Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Arhi Tect a spus:Un motiv pentru care nu pot apare variatii de temperatura la adancimea de 150 km datorate insoririi diferite in functie de anotimp este faptul ca exista o izolare termica perfecta datorata crustei. Daca nu ar fi asa, deja de miliarde de ani pamantul nu ar mai avea miez incandescent. Izolatia asigurata de atmosfera si caldura primita de la soare sunt nesemnificative in raport cu temperaturile despre care vorbim la adancime. Sigur, mai sunt si chestiunile de fizica atomica, poate si de variatii de presiune la adancime datorate tensiunilor din crusta, acolo nu vreau sa ma hazardez cu aprecieri, dar influenta prin transfer termic direct se loveste practic de o bariera de netrecut.real32 a spus:... Daca la suprafata Pamantului unde temperatura medie - la noi - este de 10-12 grade Celsius pot exista variatii de temperatura de cateva zeci de grade (la umbra) de ce nu ar putea sa apara atfel de variatii si la adancimea de 150 de km unde temperatura poate depasi 1000 de grade Celsius.
Much of the heat is created by decay of naturally radioactive elements. An estimated 45 to 90 percent of the heat escaping from the Earth originates from radioactive decay of elements mainly located in the mantle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_gradient
Si de ce ar fi favorizate atunci cutremurele tocmai in perioada rece (octombrie-noiembrie, ianuarie-martie)?real32 a spus:Astfel variatia fluxului de neutrini ar putea produce o mica variatie sezoniera a temperaturii din adancurile Pamantului. Daca ne amintim ca periheliul este pe 5 ianuarie si afeliul pe 4 iulie ar rezulta ca iarna interiorul Pamantului ar fi ceva mai cald si vara ceva mai rece. Un astfel de efect termic ar explica foarte bine multe din regularitatile seismicitatii vrancene.
Arhi Tect a spus:Si de ce ar fi favorizate atunci cutremurele tocmai in perioada rece (octombrie-noiembrie, ianuarie-martie)?real32 a spus:Astfel variatia fluxului de neutrini ar putea produce o mica variatie sezoniera a temperaturii din adancurile Pamantului. Daca ne amintim ca periheliul este pe 5 ianuarie si afeliul pe 4 iulie ar rezulta ca iarna interiorul Pamantului ar fi ceva mai cald si vara ceva mai rece. Un astfel de efect termic ar explica foarte bine multe din regularitatile seismicitatii vrancene.
Checking data collected at Brookhaven National Laboratory on Long Island and the Federal Physical and Technical Institute in Germany, they came across something even more surprising: long-term observation of the decay rate of silicon-32 and radium-226 seemed to show a small seasonal variation. The decay rate was ever so slightly faster in winter than in summer.
http://news.stanford.edu/news/2010/august/sun-082310.html
In acest sens, ar fi fost foarte util sa interpretam informatiile istorice despre ce a comis Vrancea in vremurile "Micii glaciatiuni din secolele XVI-XVIII". Evident, atunci radiatia solara a inregistrat un minim de lunga durata si ar fi trebuit sa se vada si influente de necontestat asupra Vrancei. Si se pare ca exact aceasta perioada a fost foarta activa seismic, culminand cu ceea ce ar putea fi incununarea seismica a Micii glaciatiuni: 1738 si 1802. Bine, in general epocile glaciare incarca mult scoarta, datorita calotelor, dar topirea brusca a calotelor este si mai rea.real32 a spus:La interior ar fi tocmai invers fata de anotimpurile nostre din emisfera nordica pentru ca Pamantul este la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare) pe 5 ianuarie. Se pare ca asta s-a si observat din masurarea constantelor radioactive care ar putea fi ceva mai mari in ianuarie decat in iulie.
O astfel de variatie ar explica bine anumite caracteristici ale seismicitatii din Vrancea. Aceata regularitate sezoniera poate fi observata cel mai bine in cazul cutremurelor cu directivitate clara spre Moldova care se produc in general in august: ...
Din lista postata se remarca inca o data, daca mai era nevoie, ca secolul XVIII a fost "altfel" pentru Vrancea. Deci e de bine sa ai cutremurele unui secol la locul lor...GeoX a spus:29 august 1471
15 august 1569
10 august 1590
9 august 1679
19 august 1681
17 august 1893
31 august 1894
31 august 1986
24 noiembrie 1516
8 noiembrie 1620
26 octombrie 1802
26 noiembrie 1829
13 noiembrie 1868
6 octombrie 1908
10 noiembrie 1940
Arhi Tect a spus:In acest sens, ar fi fost foarte util sa interpretam informatiile istorice despre ce a comis Vrancea in vremurile "Micii glaciatiuni din secolele XVI-XVIII". Evident, atunci radiatia solara a inregistrat un minim de lunga durata si ar fi trebuit sa se vada si influente de necontestat asupra Vrancei. Si se pare ca exact aceasta perioada a fost foarta activa seismic, culminand cu ceea ce ar putea fi incununarea seismica a Micii glaciatiuni: 1738 si 1802. Bine, in general epocile glaciare incarca mult scoarta, datorita calotelor, dar topirea brusca a calotelor este si mai rea.
Dar nu dispunem decat de prea putine consemnari interpretabile fara dubii.
GeoX a spus:Fiindca ne apropiem de luna august, reiau lista seismelor vrancene semnificative produse in aceasta luna in ultimii 600 de ani:
29 august 1471
15 august 1569
10 august 1590
9 august 1679
19 august 1681
17 august 1893
31 august 1894
31 august 1986
Cam mult pentru o simpla coincidenta! Exceptie: secolul XVIII, in care toate obiceiurile par a fi fost inversate, respectiv cutremurul de Buzau a fost in preajma anilor 40 (1738), in perioada preferata de cele foarte adanci, dar totodata si in iunie, in perioada preferata de cele de mica adancime. Si a avut si o magnitudine si directivitate iesite din comun. Eu presupun ca o influenta externa majora sau o circumstanta interna singulara a dat peste cap regularitatile in secolul XVIII si asta ar fi condus pana la urma si la apoteoza de la 1802.fl0rin a spus:Probabil pura coincidenta, dar destul de improbabila cit sa imi sara in ochi: din astea 8 cutremure de august (intinse pe jumatate de mileniu), nici macar unul nu s-a produs in prima jumatate a secolului respectiv. De fapt toate sint grupate cam in ultima treime a secolului. Intrebare pentru experti: coincidenta chioara, sau se mai poate corela si asta cu ceva fenomene astronomice sau de alta natura?
Pai cele din 1571 (~7,1), 1595 (~7,1), 1605 ~7,1), 1620 (~7,5, posibil totusi sa fie de tip C), 1701 (~7,1), 1740 (???) si 1790 (7,1) nu au fost tot de tip "A"? Nu cred ca pragul de 7,0 MGR (sau cat o fi in Mw) este atat de definitoriu. Acest prag este pur subiectiv/uman, fiind legat de distrugeri la cladiri facute de specia Homo Sapiens, dar Vrancea nu stie calculele noastre. Plus ca nu poti avea 100% incredere in valori de magnitudine estimate pentru un fenomen petrecut in urma cu trei secole...Cristivs a spus:Observati intervalul de aproximativ 70x4 ani intre cutremurul din 24 noiembrie 1516, MGR~7,3 si adancime estimata 150 km si cutremurul cel mare din 1802, primul fiind ultimul cutremur de tip A de >7,0 MGR inaintea celui din 1802..
fl0rin a spus:Probabil pura coincidenta, dar destul de improbabila cit sa imi sara in ochi: din astea 8 cutremure de august (intinse pe jumatate de mileniu), nici macar unul nu s-a produs in prima jumatate a secolului respectiv. De fapt toate sint grupate cam in ultima treime a secolului. Intrebare pentru experti: coincidenta chioara, sau se mai poate corela si asta cu ceva fenomene astronomice sau de alta natura?