• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cladiri vechi din Bucuresti

Mă rog. Mi-aduc aminte că citisem un articol mai vechi din presă în care se spunea că locatarii din blocul ăsta ar fi dat în scris că nu vor consolidare acum nu ştiu câtă vreme şi că-şi asumă orice s-ar întâmpla.


Patria ăla săracu cică e obiect de studiu pe la arhitectură prin Franţa. Nu mai ştiu unde am citit. Ar fi trebuit să fie în proiectare pentru consolidare acum. Ia uite ce-am găsit:


14. D.M.I.A nr. 3740/ 8.09.2008
Imobil ARO-Patria, Bucuresti
Faza: reactualizare ET, SF
Proiectant: SC PROIECT BUCURESTI SA, sef proiect arh. Doina Iftode
Beneficiar: Bloc Aro Patria
Prezinta: arh. Irina Cosmănescu, ing. Cristina Vărzaru, proiectanţii

De aici: http://www.cultura.ro/Files/GenericFiles/STAI-Sedinta23-07-2008.pdf

Înţeleg că e reexpertizat.
 
Nu stiu cum era pe vremea lui Lis dar din cate am inteles acum primaria acorda (sau ar trebui sa acorde) facilitati financiare pentru cei cu venituri mici care nu pot sa plateasca consolidarea.

Dar cei cu venituri mari?

Mai este o chestie: o parte din locatari s-au mutat in alte locuinte si au inchiriat apartamentele din Pherikide. Indiferent de venitul lor, e clar ca le pasa prea putin daca o sa se prabuseasca blocul, probabil au asigurare si nelocuind acolo, nu ei or sa crape...

In centru, multe spatii au fost inchiriate la firme: proprietarului nu ii pasa de consolidare, firmei nu ii pasa de riscul pe care si-l asuma angajatii. Si-uite-asa, nema consolidare...

M-am uitat la mai multe blocuri: pe partea de vis-a-vis de scala, Wilsonul si Lido ce mai arata cat de cat mai bine. Restul sunt praf. Este blocul acela chiar din dreapta Lido-ului, cu un colt la strada, m-am uitat atent la el, are niste decoratiuni interesante la etajele superioare. Din pacate, neingrijit, cu crapaturi, tencuiala cazuta, ferestre lipsa. Si interesant este ca multe din blocurile de pe Magheru sunt in situatia asta. Blocul de pe colt de la intersectia cu strada care vine dinspre piata Lahovari, pe care traverseaza autobuzele, pe partea cu cinema Studio, la etajele superioare zici ca este o ruina. Ferestre lipsa, pereti din care nu se mai vede decat caramida, tencuiala cazuta... oribil.

E clar ca nu se doreste consolidarea lor. Cinic vorbind, e posibil sa fie mai avantajos asa pentru cine asteapta sa construiasca in locul blocurilor care vor cadea la un viitor seism. Nu cumpara blocul sa il demoleze si sa construiasca (probabil nici nu ar fi voie daca sunt monumente), dar... vai! S-a prabusit! Ce soarta aspra! Hai sa construim in locul lui! Cred ca deja sunt arendate toate locatiile respective...
 
Cache-ul de la Google sa traiasca!!!

Garsoniera fusese închiriată pe Bulevardul Brătianu în binecunoscutul, pentru bucureşteni, block-house Ferekide. Construcţia era alcătuită din trei corpuri orientate într-un patrulater ştirbit de o latură. La parter se aflau un coafor, o frizerie şi un magazin de coloniale şi delicatese, iar curtea interioară avea corespondenţă printr-un gang larg, totdeauna vântos, cu strada Vasile Conta. Garsoniera, în felul ei, era clasică, sute de exemplare asemănătoare putând fi întâlnite în blocurile stil cubist ridicate mai ales în centrul Capitalei în perioada interbelică. Compuse dintr-o singură piesă, de obicei spaţioasă şi elegantă, un vestibul, o baie strălucitoare, bine utilată — nu lipsea niciodată bideul — şi eventual un balconaş cochet à la Romeo şi Julieta, aceste mici locuinţe fuseseră concepute cu o destinaţie precisă, mai târziu uitată. Astfel, generaţiile ulterioare aveau să se mire neîncetat de \\"capsomania\\" arhitecţilor care proiectaseră aceste locuinţe single, cu risipă de spaţiu şi dichis, vitregindu-le de bucătărie — măcar o chicinetă, acolo! — debarale şi alte atenanse indispensabil gospodăreşti. În realitate (şi aceasta puţini o cunosc, cei mai tineri fiind azi septuagenari), garsonierele în cauză răspundeau necesităţilor a două categorii de persoane. Erau solicitate de persoane singure, celibatari încăpăţânaţi, văduvi sau văduve de o anumită vârstă şi dispunând de venituri substanţiale (chiriile nu erau deloc comode) şi cărora prezenţa ori absenţa dependinţelor le era absolut egală. Aceşti oameni nu-şi făceau nici măcar o cafea acasă, luau masa la restaurant şi schwartzul la Capşa şi Corso, ori erau serviţi la domiciliu de către băiatul trimis de patron cu sufertaşele calde. Oameni care stăteau în genere puţin acasă, consumându-şi existenţa în vizite, localuri, la joc de cărţi. Cea de-a doua categorie de chiriaşi, având pondere certă pe lista locatarilor, o constituiau \\"plaisiriştii\\", bărbaţi de toate vârstele, ofiţeri, oameni de afaceri, negustori din provincie sau Capitală, rentieri şi funcţionari superiori, liber-profesionişti care angajau aceste garsoniere sub identităţi fictive. Aici puteau petrece cu discreţie şi nestingherit, camuflându-şi viciile, aventurile, relaţiile sentimentale clandestine. Cei cu posibilităţi mai modeste suportau în doi sau trei cheltuielile, cheia plimbându-se de la un beneficiar la altul, în funcţie de ocazii.
 
Dap, ştiam ce-ai spus. Vezi că la Rebreanu apare o menţiune într-una din cărţi (s-ar putea să fie \"Jar\", dar nu mai ştiu exact) despre un tânăr care, deşi avea familie cu care să locuiască, îşi \"luase garsonieră în oraş\". Apoi mai e şi Fred Vasilescu din \"Patul lui Procust\". Nu-şi luase şi el garsonieră în oraş pe care i-o amenaja Doamna T.?

Mă gândesc că aceste garsoniere erau, pe de altă parte, o modalitate de valorificare a spaţiului care se restrângea la etajele superioare, ca urmare a regulilor ce impuneau retrageri succesive la ultimele etaje ale blocurilor din raţiuni de însorire. Simu, de lângă Eva, are garsonieră la ultimul etaj, în partea care a rămas în picioare la cutremur. De cealaltă nu ştiu.

Că tot vorbeam de arhitectura blocurilor interbelice. Am văzut în diverse astfel de blocuri bucătării meschine, dar de fapt ele nu aveau nevoie să fie prea mari la vremea aceea pentru că, în general, stăpânii casei nu aveau nevoie să stea toţi acolo, pentru că aveau servitoare care să gătească şi mâncau într-un loc special destinat din zona de zi. \"Fetişoara\", cum s-a exprimat bunica atunci când am întrebat-o dacă şi ei au avut servitoare, nu era un cap de ţară pentru un anumit segment de populaţie care nu era neapărat bogat. Ai văzut că diverse blocuri (spun diverse că n-am intrat în prea multe) au a doua intrare care dă direct în bucătărie sau lângă şi eventual un lift separat care duce în acea zonă (aşa e un bloc de pe Strada Toamnei).
 
Am intrat de mai multe ori intr-un bloc foarte vechi de langa biserica Armeneasca (cum vii dinspre Rosetti spre Mosilor, pe partea stanga, a doua strada dupa biserica Armeneasca). Desi zona scarilor in spirala era foarte inghesuita (cu un lift mititel in care incapeau doar doua persoane) apartamentele erau foarte spatioase. In fiecare apartament era \"camera slujnicei\", destul de mica, din care se trecea direct in bucatarie sau in a doua iesire din apartament. catre o scara de servici, separata de cea principala.
 
O poza cu blocul Continental in 1964
Se observa la parter magazinul Miraj,bodega lui Assan si intrarea in barul Continental.
Aici au disparut in 1977 Toma Caragiu,Alexandru Bocanet,Veronica Porumbacu,Mihail Petroveanu,A.E.Baconschi,M.Gafita,Tudor Dumitrescu,Mihaela Maracineanu,Daniela Caurea...Au scapat Ana Blandiana si Romulus Rusan.

Sursa/Blogul Alex Galmeanu
 
Frumos bloc şi ăsta, l-am văzut deja pe blogul omului. În alte poze din epocă nu se vede aşa frumos. A rămas în picioare fix bucăţica din stânga imaginii, nu, la cutremur? Parcă aşa se spunea că bucata de clădire care cuprindea inclusiv apartamentul de deasupra lui Toma a rămas în picioare.
Apropo de cutremur, Doina Badea nu tot aici locuia?
 
Exact...au ramas in picioare 3 etaje din marginea stanga a blocului.
Doina Badea locuia in blocul aflat in spatele celui din strada Colonadelor,pe str.Bibliotecii 6, langa Palatul Sutu.Cele doua cladiri erau lipite si s-au antrenat una pe alta in cadere.
 
Aha, mulţumesc. Din cauza pozelor peste care dădusem până acum nu era clar exact cum erau blocurile alea.
 
Cu placere...este prima poza de aproape a blocului Continental pe care am gasit-o...ma interesa mult...in 1976 am fost in vizita la prietenii bunicilor mei;aveam 7 ani si imi aduc aminte de tot:intrarea pe colt(nu cea pe care o vedem pe poza),un hol mare,scara in spirala inconjurand liftul...Bineinteles,nu m-am uitat in sus ca sa vad blocul,arhitectura nu ma interesa la acea varsta:D
 
Când suntem mici nu prea ştim noi ce e aia arhitectură. Eu am trecut patru ani de zile pe lângă Malaxa-Burileanu fără să-mi dau seama că el e din alt timp faţă de blocurile cu care eram obişnuită eu. În schimb am reţinut că în laterala lui vindea şenvişuri un individ de la un restaurant de prin apropiere (am ţinut minte că erau scumpe ale naibii). Am uitat să precizez că în aia patru ani mă duceam la şcoală pe Tudor Arghezi şi coboram în staţia de autobuz de lângă biserica Boteanu.
 
Scoala din Tudor Arghezi...scoala 19...cum trece timpul...olimpiadele pe municipiu...
 
Din pacate, ermax, ai dreptate. Nu a mai ramas nimic din centrul pe care il stiam acum 15-20 ani. Aglomeratie, mizerie, postere publicitare de prost gust, de blocuri nu s-a mai ingrijit nimeni si cade pur si simplu tencuiala lor pe trotuar printre trecatori... Nu stiu in ce masura se va mai putea reveni vreodata la ceea ce mai intalnim acum doar prin poze si carti postale vechi... :((

================================

Alex si prieteni,
Si eu sufar cumplit de cum s-a degradat orasul. Este incredibil si vorbesc in special de centru. Insa din pacate poate ca este o traditie la noi delasarea. Au fost perioade in istoria Bucurestiului cu inflorire si decadere. Dar ca acum parca nu a fost niciodata. Numai Turnul Coltei a dainuit aproape 50 de ani in ruina, pana in 1880 si ceva. Este o jale cumplita. A mai fost cineva prin spate pe la fostul Cocor, pe strada Baratiei? Cladiri vechi din a doua jumatate a secolului 19, stau sa cada, Nu mai spun de Mosilor vechi zona Cavafi. Cat despre Smardan, Lipscani, Curtea Veche, Strada Franceza, crima impotriva umanitatii: Hanul lui Manuc!!. Piata Sf. Anton o ruina, Cafeneaua veche alta ruina. Strada Kentului -Covaci, unde puteai cumpara un crac de blugi la pret de pantalon intreg. Zona asta a fost intr-un fel " ulita copilariei mele" (mai putin Covaci).
Eu as proune Alex si GeoX daca sunteti deacord sa facem un thread nou, sa-i zicem "Bucuresti 2009 asa cum este" sau ceva pe aici. Sa pornim apoi la vanatoare foto si prindem ceea ce este inca de prins din Bucurestiul vechi.
Acum am ceva nou trase ieri in zona Mosilor vechi, H Botev - Cavafi.

1. si 2. Casa pe Mosilor la 500 m de H. Botev
3., 4., 5 Hanul Polonez aproape de Cavafii Vechi.
6. acelasi obiectiv, Hanul Polonez, dupa cutremurul din 1977.
 
Cladirea din primele 2 imagini s-a prabusit acum cateva luni in sosea.

 
Am cateva poze cu cladiri / locuri din Bucurestiul vechi (probabil pozele sunt facute in perioada interbelica, nu stiu exact. Treaba este ca nu stiu ce cladiri / locuri reprezinta si daca mai exista constructiile respective. Ar putea sa ma ajute cineva? Nocti, ermax, USGS, HEEEELP!!! ;)
 
Prima poza este facuta de pe Dealul Patriarhiei.
Celelalte...ma intreb daca nu le-am vazut intr-o carte cu fotografii ale lui Nicolae Ionescu...a doua ar putea fi o veche cladire ce se afla pe locul Monumentului Eroilor din Parcul Libertatii...nu sant sigur...voi verifica.
 
Alex a spus:
Am cateva poze cu cladiri / locuri din Bucurestiul vechi (probabil pozele sunt facute in perioada interbelica, nu stiu exact. Treaba este ca nu stiu ce cladiri / locuri reprezinta si daca mai exista constructiile respective. Ar putea sa ma ajute cineva? Nocti, ermax, USGS, HEEEELP!!! ;)

Ultima e "Castelul lui Tepes" din Parcul Carol.
L.E. In prima poza e Palatul Patriarhiei.
 
@Noctilucent - si eu tot la Tudor Arghezi am invatat, ce zona frumoasa...
 
Back
Sus