• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Carlton !!!!

Union. Cladire care l-a avut ca arhitect pe acelasi Arghir Culina de la Hotelul Ambasador si blocul de langa Cismigiu care-mi place mie mult ca expect exterior.

Cladirea de pe cealalta parte a strazii era Hotel Negoiu. Au fost ambele hoteluri pana la inceputul anilor nouazeci. Unul din ele avea o pizzerie misto pentru vremurile alea, altul o cofetarie (mergeam cu colegele pe acolo).

Ca o curiozitate, blocul de pe locul Carltonului (Campineanu 1, cred ca asta e, avand in vedere ca intrarea e pe Campineanu si nu Balcescu) este incadrat in categoria a doua de risc seismic, conform listelor de aici de pe site. Se pare ca locul ala pur si simplu nu e cu noroc.
 
Wow! Multzam fain Noctilucent! Asta a fost super surpriza!!! Niciodata nu am vazut vreo poza cu Craltonul din pozitia asta, si ma intrebam intotdeauna cam cum arata \"in partea cealalta\" care nu era niciodata vizibila in fotografii....
 
excelent thread!
Am vazut la un moment dat, probabil pe acest forum, un comentariu despre interventia legionarilor in salvarea supravietuitorilor de la Carlton. Autorul acelui raspuns spunea ca legionarii gresisera pentru ca insistasera sa inlature daramaturile sistematic in loc sa mearga direct la locul unde inca se mai aflau supravietuitori (in subsol, langa cinematograf?) Stie cineva ceva despre aceasta critica? Exista o sursa de unde provine ea sau era opinia autorului acelui raspuns? In articolul din Romania libera despre Carlton (http://www.romanialibera.ro/a26686/tragedia-de-la-blocul-carlton.html ), Balaceanu-Stolnici spune ca interventia de la Carlton le-a crescut actiunile legionarilor...
 
Participarea legionarilor la lucrarile de cautare-salvare este certa, potrivit filmelor, fotografiilor si marturiilor din presa interna si internationala, plus memorii ale unor legionari de frunte. Am sintetizat o parte in Emil-Sever Georgescu: \"Bucurestiul si seismele\". Ed. Fundatiei Culturale Libra, 2007. Bibliografia de baza este in:
- Nicolae Baciu, Octavian Capatina: Procese celebre – mari erori judiciare. Editura Continent XXI, 1994
- Ştefănescu, P: Enigme ale istoriei române. Vol. 2. Ed. Vestala, 2004
- ***L’Illustration, 30 novembre 1940, Paris, France.
- *** Le tremblement de terre du 10 novembre 1940 en Roumanie. Arhiva Foto Soma Ceges. Belgia.
Toate sursele citeaza existenta unor persoane in subsol si a unui contact telefonic, pana la un moment dat. Chiar ziare englezesti, bine informate. Se pare ca reprosul adus legionarilor a fost ca in entuziasmul lor fara baza tehnica ar fi preluat saparea tunelului dinspre bulevard spre subsol, care s-a realizat, dar ar fi taiat din greseala niste tevi de apa care au inundat acel subsol si au omorat supravietuitorii. De asemenea, se discuta despre cauza incendierii pacurii din rezervoarele ramase in centrala de la subsol, probabil o scanteie de la sapatori. In imaginea din LIllustration se vad la linia strazii niste oameni cam prost imbracati care sapa ceva, pot fi legionari din provincie sau voluntari nespecialisti care doreau sa se afirme acum. Legionarii mai sefi au haine de piele.
In alte imagini se vad oficiali si personal militar sus pe ruine. Armata germana a participat sub inalta conducere a doi generali, cu trupe vizibile pe fotografii, in partea dinspre actualul restaurant Pescarul. Au fost si alti voluntari fascisti din Italia si Germania care venisera la niste manifestari. Este probabil ca tehnicienii germani sa fi insistat sa fie folosite utilaje grele la ridicarea planseelor cazute iar legionarii ar fi mizat pe saparea tunelului, care ar fi salvat mai clar pe cineva din acel subsol. Oricum o macara a fost ulterior adusa, a ramas iarna langa subsolul golit de ruine si se vede in fotografiile lui Willy Pragher.
 
Va salut!
Rog daca aveti si puteti posta planurile orizontale ale Blocului Carlton.
Ca pasionat de arhitectura moderna interbelica, intentionez sa realizez o macheta a acestui Bloc.

Cu multumiri si respecte, Laurentiu din Timisoara.
 
poza repostata:

[attachment=6366:200910/post_1_1254394328_4ce3d55d9cca4959a233a80168b0d064.attach]

ce nu inteleg eu este ce sunt acele schele, balcoane care par improvizate, aflate la ultimul etaj pe partea cu bulevardul? era inca in constructie?
 
ciudat e ca se afla chiar in dreptul geamurilor si ciudat e cum sint sprijinite
 
Cred ca era inca in constructie. Daca va uitati cu atentie la ferestrele de pe partea de unde bate soarele, nu se vede nicio reflexie, deci nu existau inca geamuri puse...
 
Adaug si eu 2 fotografii . Le am de ceva vreme , le-am gasit pe un forum strain ,dar nu-mi amintesc unde
 
Adaug si eu 3 fotografii . Le am de ceva vreme , le-am gasit pe un forum strain ,dar nu-mi amintesc unde . A treia fotografie e luata de pe blocul Carlton
 
Da, a fost un bloc frumos, dar din pacate condamnat din start! Abia daca rezista la propria greutate!
 
Respectele mele!
Nu are nimeni ceva planuri ale acestui bloc? Chiar si numai schitate, scanate, indiferent cum... Mi-s tare curios cum era impartit; stiu ca avea 2 lifturi. Va rog mult, postati planurile.
Doamne-ajuta!
 
S-ar putea sa avem noroc in ce priveste obtinerea unor planuri scanate ale cladirii, am o promisiune din partea cuiva care sper sa se concretizeze cat mai curand. Si eu sunt foarte curios cum era impartita pe interior aceasta constructie , informatiile care se gasesc in acest sens sunt destul de evazive.
La modul general, turnul era compus din 2 niveluri la subsol, parter plus 12 etaje si pod. Aripa dispre b-dul Bratianu continea parter plus 9 etaje, iar cea dinspre str. Regala de atunci, P+6. Blocul avea 96 de apartamente, magazine la parter si sala de cinema.
O cladire intr-adevar superba din punct de vedere estetic. Pacat ca dorinta avida de profit si inconstienta constructorilor si arhitectului l-au transformat intr-o capcana a mortii inca din faza de proiectare si constructie. Sunt multe de spus in acest sens. Pe scurt, s-a sacrificat la modul grosolan siguranta cladirii pentru satisfacerea mofturilor estetice pretinse de viitorii beneficiari ai apartamentelor/ spatiilor, pentru ca acestia sa nu aiba obiectii in ce priveste preturile destul de piperate si plata unor avansuri inainte de finalizarea constructiei.
 
Domnule Florin102, fac cinste! Cand vin la Bucuresti, prezint Cafeaua! Doamne-ajuta sa vedem planurile Blocului Carlton!
 
Back
Sus