• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Astronomie: asteroizi, comete, eclipse si altele...

Nu am vazut ceva publicat in legatura cu asta, doar comunicatul de pe site.
 
Au fost doi. Cand explodeaza primul al doilea mai mic il ajunge din urma. Priviti cu atentie daca puteti imagine cu imagine
este din Comana Mica. Explozia este putin in afara cadrului in stanga sus. Se vede al II-lea corp bine, deoarece aici stratul de nori filtreaza globul extrem de luminos. Pare ca vine ceva mai de sus si probabil mai spre est de cel mai mare.
In plus in dreapta mijloc apare clipind steaua Vega probabil care era in acea pozitie cred, dupa ce am vazut cerul de atunci folosind Stellarium. Asta este util pentru determinarea pozitiei exploziei de catre astronomi. camerele alea insa deformeaza mult imaginile si trebuie corectata devierea data de ele...
 
Eu cred ca a fost unul singur, dar s-a rupt in mai multe bucati, dupa o prima explozie la intrarea in atmosfera. Ce vedem pe camera e deja o parte din meteorit care a explodat, iar a doua bucata ajunge din urma fumul produs de explozia primei bucati.
 
Eclipsa partiala de Soare. Ora de maxim pentru principalele orase din tara

O eclipsa partiala de Soare va putea fi observata de pe teritoriul Romaniei vineri, intre orele 10:45 - 13:05, maximul fiind in jurul orei 11:55, explica cercetatorul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", pe blogul de stiri al institutiei.

Potrivit sursei citate, acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%.

http://science.hotnews.ro/stiri-spa...-maxim-pentru-principalele-orase-din-tara.htm

https://sonkab.wordpress.com/2015/03/15/eclipsa-partiala-de-soare-pe-20-martie/#more-4307

esoare-20150320.png


banda-de-totalitate.jpg


vizibilitate-pe-glob.jpg
 
Cum se produce o eclipsa se soare si cum se va vedea din Romania?

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19682215-cum-produce-eclipsa-soare-cum-vedea-din-romania.htm

O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul astrului, va putea fi observata si din Bucuresti, vineri, intre orele 10.48 si 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos, care are loc in contextul echinoctiului de primavara.

Eclipsa va fi vizibila din toata Romania, momentul sau de maxima intensitate urmand sa fie inregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru Mediafax, doctorul in astronomie Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

"Eclipsele de Soare, paradoxal, desi se vad foarte rar din acelasi loc de pe suprafata Pamantului, sunt mai dese decat eclipsele de Luna, doar ca eclipsele de Luna se vad in orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibila din Romania, n.r.), sunt destul de dese, una este si cea din data de 20 martie. Doar ca din Romania ea se vede ca eclipsa partiala de Soare. Este adevarat ca este foarte importanta, pentru ca acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie sa tinem seama ca nu se va face intuneric ca la o eclipsa totala de Soare, temperatura nu va scadea foarte mult, dar totusi se va comporta Soarele ca si cum ar trece un nor compact in dreptul lui. O eclipsa de Soare are intotdeauna loc cand Luna este la faza de Luna noua. Spre deosebire de eclipsele totale de Luna, care au loc cand Luna este la faza de Luna plina. Dupa eclipsa din 20 martie urmeaza si o eclipsa totala de Luna, pe 4 aprilie. Deci ele sunt in general in echipe, in grupuri, Soare cu Luna", a explicat Magda Stavinschi.

Ea a atras atentia ca eclipsa partiala de Soare de vineri, din intamplare, are loc in ziua echinoctiului de primavara - 20 martie ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora Romaniei).

"In cazul eclipsei din 20 martie, care, din intamplare, este si ziua echinoctiului, primul contact, momentul cand incepe sa fie acoperit discul soarelui, este la 10.48, iar eclipsa se termina la 13.04. Dar maxima, adica atunci cand este acoperirea mai mare, are loc in jur de ora 11.56", a explicat Magda Stavinschi.

Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca partiala, insa in Romania eclipsa va avea "o acoperire destul de interesanta, de peste 50% din discul soarelui". "Este suficient ca sa ne ofere un spectacol foarte frumos", mai spune Magda Stavinschi.
 
Fara suparare, dar asa-zisa planeta Nibiru si toate speculatiile ieftine pe tema ei nu sunt obiectul acestui forum nici macar in zona de diverse.
 
Nu e nici o suparare.
Vroiam doar sa inteleg ce e cu aceasta planeta.
Daca nu se poate discuta asta aici imi pare rau ca am intrebat.
Multumesc oricum!
 
Ideea e ca nu avem idee de asa ceva, nici nu aprofundam diverse lucruri extrem de excentrice de pe net, sunt lucruri mult mai serioase si mai reale oricum pe care le discutam.
 
Nu contest ceea ce spui. Ai foarte mare dreptate.
Insa vroiam sa inteleg daca este ceva real sau nu.
Din ceea ce se spune am inteles ca exista riscul aparitiei unui nr foarte mare de seisme, si nu unele tocmai mici.
De pe acest forum ma informez de cativa ani buni si am foarte mare incredere in informatiile de aici.
Doar atat. Nu am de gand sa provoc discutii nefondate ci doar sa ma lamuresc.
 
Vezi tu, eu nu iau in seama zvonistica care apare pe diverse site-uri cu continut senzationalist alarmist, de aceea am zis ce am zis mai sus. Prefer lucrurile concrete, cat de cat verificabile, nu prea am nici timp, nici chef, de altele. Eu sunt inginer prin formatie, deci iti dai seama ca operez cu lucruri mai concrete, mai rece sau mai sobru, in general.
 
Pe 30 iunie, la 107 ani de la de la evenimentul de la Tunguska se va comemora pentru prima data Ziua Asteroidului.
Asteroid Day is an annual global awareness movement that brings people from around the world together to learn about asteroids and what we can do to protect our planet, our families, communities, and future generations. Asteroid Day will be held on the anniversary of the 1908 Siberian Tunguska event, the largest asteroid impact on Earth in recent history.
https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_Day

Sunt tot felul de scenarii SF privind posibilitatea devierii unui astfel de asteroid potential periculos dar nu cred ca sunt realizabile in practica.
 
Astazi se implinesc 53 de ani de cand astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin au aselenizat in Marea Linistii. Ei au amplasat pe Luna si un senzor seismic, pentru a detecta cutremurele lunare. Aceste cutremure (lunare) sunt de patru tipuri:
- cutremure lunare adanci (~700 de km sub suprafata), care apar datorita fortelor mareice generate de atractia Pamantului;
- vibratii datorate impactului meteoritilor cu suprafata lunii;
- cutremure lunare termice, datorate dilatarii crustei lunare atunci cand Soarele rasare dupa o noapte de doua saptamani;
- cutremure lunare de suprafata, produse adancimi cuprinse intre 50 si 220 de km.

 
Back
Sus