• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

E interesant ca reconfigurarea aceea a activitatilor seismice majore pare a fi inceput ceva mai devreme decat spuneau unii. Prognozele indicau ca termen de referinta 2010 ca inceput al procesului de reconfigurare a miscarilor seismice majore de-a lungul marginii placii Euro-Asiatice. E de asteptat ca in anii urmatori sa apara si alte seisme mari, de peste 6-7 grade, pe \"centura\" mediteranean-asiatica (Estul Mediteranei, Turcia, Iran, Hindu Kush, Himalaya, Pamir, Tibet...). Tibetul deja a miscat de 3 ori anul asta: 2 cutremure de 6-6,3 in ianuarie si un seism major de 7,2 in martie.
 
Faptul ca unele dintre seismele ulterioare socului major de 7,8 grade din provincia chineza Sichuan s-au produs la adancime mai mare arata ca ruptura initiala a fost foarte ampla, placa Indiana a impins puternic si profund in placa Euro-Asiatica.
 
A fost o replica de 5,9 grade in dimineata asta...
 
nu stiam ce si cum asa ca am pus seismograma la comentarii:angel:
 
E interesant ca reconfigurarea aceea a activitatilor seismice majore pare a fi inceput ceva mai devreme decat spuneau unii. Prognozele indicau ca termen de referinta 2010 ca inceput al procesului de reconfigurare a miscarilor seismice majore de-a lungul marginii placii Euro-Asiatice. E de asteptat ca in anii urmatori sa apara si alte seisme mari, de peste 6-7 grade, pe \\"centura\\" mediteranean-asiatica (Estul Mediteranei, Turcia, Iran, Hindu Kush, Himalaya, Pamir, Tibet...). Tibetul deja a miscat de 3 ori anul asta: 2 cutremure de 6-6,3 in ianuarie si un seism major de 7,2 in martie.

Practic placa Indiei a actionat cu putere aproape maxima pe 3 parti ale sale, daca putem spune asa:

- in 2004 in partea sud-estica, seismul din largul coastelor de NV ale Insulei Sumatra.

- in 2005 in partea ei nord-vestica, seismul din Pakistan.

- in 2008 in partea nordica si nord-estica, seismele din Tibet si China.

Mai ramane o parte si anume, cea sud-vestica care ne influenteaza si pe noi si la cat de puternice au fost seismele din 2004, 2005 si 2008 se pare ca iranienii, turcii si/sau noi trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau in privinta magnitudinii unui viitor seism major.

Acum ramane sa vedem cat de repede isi va reorienta placa Indiei directia de activitate, deoarece in 2005 si-a reorientat-o cu 180 de grade in mai putin de 1 an si nu de alta dar la rand am urma noi. Cert e ca la sfarsitul lui 2006 Marmureanu a zis ca 2-3-5 ani putem sta linistiti, insa timpul trece si la cum evolueaza lucrurile se pare ca ne apropeim si noi incetul cu incetul de marele moment.

Pe de alta parte, nu trebuie sa ne facem griji pe termen scurt, dar pana la urma nu e obligatoriu sa apara un seism mare in Iran, estul Turciei, Afganistan, etc si apoi sa apara la noi, desi la cat de puternice au fost seismele din 2004, 2005, si 2008, si la cat de \"sensibile\" din punct de vedere seismic sunt Iranul, estul Turciei, Hindu-Kush etc, logic ar fi ca acolo sa se produca un mare seism si mai apoi si la noi, dar cu natura niciodata nu stii la ce sa te astepti, mai ales ca situatia de acum poate sa inceapa sa semene cu cea din 1976-1977 si mai ales cu anii premergatori seismului din 1977 care aparent nu sugerau producerea unui mare seism in zona Vrancea.
 
Marmureanu a spus aseara ca ei se asteapta la un cutremur foarte adanc, in jur de 150km deci ar trebui luate in calcul seismele din 1940 si 1986. Seismul din 1977 a fost mai sus...cam 80km.
 
Da, interesant e ca aceasta \"centura\" seismica, mediteranean-transasiatica, are uneori manifestari mai ciudate, migratii si reveniri ale miscarilor seismice majore, fapt observat si din modul cum s-au produs seismele mari de-a lungul limitei placii Euro-Asiatice. De exemplu, in Turcia. Desi, din 1939 incoace, in mare masura activitatea majora a migrat DE LA EST SPRE VEST, si urmatoarea \"tinta\" ar fi Istanbulul, au existat niste reveniri ciudate catre estul Turciei. Astfel, la 24 noiembrie 1976 s-a produs un cutremur mare in provincia Van, in estul Turciei, desi sensul \"migratiei\" cutremurelor majore de-a lungul faliei nord-anatoliene a fost de la est spre vest. Ce logica or avea acele reveniri ??? :hypocrite:
Legat de China, eu ma gandeam ca in ultimii ani nu prea au fost cutremure mari in China, rar mai aparea cate un eveniment mic sau moderat, pana spre 5-6-6,2 grade. Si acum, incepand din 2008, asistam la o intensificare puternica a activitatii seismice in China; practic, seismul din 12 mai a.c., de 7,8-7,9 grade, a fost cel mai puternic produs anul asta in lume !!!! Unii specialisti sustineau ca in China alterneaza perioade cu activitate mai scazuta cu perioade de intensificare. Deci, avand in vedere ceea ce s-a intamplat in ultimele luni pe \"linia\" Tibet-China, ar insemna ca incepe o noua perioada de intensificare a activitatii seismice in acea zona.
 
Vedeti ce multe replici sunt la cutremurul din China. Tipic pentru seismele crustale. La un cutremur major din Vrancea n-o sa vedem asa ceva. In Vrancea, cand se rupe, se rupe cu totul, si gata !!! Replicile sunt mai putine, mult mai slabe si, din cauza adancimii mari, nu sunt periculoase. Seismul din 1940 a avut vreo 6 sau 7 replici de 5-5,5 grade pe scara Richter (cea mai puternica a fost de 5,5), restul fiind intre 4-5 grade. Or, la adancimea de 150 km, e clar ca sunt neimportante astfel de replici. Replici similare ar fi fost si dupa cutremurele din 1802 si 1838.
In China, cea mai puternica replica a fost, pana acum, de 5,9 grade. Socul principal a fost de 7,9 grade, ceea ce inseamna ca a fost comparabil cu cel din 28 iulie 1976 de la Tangshan (7,8-8,2). De asemenea, a fost cel mai puternic cutremur al anului.
 
am umflat o harta de la usgs ca sa vedem mai bine miscarile. tot nu pricep ceva:unsure:
Cum a zis Marmureanu aseara..ca s-a rasucit nu stiu cum...:hypocrite:
Sper ca ma dumiriti si pe mine:whistling:. Cand a spus ca a s-a sucit placa in mintea mea a fost ...o pirueta:angel:
 
Din pacate nu am apucat interventia telefonica a lui Marmureanu de la inceput... si nici reluarea emisiunii. :hypocrite:
 
sorinsov a spus:
Sa fie, oare, vreo legatura intre acest val de seisme si eclipsa totala de Luna ? Nu prea cred eu, in general nu prea sunt inclinat sa fac corelatii intre fenomenele astronomice de tipul eclipselor si declansarea seismelor. In orice caz, a fost evidenta aceasta aglomerare seismica, pe plan mondial.

Intre timp a mai fost un cutremur in Nevada (SUA) de 6 grade.
Cu siguranta eclipsa nu are nici o legatura cu cutremurele, dar cu luna plina e posibil. Citeam undeva ca pamantul are o oscilatie mareica datorata Lunii, care are amplitudini mai mari sau mai mici functie de pozitia Lunii, a Soarelui in raport cu Pamantul. Si se arata ca atunci cand e luna plina sau noua aceasta amplitudine ar fi mai mare. Pe de alta parte Istrate iar are vedenii:

http://blog.360.yahoo.com/blog-xJuIs9o4dKfyQgPEEHMKO9_TGyU-?cq=1&p=54

Mesaj primit de d-l ing Ioan Istrate in data de 20 februarie 2008
\"Un eveniment legat de Soare si de Luna declanseaza un mare cutremur\"

Oricum omul anul trecut in fiecare luna tot spunea ca o sa fie cutremur. Daca zici in fiecare zi tot se nimereste odata...

Este o tactica de abordare si de sensibilizare a opiniei publice, poate este o initiativa personala, poate nu, acest lucru este mai putin important.

Important este ca s-a tot tras alarma, dar cine trebuia sa auda a auzit si atata!

Eclipsa si seismul - 27 octombrie 2004, luna plina si seismul din 4 martie 1977 variatii bruste de temperatura, de la cald la frig, pe 30 august 1986, dar 1802 nu a fost luna plina, nici eclipsa, nici aspecte astrologice transante, mai degraba nici cvadratura, nici opozitie, toate inainte sau dupa aspecte, in 1990 era innorat, dupa 2 saptamani a fost prima mineriada, a fost un an calduros, de abia din 15 ianuarie 1991 a venit iarna 1990-1991, pe 10 noiembrie 1940, spre dimineata burnita usor in Bucuresti, tatal meu spunea ca in Bucuresti mirosea a gaze, toate daca le corelam, vom constata ca de fiecare data tabloul este diferit, numai in cazul evenimentelor extreme, atunci cand crapa pamantul ca in sec.18 si in 1802 exista asemanari.
 
Eu zic mai bine sa ramanem la metodele stiintifice de studiere, prognoza si prevenire a efectelor seismelor. Pana una alta sunt cele mai eficiente si normale.
 
Si eu zic la fel. Nu ma intereseaza cum era vremea la cutremurul din 1940, nu are nici un fel de relevanta si e inutil sa ne complicam cu astfel de lucruri. Nu exista vreo legatura intre starea vremii si seisme, mai ales cu seismele adanci din Vrancea.
 
Undele seismice ale cutremurului de luni din prov. chineza Sichuan ar fi inconjurat Pamantul de 2 ori, ceea ce e specific cutremurelor cu magnitudinea in jur de 8,0 sau mai mare. De altfel, dupa ultima revizuire, magnitudinea seismului ar fi fost de 7,9 grade.
 
In China, activitatea seismica ramana, inca, destul de ridicata. Aproape zilnic se produc cutremure cu magnitudini de pana la 5-6 grade pe scara Richter. Nu cred ca este ceva surprinzator, avand in vedere faptul ca seismul initial a fost extrem de puternic, avand magnitudinea 7,9-8,0 !!!!
 
da, la un moment dat parea ca se linisteste China dar a inceput iar sa se agite...
 
Back
Sus