• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Carlton !!!!

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Din cauza unor probleme la server iar s-au mai pierdut niste posturi :harhar: printre care si cel cu carlton al lui sorinsov. Dar aseara am facut un PDF cu mesajul lui pe care il atasez aici. Deci mesajul despre Carlton se afla in pdf-ul atasat.
 
:ack:poza lui ermax? Mesajele lui Dodo in care ii ierta pacatele lui sorinsov si il lauda pe ermax pentru poza?
Bine ca ai pastrat pdf deoarece postul lui sorin este foarte interesant.:harhar:
Pana acum au mers bine serverele iar acum presimt ceva?!:unsure::harhar:
 
PDF-ul contine si poza lui Ermax si inca o poza... Serverele daca presimt ceva o fac probabil pentru zona unde se afla ele, mai bine zis in Chicago, SUA.
 
:harhar::clapping::harhar:
BRAVO GeoX si ermax !
O poveste completa despre Carlton!
:unsure::clapping:
 
da, se pare ca s-a intamplat ceva cu el. o sa-l repar cand ajung acasa.
 
Peste 60% din teritoriul tarii sunt afectate periodic de cutremurele din zona Vrancea. In secolul trecut au avut loc trei cutremure puternice de sursa vranceana, cu magnitudine pe scara Gutenberg-Richter cel putin egala cu 7: in 1940, 1977 si 1986. Desi numarul victimelor si pagubele inregistrate la cutremurul din 4 martie 1977 au fost cele mai mari din istorie, seismul din 10 noiembrie 1940 a fost cel mai puternic din ultimul secol. Pe 10 noiembrie 1940 cutremurul a provocat pierderea a peste 1000 de vieti omenesti si 4000 de raniti. In Bucuresti s-a prabusit cea mai inalta cladire din acea perioada, blocul \"Carlton\", cu 14 etaje. Pagube insemnate s-au inregistrat in partea centrala si de sud a Moldovei. Orasul Panciu din Vrancea a fost distrus in intregime.
R Libera
 
In urma cercetarilor facute la fata locului si din verificarea proiectelor de catre comisia de ancheta din care facea parte Prof.ing. Aurel Beles s-au putut stabili urmatoarele:
-in general, evaluarile incarcarilor si calculele au fost bine intocmite, insa la dimensionarea diferitelor elemente din beton armat nu s-au respectat prevederile circularei germane valabile atunci
-rezistentele in stalpi depaseau in unele locuri rezistentele prescrise de circulara;in schimb procentul de armare era sub limita de 0.8% ajungand chiar si la 0.5%;de asemenea diametrul barelor longitudinale era foarte mic, la parter fiind stalpi cu bare de 12mm diametru.
-o serie de stalpi de la fatada aveau o sectiune cu totul irationala, in forma de L, cu o latime de 20-24cm si o lungime de 120-170cm.Aceasta forma este total nepotrivita pentru stalpi, in primul rand pentru ca genereaza excentricitati mari si apoi pentru ca acesti stalpi au o rezistenta foarte slaba la forte orizontale.
-s-a descoperit de asemenea lipsa de continuitate a stalpilor.O serie de stalpi de la etajul 3 au fost suprimati si in locul lor au aparut alti stalpi care rezemau pe grinzi si se ridicau 5-6 etaje.Multe din grinzile pe care rezemau acesti stalpi rezemau pe alte grinzi care la randul lor rezemau pe alte grinzi.S-au gasit chiar 4 rezemari succesive.
-axarea stalpilor de la un etaj la altul nu era bine realizata
-existau grinzi cu sectiuni mai mari decat a stalpilor
-stalpii externi nu au fost dimensionati corespunzator
-la parter pe o latura stalpii au fost suprimati pentru a mari vitrinele si inlocuiti cu pereti din beton armat de 22cm latime si 2m lungime, asezati in prelungirea unor pereti de la subsol.
-lipsa unor grinzi de rigidizare, deoarece grnzile transversale aveau sectiune foarte mica (14cm), iar peretii interiori de asemenea foarte subtiri nu compensau lipsa de rigiditate.
-s-au gasit de asemenea defecte de executie insa nu foarte grave
-dozajul de ciment al betonului era corespunzator, la fel si granulometria
-marca betonului era peste limita ceruta de circulara germana (cu putin) dar nu calitatea betonului a cauzat prabusirea
In final comisia de ancheta a ajuns la concluzia ca prabusirea blocului Carlton s-a datorat in special unei conceptii gresite de alcatuire.La aceasta cladire unii stalpi de la baza erau cu totul disproportionati, avand raportul laturilor mai mare decat 5.Defectele de executie si cele de proiectare luate individual nu puteau conduce la prabusire, dar fiecare a contribuit la diminuarea sigurantei.In special cele 2 erori de alcatuire stalpilor faceau aceasta cladire deosebit de vulnerabila la actiunea unor cutremure.
 
Tânărul menţionat în articolul din postul lui ermax este posibil să fie acesta despre care se povesteşte aici:

http://evz.ro/comment.php?artid=294613&commentid=467553 (nu mai corespunde)

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/432764/Cataclismul-care-a-schimbat-Romania/

Sper că nu încalc nicio regulă de pe forum dacă îmi permit să reproduc continţul din link-ul de mai sus pe ideea că dacă se modifică sau pierde link-ul acela, se pierde şi informaţia.

\"
Despre cutremurul din 1940
Dragos ([email protected]), 2007-03-04 02:22:28
Inteleg perfect ceea ce inseamna un cutremur.
Bunicul meu a supravietuit cutremurului din 1940. Avea 17 ani, a cazut de la etajul 7 odata cu blocul Carlton si a stat 9 ore sub daramaturi. La blocul Carlton au murit cateva sute de persoane, iar supravietuitori au fost doar 9. L-au vizitat la spital maresalul Antonescu cu sotia, iar Regele Mihai i-a daruit un costum de haine si 2000 de lei. Bunicul meu traieste si in ziua de azi, are aproape 84 de ani, insa toata viata a ramas cu o frica cumplita de cutremure.
Si inca un amanunt absolut socant, dar absolut real. In acea noapte a existat un supravietuitor care nu a avut decat cateva zgarieturi. Este vorba de pompierul care se afla pe terasa blocului si pazea alarma antiaeriana. Desi acel om a cazut vertical odata cu blocul, in urma impactului nu a patit nimic. Pur si simplu s-a ridicat, s-a sters de praf si a inceput sa ajute la scoaterea cadavrelor de sub daramaturi.

Administrator: din pacate nici link-ul acesta nu mai functioneaza, a fost sters probabil de cei de la EVZ.

Moi: Gata şefu\', am reparat, am găsit link-ul actualizat şi l-am pus, păstrându-l şi pe ăla prost pentru continuitate istorică.
 
Incă un mic detaliu despre Carlton, luat de aici

\"Nici nu s-a uscat bine tuşul de pe diploma mea de inginer constructor, că profesorul Mihail D. Hangan, aş putea spune, aproape m-a obligat să mă înscriu la doctorat. În acea perioadă, este vorba de anii ‘40, nu erau prea mulţi doctori ingineri constructori români. Eu am fost, cred, al patrulea, după Cristea Mateescu, Mihail Hangan şi Ştefan Bălan. Tema pe care mi-a dat-o profesorul să o studiez era legată de efectele cutremurului de pământ din 11 noiembrie 1940, în urma căruia, în Bucureşti se prăbuşise blocul Carlton. Profesorul Hangan poseda fotografii din care rezulta clar că balcoanele diferitelor etaje nu căzuseră unul peste altul ci se rotiseră în jurul unei axe verticale impreună cu planşeele din care faceau parte, ca şi când întregul bloc s-ar fi răsucit înainte de a se prăbuşi. Eu trebuia, între altele, să explic acest fenomen, aparent ciudat. \"



Ca sa nu mai fac un post nou, atasez aici o poza cu bulevardul si locul gol ramas dupa prabusirea Carltonului. Poza a fost postata de cineva pe forumul computergames, dar cum ma indoiesc ca ii apartinea, mi-am permis sa o aduc si aici.
 
Vedere dinspre str. Campineanu-in stanga blocul Wilson,in dreapta blocul Carlton
 
Carlton spate, dinspre Calea Victoriei/Campineanu. Gasite pe forumul ww2.ro
 
Super poze, va multumesc la amandoi :unsure::hypocrite:

Cativa ani de zile am mers zilnic pe Campineanu, dinspre Calea Victoriei. Incercam sa imi inchipui cum se vedea din acel unghi blocul Carlton si nu reuseam... :unsure:

Intr-adevar, era un adevarat colos privit de pe aceasta straduta...
 
Cum se numeste blocul de pe Campineanu, de pe aceeasi latura cu Carlton? Este inca in picioare, pare-mi-se a fost hotel, si a avut cativa ani la rand o banca (BRD?) la parter. Am intrat de cateva ori in banca aceea care era chiar pe colt si am fost uimit: pe cat de frumoasa cladirea pe exterior pe atat de haotic construita in interior. In holul de la intrare, chiar in fata usii te impiedici in doi stalpi (2!!!) foarte grosi, asezati unul langa altul!
 
Daca nu ma insel este vorba despre hotelul Union...
 
Back
Sus