Aschiuta link a spus:
Alin am o nedumerire. Inteleg ca in martie anul asta s-a vazut aurora pana la New York. Din cate stiu eu aurora este declansata de o furtuna magnetica solara care poate perturba campul magnetic al Terrei. Pana la aurora asta/furtuna asta magnetica, eu stiam de o furtuna magnetica ce prin anii '80 parca a perturbat grav Canada, in sensul ca au ramas fara curent electric samd.
Pls, poti sa ma lamuresti si pe mine de ce in Martie 2011 nu s-a perturbat nimic, ci inteleg ca a fost doar o priveliste deosebita pe cerul New York-ului.
Aurorele si furtunile geomagnetice sunt fenomene deosebire, chiar daca provin de la Soare.
Aurorele sunt provocate de particulele incarcate electric (radiatiile) din vantul solar. In functie de intensitatea (viteza) acestui vant solar, aceste particole pot penetra nu numai la poli, ci pot cobori si spre latitudini mai joase. Incontact cu diversele molecule de aer, se produc fenomele luminoase specifice.
Penele de curent (blackout) sunt rezultatul unor furtuni geomagnetice. Acesta apar ca urmare a unor furuni geosolare, mai precis a CME (eruptie coronariana de masa), cand cantitati imense de materie solara incarcata electric si magnetic sunt aruncate in spatiu, cu viteze foarte mari. Aceste CME au un camp magnetic propriu. Daca ace orientare nordica (aceiasi ca si campul magnetic terestru), particulele sunt respinse de magnetisfera terestra, si raman doar aurore. Daca CME are polaritate sudica, magnetosfera nu le mai respinge, este deformata de capul magnetic al CME, apar "valuri" in magnetosfera care pot induce supratensiuni in retelele eectrice si in echipamentele electronice, producand penele de curent. Pentru a se produce o "blackout" deci trebuie sa aiba loc o CME de polaritate sudica, de mare intensitate, orientata direct pre Terra. Polaritatea (sudica sau nordica) nu se poate determina decat in momentul in care CME atinge satelitul Ace (cam cu maxim o ora inainte de impact).
Pe site-ul
Noaa sunt date valorile campuilui magnetic interplanetar si polaritatile iar
aici poti gasi in timp real inregistrarile satelitului Ace.
Ca si concluzie, anul acesta am avut o furtuna geosolara, dar de polaritate nordica, intensa e adevarat, care a produs aurore la latitudini mai mici. In Canada a fost vorba despre polaritate sudica, iar fluctuatiile in campul magnetic terestru datorita CME, au indus supratensiunile care au provocat pana de curent.