• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Articole despre seisme

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
SFATURI

Ce trebuie sa faceti

In cazul in care cutremurul va surprinde in casa ar trebui sa urmati cateva sfaturi ale specialistilor, mai ales daca locuiti la bloc:

> nu va speriati;

> opriti imediat aragazul;

> refugiati-va sub o grinda de rezistenta sau sub tocul usii daca aceasta este intr-un perete structural (de rezistenta);

> nu iesiti din casa imediat dupa ce s-a terminat cutremurul;

> nu coborati pe scari si nu folositi liftul.

EvZilei
 
SFATURI

Ce trebuie sa faceti

In cazul in care cutremurul va surprinde in casa ar trebui sa urmati cateva sfaturi ale specialistilor, mai ales daca locuiti la bloc:
Cine sunt acesti specialisti oare? Probabil inca sunt la gradinita.
> nu va speriati;
:harhar: Super tare sfatul:biggrin: Oare redactorul sta ca un lemn si nu simte nimic in caz de seism major?
Este o mare diferenta intre a intra in panica si a te speria.:harhar:
> opriti imediat aragazul;
Cu acest sfat sunt de acord si este intradevar extrem de important sa inchizi gazul imediat ce simti ca a inceput un seism.

> refugiati-va sub o grinda de rezistenta sau sub tocul usii daca aceasta este intr-un perete structural (de rezistenta);
Ca sa poti face asta trebuie sa ai idee care este acel stalp(perete) dar sa zicem ca este ok sfatul.
> nu iesiti din casa imediat dupa ce s-a terminat cutremurul;
Asteptati fanfara militara si guvernul!!!
> nu coborati pe scari si nu folositi liftul.

Aruncati-va de la etaj sau folositi parasuta:biggrin::harhar::biggrin:Cei care stiu escalada sunt invitati sa imparta cordelina si cu vecinii....chiar daca este vorba de madam Soare de la etj.4:biggrin:
Pentru cei care stiu sa zboare le recomandam un zbor planat in primul copac:biggrin:

EvZilei

Sfaturile sunt demne de urmat:biggrin:
 
Dacă la partea artistică stăm relativ bine, în realitate, pierderile de vieţi omeneşti ar putea fi duble faţă de scenariile făcute de specialiştii în situaţii de urgenţă. Ieri, Prefectura Capitalei a simulat un astfel de seism şi a pregătit o intervenţie în Centrul Istoric. Potrivit scenariului, cutremurul de 6,2 grade pe scara Richter ar produce, numai în zona veche, 18 morţi, 50 de răniţi, iar peste 200 de persoane ar fi evacuate. Rezultatul exerciţiului a stârnit nemulţumi-
rea prefectului MioaraMantale.
Adevarul
 
Aproape nimic nu prevestea ce-avea să vină. Poate doar luna, înfiorător de mare şi de plină. Sau starea de nervozitate generală care plutea aşa, în aer, şi pe care cei mai mulţi o puneau pe seama presiunii atmosferice. La televizor, o peliculă ce va intra în memoria colectivă: filmul bulgăresc „Dulce şi amar\". Că doar în timpul filmului, a început nebunia. La 21.22. Şi-a durat 70 de secunde, suficient să împrăştie groaza, suficient să omoare 1.570 de oameni şi să rănească peste 11.300 de persoane, suficient să distrugă peste 30.000 de locuinţe.
Adevarul
 
Cercetatorii au facut si un scenariu mai sumbru. Emil Sever Georgescu, seful laboratorului de evaluare a riscului seismic si actiuni in constructii din cadrul Institutului National de Cercetari in Constructii, spune ca pierderile posibile care ar avea loc in Capitala in cazul unui cutremur cu o intensitate de 8 grade ar viza „23.000 de cladiri de locuit, a caror avariere pleaca de la gradul 3 – cladiri care ramin in picioare, insa au nevoie de reparatii, si pina la gradul 5 – cladiri care se darima. Dintre acestea, 1.000 ar urma sa se prabuseasca si peste 4.000 ar fi distruse, nefiind locuibile“. In ceea ce priveste pierderile umane, Georgescu spune ca, daca seismul ar avea loc pe timp de noapte, peste 450.000 de locuitori ai Capitalei ar putea fi prinsi in cladirile cele mai supuse pericolului, mentionate mai sus. Dintre acestia, 95.000 de persoane ar fi „captive“, adica prinse sub darimaturi, iar Georgescu estimeaza ca ar fi 6.500 de morti si 16.000 de raniti grav, in cladirile cu peste patru etaje.
Cotidianul
 
\"Dunarea\" a cazut din cauza ca la parter au daramat stalpii de rezistenta ca sa faca o alimentara. Nu a cazut complet, dar era distrus. Nu a mai fost refacut niciodata, ne-a spus Dumitru Savu, fost profesor universitar, continuand cu glas tremurat: In Piata Universitatii, oriunde mergeam, calcam pe cadavre si auzeam gemetele ranitilor.

Peisajul apocaliptic l-a adus in tara din Nigeria si pe presedintele de atunci, Nicolae Ceausescu, care a ordonat in acele momente refacerea Bucurestiului in cel mai scurt timp si construirea Casei PoporuluiLibertatea
 
Primii care au anuntat seismul (in jurul orei 23.00) au fost ziaristii de la Radio Europa Libera.





Radio Romania a anuntat oficial dezastrul abia dupa miezul noptii. Radio Romania a anuntat oficial dezastrul abia dupa miezul noptii deoarece activistii sectiei de presa a Comitetului Central nu si-au asumat pe moment raspunderea pentru transmiterea stirii in lipsa comandantului suprem.

A doua zi, la ora 8.00, Nicolae Ceausescu se intorcea dintr-o vizita oficiala in Nigeria. A convocat o sedinta-fulger a CPEx, in care s-a hotarat ca Biroul Permanent al CPEx sa functioneze in calitate de comandament pentru coordonarea intregii activitati consacrate inlaturarii efectelor cutremurului.

Tot in aceeasi zi este emis si Decretul prezidential nr. 58, care instituia starea de necesitate pe intreg cuprinsul RSR si care obliga intreaga populatie apta de munca sa participe la toate actiunile organizate de autoritati pentu salvarea persoanelor prinse sub moloz.

EvZilei
 
Îmi este imposibil să exprim ce am simţit atunci când un pui de securist dădea ordine generalilor să bage buldozerele peste ruine, asta numai ca nea Nicu să nu vadă distrugerile. Văd şi acum cupele alea de excavator care muşcau din ziduri şi ieşeau peste câteva clipe umplute cu moloz şi pline de sânge. Atunci au murit cei mai mulţi oameni, şi cred că mult mai mulţi decât în cutremurul propriu-zis. Nu ne lăsau să căutăm sau să salvăm pe cineva, singura lor grijă era să niveleze cât mai repede şi să planteze iarbă. Într-un final, după mai multe intervenţii ale lui Nicu Ceauşescu, securiştii ne-au lăsat să intrăm printre dărâmături şi să încercăm să salvăm ce mai era de salvat. Am găsit în viaţă doar o bătrânică, în blocul Scala, care era prinsă între două tavane distanţate la doar 30 cm. A avut zile şi, culmea, nu avea nici o zgârietură\", povesteşte Szoby Cseh. Cea mai terifiantă scenă pentru Szoby Cseh a fost în Piaţa Rosetti, unde, la ultimul etaj al unui bloc prăbuşit, se ţinea un botez. \"Toţi erau în jurul mesei, îngropaţi în moloz, iar deasupra, Dumnezeu ştie cum, era copilaşul... Din păcate, toţi erau morţi când am ajuns eu\", adaugă cu tristeţe. Averea
 
Detectiv al seismelor

Traind mereu cu frica in san de vreun nou cutremur, femeia s-a facut „detectiv” amator si a cautat date despre cladire. A aflat ca a fost construita in ‘32 de arhitectul Jean Monda, care a notat conditiile in care a trebuit sa-si duca proiectul la final: „Munca arhitectului este mult ingreunata de faptul ca i se pune la dispozitie ciment de calitate inferioara”, citeste dintr-un album cu imobilul 17A doamna Constanta.

„Va dati seama ce treaba s-a facut aici?! Apoi, desi trebuiau facute lucrari de reabilitare din 20 in 20 de ani, aici nu tin minte sa se fi lucrat vreodata”, spune femeia. Doamna Constanta spune ca simte orice vibratie a cladirii, orice tremur, in talpi, cand merge prin casa.

Marea ei durere: „Am gasit ca, in 1995, s-a facut o evaluare care spune ca imobilul are gradul I de risc seismic. Insa noi nu am fost anuntati! Asa ca am cumparat prin ‘99 apartamente si acum ne-am trezit cu bulina la scara blocului!”, se revolta doamna Constanta.
Acum asteapta sa vada ce s-o gasi de la primarie sa li se ofere daca e sa se mute. In rest, e bine, sanatoasa, poate putin nervoasa ca unii dintre vecini mai fac modernizari prin casa si ii mai cade cate o lustra.
EvZ
 
Autorităţile publice locale vor fi abilitate să despăgubească proprietarul, la cererea acestuia, cu valoarea locuinţei, asigurându-i calitatea de chiriaş în spaţiul respectiv pentru cazurile de insolvabilitate privind rambursarea costurilor lucrărilor de consolidare.




„Bulina Roşie“ – consolidată prin lege
Autorităţile administraţiei publice locale care nu aplică „bulina roşie” pe clădirile care prezintă risc seismic I şi proprietarii imobilelor care se opun expertizării, proiectării sau începerii lucrărilor de consolidare vor fi sancţionaţi, potrivit unui act normativ intrat, miercuri, în vigoare.

Ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, că prin intrarea în vigoare a Legii 195 (privind modificarea şi completarea Ordonanţei privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente), autorităţile administraţiei publice locale vor putea sancţiona proprietarii imobilelor cu amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei.
Gandul
 
Japonia a fost zdruncinata ieri, la doar cateva ore distanta, de doua puternice cutremure de pamant * Ulterior, arhipelagul a cazut prada unui tsunami



Zeci de cladiri daramate, o centrala nucleara oprita in urma unui incendiu. Cinci morti si peste 650 de raniti. Operatiunile de salvare continuau ieri, pentru ca sub daramaturi se afla sute de oameni, transmit agentiile internationale de presa.

Un prim cutremur de pamant de circa 6,8 grade pe scara Richter a avut loc luni dimineata in Marea Japoniei, nu departe de coasta nord-vestica a insulei Honshu. Seismul, cu tot cu replicile care au urmat, a avut o durata de o jumatate de ora si a fost urmat de valuri seismice. Aproape de pranz, aceeasi zona a fost lovita de un nou cutremur de 5,6 grade pe scara Richter. Potrivit datelor Centrului interuniversitar pentru seisme din SUA, prima miscare telurica s-a produs la 10:13 ora locala. Epicentrul cutremurului de pamant a fost localizat la o adancime de 50 km in largul Marii Japoniei. Seismul a fost intr-atat de puternic incat s-a simtit si la Tokio, situat la 250 km de prefectura Niigata langa care a survenit cutremurul. In capitala Japoniei, cladirile zgarie-nori s-au clatinat, relateaza CNN. Cel mai afectat de seism este orasul Kashiwazaki din prefectura Niigata, situata in apropierea epicentrului seismului. Zeci de imobile, intre care si un templu budist, au fost daramate integral sau partial. Sute de persoane au ramas prinse sub daramaturi.
ziua
 
Japonia a fost lovită, ieri, de două cutremure violente de peste 6,6 grade pe scara Richter. Primul seism, cu o magnitudine de 6,8 grade, s-a produs la ora locală 10.13 (04.13 ora României), la o adâncime de 17 kilometri în Marea Japoniei, afectând regiunea Niigata din centrul Japoniei. Cutremurul a provocat moartea a cel puţin şapte persoane, rănirea a peste 700 şi importante pagube materiale, relatează AFP. De altfel, cel puţin 4.800 de persoane au rămas fără locuinţe, fiind adăpostite în săli de sport sau în alte locaţii, iar peste 300 de imobile au fost distruse complet şi alte 212 doar parţial, potrivit presei nipone.

Seismul a fost urmat de valuri tsunami de mică intensitate şi de numeroase replici, dintre care cea mai puternică a atins magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter. Însă, cel mai mare pericol cu care s-au confruntat autorităţile de la Tokyo este legat de centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa (cea mai mare din lume!), situată în apropierea epicentrului seismului.
Gandul
 
Ce sa zic, EarthQuake, interesant...Marmureanu a pus \"placa\" lui...:crybaby::harhar::crybaby: Oricum, serios vorbind, previziunile/estimarile pe termen lung (peste 1 an) nu prea au cine stie ce importanta practica, ele sunt mai degraba ipoteze stiintifice care se pot confirma sau nu, intr-o masura sau alta. Deocamdata, ceea ce se poate spune e ca nu e iminent, adica nu e ceva pe termen foarte scurt. La noi lumea nu se gandeste la ce va fi peste 3-5 ani ! Sigur ca, dupa statistica (periodicitatea acea de 35 ani, plus sau minus 2-3 ani), cutremurul ar trebui sa se produca intre 2010-2014. Si desi statistica e relativa, ramane totusi un punct de plecare pentru ipotezele stiintifice care se fac acum in legatura cu viitorul cutremur. Pana la urma, seismul din 1977 a confirmat aceasta statistica, chiar si cel din 1986. Se pare ca cel din 1990 a fost mai \"surprinzator\", dar sa ne gandim totusi ca magnitudinea aceluia a fost de numai 6,7 grade, a fost mai mic, si a fost maximul care putea fi \"generat\" de influenta placii africane ! Pana una alta, eu cred ca nici savantii lui Marmureanu nu vor sti sigur cand va veni si nici cat de mare va fi; ei ar putea avea anumite indicii, de genul unor precursori seismici cu rol de \"ruperi preliminare\", dar chiar si asa ei nu pot fi siguri. Asta e...
Apropos, EarthQuake, zi-mi si mie (dar la celalalt topic, Chat-online), tie iti place site-ul infp, il consideri bun ? Parerea mea, pe care o reafirm, e ca site-ul e slab din toate punctele de vedere ! :3: AU sediu de lux (NASA :harhar::harhar:), dar site de...:ack:
 
Probabil ca dumnealui se bazeaza si pe faptul ca seismele majore din 1940 si 1977 au fost precedate, cu 11 luni, respectiv 4 luni inainte, de cutremure mari in estul Turciei. E adevarat insa si ca celelalte 2 cutremure importante (din 1908 siu 1986) nu au avut cutremure mari in Turcia inainte. Iar in cazul seismelor majore din secolul 19 (1802, 1838) nu am gasit informatii despre cutremure mari in Turcia in 1800-1801 si, respectiv, in 1836-1837. :ack::whistling::crybaby::crybaby::unsure:
 
Inca o carcoteala :ack::harhar::crybaby:
Chestia cu \"electromagneticele\" i-au mai jucat feste dumnealui in august 2002. Atunci, dansul aprecia ca \"in urmatoarele cateva zile ne putem astepta la un cutremur de 6-6,2 grade, fiindca la statiile noastre din tara s-au masurat mari variatii electromagnetice\"!!! Era august 2002 ! :crybaby::harhar::harhar::harhar::3:
 
Bucurestiul, cel mai expus la cutremure

Expertii japonezi spun ca oamenii trebuie sa se astepte la un seism de peste 7,5 grade pe scara Richter, deoarece au trecut peste 30 de ani de la puternicul cutremur din 4 martie 1977.

» Din cauza cladirilor vechi, dar si a numarului mare al populatiei, Bucurestiul este un oras foarte expus in cazul unui cutremur major.

\"Din cauza asezarii sale geografice, Romania este o tara foarte expusa la cutremure, iar Bucurestiul – prin elementele sale caracteristice – ocupa prima
pozitie intr-un clasament al oraselor cel mai puternic afectate in caz de seism.

Romania Libera
 
NASA: Cutremurul din Chile a redus lungimea zilelor. Mărmureanu, de la Fizica Pământului, râde în hohote

Cel mai interesant mi se pare sfarsitul articolului:

"2010, un an al marilor seisme

Institutul geologic al SUA (US Geological Survey - USGS) a avertizat că trebuie să ne aşteptăm la 17 seisme "majore" (peste 7 grade pe scara Richter) în 2010, după un început de an cu o activitate tectonică neobişnuită. În afara cutremurului de 7,1 grade din Haiti (12 ianuarie), cam la fiecare două săptămâni de la începutul anului, s-au mai produs mişcări tectonice serioase în Argentina, Venezuela, Japonia şi California (lângă San Francisco), precum şi în Illinois (la nord de Chicago).

Aparent, este vorba de un "semn rau", dar USGS anunţă că numărul seismelor de peste 7 grade s-a menţinut constant între 2000 şi 2009. La cel puţin un seism de magnitudinea celui din Chile trebuie să ne aşteptăm în fiecare an, avertizează geologii americani, care nu ştiu să fi existat vreo perioadă - de când cutremurele sunt consemnate şi măsurate ştiinţific - cu activitate la fel de intensă ca în ultimele două luni."

http://www.gandul.info/news/nasa-cu...e-la-fizica-pamantului-rade-in-hohote-5690574
 
Back
Sus