exista si un documentar pe tema asta, Copiii Uraniului, realizat de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu. filmul a cîștigat premiul Cea mai bună cercetare într-un film românesc la ASTRA Film Sibiu 2009 și a fost nominalizat la Premiile GOPO 2010 - secțiunea Cel mai bun film documentar.
il gasim pe undeva?
Filmul surprinde cîteva fragmente din viaţa unei mici comunităţi care trăieşte în vecinătatea unei foste mine de uraniu din munţii Apuseni. La începutul anilor ’50, sovieticii au început aici exploatarea unui bogat zăcămînt uranifer. Aproape opt mii de mineri români munceau zi şi noapte, fără oprire, în patru schimburi. Nu exista nici cea mai mică preocupare pentru protecţia muncii sau a mediului. Cei mai mulţi dintre angajaţii minei nici nu ştiau că extrag uraniu, ci quarţ sau plumb. Astfel, sovieticii au reuşit să mute în zece ani, un munte întreg de minereu de uraniu în U.R.S.S., în contul datoriilor de război. Dupa plecarea lor, exploatarea a continuat administrată de către Statul român. Dar pentru oamenii locului nimic nu a mai fost la fel ca înainte...
În aşezarea Băiţa Plai mai trăiesc în prezent în jur de 90 de oameni care şi-au întemeiat un cămin între haldele de steril. O comunitate mică şi săracă, într-un loc ce acum pare devastat de un bombardament atomic. E tot ce a mai rămas din “paradisul” minier al anilor '50. Oamenii care locuiesc astăzi în fosta “tabara” sovietică şi-ar dori să plece. Dar nu au unde şi nici cum. În plus, cei care au reuşit, totuşi, să părăsească zona, au devenit victimile unui fenomen bizar - au murit la scurt timp sau s-au îmbolnăvit, aproape fără excepţie, de afecţiuni pulmonare.
Studii recente demonstrează că radiaţiile din zona depăşesc de cel puţin trei ori limita admisă, dar şi că oamenii s-au adaptat concentraţiilor mari de radon din aer şi că trăiesc sub un “scut radioactiv”. Cu toate că, mina a fost oficial închisă, iar zona a intrat într-un proces de ecologizare, ca o ironie a sorţii, după zeci de ani de exploatare, uraniul se întoarce acasă sub forma de deşeuri radioactive. Printr-o hotărîre de Guvern, cîteva galerii ale fostei mine de uraniu de la Băiţa-Plai au fost transformate în Depozitul Naţional pentru Deşeuri Radioactive.
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/film/articol/copiii-uraniului