Neatza la toata lumea
Wowww...ati pacatuit serios in lipsa mea :ack::8::harhar: Si la mine nu v-ati gandit, asa un pic ??? :harhar: EarthQuake ?
E pacat, zau...
In fine, eu dormeam dus la ora cand dadeati party pe aici. Nu m-ati invitat si pe mine. Dodo, ca de obicei, capetenia rautatilor. Dodo, vezi ca te consemnez pe raboj :worthy::harhar: Te jumulesc de vie si te prepar la gratar...:angel:
Ok. Acum sa trecem la \"cestiunea arzatoare\". Am vazut si eu aseara emisiunea de la Realitatea TV, chiar ma pregateam sa va intreb daca a mai vazut-o cineva, dar se pare ca nu am fost singurul care s-a uitat la nea Marmureanu. Intr-adevar, e prima data cand il aud pe Marmureanu declarand transant ca, citez,
\"viitorul cutremur major vrancean, care nu se va produce chiar acum, dar in anii ce vor urma, 3-5 ani sau asa ceva, va fi mult mai puternic decat cel din 1977\" !!! :ack: Tot dansul a mai spus ca
efectele grave vor fi in toata zona extracarpatica de la Iasi pana la Craiova. Sigur, avand in vedere toate declaratiile ezitante, mai mult sau mai putin contradictorii ale dansului, ar trebui sa ne intrebam totusi pe ce se bazeaza cand afirma atat de transant acest lucru. Ca o paranteza, nu stiu in ce masura presa noastra cea atat de amatoare de senzational va lua in seama declaratia dansului, mai ales ca acum sunt alte evenimente, mult mai prozaice, in atentia opiniei publice ! Revenind. Eu cred ca primul lucru care l-a facut sa fie atat de transant este aceasta anomalie seismica neobisnuit de pronuntata care a aparut in partea de jos a volumului litosferic vrancean in ultimele 6 luni, anume intre
120-160 km adancime. Studii mai vechi au aratat ca in partea de jos se genereaza tensiunile cele mai mari, la aceste adancimi se produc intotdeauna
cele mai puternice cutremure vrancene din fiecare secol. Daca luam in considerare si cutremurele mici, este suficient sa ne uitam la anii cu activitate normala si sa vedem ca in partea \"de jos\" se produc cam de 3-5 ori mai multe cutremure decat in partea \"de sus\" (
70-110 km adancime). Chiar si acest lucru arata ca \"jos\" presiunile sunt oricum mai mari, e un \"etaj\" predispus la ruperi, si inca unele de mare amploare. Este adevarat ca unele aprecieri despre posibilitatea unui cutremur mai puternic decat in 1977 au circulat, neoficial, in ultimii 10 ani. Si mai este ceva. Mai multi cercetatori au declarat, cu ceva timp in urma, ca, de regula, in Vrancea exista o anumita alternanta intre cutremurele de diferite magnitudini, adica unul mai mare apoi unul mai mic, iarasi unul mai mare si tot asa...Cumva, aceasta alternanta se regaseste si in alternanta adancimilor la care se declanseaza evenimentele puternice.
Deci oricum tensiunile din partea profunda sunt mai mari, si probabil ca ele tind sa se concentreze intr-un volum mare, fapt aratat si de actuala anomalie seismica. Eu as zice ca aceasta anomalie seismica e doar un prim semn pentru ce va veni, peste luni sau cativa ani, poate 5, poate 10, aici incertitudinea e maxima. Dar as mai zice un lucru. Cred ca inainte de ala mare vor aparea totusi, cu luni sau ani, evenimente de 6-6,5 grade pe scara Richter. EarthQuake, chiar tu ziceai ca Vrancea e ca un motor care incepe sa tureze progresiv, ca inainte de maxim activitatea va incepe sa creasca progresiv (ca magnitudini). Asa a fost in 1940. Pe 27 octombrie 2004 am avut cutremur de magnitudine 6,0 pe scara Richter. Cred ca pe un termen mai scurt trebuie totusi sa ne asteptam la un eveniment in jur de 6,5 grade, si abia apoi (poate in interval de luni, poate de ani) si cutremurul \"Cel Mare\". Asa ca, raluca si sorinas, inca nu trebuie sa o luam la sanatoasa care incotro, ci sa privim problema realist. Eram constienti cu totii ca vom avea la un moment dat si un cutremur mai mare, nu scapam fara el, cat de mare vom vedea, putem avea surprize placute sau neplacute.