna. Bine, proiectul e de ceva timp, dar in dulcele stil romanesc, s-a tot lalait...
Din cate stiam eu, sistemul consta in cateva baterii de rachete incarcate cu nu stiu ce cristale de sare, care \"insamanteaza\" norii spre a evita formarea cristalelor mari de gheata.
 
Din cate stiam eu, sistemul consta in cateva baterii de rachete incarcate cu nu stiu ce cristale de sare, care \\"insamanteaza\\" norii spre a evita formarea cristalelor mari de gheata.

da, e vorba despre rachetele antigindina. substanta activa este iodura de argint care odata ajunsa in nor se disipeaza,formind nuclee de condensare. astfel se obtin cristale fine in locul bulgarilor de gheata. racheta asta se fabrica la Ploiesti.
 
... Bine, proiectul e de ceva timp, dar in dulcele stil romanesc, s-a tot lalait...

Asa-i s-a lalait dar bani s-au cheltuit.

\"Rachetele antigrindina blocate la sol

Sediu de lux

Demarat in anul 2000 si inaugurat de fostul ministru PSD al Agriculturii, Ilie Sirbu, Programul pilot de combatere a caderilor de grindina in Prahova s-a blocat. Aproape 200 de miliarde de lei alocate pina acum de Ministerul Agriculturii pentru evitarea pagubelor acestui proiect par sa se fi dus pe apa simbetei. O mare parte din fonduri a fost alocata pentru constructia unui sediu luxos de monitorizare meteo si de lansare a rachetelor antigrindina, desi procesul de fabricare a rachetelor la societatea Electromecanica Ploiesti era mai important. \"

http://www2.hotnews.ro/pp_articol_10870-Rachetele-antigrindina-blocate-la-sol.htm


Sau in iulie 2008 se scria:

\"Rachetele antigrindină au fost doborâte de Guvern

Aproximativ un sfert din recoltele din Prahova, Iaşi, Vrancea, Timişoara şi Mureş sunt compromise din cauza grindinei care a căzut în ultimele două luni. Pagubele puteau fi evitate dacă Guvernul aproba până acum proiectul de hotărâre ce prevede alocarea fondurilor necesare derulării programului antigrindină.

....

Sistemul antigrindină a fost nefuncţional timp de şase luni din cauza membrilor Executivului care nu au căzut de acord asupra hotărârii de guvern, după ce a fost introdusă pe ordinea de zi de trei ori. Publicitate

În plus, premierul Tăriceanu a fost sfătuit de unul dintre consilierii săi să facă economie, pentru că sistemul nu este neapărat necesar. Aşa s-a ajuns ca documentul să zacă la Guvern de şase luni. \"

http://www.cotidianul.ro/rachetele_antigrindina_au_fost_doborate_de_guvern-50872.html

Cam asa merg treburile pe la noi...
 
Poate ca o fi totusi mai mult decat antigrindina. Asta e ce stim noi :smile:

Prima ploaie \"artificiala\" sau mai bine zis indusa a fost provocata in 1931 la Bucuresti de cercetatoarea Stefania Maracineanu.In 1934 s-au facut experimente in Algeria la cererea guvernului francez, fara rezultate deosebite deoarece evident atmosfera nu continea vapori de apa. De atunci a trecut multa vreme si stiinta a evoluat spectaculos depasind cu mult tehnologiile initiale de \"impuscare\" a norilor cu iodura de argint sau zapada carbonica.
Se pare ca noile metode de influentare a climei isi au originea in studiile de electromagnetism ale unui inginer electronist american pe nume Nikola Tesla -de origine sarba, sau dupa altii romana- efectuate in laboratorul sau din Colorado Springs pe la 1900. Metoda consta in producerea unor perturbatii in ionosfera cu ajutorul radiatiilor electomagnetice de inalta frecventa.

Exista si un patent in acest sens:
Method and apparatus for altering a region in the earth\'s atmosphere, ionosphere, and/or magnetosphere
Publication number: US4686605
Publication date: 1987-08-11
Inventor: EASTLUND BERNARD J (US)

http://v3.espacenet.com/textdoc?DB=EPODOC&IDX=US4686605&F=0&QPN=US4686605

Explicatia consta in taina cuptorului cu microunde. Cine ar putea intui ca se pot praji niste carnaciori intr-o farfurie rece. Si totusi se poate.
Atmosfera este formata din diverse straturi troposfera, stratosfera, mezosfera, ionofera, exosfera. Ionosfera, parte a atmosferei formata datorita radiatiilor solare care ionizeaza gazele din stratul superior are un rol important in absorbtia energiei solare.

Atmosphere.gif


EASTLUND prezinta metoda si aparatura necesara obtinerii unor perturbatii in ionosfera cu ajutorul radiatiilor electromagnetice.
Apar si cateva referinte din perioada respectiva:
(1) Ionospheric Modification Theory; G. Meltz and F. W. Perkins; (2) The Platteville High Power Facility; Carrol et al.; (3) Arecibo Heating Experiments; W. E. Gordon and H. C. Carlson, Jr.; and (4) Ionospheric Heating by Powerful Radio Waves; Meltz et al., all published in Radio Science, Vol. 9, No. 11, November, 1974, at pages 885-888; 889-894; 1041-1047; and 1049-1063, respectively, all of which are incorporated herein by reference. In cazul acestor experiente s-a reusit \"incalzirea\" locala a electronilor din ionosfera cu cateva sute de grade.

Ultimul paragraf este tulburator:

\"Aceasta inventie are o fenomenala varietate de posibile ramificatii si potentiale dezvoltari viitoare\"

De la distrugerea proiectilelor si avioanelor -ciudata asemanare cu raza mortala a lui Tesla - pana la modificarea vremii, prin influentarea curentilor din straturile superioare ale atmosferei sau prin modificarea absorbtiei solare modelind \"zone\" de particule atmosferice care vor actiona ca instrumente de focalizare pentru radiatia solara.

http://v3.espacenet.com/publicationDetails/description?CC=US&NR=4686605&KC=&FT=E
 
Back
Sus