• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

De fapt, daca ne uitam la cutremurele semnificative (de magnitudine mai mare sau egala cu 6,0) produse in lume dupa anul 2005, vedem ca pe ambele centuri, cea Circumpacifica si cea Mediteranean-Asiatica au \"ramas\" zone in care nu s-a intamplat nimic deosebit. Pe centura circumpacifica, principala zona in care s-a mentinut \"tacerea\" (relativa) este California, unde sistemul de falii San Andreas si cele legate de ea a ramas intr-o oarecare \"letargie\"; in rest, seisme de magnitudine cel putin 6,0 s-au produs cam peste tot, inclusiv in Canada in zona Vancouver ! E interesanta aceasta \"tacere\" a faliilor din California. La randul ei, centura mediteranean-asiatica a fost activa prin cutremure importante in Grecia, Italia, in Iran (sept 2008), in Caucaz, in Asia Centrala (Hindu Kush-Afganistan, Kirgistan, Pakistan, Tibet) si pana in China; au remas \"restantiere\" la seisme de magnitudine peste 6,0 Turcia si zona Vrancea ! :)) E adevarat ca am avut anul asta un cutremur vrancean de 5,7 grade pe scara Richter la 25 aprilie, dar oricum nu a fost de 6 grade MGR.
Per global, marile \"restantiere\" sunt California, Turcia si zona Vrancea !!! :hypocrite:
 
Inca o observatie: cele 2 \"centuri seismice\", cea circumpacifica si cea mediteranean-asiatica cumuleaza, impreuna, peste 90% din totalul cutremurelor produse anual, contribuind cu cea mai mare pondere in energia eliberata.
 
Centura circumpacifica e in continuare foarte activa. Aseara a fost cutremur de magnitudine moment Mw=6 in Filipine, in zona insulei Mindanao.
 
Apar roiuri de cutremure mici in Turcia, atat in vest cat si in partea de est a Turciei. De asemenea, seisme usoare s-au semnalat in Tadjikistan si Afganistan, in estul Iranului si un cutremur mic in Georgia. :ack: :ack: :crybaby: :clapping: :ack:
 
Imi amntesc ca am citit ( la placi tectonice) despre influenta placii indo-australiene asupra Turciei si Vrancei.In ultima perioada s-a intensificat activitatea seismica in diverse zone ale acestei placi, Turcia se misca si ea. Este posibil sa devina si Vrancea ceva mai nelinistita....din pacate nu prea mai avem informatii despre ce face Vrancea in ultimele 2-3 zile.
 
Au mai fost cutremure acolo in ultimii ani. Sigur ca se misca la marginea Platformei Est-Europene, e o dinamica interesanta. Bulgaria, Polonia...sa vedem ce mai urmeaza... :crybaby:
 
Gx seismele din Marea Caspica pot influenta in vre-un fel activitatea din zona Vrancea asa cum se intampla in cazul celor din estul Turciei, sau celor din Hindu Kush?
 
Wlad, Vrancea e influentata de ceea ce se intampla din estul Turciei-Iran-Caucaz- Asia Centrala.
 
Eheeei, nici nu s-a terminat bine eclipsa totala de Soare si...hop, cutremur in sudul Iranului, precum si pe deja celebra dorsala Carlsberg, in Oceanul Indian. Probabil ca efectul de maree terestra a fost amplificat in aceasta noapte, conducand la eliberarea unor energii acumulate in zone sensibile.
 
pina miine vine unul si la noi??? :crybaby: :clapping: :ack:
 
Poate sa fie la fel de bine si peste 3 luni. Mai degraba ar fi posibil ceva usor catre toamna, ceva in jur de 5 grade. Seismul din Iran din sept 2008 a fost de 6,2 grade, a urmat Vrancea in aprilie 2009 cu 5,7 grade. Daca ar functiona aceeasi \"legatura\", ar trebui ca abia spre sfarsitul anului sa fie posibil ceva in jur de 5,0 grade, poate 5,2. :crybaby: :clapping: :ack:
 
Anda, esti nerabdatoare de un :47: :47: :47: :10: ?
:10: :10: :10: :D
:ack: :38: :38: :ack: :ack: :crybaby: :clapping:
 
dar pina miine, unul mititel, cam de 4? :crybaby:
 
Ramane de vazut. Daca se pregateste insa un alt cutremur de 5,5 spre 6,0 (sa zicem 5,7 ca in 25 aprilie), nu uita ca acel cutremur a fost precedat de o pauza de 4 luni. Deci 4 luni fara seisme in jur de 4 grade. Socotind din 27 iunie, plus 4 luni ar insemna...ar insemna...PALARIE INTR-UN PICIOR, GHICI CIUPERCA CE-I ? :clapping: :ack: :ack: 27 OCTOMBRIE... :crybaby:
 
Sa fac o precizare. Nu eclipsa, ca atare, provoaca cutremure. Ideea este ca in unele zone, in care sunt deja acumulate tensiuni, efectul cumulat al mareei terestre sa grabeasca, uneori, producerea unor seisme care oricum veneau, \"erau pe drum\", ca sa zic asa. E posibil ca un astfel de fenomen sa fi avut loc in august 1999. Deci nu eclipsa din 11 august a provocat cutremurul de la Izmit din 17 august (nord-vestul Turciei), ci probabil a fost un efect de \"picatura care umple paharul\" asociat cu mareea terestra, conducand la eliberarea un pic mai devreme a tensiunilor acumulate de mult timp in acea zona.
 
chiar era necesara explicatia asta gx, altfel multi ar putea crede ca de cite ori e eclipsa, vine si un cutremur
 
Deci nu eclipsa ca atare, ci efectul de maree terestra poate avea un rol de \"picatura care umple paharu\" si sa grabeasca ceva, oricum, inevitabil. Nu provoaca seismul, ci il grabeste. E o diferenta care trebuie facuta.
 
Daca tin bine minte pe 27 octombrie 2004 chiar in noaptea cutremurului a fost eclipsa totala de luna. Sa fi fost doar o coincidenta?
 
Eclipsa a fost, oricum, dupa cutremur. Repet: eclipsele nu provoaca seisme, dar in anumite conditii, in unele zone in care s-a acumulat tensiune pana la limita rezistentei la rupere, un efort suplimentar indus de mareea terestra, chiar si foarte mic in aparenta, poate avea rol declansator.
 
Back
Sus