• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Deschid un nou topic, tot la zona de discutie, in care vom comenta seismele mai semnificative din toata lumea. Asa cum avem deja un topic consacrat comentariilor referitoare la seismele zilnice din Romania, cred ca e firesc sa putem comenta, separat, si unele cutremure mai importante din alte regiuni geografice. Astfel incat zona cu informatii despre cutremurele importante din lume sa ramana doar cu datele.
Incep cu o referire la seismul produs astazi in Oceanul Atlantic, care a avut magnitudinea 6,9. A fost cel mai puternic cutremur produs in lume de la inceputul anului si unul dintre cele mai puternice produse in ultimele decenii in zona respectiva. Pe pagina principala a site-ului (aici) am pus, la stirea despre acest seism, si o poza care arata pozitia epicentrului acestui cutremur.
 
Ati observat ce roi de cutremure a aparut brusc la granita dintre Siria si Liban ? Desi sunt mici si nesemnificative ca efecte, totusi au aparut intr-o zona care nu a fost asa activa in ultimii ani. Evident, aceste seisme au fost generate de placa Arabiei. Oricum, e interesant de urmarit in continuare ce se intampla la contactul placii Arabe cu sub-placa Iraniana si cu placa Anatoliana.
 
Cel mai important cutremur de azi a fost cel din Mexic. Pagubele nu par a fi fost insemnate, datorita adancimii mari a cutremurului. A fost un seism subcrustal (intermediar), produs la peste 100 km adancime. Probabil ca s-a simtit pe arie foarte intinsa.
 
Revenind la seismele generate de placa Arabiei si de posibilele lor \"corelatii\", ar trebui spus ca Israelul se asteapta la un cutremur destul de puternic in urmatorii ani, cu magnitudinea intre 6,0-7,0 pe scara Richter. Ultimele seisme mai mari in Israel s-au produs in 1837 (magnitudine 7, se pare) si in 1927 (magnitudine 6-6,2). O serie de studii au relevat ca la marginea placii Arabiei s-ar fi acumulat tensiuni elastice destul de mari, care tensiuni ar fi posibil sa \"rabufneasca\" in urmatorii ani. :hypocrite: :unsure: :unsure:
 
In ultina vreme, s-au produs mai multe seisme, relativ mici, ce e drept, dar in numar crescut, in asa-numita \"zona de fractura Owen\" sau in \"Carlsberg Ridge\", la marginea sudica a placii Arabe, practic la contactul dintre marginea vestica a placii Indiei si limita de sud a placii Arabiei. Din punct de vedere tectonic, zona aceea este extrem de complicata; desi seismele de acolo nu sunt, de regula, foarte mari, totusi sunt interesante fiindca apar la contactul dintre 2 placi tectonice foarte interesante, cea Indiana si, respectiv, cea Araba.
 
Ce parere aveti de cutremurul din Grecia de 6.5 grade de azi? La Antena 3 spunea corespondentul din Grecia ca oamenii au fost avertizati cu o saptamana in urma de posibilitatea producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare de 5,5. Oare ar putea afecta cu ceva Romania sau ar putea creste probabilitatea unui cutremur mai mare in Romania?
 
Intr-adevar, in Grecia sunt frecvente seismele. Totusi, cu exceptia cutremurului din 8 ianuarie 2006 (M=6,7), nici aici nu au mai fost seisme prea mari in ultimii ani. Era de asteptat sa se produca astfel de cutremure. In ianuarie 2008, un cutremur de 6,2 grade s-a produs la 73 km adancime tot in sudul Greciei.
Nu cred sa influenteze Vrancea. Totusi, in Vrancea putem avea oricand un seism de magnitudine in jur de 5 grade, nu a mai fost de peste 2 ani. Dar nu cred ca un seism vrancean de magnitudine 5 ar putea fi corelat direct cu seismul din Grecia.
 
In mod normal, n-ar trebui sa exista o legatura directa intre cutremurul din Grecia si un seism puternic (M > 6,7) in Romania (Vrancea). Placa Africana, a carei presiune ar da seismele din Grecia, nu poate da in Romania seisme mai mari de 6,5-6,7 grade pe scara Richter. De aceea, daca ar exista o influenta asupra zonei Vrancea, ma indoiesc ca ar putea fi vorba de un seism prea mare. In Vrancea putem avea, pana in 2010, seisme de pana la 6,5 grade pe scara Richter. De abia dupa 2010 se discuta despre un cutremur mai puternic.
Oricum, era de asteptat ca Grecia sa inceapa sa fie zguduita de seisme mai mari. In ultimii ani au fost destul de putine cutremure cu magnitudinea peste 5,5-6 in Grecia, o zona cu activitate seismica ridicata. Cutremurul de azi a fost al doilea produs in Grecia de la inceputul anului, dupa cel de 6,2 grade din ianuarie. Mai nou, vad ca l-au revizuit la 7,0 !!!!
 
Un nou cutremur s-a produs in sudul Greciei. Al doilea seism a fost de circa 6,5 grade pe scara Richter. Primul cutremur a avut magnitudinea 7,0.
 
Ramane de vazut ce se va mai intampla in perioada urmatoare. Daca nu apare o \"reactie\" in Turcia, nu avem de ce sa ne ingrijoram.
In orice caz, primul cutremur din Grecia, de azi, de magnitudine 7,0 pe scara Richter, a fost si primul cutremur major din acest an, din toata lumea.
 
Magnitude mb 5.1
Region LEBANON - SYRIA REGION
Date time 2008-02-15 at 10: 36: 16.1 UTC
Location 33.31 N ; 35.33 E
Depth 2 km
Distances 12 km E Sur (pop 135,204 ; local time 12:36 2008-02-15)
18 km SW An-nabatiyat-at-tahta (pop 98,433 ; local time 12:36 2008-02-15)
8 km NW Juwayya (pop 6,931 ; local time 12:36 2008-02-15)

Dupa cum vedeti, placa tectonica a Arabiei incepe sa impinga, progresiv, tot mai puternic, de la sud-est catre nord-vest. Asta e situatia, trebuie sa acceptam aceasta stare de lucruri, vorbim deja de o evolutie a dinamicii placilor si subplacilor tectonice, o evolutie care, sigur, este foarte interesanta din punct de vedere stiintific, dar care evolutie va conduce la cresterea presiunii asupra placii Anatoliene si, respectiv, asupra microplacii Marii Negre. Lucrurile evolueaza, fratilor... :hypocrite: :unsure: :unsure:
 
Cred ca seismul de azi din Serbia a fost declansat ca urmare a cutremurelor puternice din Grecia.
 
In ultima vreme, o droaie de seisme au \"colindat\" planeta. Indonezia (Sumatra), Grecia (seisme repetate), mai nou nordul Norvegiei a fost zguduit de cel mai puternic seism din istoria tarii. Cititi aici:

Norvegia, zguduita de cel mai puternic seism din istoria tarii

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade, cel mai puternic din istoria Norvegiei, a fost resimtit in noaptea de miercuri spre joi in arhipelagul Svalbard, din Oceanul Arctic, a anuntat joi institutul de cercetare seismologica Norsar.

Romania Libera

Sa fie, oare, vreo legatura intre acest val de seisme si eclipsa totala de Luna ? Nu prea cred eu, in general nu prea sunt inclinat sa fac corelatii intre fenomenele astronomice de tipul eclipselor si declansarea seismelor. In orice caz, a fost evidenta aceasta aglomerare seismica, pe plan mondial.
 
Sa fie, oare, vreo legatura intre acest val de seisme si eclipsa totala de Luna ? Nu prea cred eu, in general nu prea sunt inclinat sa fac corelatii intre fenomenele astronomice de tipul eclipselor si declansarea seismelor. In orice caz, a fost evidenta aceasta aglomerare seismica, pe plan mondial.

Intre timp a mai fost un cutremur in Nevada (SUA) de 6 grade.
Cu siguranta eclipsa nu are nici o legatura cu cutremurele, dar cu luna plina e posibil. Citeam undeva ca pamantul are o oscilatie mareica datorata Lunii, care are amplitudini mai mari sau mai mici functie de pozitia Lunii, a Soarelui in raport cu Pamantul. Si se arata ca atunci cand e luna plina sau noua aceasta amplitudine ar fi mai mare. Pe de alta parte Istrate iar are vedenii:

http://blog.360.yahoo.com/blog-xJuIs9o4dKfyQgPEEHMKO9_TGyU-?cq=1&p=54

Mesaj primit de d-l ing Ioan Istrate in data de 20 februarie 2008
\"Un eveniment legat de Soare si de Luna declanseaza un mare cutremur\"

Oricum omul anul trecut in fiecare luna tot spunea ca o sa fie cutremur. Daca zici in fiecare zi tot se nimereste odata...
 
Ati vazut ce multe cutremure s-au produs azi in Atlantic, in zona Azorelor ? Ar fi culmea sa se repete mega-seismul din 1755 care a distrus Lisabona. Acel mare cutremur, de magnitudine 8,7-9, a avut epicentrul tocmai in regiunea Azore, din Atlantic. :hypocrite: :unsure:
 
O fi normal sa fie atat de dese cutremure mari (aproape de 7 grade)? Nu trece o saptamana fara cel putin un cutremur aproape de 7 grade. A facut cineva o statistica ceva? Anul trecut abia daca era cate un cutremur mare odata la luna. Acum s-au inmultit...
 
N-as zice ca e chiar anormal. Zona Sumatrei va mai da astfel de cutremure, foarte dese, pana in jurul anilor 2010-2012. De abia dupa aia este de asteptat sa mai apara si prin alte locuri. Au zis ca pana in 2010 cam asa va fi acolo...
 
Dupa cum vedeti, pe plan mondial se intampla urmatoarele lucruri:
1. placa Indiana este ocupata, deocamdata, cu zona Sumatrei, da cutremure mari pe acolo si, conform unor estimari, va mai continua asa pentru vreo 3-4 ani, sub rezerva unor eventuale surprize, care nu trebuie neglijate, evident. Spun acest lucru deoarece se pare ca au mai fost situatii, in decursul timpului, cand s-au petrecut unele \"schimbari\", ca sa zic asa, destul de surprinzatoare la prima vedere, dupa cum aprecia reputatul seismolog si vulcanolog Haroun Tazieff in lucrarea sa \"Cand pamantul se cutremura\".
2. placa Africana exercita, in continuare, o presiune foarte mare in zona mediteraneana, ceea ce a condus la intensificarea activitatii seismice in sudul Greciei. Acest lucru nu trebuie sa ne ingrijoreze foarte mult. Daca Vrancea va fi influentata de placa Africana (si acest lucru nu poate fi exclus), un eventual seism vrancean nu poate depasi 6,4-6,5 grade pe scara Richter. Placa Africana poate influenta in continuare Vrancea, dar, repet, daca va exista un efect, acest efect nu va conduce la un cutremur foarte mare, ci, eventual, doar la un seism de maxim 6-6,5 grade, care, avand in vedere adancimile la care se produc seismele vrancene, NU POATE FI CATASTROFAL.
 
Cutremurul produs azi-noapte in Anglia (detalii, aici) a fost, se pare, cel mai puternic produs in Marea Britanie din 1984 incoace. Magnitudinea a fost de 5,3 grade pe scara Richter, fata de 5,4 cat a avut seismul din 1984. In Marea Britanie sunt rare cutremurele, cel mai puternic resimtit fiind cel din 1931 produs undeva in Marea Nordului, avand magnitudinea 6,1. Din ceea ce s-a transmis, pagubele nu au fost prea mari, totusi pe alocuri au cazut cosuri, tigle de pe acoperisuri, caramizi cazute; seismul s-a simtit in cea mai mare parte a Angliei, la Londra fiind resimtit in special la etajele superioare ale cladirilor inalte; multi locuitori au fost treziti din somn de miscarea seismica ce ar fi durat aproximativ 15 secunde.
 
Back
Sus