• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cladiri Pantelimon

al_pacino

New member
Înscris
27 Apr 2009
Mesaje
1
Scor reacție
0
Salut,
Stie cineva cat de solide sunt blocurile de pe Pantelimon?
Cele stradale dintre Electroaparataj si Piata Delfinului... cred ca sunt din bca si construite inainte de 1977.
Am vizitat un apartament intr-unul din acele blocuri si sunt crapaturi intre pereti, inclusiv pe scara blocului...
Oare cat de rezistente ar fi la un cutremur mai mare? (mai ales dupa ce au trecut prin ultimele 2 cutremure mari din Romania ... )
Orice informatie este utila... as vrea sa ma mut acolo (etajul 7-8) dar ma ingrijoreaza acest aspect.
Va multumesc.
 
Depinde de bloc nu cred ca toate pot fi bagate in aceiasi oala, verifica in lista de imobile cu probleme, vezi la fata locului, vorbeste cu locatarii care stau de mult in acel bloc, afla ce avarii a suferit blocul la cutremure anterioare.
PS. de exemplu eu am aflat de la un vecin ca la cutremuril din 77 blocul in care locuiesc a avut o mica inclinatie dupa cutremut iar apoi in cateva saptamini a revenit blocul inapoi....destul de ciudat, nu stiu daca asta e un lucru bun :12:
 
Blocurile din Pantelimon, de pe bulevard, s-au comportat satisfacator la seismul din 1977. Sunt construite din cadre de beton armat si BCA, cu exceptia celor turn care au o structura mixta, tub in tub.

La cutremurul din 1977 au existat avarii la blocurile de pe coltul intersectiei: unde era sediul Orange de exemplu, fiind structura elastica s-au produs distrugeri la peretii din BCA, destul de mari, se vedea din strada prin crapaturi in apartamente. Cu toate acestea structura de beton armat (stalpi, grinzi) nu a fost afectata. Distrugerea BCA-ului a fost un proces normal, de asteptat, din cauza elasticitatii structurii.

Problema e ca nu cumva in bloc sa fi existat persoane care sa modifice structura de rezistenta, sa taie stalpi prin apartamente sau sa desfiinteze pereti. Este bine sa te interesezi si daca subsolul este curat sau a fost inundat ani la rand (este important deoarece inundatiile pe termen lung pot afecta structura de beton armat de la subsol si parter, puncte foarte importante in ceea ce priveste rezistenta unei cladiri).
 
Alex crezi ca mai exista bloc in Romania cu toti peretii intregi??? Eu in orice bloc am fost am auzit de la vecini ca mai toti aveau peretii spartii. De curand am fost la un prieten si la parter un idiot si-a marit apartamentul spargand orice perete la exterior; m-am uitat pe geam in casa tipului si am vazut ca nu mai avea efectiv nici un perete nici in interior si nu am vazut nici urma de stalp,totul era un mare gol:ack:. Cand am urcat la 4 au inceput sa se auda niste zgomote puternice si culmea sa se miste blocul mai nasol decat la cutremurul din 2004. La fel am inteles ca alt tip de la parter spargea.

Imi cer scuze ca sunt extrem de offtopic dar moda asta a spartului prin case a atins cote maxime :12: si nici un bloc nu a mai ramas intact. Eu unul nu as avea curajul sa cumpar un apartament intr-un bloc construit cu norme seismice rudimentare(indiferent cat de ultra calificati cred unii ca erau muncitorii in comunism) care a trecut printr-un cutremur de VIII-IX(si nu numai) si sa mai stau si cu frica ca poate vreun cretin distruge peretii.
 
Daca vorbim de blocuri care au trecut prin seismele din 77 si 86, atata timp cat nu au avut avarii la momentul respectiv, sunt inca sigure.

Referitor la blocurile construite in perioada comunista, nu era vorba atat de calificarea muncitorilor (desi chiar si in prezent acest lucru reprezinta o problema) cat faptul ca structurile erau realizate din materiale care nu scadeau sub o anumita limita de calitate iar proiectele erau realizate de institute romanesti de profil, adaptate la seismicitatea din Romania. In prezent sunt foarte multe cladiri noi care au fost construite dupa proiecte refolosibile luate din strainatate pentru a nu mai fi cheltuiti bani cu realizarea unui proiect autohton. Nu neg ca un bloc construit in Franta ar avea probleme, dar in ce fel se comporta acesta la seismicitatea vranceana? In plus, daca te interesezi sa afli ce fel de materiale de constructii se folosesc poti avea surpriza ca este vorba de beton turcesc, cel mai ieftin... si nu vreau sa ma gandesc la calitatea acestuia...

Problema actuala este ca Inspectia de stat in constructii este ca si inexistenta. Sparg locatarii pereti in disperare iar amenzile sunt ori modice ori echipele care ajung pe teren sa constate inchid ochii... iar santierele de constructii nu sunt inspectate. Cand are loc cate o inspectie se cheama televiziunile, se face ditamai reclama in presa... si asta se intampla cam odata pe an. Iar daca sunt gasite nereguli constructorul primeste o amenda de cateva mii de lei. La cat de mica e amenda nici nu ii este rentabil constructorului sa remedieze situatia. Si se construieste haotic si prost.

Se plange statul ca nu are bani. Pai numai din amenzi daca le-ar mari si ar face mai multe echipe de inspectori s-ar aduna la buget o suma destul de frumoasa. Dar interesul este cel care dicteaza ce se intampla in realitate.

Eu sunt curios de un lucru, ca tot suntem offtopic: cine va pune mana pe terenuri si cine va construi pe bulevardul Magheru in locul cladirilor care se vor prabusi nefiind consolidate?
 
Si ce-ar mai da baietii respectivi o spaga la Dumnezeu, pentru o scuturatura de 7,5...:12:
 
Daca cineva are planurile blocurilor de 17-18 etaje, as fi foarte bucuros.
Doresc sa vad cum sunt impartite, si pe planuri se vede si structura de rezistenta.
Cu multumiri anticipate, \"Maniacul de \"pui de zgarie-nori\" \".
 
De cand am cumparat apartament in Pantelimon am inceput sa caut de cutremure.
Am o frica de ele, o fobie extraordinara.
 
Am o mare problema, am luat un 2 camere cf 2 Pantelimon, <50mp2.
Cum intri pe usa, in stanga e baia, in fata dormitorul, si in dreapta o prelungire a holului + bucataria si sufrageria.
Camera( dormitorul) are o problema, am dat tocurile jos sa pun usi, si am obs o ciudatenie.
Peretele comun dintre baie si dormitor e deplasat, se vede prin tocul usii.
Prin "crapatura" se vede un perete( pe partea baii) care pare de beton, apoi o distanta de 2-3cm de jos pana sus, cat tine peretele si apoi un perete de BCA de vreo 10 cm.
 
Nu cred ca e vorba de aerisire. Este foarte ciudat, nu am auzit de asa ceva pana acum. Prin crapatura poti vedea daca spatiul exista si in sus si in jos, adica daca se continua si pe celelalte etaje in sus sau daca este intrerupta de plafon? Daca nu exista legatura intre plafonul baii si cel al dormitorului e posibil sa fie doua tronsoane lipite in cadrul unui apartament? Foarte ciudat.
 
S-ar putea sa fie mult mai simplu. Baia este celula prefabricata, in acest caz cred ca are si pardoseala mult mai sus ca holul. Daca peretele de bca este stramb, se poate. Trebuie impanat bine de grinda.
 
multumim, Sever, pentru raspuns! :55:
 
Daca aceea ar fi solutia, peretele de beton are cca. 5 cm. Poate ca la partea de jos a crapaturii se vede planseul baii rezemat pe cel al casei.
Structura este partial din prefabricate, peretii structurali sunt monoliti si destul de desi. Asta explica de ce s-au comportat bine la seism, desi fortele de calcul din 1975 nu erau chiar cat trebuie. De aceea nu trebuie sparti, desi nu ar avea oricum rost functional, ca dai in apartamentul de alaturi.
Nu are rost sa bagi spuma, ca este sac fara fund.
Curentul poate fi de la ghena tevilor care nu a fost etansata de nimeni la intersectia cu golul initial din plansee si \"pierde\" aer din subsol...
 
baia are pardoseala inalta, nu stiu daca despartitura aceea se continua la vecini, si ce e mai rau, e astupata de muncitori, nu pot pune poze:(
Despartitura e dreapta, e ca si cum ar fi 2 pereti, ala pe stanga de la baie turnat, celalalt din bca, peretele de bca e drept, bca are cam 6-7cm latime,
 
reeven a spus:
Fostul propietar mi-a lasat o combina sony f puternica, dufuzoare mari de 30inci, am dat drumul putin si vibra toata camera, vibra lustra rau de tot.
Sunt pasionat de muzica, difuzoare mari si n-am vazut niciodata sa vibreze asa rau la mine la 4 etaje in Berceni de la muzica.

Si eu sunt pasionat de muzica si aparatura audio Hi-Fi.
Nu cred ca-i chiar asa "neagra" treaba cu Blocu', chiar daca pare neingrijit. Daca nu e pe lista "neagra" de cladiri cu Rs1 sau Rs2, nu te teme, nu va pati absolut nimic la un Cutremur mare.
Cu o renovare, se rezolva problema aspectului, poate e rost si de-o izolatie termica la exterior. Asta daca structura de rezistenta este ok. Daca nu,... se-ncurca treaba.
 
Blocul e expertizat dupa revolutie.
In week ma mut acolo....
 
Deci, daca e expertizat si va mutati, inseamna ca-i OK ca rezistenta.
Cine are planuri, schite cu Blocurile de 17-18 etaje din Pantelimon?
 
Alex a spus:
Blocurile din Pantelimon, de pe bulevard, s-au comportat satisfacator la seismul din 1977. Sunt construite din cadre de beton armat si BCA, cu exceptia celor turn care au o structura mixta, tub in tub.

La cutremurul din 1977 au existat avarii la blocurile de pe coltul intersectiei: unde era sediul Orange de exemplu, fiind structura elastica s-au produs distrugeri la peretii din BCA, destul de mari, se vedea din strada prin crapaturi in apartamente. Cu toate acestea structura de beton armat (stalpi, grinzi) nu a fost afectata. Distrugerea BCA-ului a fost un proces normal, de asteptat, din cauza elasticitatii structurii.


Salut!

Sunt nou pe acest forum, astazi m-am inregistrat pt. ca discutia asta e de importanta maxima pt. mine.
Exact in blocul de pe colt, cel care avea Flanco la parter si mezanin (sau et1), am o oferta si intentionez sa cumpar un apt. de 4 camere.
Tot ce stiu este din folclorul vanzatorului, ca blocul se afla in constructie in 1977 la nivelul etajului 1-2, ca ulterior au fost ingrosati toti stalpii.
Eu m-am uitat, intradevar prin apartament trec niste stalpi cu latura de 1 m, uriasi pt un apt. obisnuit, dar si blocul are 12 etaje pe latura aceea....

Daca aveti ceva date, va aminttiti cumva in ce stadiu era acel bloc atunci, daca a fost afectat sau nu...e vorba de blocul de pe partea cu piata Delfinului, pe diagonala celui cu BRD la parter.

Multumesc mult!

Mihai
 
Mda, sunt dezamagit....

Am vorbit aseara cu administratorul care mi-a confirmat ca blocul era deja construit din 1976 si nu a fost consolidat in 77 (spune ca l-au verificat cei de la INCERC si nu avea decat peretii de BCA fisurati).
Mai imi spune ca are adapost ALA in subsol, ma duc joi sa il vad.

Fi-r-ar sa fie, apartamentul e chiar ok, are 2 balcoane uriase, cu vedere in rond....daca era construit 2-3 ani dupa 77 il luam sigur. Nici acum nu stiu...m-am tot invartit, am verificat casa scarilor, nu e deplasata nici un cm., stalpii sunt mari la parter. Dar faptul ca a fost construit in 76, dupa niste norme antiseismice mai rudimentare, ma determina sa analizez de 1000 de ori, ca deja blocul are 34 de ani.....

Orice parere / idee despre tipul respectiv de apt. m-ar ajuta

Multumesc
Mihai
 
Back
Sus