• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Astronomie: asteroizi, comete, eclipse si altele...

Din linkul indicat mai sus, iata o comparatie intre traiectoriile celor 2 "vizitatori" celesti:

Orbit_of_2012_DA14_and_Chelyabinsk_meteor_2.jpg


Meteorul Chelyabinsk a avut o traiectorie reprezentata prin elipsa albastra alungita pana dincolo de orbita planetei Marte, in timp ce traiectoria asteroidului 2012 DA14 este tot o elipsa albastra, dar mai restransa ...aproape in intregime in interiorul celei terestre. Orbita Pamantului este reprezentata prin cercul verde.
 
In 1947, un alt meteorit a cazut in Siberia. Obiectul s-a dezintegrat partial in atmosfera.
Un fragment gasit din meteoritul respectiv este acesta:

SikhoteAlinMeteorite_edit.jpg


Alte informatii despre acesta gasim aici.
 
Meteoritul care a explodat/cazut la 15 februarie la Celeabinsk, Rusia, provine cu certudine dintr-un mic asteroid venit din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter.

Noi informatii privind meteoritul Celeabinsk-Sursa

Primele concluzii bazate pe studiul traiectoriei corpului arata ca obiectul apartine unei grupari bine cunoscute de asteroizi situati intre Marte si Jupiter, grupare numita Apollo.

article-2284801-184E44D7000005DC-825_634x504.jpg


Asadar, a fost vorba despre un mic asteroid din grupul Apollo, care a venit pe neasteptate spre Pamant.

'Using evidence gathered by one camera at the Revolution Square in the city of Chelyabinsk
and other videos recorded by witnesses in the close city of Korkino, we calculate the trajectory of the body in the atmosphere and use it to reconstruct the orbit in space of the meteoroid previous to the violent encounter with our planet,' said Jorge Zuluaga and Ignacio Ferrin, from the University of Antioquia in Medellin.

article-0-179E399E000005DC-148_634x409.jpg


Ice hole: Experts said the meteor that left a 50-foot hole in a frozen lake on the outskirts of Chelyabinsk, in the Urals, weighed around 100,000 tonnes and measured 55 feet in diameter

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencet...-Jupiter-researchers-claim.html#ixzz2M2FROcbF
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

In February 15 2013 a medium-sized meteoroid impacted the atmosphere in the region of
Chelyabinsk, Russia,' the team wrote.

'After its entrance to the atmosphere and after travel by several hundred of kilometers the body exploded in a powerful event responsible for physical damages and injured people spread over a region enclosing several large cities.

'We present in this letter the results of a preliminary reconstruction of the orbit of the Chelyabinsk meteoroid.'

Once they had discovered its trajectory, the researchers put their figures into astronomy software developed by the US Naval Observatory.

The results suggest the meteor belongs to a well known family of space rocks known as Apollo.

Of about 9,700 near-Earth asteroids discovered so far, about 5,200 are thought to be Apollos.

The Apollo asteroids are a class of asteroids with Earth-crossing orbits.

The first Apollo asteroid was discovered in 1918 by Max Wolf observing from Heidelberg, German

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencet...-Jupiter-researchers-claim.html#ixzz2M2FjacJ1
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

article-0-1798E2E4000005DC-271_634x405.jpg


Asterozii sunt grupati in mai multe categorii: Apollo, Aten, Amor, in functie de tipul orbitelor. Dr. Stephen Lowry, de la Universitatea din Kent, apreciaza ca obiectul cazut in Rusia provine aproape cu certitudine din grupul asteroizilor Apollo, cu orbita elipica prezentand o inclinare scazuta.

http://www.dailymail.co.uk/sciencet...roid-belt-Mars-Jupiter-researchers-claim.html
 
Russian Meteor Explosion: Space Rock Had Near-Misses Before Impact

The meteor that exploded over Chelyabinsk, Russia, in February likely had a near miss before it hit Earth, possibly with another solar system object or a too-close graze by the sun, scientists have found.

The bus-size space rock was largely vaporized by the heat of impact with Earth's atmosphere, but many fragments survived to crash into the ground as meteorites when it hit on Feb. 15. The impact shattered windows, damaged property and injured more than 1,000 people in the city, which lies 950 miles (1,500 km) east of Moscow.

Analysis of the meteorites that crashed into Russia's Chebarkul Lake has found interesting geologic signatures in the rock fragments. Some meteorites show evidence of melting, caused by intense heating, before they ever reached Earth's atmosphere. [See photos of the Feb. 15 Russian fireball]

This kind of melting could have been caused by an earlier impact with another asteroid in the solar system, scientists say, or it might have happened if the Chelyabinsk meteor traveled to close to the sun and got burned.

Russian_Meteor_Explosion_Space_Rock-1396738451aff8fc1662c80ca7a53a46


S-ar fi putut ciocni de un alt asteroid inainte de explozia in atmosfera si de impactul fragmentelor rezultate cu Pamantul.
 
Doi asteroizi de dimensiuni mari si unul de dimensiune medie au fost descoperiti in apropiere de Pamant

Sursa: Hotnews

Oamenii de stiinta au descoperit la sfarsitul saptamana trecuta doi asteroizi de dimensiuni mari si unul de dimensiune medie care, in mod surprinzator, au trecut nedectati pana acum, desi se afla suficient de aproape de Pamant pentru a fi clasificati drept "potential periculosi", informeaza Near Earth Object Program al Agentiei Spatiale Americane. NASA subliniaza faptul ca niciunul dintre cei trei noi asteroizi de dimensiuni mari identificati nu se pot apropia suficient de mult de Terra pentru a putea reprezenta o amenintare.


image-2013-11-6-15971473-0-orbitele-asteroizilor-2013-uq4-2013-us10-2013-up8.jpg


Orbitele asteroizilor 2013 UQ4, 2013 US10 si 2013 UP8
 
THE LONG TAIL OF COMET LOVEJOY: Next week, Comet Lovejoy makes its closest approach to the sun. The comet's tail is already amazing.
longtail_strip.jpg
 
[No message]
 

Atașamente

  • anthares1.jpg
    anthares1.jpg
    116,8 KB · Vizualizări: 1
  • anthares2.jpg
    anthares2.jpg
    92,2 KB · Vizualizări: 2
  • ant3.jpg
    ant3.jpg
    77,2 KB · Vizualizări: 2
  • ant4.jpg
    ant4.jpg
    32,7 KB · Vizualizări: 2
http://www.hotnews.ro/stiri-esentia...iei-specialistii-domeniu-pareri-impartite.htm

Posibil meteor deasupra Romaniei: specialistii in domeniu au pareri impartite

Un fenomen similar unui meteor, produs deasupra Romaniei in noaptea de marti spre miercuri, a generat pareri impartite in randul specialistilor, presedintele ROSA declarand pentru Mediafax ca nu stie daca a fost un meteorit, in timp ce un oficial al Observatorului Astronomic a confirmat supozitia.

Avand in vedere marimea suprafetei pe care a fost vizibila lumea, e clar ca a fost un meteorit. De fapt fenomenul e unul destul de banal, in fiecare an se intampla ceva de genul asta, dar, de regula, nu prea in acelasi loc.
 
Se pare ca am fost norocosi pt cateva secunde sa observam o priveliste ce probabil avem sansa s-o vedem o data in viata. Poate de cel mult doua ori , daca avem un noroc chior. Asemenea "Bolizi" ce aprind suprafete vaste dintr-o tara - continent sunt evenimente foarte rare.

Prietenii astronomi ce administreaza pagina AstroInfo au dar cateva detalii in privinta acestui meteor.

" Stim pana acum urmatoarele ca in jurul orei 3 (in relatari apar orele 3.00, 3.05, 3.06, 3.10) din centrul si sudul Romaniei s-a observat un bolid foarte stralucitor, comparativ cu Luna Plina, care a luminat puternic cerul si solul. La inceput bolidul a avut culoarea galben-portocaliu, iar la final a avut loc o explozie cu tenta albastruie. Lumina bolidului a fost atat de intensa incat a luminat interiorul cladirilor. La un interval de timp dupa aparitia bolidului s-a auzit o bubuitura. Exista relatari din Bacau, Vrancea, Sfantu Gheorghe, Bucuresti si filmari de la camerele de supraveghere cu iluminarea puternica a ambientului "

In functie de pozitia lui pe fiecare inregistrare din localitatile care au inregistrat evenimentul si de umbrele lasate pe sol speram sa se poata calcula cu precizie altitudinea si viteza cu care a intrat in atmosfera terestra. Cu atat mai important directia din care acesta a venit. Asa se poate afla daca acest meteor apartine vreunui curent meteoric sau a fost un eveniment unic. Momentan inca este prea devreme pentru detalii mai amanuntite. Cert este ca am avut un Meteor care a facut un adevarat spectacol. Astept ca prieteni din SARM ( societatea astronomica romana de meteori ) sa vina cu completari zilele ce vor urma
 
Link trimis de Mishu, multumim frumos...

[video=youtube]
 
http://stirileprotv.ro/stiri/bizar/...de-puternica-a-unui-obiect-neidentificat.html

Se vede si trecerea bolidului. Imi pare rau, dar individul Marius Ioan Piso de la asa-zisa Agentie Spatiala Romana este complet redus intelectual, cum poti sa pretinzi ca e un joc de artificii sau o racheta de semnalizare, cand s-a vazut de la Cluj pana la Constanta ? Se pare ca unii oficiali romani sunt complet gogomani si debiteaza prostii crezand ca toata lumea este proasta.
 
Back
Sus