• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Adevarul: Bloc turn peste patrimoniu

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
O clădire construită în secolul XIX a fost distrusă cu avizul Ministerului Culturii, pentru că “oricum erau nişte betoane turnate otova”. Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, promite însă că turnul a cărui fundaţie se toarnă deja nu va avea mai mult de 10 etaje.

Pe strada Banului, în apropiere de Calea Victoriei, două clădiri, anexe ale Palatului Ştirbei, au fost demolate săptămâna trecută.

Ieri, muncitorii mai adunau molozul din ceea ce a fost un imobil din patrimoniul naţional. “Ce patrimoniu? Aceea (lista oficială a monumentelor istorice - n.r.) este făcută în 1992, după o evidenţă precară, şi publicată în 2004”, a declarat, pentru „Adevărul“, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, Ştefan Damian.

El reprezintă autoritatea din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, care a declasat clădirea de pe Banului numărul 2, dând astfel undă verde autorităţilor locale pentru emiterea autorizaţiei de demolare a acesteia.

Din Adevarul

Pai sa nu le dai una cu ranga in dintzi la cei de teapa lui Stefan Damian?

Altii, mai delicati, ii cer demisia: http://art-historia.blogspot.com/2008/06/demisia-lui-stefan-damian.html

(p.s. super interesant site-ul asta, http://art-historia.blogspot.com )
 
Nu ma pricep, dar intreb si eu, ca prostu\'... Daca au dreptate? Daca nu prezinta valoare?
 
Lista aia de patrimoniu este, într-adevăr, făcută puţin aiurea pe alocuri, dar de aici până la a face ce au făcut ăia...

Şi ca să-ţi răspund, Bogdane, gândeşte-te numai la ăia care şi-au refăcut oraşul după poze şi fă o comparaţie cu noi care dărâmăm în draci continuând măreaţa ctitorie a lui Ceauşescu. Turnuri de 15 etaje nu au ce căuta între clădiri istorice.
 
Alex, tipul de la art historia a fost la Târgul de carte, din păcate nu am apucat să stau de vorbă cu el. L-a găzduit standul unei edituri.
 
Şi ca să-ţi răspund, Bogdane, gândeşte-te numai la ăia care şi-au refăcut oraşul după poze şi fă o comparaţie cu noi care dărâmăm în draci continuând măreaţa ctitorie a lui Ceauşescu. Turnuri de 15 etaje nu au ce căuta între clădiri istorice.
Nu zic ca nu ai dreptate, dar, revenind la cazul concret, din articol reiese doar ca sunt \"anexe ale Palatului Stirbei\" si anexa poate insemna orice... inclusiv o cusca de caine...
Referitor la turnul de 15 etaje intre cladirile istorice... daca turnul se incadreaza arhitectural si \"peisagistic\", eu, unul, nu vad problema.
Dar, eu nu prea am gust la frumos. Sunt mai pragmatic de felul meu.
 
Ca să înţelegi problema, Bogdane, să vezi \"ce uameni!\" decid aceste lucruri şi cum merge de fapt treaba pofteşte acest fragment:

Andrei Pippidi, \\"Dilema veche\\"

Au fost situaţii în care intervenţia a venit prea tîrziu. Tot în Dilema, dar înainte de a începe colaborarea regulată, am protestat contra demolării casei din str. Povernei, nr. 9, fostă a junimistului Theodor Rosetti, cumnatul lui Cuza-Vodă, şi unde locuise într-o vreme Luchian. Reacţiile au fost două: o mustrare neobişnuit de acră de la conducerea SNSPA, fiindcă îndrăznisem să cred că s-a urmărit extinderea clădirii vecine (şi mi-am cerut scuze cu umilinţă), apoi un răspuns oficial din partea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Hîrtia, plină de ştampile şi semnături, printre care a dlui Ştefan Damian, un adevărat Schwarzenegger demolator al caselor vechi din Bucureşti, îmi aducea la cunoştinţă foarte respectuos că Th. Rosetti n-a locuit unde am spus eu, ci mai încolo, unde se află un centru de proiectare, deşi clădirea e clar mai nouă. Din păcate pentru ei, cei care au compus acest fals nu ştiau heraldică, aşa că nu recunoscuseră cele trei roze, blazonul familiei, de pe frontonul casei dărîmate.

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=210&cmd=articol&id=7726

Ca să ne înţelegem, nu sunt împotriva modernului sau a turnurilor în oraş, atâta vreme cât ele sunt construite bine ţinând seama de capriciile Vrancei şi se încadrează în peisaj. Problema e că nu se încadrează şi sunt de fapt nişte rahaţi de sticlă ce se potrivesc precum nuca în perete. A se vedea rahatul de lângă Biserica Armenească sau ororarea de lângă Sf. Iosif.

Ca să te lămureşti ce înseamnă \"mamut\" de clădire (respectând proporţiile vremurilor) bine încadrat în peisaj, încearcă să dai de o fotografie de epocă a blocului Patria în care să se vadă şi clădirea în care azi funcţionează Cărtureştii. Atunci ai să înţelegi ce înseamnă să contruieşti înalt, fără să calci pe cap clădirile din jur.

A, şi că tot s-a vorbit de anexe. La clădirile vechi, anexele alea erau de regulă grajd, locuinţe pentru servitori şi pentru vizitiu, de exemplu, care erau ele însele bine gândite să se armonizeze cu clădirea principală şi ca atare un crâmpei de istorie.
 
Hmmmm....
Pai, atunci, stau si pun intrebarea... Cine i-a pus p\'aia de nu stiu meserie acolo?
La mine la \"fabrica\" iau de bun ce zice un coleg de alta specialitate, deoarece asta e munca lui, si in asta e specialist (din cauza asta nu contest deciziile meseriasilor din alte domenii). Dar la mine la \"fabrica\", aia pe care ii intreb stiu meserie pe bucata lor...
 
La tine la fabrică... Din păcate sunt puţine locuri în care chiar se întâmplă asta.
 
Cine i-a pus... pai hotarare de Guvern monsher, la indicatia ministrului, evident...
 
Pai vezi mai Alex?! Si noi muncim cat muncim si pe unde muncim...
Pai, eu cred ca ne poate numi si pe noi cineva \"meseriasi\" pe vreun domeniu, pe undeva... Oare cum sa facem?
 
Nu suntem atat de mizerabili, de hoti, de mincinosi, de prefacuti si de ipocriti ca sa lucram in astfel de structuri. Astea sunt \"must have\" pentru astfel de posturi de raspundere.
 
Hmm... comentati daramarea a 2-3 imobile clasificate ca istorice dar nu priviti problema mai adanc. Stiti ce se intampla in alte orase? In Timisoara, de ex, tot cartierul vechi rezidential \"Parcul Rozelor\" este deja un cartier inchis. Cladiri cu statut istoric, vechi palate, au devenit, alaturi de multe altele din vechiul centru istoric al Timisoarei, proprietati ale mafiei rrome. Si asta cu complicitatea autoritatilor locale...
Adevarata problema nu e cea a titlului de proprietate ci a comportamentului celor care le stapanesc acum si a atitudinii lor privind incercarile de transformare a acestor cladiri conform \"viziunii\" lor arhitecturale. Deja au anuntat ca acest cartier e un cartier inchis in care nu au acces cei de alta origine. Prefectul de ex, a avut acum 2 luni o trista experienta in incercarea de a achizitiona acolo un apartament.
 
Pai, deabia l-au scos mascatii din mainile alora. Daca se incearca ceva, se aude pana la Haga ca iar le sunt incalcate drepturile. Stii cum e, hotul striga cel mai tare:\"SARITI, HOTII!\"...
 
Istoricul Andrei Pippidi a comparat, la sfarsitul saptamanii trecute, Capitala cu un oras aflat sub bombardament deoarece \"nu se stie ce se va mai demola de la o saptamana la alta si unde vor aparea escavatoarele\". Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii \"Ce facem cu casele vechi ale Bucu­restiului\" organizata de Institutul Cultural Roman (ICR) cu ocazia lansarii albumului \"Farmecul discret al Bucu­restilor\".
Ziua
 
Hmm... comentati daramarea a 2-3 imobile clasificate ca istorice dar nu priviti problema mai adanc. Stiti ce se intampla in alte orase? In Timisoara, de ex, tot cartierul vechi rezidential \\"Parcul Rozelor\\" este deja un cartier inchis. Cladiri cu statut istoric, vechi palate, au devenit, alaturi de multe altele din vechiul centru istoric al Timisoarei, proprietati ale mafiei rrome. Si asta cu complicitatea autoritatilor locale...
Adevarata problema nu e cea a titlului de proprietate ci a comportamentului celor care le stapanesc acum si a atitudinii lor privind incercarile de transformare a acestor cladiri conform \\"viziunii\\" lor arhitecturale. Deja au anuntat ca acest cartier e un cartier inchis in care nu au acces cei de alta origine. Prefectul de ex, a avut acum 2 luni o trista experienta in incercarea de a achizitiona acolo un apartament.

Gabriell, speram ca macar in orase din vestul tarii lucrurile sa mearga mai bine... nu stiam de situatia din Timisoara! Nu stiam decat ce mi-a spus un prieten din Baia Mare, faptul ca acolo s-a refacut infrastructura, strazile, din centrul vechi si au consolidat cateva cladiri mai vechi... Imi pare rau sa aud ca in Timisoara lucrurile stau atat de rau! ;)
 
Alex iata ce am patit eu:

http://www.medievistica.ro/texte/arheologie/starile/ReclamatieBraila.htm

Mi-am luat alt teren care nu mai e in sit aheologic si sper ca la anul sa-mi fac casa (luna asta depun actele pentru autorizatia de constructie).

Oricum cu problema de mai sus o sa merg pana in panzele albe. O sa aduc la nevoie arheologi din strainatate care sa nu mai fie intimidati de mafiotii de la Ministerul inCulturii

Ca sa nu-ti mai spun ca la Braila, directorul Muzeului a propus si cu siguranta se va aproba o lista cu alte cladiri monumente istorice care n-au alta calitate decat ca sunt vechi.

Cu cat sunt mai multe cladiri monument istoric sau sit-uri arheologice cu atat mai multi oameni trebuie sa treaca pe la muzee sau pe la arhitecti autorizati de min. inculturii... deci mai multa spaga ca sa-si faca doar treaba legala!

Nu dai spaga, iti sapa \"cu acul si cu spaclul\" (la cercetari arheologice cum spunea directorul Muzeului din Braila) cu un tarif de 10 euro pe ora (pentru arheolog ca se uita, ca oameni pentru sapaturi trebuie sa aduci tot tu). Dai spaga atunci nici nu se mai sapa... pentru cercetari arheologice preventive.

Legea protejarii cladirilor monumente istorice are efect invers celui dorit. Unii isi dau foc la cladiri (ca n-au voie sa le darame), altii le lasa sa se degradeze pana se darama. In loc ca statul sa ajute proprietarii de astfel de cladiri, mai mult le pune piedici.

Sincer sper ca la urmatorul mare cutremur (ca tot suntem pe un forum despre cutremure) sa cada cat mai multe cladiri declarate in mod inutil Monumente Istorice. (PS: si poate ca directorul muzeului din Braila, Ionel Candea si nenorocitul de Pandrea Stanica sa fie intr-o astfel de cladire).

Asa in mod declarativ e usor sa te declari aparatorul cladirilor istorice. Insa pentru cineva care are ghinionul sa fie proprietar sau vecin cu o astfel de cladire e un adevarat calvar plus o gramada de bani. Poate statul daca vrea sa protejeze astfel de cladiri sa faca facilitati fiscale pentru cei care reabiliteaza astfel de cladiri. Ori o reducere de TVA ori plata arhitectului sa fie facuta de Ministerul Culturii, etc.

PS: Anul asta mi-am luat inca un teren, dar inainte de a-l cumpara am fost la Directia de Cultura Culte.... Braila si am intrebat daca se afla intr-o zona de protectie a sitului arheologic, sau a unei cladiri Monument Istoric... si abia apoi l-am cumparat.

Am uitat sa precizez ca aheologul din Buzau cu care am incercat noi sa facem cercetarea arheologica preventiva a fost dat afara de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Buzau in mod abuziv si acum se judeca cu Ministerul Culturii. Nu m-ar mira ca si cazul nostru sa fi contribuit la razbunarea celor de la Min. Culturii pe acest om care face arheologie din anii 70...

Le doresc arheologilor din Braila ce a patit domn\' profesor arheolog:

 
Da, Cutremuratule, ai mare dreptate tu. E aşa de frumos să te trezeşti în braţe cu un monument istoric care numai a monument nu arată şi de care nimeni nu s-a deranjat să te anunţe (au fost cazuri). Noi plângem aici după monumente care arată a monument şi de care e păcat. Însă e adevărat că statul nu face nimic pentru proprietarii de monumente, când ar trebui să-i stimuleze să aibă grijă de ele. Unii sar aşa uşor cu gura să spună că proprietarul ar trebui pedepsit. Ce te faci dacă proprietarul respectiv habar n-a avut că ăla e monument sau s-a întâmplat să-l moştenească şi bani de îngrijit ciuciu, iar de vândut mai va... că nu poţi să-l vinzi oricum.

Şi eu am auzit că se poate ca o clădire mai veche de un anumit număr de ani, să zicem de dinainte de 1900 să fie declarată monument, chit că trecând pe lângă ea n-ai zice în veci că are această calitate.
 
Adevarul e ca nu orice cladire mai veche ar trebui declarata monument istoric doar pentru simplul motiv ca are ceva vechime. Sunt o gramada de cladiri vechi la sate, unele din combinatii de chirpici si caramida arsa. Pe astea de ce nu le declara nimenbi monumente istorice? Nu stiu care sunt, poate exista, criteriile dupa care sunt catalogate acestea, dar Cutremuratul are mare dreptate. De fapt, ceea ce spune el acolo se cam aplica in orisice domeniu. Cand apare cate o lege noua sau vreun amendament, imediat se gasesc multi care sa-si faca niscaiva socoteli, cum ar putea ei (vorbesc aici de cei pusi sa aplice si sa urmareasca aplicarea acetor legi), sa scoata \"ceva\" din astea.
Cat despre Timisoara, macar s-au oprit constructiile \"palatelor\", altfel ajungeam sa batem Strehaia la catalogarea ca \"cetate medievala\"!
 
nu intereseaza pe nimeni istoria, arta, bunul gust...astazi fiecare vrea bani si constructii mamut.
 
Back
Sus