• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (4)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Cand erupe un mega vulcan se disperseaza energie cat in 15 seisme. Se relaxeaza placile dar vor fi seisme. Nu ne putem hazarda. eu nu cred ca va fi un seism mai mare de 7.2. Au scazut in magnitudine de-a lungul timpului!
 
Dodo, in primul rand ca ma refeream la cutremurele mari, de magnitudine 7,0 si peste, nu la cutremure mai mici, de genul celor din 1990 sau 2004. Asa ca iar citesti aiurea :harhar: Si da, exista alternanta pe adancime, 2 cutremure mari consecutive nu se produc la aceasi adancime, e unul mai sus apoi unul mai jos. Si ce vrei sa spui prin \"margine de falie\" ? Nu exista termenul asta...:harhar::harhar:
Citeste mai bine ce am spus, si nu ma besteli degeaba :unsure:
 
Cand erupe un mega vulcan se disperseaza energie cat in 15 seisme. Se relaxeaza placile dar vor fi seisme. Nu ne putem hazarda. eu nu cred ca va fi un seism mai mare de 7.2. Au scazut in magnitudine de-a lungul timpului!

Dodo, as face o observatie. Ce a fost in trecut va fi si in viitor. Vrem-nu vrem, la un moment dat tot va fi si un cutremur mare. Nu anul asta, dar in 5-10 ani se pot intampla multe. Si inca ceva. Eruptiile vulcanice nu influenteaza cutremure tectonice din alte locuri, nu ai nici un fel de dovezi in acest sens.
Inca ceva: marimea viitorului cutremur puternic va depinde de dimensiunea volumului litosferic in care se concentreaza tensiunile. Deocamdata, vedem o anomalie la 120-160 km adancime, si s-ar putea ca volumul sa fie important. Si cand se acumuleaza tensiuni in partea de jos, e posibil sa se ajunga la situatie critica ce ar putea conduce la un cutremur mai mare decat in 1977. Dar pana atunci cred ca o sa mai treaca ceva timp, as zice 3-5 ani. Cum zicea si EarthQuake, Vrancea e ca un motor, acum incepe sa prinda \"putere\", si cand va atinge un nivel critic, va fi si maximul din perioada actuala de 18 ani. Cand ??? Nu putem sti deocamdata.
Dar oricum, eu cred ca vor mai trece niste ani pana se va rupe acolo.
 
Oricum, ceea ce a spus dansul aseara cred ca se bazeaza pe starea actuala de lucruri din Vrancea, dar nu ca ar insemna iminenta, deci ceva pe termen foarte scurt. In nici un caz. Eu o consider din aceasta perspectiva, ca o apreciere/estimare/previziune pe un termen lung, de ordinul unui numar de ani, si bazata in buna masura nu numai pe statistici, dar si pe ce se intampla in prezent in Vrancea. Daca intre timp apar lucruri noi care sa schimbe, oarecum, \"directia\", vom vedea. Ce e drept, un eventual cutremur de magnitudine M=6,5 nu ne scapa de un eveniment major, e adevarat.
 
sorinsov
fiore3.gif
sarumana, m-ai mai linistit un pic (in limita obsesiei mele :harhar:), ca iar incepusem sa imi rog cunoscutii sa se mute de pe la casele lor (vechi) :harhar:
 
Daca bubuie la turci si se mai duce niste energie? sorinsov o tinea sus si buna ca nu au importanta seismele din Afganistan cu Vrancea dar in ultimul timp a observat si el ca exista o oarecare legatura. Facem si noi observatii fiecare dupa cum poate.


Dodo, a mai bubuit la turci si in unele cazuri n-am scapat de cutremure mari. Sigur, in 1999 a fost exceptia, Vrancea nu era oricum suficient de incarcata intr-un volum litosferic mare, eram atunci si sub actiunea predominanta a placii Africane. Dar au fost in trecut cutremure mari la turci care nu au descarcat Vrancea, nici nu aveau cum, de altfel. La 26 decembrie 1939, un cutremur de magnitudine 7,9 a ras de pe fata pamantului orasul Erzincan si imprejurimile. Asta nu ne-a scapat de cutremurul din noiembrie 1940. La 24 noiembrie 1976 un cutremur de 7,6 grade a devastat o provincie din nord-estul Turciei !!! Iarasi nu a descarcat Vrancea !!
 
Raluca, saru-mana pentru floricica :harhar::32::unsure::unsure::17::worthy:
Ceea ce am vrut sa subliniez e ca nu putem vorbi de IMINENTZA, acum, adica ceva distrugator pe termen scurt, de ordinul zilelor. E adevarat ca pe un termen de ordinul anilor perspectiva nu e prea roza, si nu e cazul sa ne ascundem dupa deget si sa ne spunem, in stil romanesc,\"n-o sa ni se intample tocmai noua\". Suntem intr-o perioada de mare risc, si aceasta perioada e lunga, se va intinde pana in 2022-2024, asa ca...
Cutremure mai mari sau mici tot vor fi. Unul poate sa fie catastrofal, si voci autorizate sustin totusi, mai mult sau mai putin discret, ca s-ar putea sa nu scapam de unul major, poate mai mare decat in 1977. Dar nu chiar acum, adica nu intr-un termen extrem de scurt, raluca, sorinas :harhar:
 
Repet!
Am fost pe strazi fupa \'77 si nu am vazut nimic grav. Eram copil asa ca nu am bananait prin tot Bucurestiul. Cert este ca cele mai subrede blocuri sunt cele cu multe scari. se lovesc scarile intre ele la unseism mare si se poate darama una din ele.
Eu dau gir constructorilor caci au rezistat foarte bine cladiri care ma asteptam sa se faca praf. Nu exista om inainte de \'77 care sa isi imagineze ca unbloc de prefabricate nu va fi un morman de moloz. Se vedea la oameni incasa prin crapaturile exterioare. au rezistat perfect caci erau simple imbinari care apoi au fost betonate.

Asa este , constructorii si arhitectii romani sunt oameni capabili, dar ce te faci cu muncitorul care a lucrat pe santier la constructia blocurilor si pleca acasa mai cu un sac de ciment, mai cu un fier beton, etc. Toate aceste lipsuri nu se vad ptr ca ele nu lipsesc din magazii ci din structura de rezistenta a blocurilor noastre. Si atunci ce mai putem face? Asteptam resemnati implacabilul destin!
 
In primul rand noi nu suntem pe falii tectonice ci pe subplaci! Tarile care se afla pe aceste falii sunt zguduite tot timpul si sunt vulnerabile deoarece mare parte din ele sunt tari care nu au pastrat normele de constructie din n motive.
Eu prefer sa vorbesc mai putin filozofic si cu repetitie de ani si magnitudini caci nu se rezuma totul la calcul.
In lumea asta exista si hazard! Este tot timpul, la fiecare pas.
Tocmai dau pe Protv lista cu zonele seismice din Bucuresti. Zona de nord si Drumul Taberei sunt pe lista neagra, Pantelimon, Baneasa, etc.
Sudul si sud estul sunt cele mai sigure.

M-am cam saturat de teoria chibritului si pana una alta eu merg pe mana lui Marmureanu. Vom trai si vom vedea. La urma urmei nu avem de unde sa stim ca nu se intampla ceva in adancuri care sa potoleasca cumva maruntaiele Vrancei.
Asa cum cercetatorii descopera lucruri noi in toate domeniile asa se va intampla si in seismologie.
 
Astazi a fost invazie de useri noi:) Au venit sa vada harta seismica si sper sa ne povesteasca din experientele lor cum au perceput seismele. Orice poveste noua este o lectie pentru toti.
 
Ce discutii aprinse erau aseara in urma declaratiilor lui Marmureanu, iar acum ce liniste este.
Sa ne cumparam cutia care a inventat-o acel roman si sa vedem daca suntem salvati cu ea in caz ca se parabuseste blocul!:harhar:
Eu unul nu am incredere in acea cutie!
 
Si iau cutia la piata? in masina? pe strada?o iau la servici?
E liniste dar sunt multi \"spioni\" :harhar:
 
3.000 de euro / persoana e cam scumpicel.. Si sa iau la toata familia, sigur nu incap toate cutiutele in apartament :harhar:
 
Pai ne cumparam toti si mergem precum melcii:harhar:
O sa ne dea pe CNN la breaking news:harhar:
 
Buna ideea, asa nici nu mai e nevoie de apartament, ca locuim direct cu-cutiuta-n strada :harhar:
Fir de net imi trebuie... si wc :harhar:
 
Lasa ca e plin de tufisuri:harhar:
O sa ajungem toti boschetari:harhar:
 
Dodo, Vrancea s-ar putea potoli peste muulte milioane de ani, cand acel fragment litosferic presupus a fi presat in zona Curburii va avansa considerabil in procesul de digerare in mantaua terestra (astenosfera). Pana atunci mai ai de asteptat, draga Dodo :harhar::harhar::harhar:
 
Esti cumva Dumnezeu? Ai fost cumva si ai explorat interiorul Vrancei?
 
Esti cumva Dumnezeu? Ai fost cumva si ai explorat interiorul Vrancei?

Dodo, nu absolutizez nici unul dintre studiiile geologice de pana acum. Dar nici sa le desconsider nu pot. Deocamdata, opinia unanima a savantilor e ca mai devreme de cateva milioane de ani, in ritmul actual, nu scapam de cutremure. Asa ca nu mai ciripi fara rost la mine ca nu iti merge ! :unsure: Sunt procese la scara de timp geologic, Dodo, retine asta. Stii ce inseamna TIMP GEOLOGIC ? Nu scapam peste noapte de cutremure ca sa poti tu face nani linistita ! Si nu ma mai apostrofa asa. Daca tu crezi ca o minunata bagheta magica ne va scapa peste noapte de cutremure, esti libera sa o faci. :worthy: Deocamdata, eu prefer sa iau in serios parerile, asa diferite cum sunt, ale cercetatorilor. :unsure:
De explorat interiorul Vrancei sa o faca omuletzii verzi :harhar::harhar::harhar::harhar:
 
Buna ideea, asa nici nu mai e nevoie de apartament, ca locuim direct cu-cutiuta-n strada :harhar:
Fir de net imi trebuie... si wc :unsure:

Ce iti mai trebuie fir de net....iti iei modem zapp. :harhar:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus