• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Revin cu unele comentarii referitoare la recentele cutremure din zona Sumatrei. Mai multi seismologi americani, care au studiat cu atentie modul cum s-a propagat ruptura la fiecare dintre cutremurele foarte puternice produse in zona Sumatra incepand cu cel din 26 decembrie 2004, au avertizat ca zona este expusa unui nou cutremur foarte puternic, asteptat sa se produca in urmatorii MAXIM 2-3 ani. Noul mega-seism va afecta in special orasul Padang, care este expus la tsunami devastator. Ei considera ca epicentrul va fi in apropierea insulitelor Mentawai. Este vorba despre ultimul sector al faliei care a inceput sa se rupa la 26 decembrie 2004; ultimele cutremure din zona au redistribuit tensiunile exact la acest ultim sector. Toate cutremurele mari din perioada 2004-2007, dar si cele din ultimele 3 saptamani, au rupt, pe rand, sectoare consecutive, si a mai ramas un ultim sector care mai trebuie sa se rupa. Specialistii avertizeaza ca ruptura se va produce in maxim 2-3 ani, si dupa ruperea acestui ultim sector, stressul tectonic va diminua considerabil in acea regiune. Daca facem legatura cu ceea ce spun si ai nostri, inseamna ca trebuie sa asteptam acest ultim seism din Sumatra, dupa acest ultim seism urmand ca stressul placii indiene sa se mute in alta parte...:hypocrite: Spuneam ca americanii au avertizat ca acest seism va veni, si acest lucru se va intampla, in acea zona a insulitelor Mentawai, in maxim 2-3 ani; mega-seismul va \"relaxa\", cum spun dansii, ultimele resturi de tensiune elastica acumulate in zona, dupa care regiunea se va linisti, relativ, pentru o perioada mai indelungata.
Intr-adevar, interesante fenomene se petrec acolo, si aceste fenomene arata cat de complexa este tectonica globala. In orice caz, in ce ne priveste, putem sta relativ linistiti vreo 2-3 ani de acum incolo, pana cand \"cedeaza\" si ultimul sector al mega-faliei din zona insulei Sumatra. Seismologii si geologii considera ca, dupa ruperea acelui ultim sector care mai are inca anumita energie potentiala, stressul tectonic al uriasei placi indo-australiene va migra catre alte zone. Foarte interesant, nu ?
 
In ultimele ore au aparut o droaie de cutremure prin nordul Italiei, in Grecia, precum si seisme mai slabe la granita turco-iraniano-irakiana. A fost un mic seism si in Turkmenistan, langa Marea Caspica. Ce-o face baba Vrancioaia ? :hypocrite: :unsure: :unsure:
 
Dupa cum vedeti, se zguduie continuu nordul Italiei si sudul Greciei. In Turcia au loc miscari seismice de mai mica magnitudine, dar interesant e ca in vestul Turciei s-a produs un seism subcrustal, adanc, la 80-90 km adancime !!!!
Interesante lucruri se petrec in zona mediteraneana. Sa le urmarim in continuare...
 
A inceput o oarecare usoara brambureala tectonica pe centura mediteranean-asiatica. Cateva seisme de magnitudine destul de mica (inca) s-au produs si in Kashmirul pakistanez. Un usor cutremur a avut loc in Turkmenistan, sudul Greciei misca in continuare, de azi a inceput sa fiarba si nordul Italiei, in Turcia s-a produs un mic seism adanc in Antalia, iar in Liban s-a produs un cutremur slab, o replica intarziata dupa seismul de 5,1 grade care a zguduit Beirutul acum cateva saptamani. Brambureala tectonica ! :hypocrite:
 
In mod surprinzator, au aparut din nou seisme in sudul Peninsulei Arabe. De ce oare ??? Efectiv nu mai inteleg nimic. A bubuit Sumatra, acum iar incepe sa miste in sudul Arabiei. Iar in vestul Turciei a miscat la 80 km adancime !!! Cutremur mic, ce e drept, dar subcrustal (intermediar), ceea ce e complet neobisnuit ! Nu mai inteleg nimic ce se intampla cu placile astea tectonice. Un singur lucru e clar: lucrurile sunt, de fapt, MULT MAI COMPLICATE decat credeam, dinamica marilor placi tectonice EuroAsiatica, Africana si Indo-Australiana, precum si a sub-placilor si microplacilor, nu e chiar asa de simplu de inteles. Cum s-ar zice, treaba e mai complexa, fratilor ! :hypocrite: :unsure: :unsure:
 
Ati vazut ca in sud-vestul Turciei, langa Antalya, s-a produs un cutremur la 80 km adancime, deci un cutremur intermediar (subcrustal), neobisnuit de adanc ! E drept, seismul a fost mic, doar 3,5 grade pe scara Richter, dar oricum e o raritate un astfel de seism acolo, stiut fiind faptul ca, de regula, cutremurele din Turcia sunt de tip crustal, ele producandu-se, cel mai adesea, la adancimi de 5-30 km, foarte rar mai jos de 30-40 km. Un seism ca cel produs astazi la Antalya este un eveniment foarte rar, unul cu totul neobisnuit. 80 km adancime, asta inseamna deja seism subcrustal, cu originea in manta, nu in crusta terestra.
 
Interesant este ca in zona mediteraneana au loc foarte multe cutremure, de la un timp. Aproape zilnic se produc seisme cu magnitudini in jur de 5, in special in sudul Greciei. N-ar fi exclus sa ii bubuie mai tare pe greci, n-au mai avut un seism major de magnitudine 7+ cam demult, si sunt foarte expusi. Ramane de vazut unde va lovi...
 
Seismul produs aseara in vestul Turciei a avut epicentrul langa Istanbul, fapt destul de interesant. Se stie ca zona este foarte expusa unui seism devastator, asa ca ce se intampla pe acolo e demn de atentie.
 
Dupa cum vedeti, zona Tibetului a fost zguduita, azi noapte, de un seism major cu magnitudinea de 7,1-7,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost urmat de un numar destul de mare de replici.
Nu cred ca acest cutremur este chiar o surpriza. Stiti doar ca in ianuarie, in acest an, tot in zona Tibetului s-au produs 2 cutremure de magnitudine 6-6,3 la interval mai mic de 2 saptamani.
Aceste seisme au aparut pe marginea continentala a placii Euro-Asiatice si s-au datorat unei presiuni pe care placa tectonica majora a Indiei o exercita asupra placii majore Euro-Asiatice. Cele 2 mari blocuri tectonice se afla intr-un contact strans, practic placa Indiei impinge spre Eur-Asia. Consecinta acestui proces a fost reprezentata, la scara geologica, de formarea lantului muntos Hindu Kush-Himalaya si prelungirea sa in zona Tibetului si a Chinei. Un proces geologic impresionant, fara indoiala.
Problema care se pune este, fara indoiala, in ce masura acest cutremur ar putea influenta procesele din Vrancea. Eu nu cred ca ar trebui sa fie neaparat o influenta imediata, dar sa nu ne facem iluzii: in urmatorii 5, maxim 10 ani, Vrancea ne va \"blagoslovi\" cu un cutremur important, de magnitudine 6,7+, fara acest cutremur nu scapam !!!
Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile, mai departe, pe \"frontul de est\", adica pe \"centura mediteranean-asiatica\", fiindca se anunta a fi interesante, in orice caz mai interesante decat pana acum.
 
Zona epicentrala a seismului de azi noapte se afla cumva la mijlocul distantei dintre Himalaya si muntii Tian Shan, din China. Oricum, a fost evident vorba despre o actiune a placii tectonice a Indiei asupra marginii placii Euro-Asiatice. Procesul geologic care a condus la formarea lanturilor muntoase Hindu Kush, Himalaya, Kunlun si Tian Shan a fost deosebit de complex. In esenta, a fost (si, de fapt, mai este inca) vorba despre coliziunea frontala dintre placa tectonica Indo-Australiana (partea sa nordica) si cea Euro-Asiatica. India a intrat, efectiv, in Eur-Asia acum circa 50 de milioane de ani, si de atunci, fara incetare, se \"lupta\" sa tot intre, impinge si iar impinge, incet-incet. O consecinta a acestei coliziuni intre placi continentale majore a reprezentat-o ridicarea lanturilor muntoase. O alta consecinta este reprezentata, in prezent, de producerea de cutremure in toata zona Asiei Centrale. Afghanistanul, India, Pakistanul, China, fostele republici sovietice (Tadjikistan, Uzbekistan, Kirgistan) sunt frecvent zguduite de cutremure puternice, cu consecinte distrugatoare.
 
Dupa cum vedeti, zona Tibetului a fost zguduita, azi noapte, de un seism major cu magnitudinea de 7,1-7,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost urmat de un numar destul de mare de replici.

Si acum vine intrebarea: Asa cum animalele sunt nelinistite inaintea unui mare cutremur, nu cumva si tibetanii au fost nelinistiti inaintea acestui cutremur (stim de la stiri de recentele revolte ale tibetanilor ).
 
Sincer sa fiu, nu stiu ce sa zic in legatura cu asta...Sigur ca unii oameni pot fi sensibili la anumite lucruri care se petrec in natura...dar nu as pune in legatura cutremurul cu revoltele tibetane...:hypocrite: :biggrin:
 
Vedeti ce multe cutremure mici apar din nou in partea centrala a Turciei ? De data asta, activitatea seismica a migrat catre nord, si este localizata chiar pe falia nord-anatoliana !!! Seismele din decembrie 2007 au fost localizate mai la sud, spre Ankara, si probabil au fost declansate de o reactivare a unei mici falii locale. Dar ultimele seisme au fost localizate chiar pe falia nord-anatoliana, care este foarte asemanatoare cu celebra falie San Andreas din California.
 
Astazi s-au produs mai multe cutremure importante in Pacific, in zona insulelor Loyalty si Vanuatu. Cel mai puternic dintre ele a avut magnitudinea 7,5 si s-a produs la 80 km adancime. Centura circumpacifica este cea mai activa regiune de seismicitate a Pamantului, aici producandu-se, anual, peste 70% din totalul cutremurelor, si eliberand circa 80% din totalul energiei seismice.
 
Cu cateva ore in urma, un seism cu magnitudinea in jur de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs in centrul Bulgariei, la est de Sofia. Cutremurul a fost resimtit, slab, si in sudul Romaniei, in Muntenia. Se pare ca intensitatea a fost de gradul III pe scara Mercalli, pe teritoriul Romaniei.
 
:unsure:asta este tot ce poti spune despre cutremurul din Bulgaria?:hypocrite:
 
Pai ce sa spun mai mult ? :hypocrite: :biggrin: A fost un cutremur crustal, produs la circa 25 km adancime in centrul Bulgariei, avand magnitudinea in jur de 4,5 pe scara Richter. A fost resimtit si in sudul Romaniei, dar la o intensitate mica, de II-III grade pe scara Mercalli.
Sigur ca uneori se intampla ca dupa un seism in Bulgaria sa urmeze seisme mici, usoare, si in Romania. Dar nu intotdeauna...
 
Seismul de azi din Bulgaria a putut fi, totusi, simtit si in Bucuresti, dar numai la etajele superioare ale blocurilor inalte, si numai de catre cei care nu dormeau la acea ora. Asta inseamna ca intensitatea in Bucuresti a fost de II-III grade pe scara Mercalli. Evident, la bulgari, in zona epicentrala, s-a simtit mai puternic, probabil cu o intensitate de V-VI grade, ceea ce defineste acest eveniment ca un seism moderat.
 
Un cutremur de magnitudine medie s-a produs cu putin timp in urma in statul american Illinois. Seismul, cu magnitudinea de circa 5,4 grade pe scara Richter, s-a produs in corelatie cu sistemul de falii din centrul platformei nord-americane, legat de zona New Madrid. Reactivarea zonei seismice New Madrid poate reprezenta o amenintare deosebit de grava la adresa mai multor state nord-americane. In 1811-1812, in zona New Madrid de pe valea fluviului Mississippi s-au produs 3 seisme deosebit de violente, cu magnitudini de circa 8 grade pe scara Richter.
Mai multi specialisti au avertizat ca, in urmatorii 50 de ani, probabilitatea unui seism cu magnitudinea de peste 6,5 grade in zona New Madrid este mare.
 
Interesant acest cutremur din Illinos. Desi nu a avut o magnitudine mare, totusi este in legatura cu falia New Madrid, Mississippi, care a generat seria de cutremure deosebit de violente din 1811-1812. Nici pana acum nu e foarte clara originea acestei falii si din ce cauza s-au produs, totusi, seisme atat de puternice in interiorul platformei nord-americane.
 
Back
Sus