• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cladiri cu bulina rosie in Bucuresti

Ce te faci cu cldirile neexpertizate care au aceeasi clasa de risc?Acolo nu au cerut nici proprietarii asta si nu au venit nici primariile sa faca o cercetare a locatiei....:harhar:
 
In primul rand, bun venit pe forum, Silvia ! :harhar: :rolleyes: :rolleyes:
Da, ai dreptate. Si eu cred ca mai sunt multe cladiri inca nexpertizate, nu numai in Bucuresti, dar si in alte zone din tara, in special in orasele mari din Muntenia si Moldova...:unsure: :((
 
Am si eu o intrebare referitor la aceasta lista de cladiri expertizate: Exista un capitol numit \\"LISTA CLADIRILOR EXPERTIZATE TEHNIC, INCADRATE IN CATEGORII DE URGENTE, CONFORM NORMATIVULUI P100-92
NEINCADRATE IN CLASA DE RISC SEISMIC CORESPUNZATOARE, CONFORM CAP. 11 SI 12\\". Care sunt problemele acestor cladiri si de ce sunt incadrate in categorii de urgente?
eu am sunat la nr de telefon din pdf sa intreb ce inseamna categorii de urgente. mi s-a spus ca asta era termenul folosit inainte de 1996. din 1996, au inceput sa le imparta pe clase de risc seismic. daca imobilul a fost expertizat inainte de 1996, apare la categorii de urgente. oricum, cica se poate contacta expertul care a facut evaluarea pentru a o face din nou.
ma rog, cand am sunat mi-a zis ca imobilul in care stau e la categorii de urgenta U2, care ar fi ceva gen clasa 2. deci poti suna sa ceri detalii.
 
ceea ce ma surprinde este ca in lista apar si cladiri relativ noi, care in principiu nu prea au ce cauta. Ex: din 1986 pe Bd. I.C. Bratianu nr.39, din 1984 pe str. Baladei nr.5, din 1981 pe sos. Colentina nr.81, din 1981 pe Calea Mosilor, din 1980 pe calea 13 septembrie, etc.
s - or fi aupacat sa darame ceva pereti sau stalpi?
 
Este posibil sa fie vorba de constructii care au avut deficiente de executare sau la care s-au facut modificari (pereti, stalpi suprimati) de-a lungul timpului. Ca o nota, au fost si cladiri noi (construite dupa 1965) care au fost avariate la cutremurul din 1977. Acestea nu s-au prabusit, dar avariile produse au depasit nivelul de avarie la care se asteptau constructorii dupa un astfel de seism. Un astfel de bloc este Almo Obor care a avut o comportare mai putin satisfacatoare la seismul din 1977 (chiar daca nu au fost vorba nici de prabusiri partiale nici de avarii atat de grave incat sa se impuna demolarea vreunei portiuni).

La cele construite dupa 1980 probabil este vorba de avariile constatate dupa seismele din 1986 si 1990.
 
dupa stiinta mea, in bucuresti au fost cel mult 3 - 4 cladiri noi prabusite (blocul de pe lizeanu, fatidicul OD16, centrul de calcul CFR) si alte cateva 5- 6 aflate la limita prabusirii, intre care si un tronson din blocul Bucur Obor de care ai amintit.
discutand cu cineva din domeniu, mi - a spus ca si cladirea teatrului national a fost in pargul unei prabusiri partiale, suferind serioase avarii la celebra copertina, motiv pentru care s - a si renuntat la ea dupa reparatii, dându - se cladirii look - ul actual.
oricum subiectul cu teatrul national este destul de putin comentat,
 
Vrei sa spui ca, in ciuda reparatiilor, cladirea Teatrului National inca prezinta risc?:smile:
 
Eu înţelesesem că, din contră, în forma actuală pe care o are Teatrul Naţional, structura este mai solicitată.

\"Pentru ca adaugirile din timpul comunismului la cladirea construita in 1973 creeaza probleme de stabilitate, este posibil fie ca teatrul sa fie readus la forma initiala, fie ca subterana sa fie consolidata.\"

http://www.9am.ro/stiri-revista-pre...sti-ar-putea-fi-readus-la-forma-initiala.html

Adăugirile alea se referă la ce s-a făcut la începutul anilor optzeci. Eu când eram mică am mai prins forma veche a teatrului.
 
Eu imi aduca aminte de \"palarie\", asa... ca provinciala care venea din cand in cand la Bucuresti, si mergea la teatru;)

Oricum, o veste proasta... Printre destul de multe teatre aflate in cladiri dubioase, credeam ca macar aici e mai sigur...
 
nu am spus ca acum prezinta riscuri.
ci ca a fost zdruncinat destul de tare si consolidat.
in perioadaa aceea nu eram in bucuresti, il stiu cum arata inainte doar din poze
 
Emil-Sever Georgescu, inginer la Institutul National de Cercetari in Constructii (INCERC):

\\"Ca urmare a dezvoltarii sale urbane deosebite in perioada 1920-1940, care a statuat trecerea la cladiri inalte in zona centrala, s-a ajuns si la vulnerabilitati structurale specifice cladirilor de beton armat din epoca. Cladirile inalte realizate in acele perioade s-au dovedit vulnerabile la cutremure, nu corespund normelor actuale si prezinta pericol grav de avariere si prabusire la miscari seismice puternice\\".

\\"Concentrarea in zona centrala a avarierilor la cladiri inalte in 1940, neglijata si insuficient analizata la vremea respectiva, a constituit cauza generica a prabusirilor multor cladiri din aceeasi generatie la cutremurul din 4 martie 1977\\", mai spune Georgescu. De-abia incepand cu anii 1943, cladirile au fost proiectate tinandu-se cont de riscul seismic.

Lista cladirilor cu bulina rosie din Bucuresti se afla aici: http://www.cutremur.net/lista-cladirilor-incluse-in-categoria-de-risc-seismic-din-bucuresti/

Poti sa-mi spui te rog unde pot gasi lista a tuturor blocurilor cu bulina (rosie or de alta culoare, risk) din Bucuresti ? Exista un web-site oficial cu aceasta lista si care este acesta?
 
exista vreo lege in Romania care interzice proprietarilor sa inchirieze apartamente situate in blocuri cu bulina, risc 1 sau 2?
 
si, de asemeni, nu exista lege care sa interzica deschiderea de localuri publice de orice fel in asemenea imobile - vezi lista cladirilor cu risc seismic pericol public.

daca ar exista asa ceva, proprietarii ar fi fortati sa ia masuri radicale, dar asa... ne vaitam cu totii de drobul de sare care sta sa cada...
 
Deci din cate am inteles eu domnul Emil Sever Georgescu este cel care a descoperit falia Fundeni - Bloc Lizeanu- Centru de calcul CFR- Bloc OD16 militari, care este la 4000 de metri sub capitala.Dar nu se stiu mai multe informatii despre falie , zvonurile spun ca imobilele de pe aceasta falie se pot prabusi indiferent daca au bulina sau nu.
Stie cineva mai multe despre falia Fundeni-OD16?
 
Back
Sus