In principiu, blocurile P+4 de tip \"cutie de chibrituri\", din prefabricate de beton armat, sunt bune pentru Bucuresti. Problema e ca, daca Doamne-fereste se confirma varianta cea mai rea si va veni un cutremur atat de puternic, nimic nu mai e sigur. Mai trebuie spus ca, din cate stiu, la proiectarea constructiilor se ia in calcul intensitatea cutremurului, care in 1977 a fost cam de VIII-VIII+ pe scara Mercalli, in Bucuresti. Un cutremur de 7,5-7,8 pe scara Richter ar putea avea in Bucuresti o intensitate cam de IX-IX+ pe scara Mercalli. In 1940 tot VIII-VIII+ a fost in Bucuresti, dar seismul a fost mai adanc decat cel din 1977. Speram totusi sa nu se confirme varianta cea mai rea posibila.
Intr-adevar, in 1802, pe langa faptul ca s-au daramat foarte multe case si biserici (manastirea Cotroceni aproape complet, n-a ramas decat poarta...:biggrin
, s-au semnalat si fenomene morfologice la nivelul scoartei terestre, crapaturi in pamant, etc., deci fenomene care nu au aparut nici in 1940, nici in 1977, in Bucuresti. De fapt, acea zi de 14/26 octombrie 1802 era o zi aparte, se schimba domnia in Tara Romaneasca, si noul domnitor fanariot, cu alaiul sau, a fost surprins de cutremur undeva in Ilfov, venind dinspre Giurgiu. Cronicarii acelor vremuri erau oarecum \"pe faza\" si au consemnat destul de bine si evenimentul catastrofal. Cei mai batrani locuitori ai capitalei, cei care apucasera si seismul major din 1738, spuneau ca nu tineau minte un cutremur asa de mare ca acela din acea zi de 26 octombrie 1802. Preotii faceau sfestanii la gura crapaturilor solului, iar parintii isi ungeau copiii pe obraz cu namolul negru si cald (!!!!!!!!!!!) care tasnise din crapaturi, chipurile \"ca sa tie minte\" !!!!
Intr-adevar, Bucurestiul a fost devastat serios de acel cutremur. S-a prabusit partea superioara a celebrului Turn al Coltei. Numeroase case s-au prabusit, altele aratau ca si cum o uriasa forta le apasase, si ramasesera cu pereti indoiti si fara acoperisuri...Efectele cutremurului din 1802 au fost foarte severe, se pare, si in Transilvania, lucru care scoate in evidenta acest cutremur fata de cele care au mai urmat (1838,1940,1977). Conform marturiilor celor ce au trait acel cutremur, marturii consemnate in arhive istorice, \"pamantul se legana precum barca pe valuri si s-a despicat pe alocurea in mai multe locuri\"....:harhar::biggrin: \"Vedeam crapatura pamantului in curtea boiereasca, era neagra si se lungea...\"...
Impresionanta a fost si amploarea ariei puternic zguduite de acest seism, care a produs panica si la Moscova, si a fost resimtit in insulele grecesti... In zilele urmatoare s-au simtit si mai multe replici, evident mult mai slabe. Apropos de replici, ideea era de fapt ca REPLICILE CUTREMURELOR VRANCENE NU SUNT PERICULOASE, COMPARATIV CU SOCUL PRINCIPAL, nu ca neaparat ar fi complet imperceptibile...Acest lucru este dovedit si de experienta cutremurului din 1940, care a avut replici de magnitudine 5-5,5 ! Cutremurul din 1977 pare a fi fost o exceptie, cu replici de magnitudine sub 5,0 pe scara Richter; totusi, EarthQuake, ai mei au simtit cateva replici in martie 1977, in zilele care au urmat socului principal din 4 martie. Adica probabil au fost de magnitudini 4,5-4,8 pe scara Richter.