• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Vulcani

Alin Todor

New member
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
289
Scor reacție
0
Informatii despre activitati vulcanice pe plan mondial.
 
Un vulcan din Rusia a erupt Antena3
 

Atașamente

  • imagini.jpg
    imagini.jpg
    29,8 KB · Vizualizări: 77
Activitate deosebit de intensa a vulcanului Stromboli, Italia.

In interiorul terasei (craterului), sunt cateva cratere adventive care eurp lava continuu, iar exploziile au loc la interval de 10-30 minute, insotite de un zgomot deosebit de puternic. Indeosebi craterul din nord-est este deosebit de activ, cu emisii puternice de lava si explozii puternice care expulzeaza lava sau bombe la sute de metrii.

c4f8bea716.jpg


Sursa

Camera web in timp real aici
 

Atașamente

  • vulcan_37268700.jpg
    vulcan_37268700.jpg
    79,5 KB · Vizualizări: 37
Vulcanul Etna a erupt din nou: "SURSA
 

Atașamente

  • Etna.jpg
    Etna.jpg
    73,3 KB · Vizualizări: 12
Studiu: Un vulcan din Muntii Harghitei are potentialul de a se reactiva

Masivul vulcanic Ciomatu din Muntii Harghitei are potentialul de a se reactiva, in ciuda faptului ca este stins de peste 30.000 de ani, potrivit unui studiu realizat de o echipa de vulcanologi de la Academia de Stiinte din Ungaria si de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, citat de Mediafax. Szabolcs Harangi, coordonatorul echipei de cercetatori maghiari, a declarat, luni, pentru postul de televiziune public M1 ca a dezvoltat alaturi de colegii sai o noua metoda de analiza a camerelor magmatice. Cercetatorii maghiari au studiat, de asemenea, cateva metode de previzionare a activitatii vulcanice.

PUBLICITATE
Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oara in urma cu aproximativ 32.000 de ani si nu prezinta semne de reactivare. Totusi, aceasta posibilitate exista in continuare, precizeaza autorii studiului.

Studiul savantilor maghiari va fi prezentat pe larg intr-un articol ce va fi publicat in Journal of Volcanology and Geothermal Research in toamna acestui an.

Metodele lor de analiza si previziune pot fi aplicate si in cazul altor vulcani stinsi, care exista in numar mare in lumea intreaga.

Masivul Ciomatu - Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural si pozitional din grupa Muntilor Harghitei. Reprezinta cea mai recenta structura a acestora si apartine de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Ciomatu Mare, care are o inaltime de 1.301 metri.

In interiorul craterelor Muntelui Ciomatu s-au format lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos - o rezervatie naturala de tip floristic si faunistic.

http://www.hotnews.ro/stiri-esentia...muntii-harghitei-are-potentialul-reactiva.htm

Am serioase dubii in legatura cu aceasta teorie care pare a tine de S.F. Totusi vulcanul respectiv este stins de foarte mult timp. De fapt chiar autorii studiului respectiv ar sustine ca e stins. Or, de vreme ce vulcanul e stins, cum sa se reactiveze ? Doar ei nu spun ca e "adormit". :devil::ack::45::45:
 
Daca inteleg eu bine din ce scrie aici, ar reiesi ca eruptia vulcanului Ciomatu Mare ar fi fost ultima activitate vulcanica de tip eruptiv din lungul ramurii vestice a Carpatilor Orientali.
Nu stiu pe ce se bazeaza ungurii aceia, nu am vazut de fapt textul original, cine stie ce au vrut aia sa spuna si ce a iesit in presa. :devil:
 
Lantul de munti vulcanici de pe ramura vestica a Orientalilor e considerat ca fiind stins, manifestarile actuale fiind admise ca fiind fenomene post-vulcanice (mofete, izvoare de apre minerale de tot felul). Sunt cunoscute fenomenele din aria Turia-Balvanyos, intr-adevar nu departe de lacul Sfanta Ana si, evident, de craterul vulcanului Ciomatu Mare. Din cate spun geologii, ultimele activitati eruptive au avut loc aici acum cca. 30.000 de ani, de atunci lucrurile s-au inchis. Intrebarea e, intr-adevar, daca vulcanul poate fi considerat stins sau daca la un moment dat, candva in viitor, poate peste alte cateva zeci de mii de ani, vulcanul s-ar putea reactiva. Eu as merge pe varianta ca fiind stins, teoriile si modelele actuale sugereaza ca procesul de subductie din lungul Carpatilor Orientali a incetat, deci nu ar mai avea cum se se alimenteze vatra magmatica la baza vulcanului.
Este de notat totusi ca apar destul de frecvent activitati microseismice in judetul Covasna, de obicei de tip crustal, dar s-au semnalat si microseisme ceva mai adanci, cu focare la 50-60 km adancime.
In orice caz, chiar si in varianta (improbabila dupa parerea mea) ca vulcanul sa fie doar "adormit", nu as crede ca ar fi sanse sa se reactiveze prea curand. Asa ca privesc cu mari indoieli materialul preluat de la unguri.
 
Salut, am citit la un moment dat foarte multa literatura ungureasca cu privire la vulcanismul in bazinul fostei Thethis. Spre deosebire de ai nostri ce erau la un moment dat pe principiul clar si batut in cuie: nu exista tornade in Romania (tornadele nu au fost recunoscute oficial in Romania, chiar si cu date radar la dispozitie decat dupa episodul Facaieni si dupa ce au aparut foarte multe dovezi video), lucrurile sunt putin mai interesante cu privire si la vulcanism.

Oricum din punct de vedere oficial atata timp cat ceva nu exista, el nu trebuie monitorizat deci nu trebuiesc cheltuiti bani asa ca inteleg de unde fuga de a indica cel putin un dubiu cu privire la stingerea definitiva a vulcanismului in Orientali.

Nu am la indemana lucrarea stiintifica respectiva insa tin minte clar ca ultima explozie (ceva cenuse cu origine probabil freatica) a avut loc acum aproximativ 9000 de ani dupa datarea cu izotopi radioactivi ceea ce e ieri din punctul de vedere al timpului geologic. (In orice caz ultima eruptie serioasa datata e cea de acum 30k https://journals.uair.arizona.edu/index.php/radiocarbon/article/download/3648/3154)

Nici 30.000de ani nu e cine stie ce ca sa zicem ca gata e gata, mai ales avand in vedere istoricul repectivului vulcan ce a avut lungi perioade de adormire (zeci de mii de ani intre perioadele mai eruptive) asa ca cel mai probabil putem considera vulcanismul in Covasna ca fiind mai degraba adormit decat stins. In fine, poate se va intampla ceva odata (probabil peste multe mii de ani) asa ca discutiile nu prea isi au sens decat daca cumva se observa o crestere serioasa a seismicitatii in zona.

Mai tin minte ca citisem ceva de Radulian in care se zicea ca se observa o atenuare a undelor seismice in zona (ceea ce indica ca exista inca o camera cu magma lichida) si ca zona prezinta ce mai mare anomalie termica din Romania, informatie repetata prin mai mult articole ce e undeva in genul a 800C la 20km).

Daca cumva seismele de mare adancime sunt urmate si de ceva crustal prin zona camerei cu magma poate atunci ar fi rostul de o monitorizare mai serioasa.

In orice caz, vulcanismul in Orientali e de ceva vreme (ultimele sute de mii de ani) de foarte mica amploare pe masura ce subductia s-a blocat, asa ca daca va fi ceva peste cateva mii de ani va fi probabil tot de foarte mica amploare (o mica explozie acolo). Insa nici subductiei nu i-as pune cruce mai ales ca au existat si in trecutul geologic perioade de avans si perioade de blocaj.
 
Problema datarii exacte a ultimei eruptii a vulcanului Ciomatu Mare nu e foarte clara. Diferite surse indica intervale de la 10.000 la 30.000 de ani de la ultima eruptie a acestui vulcan din Orientali. Unii autori apreciaza ca acest vulcan, in craterul caruia s-a format lacul Sfanta Ana, ar avea un caracter oarecum neobisnuit. Desi a fost (este) un vulcan slab productiv din punct de vedere al consistentelor produselor magmatice emise, totusi Ciomatu Mare a avut o perioada eruptiva destul de lungaRADIOCARBON DATING OF THE LAST VOLCANIC ERUPTIONS OF CIOMADUL VOLCANO, SOUTHEAST CARPATHIANS, EASTERN-CENTRAL EUROPE. Autorii citati apreciaza ca, in ciuda aparentei inactivitati de cateva mii pana la zeci de mii de ani, vulcanul nu ar trebui considerat ca fiind sigur inactiv, ci mai degraba ca traversand o lunga faza de adormire. Ar fi necesare noi investigatii asupra istoriei activitatii acestui vulcan. Ultima eruptie ar fi avut loc acum 27.500 de ani.

A striking new result is that there were at least 2 major explosive eruptions, not a single one, related to the formation of the St. Ana crater. This is supported also by the geochemical data of the pumices and the main mineral phases.

Deci craterul care "gazduieste" lacul Sf. Ana s-ar fi format in urma a cel putin 2 eruptii explozive, si nu a uneia singure, asa cum s-a crezut pana acum.
In concluzie, desi nu e nimic serios acum, si probabil nici nu va fi timp de sute sau mii de ani, lucrurile nu sunt asa de simple.
 
Back
Sus