• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Animalele si cutremurele

Animalx, daca s-ar construi cladiri cum trebuie, nu ar mai muri nimeni.
Ca sa citam un clasic in viata, in toata istoria cunoscuta a umanitatii, exista doar 1 singur caz de deces din cauza cutremurului.
In rest, doar datorita cladirilor prost construite.
 
Ca idee, oricat de infricosator ar fi fenomenul seismic, o rata a alarmelor false de 90% este complet inacceptabila si nu este justificata prin nimic.
 
De ce? Cred ca romanii s-ar bucura de zilele libere chiar daca si le-ar petrece prin natura, prin parcuri. In alta ordine de idei si cei de la INFP incearca sa prezica un cutremur in timp util dar evident nu stiu nici ei daca vor reusi. Am postat un comentariu care nu apare deci postez aici. Incercarea celor de la INFP de a prezice un cutremur prin orice mijloace care ar avea sanse oricat de mici nu e o prostie.Sunt convins ca directorul general INFP este bine intentionat . Majoritatea oamenilor sunt buni. Daca va referiti la 2025 atunci ceea ce trebuie sa faceti este ca intr-un comentariu (vizibil) atasat acestei postari sa va exprimati parerea dumneavoastra despre cand ar putea avea loc urmatorul cutremur major si fiindca veti posta opinia dumneavostra chiar langa acest articol cititorii vor citi ambele opinii simultan. O sa amintesc si eu opinia domnului Marmureanu care crede ca urmatorul cutremur major va avea loc in jurul anului 2040. Dar pana la urma toti suntem oameni si putem gresi.
https://evz.ro/cutremur-de-peste-7-g...ului-infp.html
 
Ultima editare:
Am sa te rog sa nu mai postezi materiale care se refera direct sau indirect la acea prostie, contribuind la diseminarea aiurelilor aluia. Multumesc.
 
Dezorganizarea sociala nu e deloc benefica, in plus pierderea credibilitatii are efecte periculoase. Cand nu te mai crede nimeni si se intampla atunci pacostea, atunci cine trage ponoasele ?
 
... Dar cronica istorica despre cutremurul din 1802 cu siguranta nu e cancan. Singura problema e ca alarma ar fi putut fi data doar cu cateva minute inainte. Nu cred ca oamenii au fost atenti la doar cateva secunde de spaima nedefinita a animalelor. Si poate sunt atatea articole negative pentru ca rata de succes e mica...

Din pacate chiar asa este, animalele "au simtit" cutremurul cu doar cateva secunde (cel mult cateva - putine - zeci de secunde) inaintea oamenilor si explicatia este simpla. Ele au simtit cutremurul "de la inceput", odata cu sosirea undei P (unda longitudinala cu viteza de propagare mai mare). Sunt destule exemple pe net cu astfel de reactii ale animalelor.

youtube.com
Meteo Terremoti - Animals predict earthquakes



Cazul Aquila din Apeninii Centrali (2009) este bine cunoscut. In acea regiune sunt falii normale (cu mecanism normal de faliere), care au permis eliberarea unui gaz radioactiv (cu o perioada de injumatatire de 3,8 zile) numit radon. Acesta emite particule alfa care produc ionizare si astfel poate pus foarte usor in evidenta. Un tehnician nuclearist de la laboratorul de la Gran Sasso (relativ din apropiere) a pus in evidenta emanatiile de radon, dar nu a avut prea mare succes cu alertarea autoritatilor, fiind acuzat ca sperie inutil populatia. Asa ca nu ar trebui sa ne mire faptul ca broscutele au disparut (probabil) cand au inceput emanatiile mai puternice. Radonul este un gaz mult mai greu decat aerul, care se dizolva usor in apa.

Totusi, este posibil ca uneori (in anumite zone seismice, probabil la cutremurele foarte mari) animalele sa reactioneze la anumiti precursori seismici. Un documentar destul de interesant apare aici:

youtube.com
Sense Of Danger: How Animals Anticipate Disasters [Natural Disaster Documentary] | Real Wild

 
Ultima editare:
Am citit si eu despre acea persoana care a alarmat de 2 ori populatia si fost sfatuit sa nu o mai faca dar nu am mai adaugat si acea postare.El a pretins ca a treia oara si-a anuntat doar cunoscutii. Evident am citit si despre explicatia data de acesta: gazul radon.Din pacate/fericire in Romania nu cred ca exista emanatii de radon . Stiam despre radon in America De asemenea am citit ca au fost cutremure mici incepand din decembrie in zona Acquilei dar evident broastele nu au rectionat la acestea, ca in cazul Haicheng in care au reactionat la multe cutremure mici premergatoare cutremurului. Au reactionat doar cu 3 zile inainte. De asemenea este de remarcat ca broastele s-au aflat la 74 de kilometri de epicentru. Un alt aspect pe care vreau sa-l subliniez este faptul ca au fost semnalate fenomene luminoase atat inainte cat si dupa cutremur. Detalii aici:
https://en.wikipedia.org/wiki/2009_L'Aquila_earthquake
 
Ultima editare:
Imi pare atunci rau pentru ca m-am inselat. Chiar as fi vrut sa nu ma insel.
 
O analiza a ceea ce au observat oamenii inaintea cutremurului din Acquila. Au fost chestionati si oameni din Amatrice.... Din pacate nu cred ca aceste observatii se aplica si in cazul Vrancei fiind vorba de cutremure de mare adancime.Din pacate majoritatea cainilor s-au comportat ciudat doar cu o scurta perioada inaintea cutremurului, asa cum si real32 a sugerat (si of, eram atat de incantat de cronica din 1802). Dar , citez" Almost all observed dogs, of all sizes, began barking up to one hour before the shocks" deci s-ar putea ca unii(putini) caini sa fi reactionat ceva mai devreme (up to one hour )decat majoritatea . Si evident fiindca acesti caini sunt exceptii de la regula nu este exclus ca acestia sa fi latrat din alte cauze. Si de asemenea multe alte simptome au fost cauzate de faptul ca au tot avut loc cutremure minore in zona cu vreo jumatate de an inainte de principalul cutremur din Acquila deci simptomele punctuale ar putea fi simptome cauzate doar cu cateva secunde inaintea vreunui cutremur minor.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4494442/
 
Ultima editare:
Un articol interesant .Jumatate din seismele majore sunt precedate de seisme minore(totusi cred ca Vrancea intra in jumatatea care nu este precedata de seisme minore). Ceea ce e e rau e ca doar 5% din seimele minore anunta un seism major deci e practic imposibil sa prezici in care parte a procentajului cazi. Si in cazul Acquilei seismele minore au inceput cu aproximativ o jumatate de an inainte. Devin din ce in ce mai descurajat...
https://www.bbc.com/news/science-environment-14991654
 
Un articol interesant .Jumatate din seismele majore sunt precedate de seisme minore(totusi cred ca Vrancea intra in jumatatea care nu este precedata de seisme minore). Ceea ce e e rau e ca doar 5% din seimele minore anunta un seism major deci e practic imposibil sa prezici in care parte a procentajului cazi. Si in cazul Acquilei seismele minore au inceput cu aproximativ o jumatate de an inainte. Devin din ce in ce mai descurajat...
https://www.bbc.com/news/science-environment-14991654

Haide sa nu mai fim disperati, se poate ? Inca nu vine cel mare, una la mana. Doi la mana, de fapt cutremurele vrancene adanci puternice cam au cutremure mici-moderate cu caracter precursor, dar trebuie atentie la analiza si interpretarea lor. Trei la mana, comportamentul animalelor la cutremure e determinat de sensibilitatea lor la anumite fenomene fizice care in principiu ar trebui sa fie masurabile.
Repet: mai putina disperare, totusi, ca nu sunt motive.
 
Mi-am intrebat prietenul din Valcea( e o postare mai sus intr-o sectiune de comentarii) mai multe detalii despre ce isi aminteste bunicul sau ca s-a intamplat in 1990. Vacile au ezitat sa intre in grajd(chiar nu stiu de ce ar intra niste vaci in grajd in timpul zilei dar relatez si eu ce mi s-a spus) desi nu s-a mai intamplat sa se manifeste in acelasi mod inainte. Diavolul este ascuns in mici detalii...Nici eu nu as fi sunat sa anunt ca niste vaci nu vor sa intre in grajd. Ceea ce este remarcabil este ca familia amicului meu din Valcea a tinut minte acest eveniment si amicul meu din Valcea avea doar 2 ani in 1990. Candva de-a lungul timpului i-au spus despre acest lucru pentru ca atunci cand eu am adus vorba despre ce ma preocupa in aceste saptamani anume posibilitatea teoretica a animalelor de aprezice anumite seisme acesta mi-a raspuns, si citez, " Stiam asta" si eu am ramas masca pentru ca amicul meu nu este interesat absolut deloc de seismologie .
 
Ultima editare:
Nu sunt chiar asa de disperat...Poate cand o sa vizitez Bucurestiul. Dar v-am explicat in privat pe ce masura de siguranta ma bazez(daca nu ati citit-o nu e oricum nevoie sa o cititi). Totul e ca ea sa functioneze. Si sper sa aveti dreptate cand spuneti ca un cutremur major nu e iminent.Si pana acum am identificat trei fenomene fizice care ar trebui masurate in zonele seismice in care s-ar potrivi (fiecare zona cu specificul ei): campul electromagnetic terestru, nivelul ionilor din aer, nivelul radonului. Lista e deschisa...
 
Ultima editare:
O sa fac un comentariu cinic.Pana se vor termina experimentele stiintifice riguroase poate vor mai trece vreo 2 cutremure majore vrancene.
 
Animalx comentat
"....Din pacate/fericire in Romania nu cred ca exista emanatii de radon."

Aici nu merge dupa cum crede fiecare. :D Radonul provine din dezintegrarile (din radiu) care se produc in seria uraniului 238, deci avem si noi "radonul nostru", pe care nu trebuie decat sa-l masuram. Se fac si la noi masuratori ale concentratiei radonului, alaturi de monitorizarea (multor) altor indicatori geofizici, asa cum se mentioneaza in articolul de aici:.

The reliability of radon as seismic precursor
Our multidisciplinary network (AeroSolSys) located in Vrancea (Curvature Carpathian Mountains) includes radon concentration monitoring in five stations. We focus on lithosphere and near surface low atmosphere phenomena using real-time information about seismicity, + / - ions, clouds, solar radiation, temperature (air, ground), humidity, atmospheric pressure, wind speed and direction, telluric currents, variations of the local magnetic field, infrasound, variations of the atmospheric electrostatic field, variations in the earth crust with inclinometers, electromagnetic activity, CO2 concentration, ULF radio wave propagation, seismo-acoustic emission, animal behavior.
 
Realitatea obiectiva este ca tot chinezii au avut un mare esec in 1976, cand nu au putut corela eficient factori potential precursori din mai multe clase, inclusiv biologici. Plus ca hazardul seismic al zonei Tangshan a fost dramatic subestimat, pentru ca acolo nu mai avusese loc un cutremur major de peste 1000 de ani. Se pare ca au existat si reactii ale animalelor, dar nu au fost prea concludente si nu au fost corelate cu alti factori.
 
China este foarte mare si are o multime de zone seismice. La vremea aceea era foarte dificil sa ai un aparat de masura potrivit, la locul potrivit si in momentul potrivit, astfel ca informatia data de comportamentul animalelor era deosebit de importanta. In Vrancea fenomenele seismice se produc intr-o zona (foarte) limitata si (in plus) respecta o multitudine de regularitati, ceea ce ne da speranta ca (macar) cutremurele de magnitudine mare vor putea fi prevazute, (si) prin monitorizarea unor precursori geofizici.
 
Eu am presupus ca nu exista emanatii de radon in Romania pentru ca nu am auzit despre niciun caz de deces din aceasta cauza in Romania.In America am mai auzit cazuri de asemenea morti. Desi WTF, 20.000 de morti pe an ? Daca acest articol ar fi adevarat eu nu stiu de ce nu-si monitorizeaza fiecare american subsolul/pivnita casei in privinta radonului. In plus exista izolare a subsolului anti radon.

https://www.treehugger.com/corporat...killed-in-their-homes-by-radon-last-year.html
 
Ultima editare:
Despre fenomeme luminoase. Desi s-ar putea ca majoritatea evenimentelor luminoase sa se intample doar cu cateva secunde inaintea cutremurului , citez "Freund and colleagues noticed that the timing of Conacher's photo seemed to place it just a few hours before the nearby Cross Sound earthquake of July 1, 1973, which measured 6.7 on the Richter scale" A few hours...
https://www.nationalgeographic.com/...lights-earthquake-prediction-geology-science/
 
Animalx a spus:
Despre fenomeme luminoase. Desi s-ar putea ca majoritatea evenimentelor luminoase sa se intample doar cu cateva secunde inaintea cutremurului , citez "Freund and colleagues noticed that the timing of Conacher's photo seemed to place it just a few hours before the nearby Cross Sound earthquake of July 1, 1973, which measured 6.7 on the Richter scale" A few hours...
https://www.nationalgeographic.com/n...ology-science/


Se poate sa nu facem varza topicul, animalx ? Rabdarea se apropie de sfarsit.
 
Back
Sus