• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele din Romania

Pana acum, in luna octombrie Vrancea are cea mai scazuta activitate de anul asta.

02.10.2019 12:54:43 UTC 45,67N 26,55E 145 km ML=3,6 I0=II
02.10.2019 22:55:55 UTC 45,78N 26,80E _99 km ML=3,0
06.10.2019 00:13:57 UTC 45,83N 26,82E 104 km ML=2,6
08.10.2019 04:17:30 UTC 45,76N 26,72E 131 km ML=3,1
14.10.2019 00:30:16 UTC 45,85N 26,78E _94 km ML=2,7


Sigur, activitatea a fost mai intensa in august-septembrie, in conditiile cutremurelor produse in Oceanul Indian in perioada iulie-august. Mai e de remarcat faptul ca aceasta activitate slaba (inceput de pauza ???) din Vrancea se suprapune destul de bine, din nou, cu o activitate seismica globala foarte slaba (inceput de pauza mai lunga pentru cutremure majore ???). Sa vedem mai departe ce se mai schimba si cum se schimba, in ce conditii, cat de "brusc" sau de lent etc.
 
Cutremurul crustal de azi de la Vest de FOCSANI, desi mic, este oarecum interesant prin faptul ca s-a produs la o adancime mai mare de 40 km, deci la baza crustei terestre, ceea ce poate indica un stress in usoara crestere in interiorul blocului litosferic. In mod normal, ne putem astepta in urmatoarele saptamani la alte cutremure cu magnitudini de 4,0-5,0 grade, posibil sa mai avem un cutremur din clasa 4,6-5,0, cu oarecare ingaduinta in jur de 5,0, dar in orice caz nu va atinge sau depasi ML 5,5.
 
Astazi s-a inregistrat o activitate crustala in Vrancea-Subcarpatii Buzaului, intre BERCA si BISOCA, la cca. 25-30 km adancime. Luand in calcul si cutremurul de la Vest de FOCSANI produs la adancimea de 42 km acum cateva zile, cred in continuare ca ne putem astepta la un alt cutremur subcrustal cu magnitudinea ML mai mare de 4,0, eventual ceva in jur de 5,0 dar nu cu mult mai mare, ceva usor perceptibil.
 
A mai fost inainte si un cutremur crustal mic in Campia Romana, probabil legat de Intra-Moesica, in zona CAZANESTI-POGOANELE.
 
In 1960 s-a produs un cutremur crustal la vest de Amara, iar in 1967 un altul la nord de Urziceni. Desi sunt destul de rare, cutremurele din acea zona pot ajunge la magnitudinea Mw 5,5. Exista si o sursa istorica legata de manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia, care ar fi fost afectata de un cutremur produs in anul 1627.
 
Recentele cutremure din Marea Neagra (cel din 28 noiembrie de la Sud-Est de Shabla, cu magnitudinea ML 3,6 si cel din 4 decembrie de la Est de Constanta, cu magnitudinea ML 4,2) par a avea legatura cu prelungirile unor falii de la noi pe platforma continentala a Marii Negre. In cazul primului cutremur ar fi in cauza prelungirea faliei Intra-Moesica. Pentru al doilea cutremur ar fi in cauza extensia pontica a unei falii dobrogene.
 
In perioadele de pauza seismica (pentru 4,0+) avem doar cutremure cu magnitudini ML cel mult intre 3,5 si 3,8, foarte rar cate unul de 3,9. Nu se schimba nimic, pauza merge mai departe. Abia in ianuarie ajunge la traditionala durata de 4 luni. Vrancea isi urmeaza patternul cunoscut.
 
Vrancea isi urmeaza cursul, netulburata de nimeni. Cand e sa fie pauza, ramane pauza pentru 4,0+, doar cu cutremure intre 3,5 si 3,8 ML. Avem deja 3 luni de pauza, ultimul cutremur cu ML de cel putin 4,0 a avut loc pe 20 septembrie. In sfarsit, intram in a 4-a luna de pauza. Pauza traditionala, pattern tipic pentru Vrancea, tine in jur de 4 luni. Hai sa tina pana in ianuarie sa faca 4 luni! Daca ne apropiem de 4 luni de pauza, atunci putem discuta de un nou cutremur moderat din seria 2005, 2009, 2013, 2016 si 2018 in 2020. E un pattern bun pentru Vrancea.
 
Cateva precizari in legatura cu recentele cutremure din Podisul Barladului, judetul Vaslui.
Cutremure crustale (cu focare la adancimi mici, de la 1 la cca. 45-60 km, in functie de grosimea crustei terestre) se produc cam in toata tara, de obicei cu magnitudini foarte mici, ML pana in 2,5-3,0. Cutremurele crustale cu magnitudini ML peste 3,5-4,0 incep sa fie mai grupate in anumite zone epicentrale. Cele mai puternice sunt cele din Fagaras-Campulung (MGR 6,5), pentru cazul evenimentelor de pe teritoriul actual al tarii. Mai sunt cutremurele pontice de langa Shabla, cu magnitudini maxime posibile Mw 7,2-7,5. In Podisul Barladului exista o zona seismica de cutremure crustale cu focare la 5-50 km adancime si care pot atinge magnitudini maxime de 5,6-5,7 grade; cel mai puternic cutremur barladean a avut loc la 31 ianuarie 1900, magnitudinea acestuia Mw fiind de 5,5 grade (probabil MGR sau ML 5,7). Seismul a avut intensitatea maxima de VI-VII grade, i-a scuturat destul de tare pe barladeni.
In Podisul Barladului au mai fost in iulie 1990 cateva cutremure cu magnitudini ML 3,5 pana la 4,0, se pare ca au fost "stimulate" de cutremurele vrancene din 30 si 31 mai 1990. Deci cred ca si cutremurele din Podisul Barladului pot fi stimulate de tensiunile din Vrancea.
 
Un mic cutremur s-a produs in dimineata asta, la ora 7 si 20 de minute, in Fagaras-Campulung, zona COZIA-BREZOI, pe acolo. Foarte mic, oricum, dar era de asteptat dupa cutremurele din Marea Neagra. Perioada asta este optima pentru cutremure fagarasene.
Caracterul sezonier al cutremurelor fagarasene este evident. Ele tind sa apara cu o frecventa mai mare iarna. Sigur, mai sunt si exceptii, dar vedem ca iarna apar mai des. Era oricum de asteptat sa scartaie usor in FC, dupa cutremurele din Marea Neagra de la sfarsitul anului trecut.
 
Cateva cuvinte despre cutremurul din 31 ianuarie 2020, la rece asa. A fost un cutremur cu magnitudinea ML 5,2 pe scara Richter, sub pragul de 5,5. Epicentrul a fost localizat intre centru si spre capatul Nord-Estic al zonei epicentrale, la 45,71 grade latitudine Nordica si 26,70 grade longitudine Estica. Adancimea focarului a fost de 121 km, deci intr-un palier de adancime care poate fi considerat ca mijlociu (110-130 km) intre cele mai de sus (80-110 km) si mai de jos (130-160 km). Adancimea a fost ceva mai mare fata de tipicul cutremurelor de la NE, dar nu cu mult peste ce s-a mai observat, ceva mai rar insa. In general, cutremurele cu ML sub 5,5 se produc cam oriunde atat la NE, cat si pe centru si la SV. Cutremurele vrancene cu ML intre 5,5-5,9 se produc de obicei pe centru, foarte rar la capete. Cutremurele vrancene cu magnitudini de la 6,0 in sus se produc numai la capete, fie la NE, fie la SV.
 
Am observat ca la acest cutremur nu a avut loc nici o replica la el pana acum, in zona respectiva. Destul de ciudat... O aglomerare de astfel de cutremure la un interval de cateva luni, cu acelasi comportament pot anunta ceva major in zona.
 
Cand o sa acceptati ca astfel de cutremure subcrustale nu dau replici ? NU ESTE CA LA CRUSTALE!!!!! E asa de greu de acceptat ??? Vai, nu e replica!!! Ho, a fost SUBCRUSTAL!!!
 
GeoX, am o rugaminte la tine, chiar una mare. Sa vb frumos, sa nu tipi. Daca, cu altii si altele ai atata rabdare sa le raspunzi frumos fa-o in continuare si cu altii, vorba aceea nu te costa nimic. Eu spre deosebire de multi altii mai pun mana si mai citesc, sunt activ pe aici pe acolo si sunt interesat. Cred ca daca explicai intr-o fraza mai calm despre cum sta situatia te faceai mai inteles. Asa, ce rezolvi? Certuri sau alte discutii inutile nasc alte polemici, sugerez ca e mai bine sa fim uniti la nivel de comunitate si sa discutam pe intelesul tuturor cum sta situatia daca e cazul :).
 
Ultima editare:
De n ori am spus acelasi lucru, am mai raspuns la intrebarea asta. Chiar imi pierd rabdarea. Am spus mereu ca seismele subcrustale nu sunt la fel ca cele crustale ? Atunci ? Plus concluziile alarmiste ca urmeaza ceva major daca sunt cateva din astea. Au mai fost ani cu cate 2-3 cutremure moderate si nu s-a intamplat nimic, asa ca nu se poate spune acum asa ceva, nu indica nimic ceva major acum.
 
Pai daca eu de ex nu am fost pe faza cand ai raspuns la intrebarea lui X despre asta de ce generalizezi sau arati cu degetul sau te enervezi? Sincer nu are rost. Un raspuns calm putea lamuri si pe cineva care nu a fost prezent la "ore" cum se spune. Trebuie sa fii mai calm si sa tratezi situatiile de genul cu mai multa diplomatie.
 
Ok. La un astfel de cutremur nu sunt de asteptat replici, pot fi microseisme in acelasi focar sau/si alte cutremure independente la alte adancimi si dupa mai multe zile. Asa e la cutremurele subcrustale vrancene. Sper ca e in regula. Cutremurele ulterioare independente cu alte focare la adancimi diferite se pot produce si dupa o saptamana sau 10 zile, de exemplu. Categoric nu e ca la crustale.
 
De ce nu sunt replici (evidente, adica avand magnitudini mai mari de 3,0-3,5 grade) ? Simplu, pentru ca a fost un cutremur subcrustal cu magnitudinea mai mica de 5,5. Intr-un astfel de caz, nu sunt de asteptat replici evidente, pot sa fie microseisme cu ML 1,0-1,9 in acelasi focar, dar oricum acestea sunt greu detectabile. De asemenea, pot sa aiba loc alte cutremure, cu focare la adancimi diferite si cu epicentre in alte clustere, dar evenimentele se pot produce la mai multe zile. Cutremurele de tipul celui din 31 ianuarie 2020 sunt subcrustale, total diferite de cele crustale. Cutremurul din 28 octombrie 2018 (ML 5,8 si adancime 148 km) a avut o singura replica cu magnitudinea ML 3,2.
 
Am vazut ca mai sunt unele dificultati in calcularea raportului dintre energia cutremurului din 1977 si cea a seismului din 31ianuarie 2020. Estimarea raportului respectiv nu este dificila, doar ca trebuie sa stii (cat de cat) ce anume calculezi pe acolo. :D

Sa utilizam pentru inceput magnitudinea locala ML, care se bazeaza pe o formula de tipul:

ML = log[SUB]10[/SUB]A - C, unde A este amplitudinea masurata pe un anumit tip de seismograf, iar C este o constanta care depinde de distanta dintre epicentru cutremurului si statia care efectueaza inregistrarea.

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine locala ML[SUB]1[/SUB]=7,2, iar seismul produs recent a avut magnitudinea ML[SUB]2[/SUB]=5,2, astfel incat raportul amplitudinilor va fi:

A[SUB]1[/SUB]/A[SUB]2[/SUB] = 10[SUP](Ml1-ML2)[/SUP] = 10[SUP]2[/SUP] = 100

Dupa cum (ar trebui sa) stim, energia este proportionala cu patratul amplitudinii, deci raportul energiilor va fi:

E[SUB]1[/SUB]/E[SUB]2[/SUB] = 10[SUP]4[/SUP] = 10.000 (deci nu 1000, 2000 sau 4500).

Putem sa verificam rezultatul obtinut utilizand magnitudinea moment Mw:

Mw = 2/3 log[SUB]10[/SUB]M[SUB]0[/SUB] - 10,7 unde M[SUB]0[/SUB] este momentul seismic

Energia disipata de cutremur este proportionala cu momentul seismic si pentru raportul dintre energiile eliberate de doua cutremure obtinem:

E[SUB]1[/SUB]/E[SUB]2[/SUB] = 10[SUP]3/2x(M[SUB]1[/SUB]-M[SUB]2[/SUB])[/SUP]

Cutremurul din 1977 a avut magnitudinea moment Mw[SUB]1[/SUB]= 7,4, iar cel din 31 ianuarie Mw[SUB]2[/SUB]=4,7 (conform raportului INFP , imaginea de la pagina 6), deci raportul energiilor va fi:

E[SUB]1[/SUB]/E[SUB]2[/SUB] = 10[SUP]3/2x(7,4-4,7)[/SUP] = 10[SUP]3/2x2,7[/SUP] = 10[SUP]4,05[/SUP] = 11.220

Dupa cum se poate observa, cele doua rezultate sunt destul de apropiate.
 
Ultima editare:
Back
Sus