E interesant ca reconfigurarea aceea a activitatilor seismice majore pare a fi inceput ceva mai devreme decat spuneau unii. Prognozele indicau ca termen de referinta 2010 ca inceput al procesului de reconfigurare a miscarilor seismice majore de-a lungul marginii placii Euro-Asiatice. E de asteptat ca in anii urmatori sa apara si alte seisme mari, de peste 6-7 grade, pe \\"centura\\" mediteranean-asiatica (Estul Mediteranei, Turcia, Iran, Hindu Kush, Himalaya, Pamir, Tibet...). Tibetul deja a miscat de 3 ori anul asta: 2 cutremure de 6-6,3 in ianuarie si un seism major de 7,2 in martie.
Practic placa Indiei a actionat cu putere aproape maxima pe 3 parti ale sale, daca putem spune asa:
- in 2004 in partea sud-estica, seismul din largul coastelor de NV ale Insulei Sumatra.
- in 2005 in partea ei nord-vestica, seismul din Pakistan.
- in 2008 in partea nordica si nord-estica, seismele din Tibet si China.
Mai ramane o parte si anume, cea sud-vestica care ne influenteaza si pe noi si la cat de puternice au fost seismele din 2004, 2005 si 2008 se pare ca iranienii, turcii si/sau noi trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau in privinta magnitudinii unui viitor seism major.
Acum ramane sa vedem cat de repede isi va reorienta placa Indiei directia de activitate, deoarece in 2005 si-a reorientat-o cu 180 de grade in mai putin de 1 an si nu de alta dar la rand am urma noi. Cert e ca la sfarsitul lui 2006 Marmureanu a zis ca 2-3-5 ani putem sta linistiti, insa timpul trece si la cum evolueaza lucrurile se pare ca ne apropeim si noi incetul cu incetul de marele moment.
Pe de alta parte, nu trebuie sa ne facem griji pe termen scurt, dar pana la urma nu e obligatoriu sa apara un seism mare in Iran, estul Turciei, Afganistan, etc si apoi sa apara la noi, desi la cat de puternice au fost seismele din 2004, 2005, si 2008, si la cat de \"sensibile\" din punct de vedere seismic sunt Iranul, estul Turciei, Hindu-Kush etc, logic ar fi ca acolo sa se produca un mare seism si mai apoi si la noi, dar cu natura niciodata nu stii la ce sa te astepti, mai ales ca situatia de acum poate sa inceapa sa semene cu cea din 1976-1977 si mai ales cu anii premergatori seismului din 1977 care aparent nu sugerau producerea unui mare seism in zona Vrancea.