GeoX1
Administrator
- Înscris
- 8 Dec 2012
- Mesaje
- 27.321
- Scor reacție
- 6
ramane sa vedem in continuare cum vor evolua lucrurile si cand vor aparea si primele semne ale unui posibil seism major, deoarece ele cu siguranta se vor manifesta intr-un fel sau altul sau poate ca deja se manifesta, exceptand seismul de sambata.
Dodo, baba V. joaca \"ping-pong\" cu noi :harhar: Mai face ea uneori asa, nu asta ar fi lucrul cu adevarat interesant.
EarthQuake, au mai fost cutremure de magnitudine in jur de 4-4,5 anii trecuti despre care INFP nu a suflat o vorbulitza in presa :worthy::ack::angel: Si oricum, asa cum bine spuneai, era in perioada cu pregatirea somme-ului si cu ue (sic! :harhar si lumea jurnalistica avea alte \"tinte\"... Nu uita ca Raluca a zis ca a sesizat (la Galati) zgomotul mobilierului.
Da, eu cred ca macar pentru perioada imediat urmatoare nu trebuie sa ne facem griji. Sustin ideea, cum spuneam, ca pe termen mediu (de ordinul lunilor) ar cam trebui sa ne asteptam sa ne zguduie, si din pacate nu putem sti si cat de tare. Repet: marimea cutremurului depinde de dimensiunea volumului litosferic in care se concentreaza tensiunile. Aici, e clar ca nu putem decat sa facem speculatii, sa palavragim cu mai mult sau mai putin umor negru; mai ales ca nici cei autorizati (infp) nu pot pretinde ca sunt 100% siguri de ce si cum si cand se va intampla. Sigur, e interesant sa urmarim cum se manifesta baba V. in continuare, fiindca macar avem privilegiul asta, al unei zone seismogene considerate de catre multi seismologi de vaza de pe plan mondial (chiar si de catre regretatul savant american Charles F. Richter) drept \"o zona seismica extrem de interesanta\". Imediat dupa cutremurul din 1977, celebrul savant american afirma textual ca \"nicaieri nu mai exista o asemenea concentrare de populatie expusa la cutremure distrugatoare generate, in mod repetat, DE ACEEASI SURSA. Desi, EarthQuake, nu ar trebui sa il uitam cu totul si pe mos F.,nu-i asa ?? :harhar:
Apropos, stiti ca seismele vrancene au jucat, ca atare, un rol semnificativ in evolutia seismologiei mondiale ??? Pana in anii 1930-1940 seismologii si geologii din toata lumea contestau vehement existenta cutremurelor tectonice cu focar mai adanc de 25-30 km, cel mult 40 prin exceptie ! Ei argumentau ca mai jos de 30-40 km nivelul temperaturilor si caracteristicile mediului litosferic nu ar mai permite acumularea de tensiuni elastice suficient de mari pentru a genera cutremure importante. Inca de la acea data s-au observat totusi ca exista cutremure care se resimt intens pe arii foarte largi, seisme la care maximul de intensitate nu corespunde exact cu epicentrul determinat, spre deosebire de marea majoritate a cutremurelor (numite \"normale\") la care aria macroseismica era mai putin extinsa si la care maximul corespundea cu epicentrul. Deci controversa era majora. In aceste conditii, geofizicianul englez H.Jeffreys a purces la treaba si a inceput sa studieze mai in detaliu mai multe cutremure importante din mai multe regiuni ale lumii, dintre care unul din estul Siberiei, unul din Marea Mediterana, unul din Japonia si cutremurele vrancene din 1 noiembrie 1929, 22 octombrie si 10 noiembrie 1940. Aceste cutremure se incadrau, conform descrierilor din acea vreme, intr-o categorie de seisme considerate \"bizare\" in special prin ariile macroseismice desebit de mari si prin faptul ca intensitatea maxima nu corespundea cu epicentrul, ci era oarecum decalata fata de acesta. Recalcularea adancimilor la care s-au produs aceste cutremure, si mai ales ale celor din Vrancea (1929, 1940) a condus la un moment de cotitura in istoria seismologiei mondiale, si anume la demonstrarea cu argumente stiintifice serioase a existentei cutremurelor tectonice cu focar subcrustal (intermediar si profund). Iata, asadar, ca Vrancea a contribuit, cum spuneam, la un moment-cheie din evolutia cunostintelor seismologice pe plan mondial !!!!! Ce ziceti de asta ???