• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (4)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Buna seara tuturor!
Interesant ce s_a intamplat ieri dimineata,4,8.
Il putem oare considera un precursor ?:harhar:

Am o mare rugaminte la voi cei din Bucuresti ; cineva care este in Italia se intereseaza de un anume bloc care nu stie ce s-a intamplat cu el la seismul din 1977, va redau textul in intregime:

Locuiesc in Italia de peste 30 de ani. Cutremurul din 1977 nu m-a prins acolo. Un batrin prieten nascut si crescut la Bucuresti imi cere informatii despre blocul unde a locuit pina in 1950. Este vorba de strada Ion Ghica N

Eu nu stiu sa fi cazut dar expertii Alex si cutremurici sigur stiu ce si cum:harhar:

Domnule Alexe Emil ai grija cum vorbesti! Nu iti convine parerea noastra corecta si realista?
Adevarul doare dar nu iti permite sa ii faci pe userii site-ului cutremur.net gloata!!!
Bati campii mereu si peste toate esti si obraznic ca si cum ai vitrina plina de premii Nobel!!!
Este o vorba care zice asa: Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul!!!
Eu nu am nevoie de tine asa ca din partea mea - Drum bun!

Sorinas daca as putea te-as umple de voturi, caci vorba de duh ai rostit.
Cu siguranta baietii vor verifica prin arhive ce blocuri au cazut in \'77.

sorinas ai mesaj privat. Scuze dar nu eram atenta.

Multam Dodo.
Acum sa revenit totusi la oile noastre.
Cum am mai spus si cu riscul de a ma repeta, putem considera seismul de sambata un precursor ptr un eveniment major viitor sau este un eveniment izolat care nu are nici o legatura cu un viitor seism major?
Acest seism a mai detensionat situatia de pana acum ,totusi s-a eliberat ceva energie, deci un seism major ar mai putea avea o intensitate peste 7?:harhar:

Eu merg pe ideea lui GeoX ca e posibil sa fie precursor. De ce?! Deoarece a venit dupa o pauza lunga si a fost adanc. Este o mica rupere dar conform logicii ar putea sa mai rupa inca o data inainte de cel serios.

O sa ma interesez si o sa revin cu un raspuns pana miercuri.

sorinas a spus:
Buna seara tuturor!
Interesant ce s_a intamplat ieri dimineata,4,8.
Il putem oare considera un precursor ?:harhar:

Am o mare rugaminte la voi cei din Bucuresti ; cineva care este in Italia se intereseaza de un anume bloc care nu stie ce s-a intamplat cu el la seismul din 1977, va redau textul in intregime:

Locuiesc in Italia de peste 30 de ani. Cutremurul din 1977 nu m-a prins acolo. Un batrin prieten nascut si crescut la Bucuresti imi cere informatii despre blocul unde a locuit pina in 1950. Este vorba de strada Ion Ghica N

Am citit ce a scris GeoX la votul pentru Earthquake si trebuie sa recunosc ca a avut perfecta dreptate. Earthquake chiar pune uneori punctul pe i si asta in cuvinte simple si clare.
BRAVO la amandoi! :harhar:

Sorinas, ma tem ca diferenta dintre un cutremur de magnitudine 4,3 si unul de 7,0 este atat de mare ca nici vorba sa se puna problema ca un astfel de cutremur minor sa rezolve situatia. Altceva e interesant la cutremurul de sambata. Faptul ca s-a produs in etajul de adancime 110-130 km, cam la aceeasi adancime cu cel din 16 februarie. In ce masura stressul ar fi mai ridicat totusi cam la 120 km adancime, in suficienta masura sa genereze o rupere din acest etaj, ramane de vazut. Un alt lucru interesant e ca, pana acum, nu a aparut nici o activitate de post-soc notabila la adancimea focala a cutremurului de sambata dimineata, ceea ce ar conduce la 2 ipoteze: fie a fost vorba despre un eveniment izolat (o exceptie care de fapt sa nu schimbe situatia), fie a fost un precursor (o asa-numita \"prima rupere\"), in care caz cu cat trece mai mult timp, cu atat cutremurul care ar urma sa se produca sa fie mai puternic.

Dupa cate am observat eu, in 1977, inainte cu 4 zile de cutremur, a avut loc o crestere semnificativa a activitatii seismice din zona. La fel si in 1986, intre precursor si cutremurul principal. Nu ar fi normal ca, daca ar urma un seism puternic, sa observam o crestere a activitatii brusca pe acel etaj de adancime?

Din cate stiu, in 1977, cu 4 zile inainte, de fapt intre 1-4 martie 1977 a aparut un numar foarte mare de cutremure mici, 2-3 grade, cel mult 3,5 pe scara Richter, concentrate se pare in partea \"de sus\". Acest lucru a fost afirmat acum cativa ani de catre un seismolog care lucreaza la Vrancioaia. In schimb, in 1986, activitatea seismica a inceput sa creasca cu circa 2 saptamani inainte, incepand de pe 16 august.
Oricum, Alex, e clar ca manifestarile \"precursoare\" nu pot fi chiar identice de fiecare data, la cutremure consecutive. Pot fi diferente de la caz la caz. Gandeste-te, de pilda, la situatia din 1940, cand inaintea cutremurului major din noiembrie s-au produs mai multe cutremure moderate, unul chiar maricel (in jur de 6,4), si chiar cu 2 zile inainte, pe 8 noiembrie 1940 a mai fost unul de 5,5 grade.
Da, ai dreptate, manifestarile precursoare trebuie sa apara in etajul de adancime in care va fi localizata ruptura principala. Dupa cum si replicile apar in acelasi etaj de adancime, ele contribuind la dleimitarea mai clara a zonei in care a fost situata ruperea.

Oricum eu raman la parerea ca o sa vina cand nu ne asteptam ! :harhar::unsure: Asa e intotdeauna...:unsure::harhar:

Pastrandu-si trendul care l-a propulsat in topul celor mai secretoase institute, conform sloganului \"din prost, in mai prost\", INFP a decis sa suspende publicarea on-line pe site-ul sau a seismogramelor inregistrate de statiile din subordine.

Pana de curand, la pagina http://www.infp.ro/eqsinfo.php?p=helicorder erau prezentate ultimele seismograme inregistrate (cu un delay de 24 de ore). Acum, pagina este goala.

Doresc sa adresez pe aceasta cale multumiri INFP ca prin politica sa de transparenta (de fapt opacitate) redirecteaza toate persoanele potential interesate de subiect catre site-uri neoficiale care trateaza subiectul seismicitatii Romaniei (cum este si site-ul nostru). Keep up the good work!

Da, Alex, ai perfecta dreptate. Lasand la o parte ca baza de date pentru cutremurele din 2005 e complet goala, probabil ca in conceptia lor in Romania s-au produs cutremure doar pana in 2004...:harhar::ack::unsure: Pana si lista de cutremure in timp real din toata lumea e ramasa in urma binisor ! Alte institute seismologice din lume sunt mult mai transparente fata de opinia publica. Nu e vorba ca sa vina sa imi trambitzeze pe pst cand vine cutremurul ! Ar fi absurd. Dar vin eu cu intrebarea: Cine e de vina ca lumea da crezare zvonurilor si aiurelilor a tot felul de neaveniti care se pretind prezicatori ???? :unsure::ack::worthy: E un cerc vicios aici, clar !
In alte tari, institute de acest gen (meteorologice, seismologice, astronomice...) au responsabili de comunicare sau purtatori de cuvant care exprima coerent pentru opinia publica ceea ce este necesar pentru lamurirea oamenilor. La noi, se prefera plimbatul ursului cand si cand. Bun, nu iesim pe post sau in presa sa explicam oamenilor cum e cu cutremurele, ca, cica, sa nu stresam populatia ! :harhar::angel: Dar tot noi (ma refer la onor conducerea infp) ne miram apoi ca sare lumea cu telefoanele la orice zguduiala usoara si tabara pe noi si nu ne lasa sa lucram !!! Pai iata cercul vicios, clar ca lumina zilei ! :ack:
Repet, nu e vorba sa trambitzeze cand vine ! Dar sa explica pe intelesul tuturor cum e cu seismele in Romania, sa informeze opinia publica cand are loc cate un cutremur, asta nu cred ca e o pretentie exagerata ! Ma rog, prefera politica strutzului. Ma intreb insa cine ii va bate obrazul lui nea Marmureanu pentru declaratiile mult prea linistitoare pe care le face ??? Deci : nu au macar un website ca lumea si actualizat cat de cat, asa cum au institutele serioase din alte tari. In aceste conditii, domnul Marmureanu ne da garantii ca putem dormi linistiti 12 ani de acum inainte !!!!!!!!!
Pai atunci ziceti-mi si mie de ce japonezii si americanii nu isi permit sa dea garantii de nici un fel, desi resursele lor umane, tehnice si financiare sunt cu mult peste cele ale INFP ????

O intrebare: dupa cate am observat nu a mai existat nici o declaratie oficiala a INFP (nici Marmureanu, nimeni) cam din primavara. Poti sa-mi confirmi sau sa-mi infirmi chestia asta? E posibil sa ma insel dar ma gandeam sa te intreb si pe tine, daca ai mai auzit vreo declaratie oficiala, si cand anume.

Seismograme am gasit la Geofon. Au sub monitorizare o statie de la Targusor, de aici din Romania, cu seismograma LIVE. Nice job, guys!

Pai daca n-a avut cutremure ce sa declare ??? In plina lacuna nu se face...:harhar::harhar:
Omul a aparut in aprilie la Realitatea TV, intr-o seara, cu vechea placa, ca sa facem nani 12 ani de acum incolo !!! :unsure::ack: Auzi, EarthQuake, fa nani 12 ani...:harhar::harhar::unsure:
Repet, nu ii pretind deloc sa imi spuna ca crede el ca va fi sau nu va fi ! Nu asta asteptam, asa, ca om obisnuit si dornic de a fi informat, din partea dumnealor. Dar parerea mea e ca si ei sunt de vina pentru lipsa de informare a opiniei publice ! L-am auzit mai demult pe domnul Marmureanu ca zicea ca ar fi sugerat ca seismele sa nu mai fie anuntate in presa, decat de la 5,0 in sus, fiindca \"sa nu se streseze populatia\" :worthy::ack: Ma tem ca eu nu prea impartasesc o astfel de viziune, pe care o socotesc anormala !

Iar s-a razgandit nea Marmureanu ! Si nu e prima oara cand o face !!! :harhar::ack: E culmea omul asta, zau asa ! :worthy: Ne indeamna acum sa dormim linistiti doar 3-5 ani, dupa ce in primavara sustinea sus si tare ca sa facem nani 10-12 ani !!!! :harhar::ack: Asta e ! Eu oricum nu (mai) luam in seama ce spune dumnealui. De acord sa \"plimbe ursul\". Dar sa o faca intr-un mod mai coerent, nu asa ! Sa-si angajeze un purtator de cuvant, ceva, pe parte de comunicare.
Cu Fagarasul a mintit clar. Nu stiu de ce. Fie ca sa combata unele afirmatii soptite din ultima vreme, fie fiindca nici dansul, de fapt, nu stie prea bine ce se intampla pe acolo.
A, sa nu uit. Cred ca un institut seismologic cu pretentii ar trebui sa aiba un site mai acatarii, cat de cat. Fiindca ce au ei acum e o mizerie, neactualizat, cu informatii vechi, depasite, slab din toate punctele de vedere. O rusine ! :unsure::ack::unsure::ack:

Eu nu prea ma uit la TV. Cam 1 ora pe saptamana si aia in cine stie ce cirumstante... asa ca intreb: Marmureanu a aparut la TV cu afirmatiile astea? Ca 3-5 ani nu avem cutremure peste 7 grade? Sau ce inseamna la dansul sa stam linistiti? :harhar:

Oricum, il crede cineva? :harhar:

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus