Alex iata ce am patit eu:
http://www.medievistica.ro/texte/arheologie/starile/ReclamatieBraila.htm
Mi-am luat alt teren care nu mai e in sit aheologic si sper ca la anul sa-mi fac casa (luna asta depun actele pentru autorizatia de constructie).
Oricum cu problema de mai sus o sa merg pana in panzele albe. O sa aduc la nevoie arheologi din strainatate care sa nu mai fie intimidati de mafiotii de la Ministerul inCulturii
Ca sa nu-ti mai spun ca la Braila, directorul Muzeului a propus si cu siguranta se va aproba o lista cu alte cladiri monumente istorice care n-au alta calitate decat ca sunt vechi.
Cu cat sunt mai multe cladiri monument istoric sau sit-uri arheologice cu atat mai multi oameni trebuie sa treaca pe la muzee sau pe la arhitecti autorizati de min. inculturii... deci mai multa spaga ca sa-si faca doar treaba legala!
Nu dai spaga, iti sapa \"cu acul si cu spaclul\" (la cercetari arheologice cum spunea directorul Muzeului din Braila) cu un tarif de 10 euro pe ora (pentru arheolog ca se uita, ca oameni pentru sapaturi trebuie sa aduci tot tu). Dai spaga atunci nici nu se mai sapa... pentru cercetari arheologice preventive.
Legea protejarii cladirilor monumente istorice are efect invers celui dorit. Unii isi dau foc la cladiri (ca n-au voie sa le darame), altii le lasa sa se degradeze pana se darama. In loc ca statul sa ajute proprietarii de astfel de cladiri, mai mult le pune piedici.
Sincer sper ca la urmatorul mare cutremur (ca tot suntem pe un forum despre cutremure) sa cada cat mai multe cladiri declarate in mod inutil Monumente Istorice. (PS: si poate ca directorul muzeului din Braila, Ionel Candea si nenorocitul de Pandrea Stanica sa fie intr-o astfel de cladire).
Asa in mod declarativ e usor sa te declari aparatorul cladirilor istorice. Insa pentru cineva care are ghinionul sa fie proprietar sau vecin cu o astfel de cladire e un adevarat calvar plus o gramada de bani. Poate statul daca vrea sa protejeze astfel de cladiri sa faca facilitati fiscale pentru cei care reabiliteaza astfel de cladiri. Ori o reducere de TVA ori plata arhitectului sa fie facuta de Ministerul Culturii, etc.
PS: Anul asta mi-am luat inca un teren, dar inainte de a-l cumpara am fost la Directia de Cultura Culte.... Braila si am intrebat daca se afla intr-o zona de protectie a sitului arheologic, sau a unei cladiri Monument Istoric... si abia apoi l-am cumparat.
Am uitat sa precizez ca aheologul din Buzau cu care am incercat noi sa facem cercetarea arheologica preventiva a fost dat afara de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Buzau in mod abuziv si acum se judeca cu Ministerul Culturii. Nu m-ar mira ca si cazul nostru sa fi contribuit la razbunarea celor de la Min. Culturii pe acest om care face arheologie din anii 70...
Le doresc arheologilor din Braila ce a patit domn\' profesor arheolog: