• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Avertizare in caz de cutremur din Vrancea

Ma bucur ca am fost de folos. Daca mai gasesc chestii practice care pot fi de interes o sa postez linkurile.
 
Stiti voi tot:ack:
Dodo va asteapta sa creati seismografe:harhar:
 
Intrebare: campul electrostatic sau geomagnetic sau altul nu se schimba inainte de un seism?
Daca anumite animale simt aceste fluctuatii noi de ce nu le putem \"simti\"? Nu ma refer la noi ca oameni, caci multe din simturi sunt atenuate ci la tot felul de aparate.
 
Stie cineva care sunt cele mai sensibile animale la aceste campuri?
Pe vremuri auzisem ca sobolanii erau oarecum venerati de catre mineri, deoarece presimteau anumite anomalii si fugeau din ascunzatori iar in acest fel oamenii se salvau si ei.
 
Chestiunea e incitanta, Dodo, tocmai prin dificultate. Se pare ca exista anumite variatii ale campului electric terestru, chiar si al campului magnetic, dar problema e in ce masura poti discerne (nu tu, Dodo :)):harhar::)):harhar:, vb. la modul general, adica ma refer la cercetatori) intre semnalul care e cu adevarat util si ceea ce provine din variatiile naturale ale acestor campuri, variatii care pot sa nu aiba legatura cu viitorul cutremur.
 
Dodo, incepi sa fii iar off-topic :))...si te impusca Alex :)):harhar::)):harhar: Problema comportamentului animalelor e in alt aparte, parca. Ti-am recomandat deja o carte buna, Dodo, nu stiu daca ai fost atenta :)):10:
 
Te-am prinsssssssssssssssssssssssssssssss:harhar:
Daca exista aceste anomalii si putem in ziua de astazi sa desfacem ADN, sa spionam ce este in stomacul cuiva, etc de ce nu se pot face si niste aparate care sa fie suficient de sensibile ca sa perceapa aceste fluctuatii?
Sa zicem ca stim ca suntem intr-o secventa seismica sau cum ii spui tu, stim ca se misca placa euro-asiatica si daca mai gasim si fluctuatii ar fi logic sa asteptam \"ceva\".
Ma gandesc ca nu ar fi extrem de complicat sa tragem concluzii daca am avea toate datele.Stiu ca nu putem prevedea un seism dar si sa ne uitam ca prostii nu mi se pare prea logic.
E ceva de genul inundatiilor de Langa Dunare.
Stim ca vine apa mare, toti trag semnale de alarma dar ne apucam de construit diguri cand totul e deja sub apa.
Ok, nu se stia exact cand va veni aceasta viitura si cat de mare va fi, dar puteau fi anuntati oamenii ca exista o posibilitate de x % sa vina cam in luna x si sa fie inundate zonele n, q si z.
Ce ar fi facut oamenii?
Isi luau animalele si bunurile mai de pret si le mutau la rude care stateau in zone sigure.
Daca previziunile ar fi fost eronate cel putin nu pierdeau tot si le mutau la loc.
Nu ma refer la 3 gaini si o gasca ci la tv, frigidere, vaci, etc.
Nu e un capat de lume sa gresesti dar mi se pare incorect sa nu fi atentionat dintimp.
Asa si cu seismele:eek:k, nu stim data exacta deoarece nu se poate anunta dar macar poti spune din timp(cum observi fluctuatiile) ca ceva este in neregula.
Cine pleaca cu mobila in spinare e nebun de legat si e treaba lui dar ma gandesc ca isi pot lua mici masuri de prevedere toti.
 
Si ce te faci, Dodo, dac ain pofida avertismentelor si evacuarii populatiei sau a difuzarii de informatii de acest gen, cutremurul nu se produce ???? :)):harhar::)) Sau nu se produce in timpul estimat ? Iti dai seama ca se creeaza o problema de credibilitate. Aici ajungem, din nou (sub influenta lui Dodo :)):harhar::))) la problema fundamentala, spinoasa, la dificultatea majora a predictiei seismice. E in alt topic, Dodo...:10:
 
Ei bine, pagina ofera informatii despre acele marimi fizice masurate de sateliti, de pe orbita. Si mai ales fluctuatiile razelor X si ale CAMPULUI GEOMAGNETIC. Acesta din urma poate avea fluctuatii in limita a trei praguri. QUIET inseamna ca magnetismul e normal, UNSETTLED, care inseamna ca sunt fluctuatii ceva mai mari, si STORM, adica furtuna geomagnetica, care, de cele mai multe ori coincide cu seisme puternice, sau daca nu puternice, atunci \"roiuri\" de seisme mai mici, pana in 5 - 5,7 aproximativ.
 
Asta stiam. Dar nu stiu sa interpretez.
De ce nu ne spui cum stam si ne tii in tensiune?
 
Asta stiam. Dar nu stiu sa interpretez.

:)) Vad ca stai cam prost cu atentia. Tocmai ti-am spus mai sus cum sa interpretezi. Daca e furtuna, inseamna ca sansele unui seism sunt ceva mai mari.

De remarcat faptul ca datele respective sunt globale, deci nu poti spune ca in zona X e posibil sa fie cutremur.
 
:whistling:Lasa, ca am profesori buni care sa imi explice cu rabdare:hypocrite:
Eu stiam ca aceste furtuni magnetice, sau cum le numesti tu au influenta asupra vremii nu asupra seismelor.
Ai vazut ce tornade au fost in SUA? Au dat la stiri cateva imagini.
 
:whistling:Lasa, ca am profesori buni care sa imi explice cu rabdare:hypocrite:
Eu stiam ca aceste furtuni magnetice, sau cum le numesti tu au influenta asupra vremii nu asupra seismelor.
Ai vazut ce tornade au fost in SUA? Au dat la stiri cateva imagini.
Nu au ABSOLUT nici o legatura cu vremea. Si sper ca stii de \"aleea tornadelor\" :)) In America sunt tornade de sute de ani (cel putin), nu este nimic deosebit.
 
Si la noi tot bulevardul tornadelor este?
Se schimba clima cu o viteza uimitoare si ca sa fie tacamul cimplet e si perioada de seisme la noi.
Foarte frumos.....:))
 
Si la noi tot bulevardul tornadelor este?
Se schimba clima cu o viteza uimitoare si ca sa fie tacamul cimplet e si perioada de seisme la noi.
Foarte frumos.....:))
Am auzit la TV ca Dunarea innebunit si in alti ani, chiar inainte de 1900. Evenimentul e pe buna dreptate dramatic, dar departe de a fi unul iesit din comun. Pe mine ma ingrijoreaza mult mai mult ca practic nu am avut iarna. De cele mai multe ori, schimbarile subtile sunt cele care fac ravagii.

Revenind la seisme, acum mi-am adus la zi tabelul cu toate seismele produse in Vrancea din august 2004 (conform EMSC). Am observat o puternica scadere a nr. de cutremure (si a energiei eliberate) pe luna, in ultima vreme, deci un 6 - 6,7 nu e deloc exclus :)):harhar:
 
Daca ai tot tabelul din ultimii 2 ani te rog sa te uiti la ceva.Seismele au inceput sa migreze catre noi.Se poate observa cum si aproximativ cand a inceput sa se miste placa euro-asiatica.Inca \"danseaza\" in zona China-Japonia-India-Australia
 
Daca ai tot tabelul din ultimii 2 ani te rog sa te uiti la ceva.Seismele au inceput sa migreze catre noi.
Prostii... :))
Este o prostie sa consideri placile ca niste solide 100%. Desigur, pt. un volum mic, roca e dura si nedeformabila, dar cand vorbesti de suprafete de milioane de Km patrati, deja rocile capata proprietati elastice. Cu alte cuvinte, chiar daca placa e tensionata la un capat, ea se curbeaza in asa fel incat in centru nu prea se mai simte mare lucru. Gandeste-te ca bagi degetul intr-un balon umflat. Chiar daca acolo unde tii degetul, cauciucul e foarte intins, la polul opus nu se prea simte mare diferenta (neglijand modificarea presiunii din balon).
 
Back
Sus