• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Astronomie

ursamajor link a spus:
După ceva chin cu setările la Registax6...
Felicitari pentru "imagine"
PS: I mi parea cunoscuta si nu stiam de unde...pana nu am revazut forumul de specialitate.

@ady24 are telescopul ceva mai mare...un 203mm
 
Mulţumiri.
Da, acum un Skywatcher Black Diamond 203/1000 (adică, obiectiv/focală), cu montură ecuatorială motorizată HEQ5. Am avut anterior, pentru scurt timp, să zic aşa, un Celestron Astromaster 130/650.
Telescopul e cel din foto (în stânga cel mic, acum vândut).
În plus, Jupiter cu satelitul Europa şi un crâmpei din Lună.
 
vad ca te-ai pus serios pe treaba. dar cu supernova de aseara nu ai nimic?
 
Ursa, ceva poze facute cu 130 nu ai ? Eventual tot la Luna sau Jupiter. M'ar interesa si pe mine sa achizitionez in viitorul apropiat un asemena telesecop insa deocamdata doar cu montura equatoriala eq2, adica exact de cel care ziceam mai sus.
 
anda, încă nu m-am apucat de deep space objects. E o ocazie rară, dar încă n-am dotarea necesară şi, mai ales, timpul. Curând, voi avea dotarea (o cameră CCD de ghidaj), dar să văd cum fac cu timpul şi cu vremea naşpa ce se apropie. Au fost în acest an două supernove, în M51-Whirlpool Galaxy (primăvară) şi M101-Pinwheel Galaxy (acum), ambele în UrsaMajor, culmea. Spectacolul va mai ţine niţel, fiindcă o supernovă nu se stinge imediat, dar nu cred să-l pot imortaliza.
Oricum, rar spectacol să vezi explozia unor stele din două galaxii atât de îndepărtate (20-25 milioane de ani lumină de noi). Practic, când s-a-ntâmplat fenomenul Pământul abia intra în miocen.

ady24, dacă îl vrei pentru foto, caută altă montură, mai solidă, măcar EQ3. Măcar permite motorizare serioasă. Tubul e grozav, fiindcă e foarte portabil. Pozele la Lună ies foarte bune, nimic de zis. Am pe blogul astro poză şi clip la Lună.
L-am avut la vânzare, trebuia să spui. L-am dat la 650 lei, chilipir, zic eu.
 
Inca nu vreau sa fac poze, nu zic ca nu o sa incerc asta e cu totul altceva :clapping:, mai mult pentru observatii gen luna, marte acum in iarna, poate si umpic de jupiter depinde insa foarte mult de calitatea aerului. Eventual pe viitor o sa ii iau o montura eq3 cu motor RA,insa nu mai mult de atat pentru ca deja pretul monturii va fi peste cel al telescopului.
 
Da, o montură bunicică costă.
Dacă vrei să începi cu observaţii, pentru început poţi lua un Dobson. E uşor de manevrat şi găseşti rapid obiectele. Cu ecuatoriala e mai dificil, fiindcă nu e intuitivă deloc pentru observaţii.
 
Fascinant... îmi place extrem de mult ...păcat că nu putem da ”like”, ca pe facebook..:clapping:
 
gg0606, spre deosebire de fb, aici ai posibilitatea sa apreciezi pozitiv dar si negativ o postare. in dreapta jos, la fiecare post, ai un + si un -
de acolo poti acorda reputatie, asa ca ii poti da lui ursa un + daca vrei
 
Ehehe, mulţumesc şi eu. Nu le postez pentru "like", ci pentru a împărtăşi bucuria mea şi frumuseţea Cosmosului. Mai multe (vor apărea) AICI. Acum, că am şi cameră de ghidaj/planetară, nu mai am decât scuza absenţei timpului, care nu e gratuită, din păcate. Mi-aş dori să am mai mult timp liber... :clapping:
 
Sunt sigură că nu le postezi pentru asta.. dar simțeam nevoia e de a aprecia în mod vizibil...acum știu și cum!
Timpul ăsta.. este scump pentru toți.
 
Cu ochii pe cer, intre orele 20.00 si 2.00. Vin draconidele, fenomenul asteptat din 1933

Un astfel de fenomen, intalnit doar o data la cateva decenii, ar aprinde imaginatia oricarui poet. Astronomii sunt si ei emotionati, pentru ca asteapta de mult sosirea triumfala a Draaconidelor.

Stelelor care vor da o stralucire aparte cerului li se spune Draconide. Mama lor este cometa 21P Giacobini-Zinner , descoperita in 1900. Periodic, da ture prin galaxia noastra.

Ploaia o sa porneasca dinspre capatul constelatiei Dragonul, iar curentul de meteori va cuprinde mii de miliarde de particule luminoase.

Draconidele s-au intrecut pe ele in 1933. Atunci, europenii au putut vedea 6.000 de stele cazatoare pe ora. Cele mai multe - 480 pe minut - i-au fascinat pe locuitorii din Malta.

Acum, norocosii sunt cei din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Majoritatea Draconidelor ard inainte sa atinga Pamantul, lasand dare luminoase pe cer. Caderea lor este destul de lenta si de aceea nu prezinta riscuri pentru sateliti, navete sau statii spatiale.

Punctul de intalnire pentru cei care sunt fascinati de stele este, desigur, Observatorul Astronomic. Expertii se astepta sa cada intre 60 si 1.000 pe ora. Insa daca cerul va fi senin, draconidele vor putea fi vazute si cu ochiul liber din orice spatiu deschis.

Nimeni nu stie exact momentul in care va porni ploaia, dar calculele au aratat ca se va produce in aceasta noapte intre orele 20.00 si 2.00. Drept urmare si programul pentru public de la Observator se va prelungi.

Tot astronomii ne anunta ca in anul 2013, o alta cometa va trece pe langa Pamant, dar nu ne va pune in pericol.

Potrivit specialistului francez Jeremie Vauboillon, curentul de meteori, denumit popular "ploaie de stele cazatoare", cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometa, care patrund in atmosfera cu viteza foarte mare.

"Ca sa va dau un exemplu, toata lumea stie ca in luna august sunt foarte multe stele cazatoare si toata lumea le poate vedea, fara un mare telescop. E foarte usor: te duci afara, deschizi ochii si le vezi. In octombrie, vor fi de doua ori sau chiar de sase ori mai multe stele cazatoare decat in august.
Este momentul perfect pentru a fi vazute. Daca vreti sa scapati de oras, va duceti in afara, va intindeti sau va asezeti pe un scaun si le veti putea vedea. Va incurajez puternic sa mergeti sa le vedeti
", a declarat Jeremie Vauboillon.



SURSA
 
cred ca nimeni din Romania n-a vazut neam de draconida. ghinion!
 
Se pare ca cei de la malul marii au avut noroc, acum am vazut la stiri.
 
Back
Sus