• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

E clar ca seismele din Turcia sunt dispuse exact in lungul faliei nord-anatoliene. Placa anatoliana se freaca de cea a Marii Negre...
 
acum sunt mai multe si parca e un arc de cerc....
 
De regula, cutremurele, chiar si cele mici, \"urmaresc\", cumva, marginile placilor si sub-placilor. Sub-placa Marii Caspice, cea Anatoliana, cea a Marii Negre...se freaca intre ele, se imping una in alta...
 
Foarte interesant cutremurul din Oceanul Indian, desi magnitudinea sa nu a fost prea mare, doar 6,0 pe scara Richter. Totusi, epicentrul a fost pe marginea de vest a placii Indo-Australiene, si seismul a aparut in contextul altor seisme, mai mici, din Kazahstan, Iran si Romania (Vrancea).
 
Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs, in aceasta noapte, in centrul Kazahstanului. Desi epicentrul a fost situat in interiorul placii tectonice Euro-Asiatice, eu cred ca si acest seism, la fel ca cel din China din 12 mai, precum si cutremurul de ieri din Oceanul Indian, este in legatura cu dinamica mai pronuntata a placii tectonice Indo-Australiene. Aceasta placa tectonica, enorma, impinge in cea Euro-Asiatica, si ca o consecinta a acestor presiuni, apar cutremure moderate si puternice in diverse locuri, mai apropiate sau mai departate de marginea placii tectonice respective. Activitatile seismice din Vrancea din ultima vreme au legatura, probabil, tot cu influenta acestei mari placi tectonice.
Hai EarthQuake, mai intra si tu pe aici, sa mai comentam ce mai face \"pretina noastra\", madam Indiana...:ack: :ack: :harhar:
 
:ack:unde e seismograma? este un seism foarte interesant.
 
Pai de unde seismograma, daca site-ul INFP e indisponibil ??? :ack:
 
Foarte multe cutremure pe plan mondial, in ultimele saptamani si mai ales in ultimele zile. Dodo a notat ca aceste seisme sunt oarecum imprastiate, nu grupate. Oricum, s-au produs in zone cunoscute ca seismice, sub actiunea placilor tectonice majore.
Se pare ca, intr-adevar, cutremurele extrem de puternice, asa cum a fost si cel din China, ar putea avea un efect de declansare a altor seisme, la distanta, in alte locuri. Nu degeaba se vorbeste despre TECTONICA GLOBALA.
 
O alta observatie (provenita tot de la Dodo :ack:) ar fi in legatura cu diferenta dintre ceea ce s-a intamplat dupa cutremurul din 26 decembrie 2004 din largul Sumatrei si ceea ce se intampla acum dupa seismul din China. Astfel, daca dupa cutremurul din Sumatra de 9,3 grade, in primele saptamani si chiar luni, cele mai multe dintre seismele moderate si semnificative erau foarte concentrate in Indonezia, in zona Sumatrei, acum se observa o oarecare dispersare, cutremurele nu mai sunt chiar foarte concentrate intr-un singur loc.
 
:ack: am spus si eu ce am vazut stand cu ochii pe Emsc si Usgs.
Voi stiti mai multe dar eu am observat ca in ultimele zile cutremurele sunt peste tot...oarecum fara logica..acum Islanda..maine sare America de sud..apoi Canada..etc. Poate am exagerat un pic dar cam asta era ideea....
 
Bine, ca si in 2004 au fost multe replici la cutremurul din Sumatra, totusi a fost o perioada in care majoritatea seismelor moderate era concentrata in zona Indoneziei. Acum se pare ca, pe langa replicile din China, apar seisme si in alte locuri, evident tot in zone seismice cunoscute. Asta ar sugera un alt fel de comportament al placii tectonice generatoare a seismului distrugator din China, comparativ cu ceea ce s-a intamplat imediat dupa cutremurul din 26 decembrie 2004. Cum s-ar zice, o \"schimbare de comportament\". Asta cam da de gandit, inclusiv pentru Vrancea noastra cea de toate zilele...:ack: :ack: Vorbesc ca perspectiva, PENTRU ANII URMATORI, nu pentru acum.
 
eu ma gandeam la alta chestie- seismul din Sumatra a fost submarin si solul este diferit, plus apa, etc. Cutremurul din China a fost pe pamant...
 
Diferenta ar fi totusi ca seismul din Sumatra, din 2004, a fost un mega-seism de subductie, declansat intr-o zona in care o placa se scufunda sub alta placa (proces de subductie), in timp ce cutremurul din China a fost declansat de procesul de coliziune frontala intre 2 placi majore, in speta de presiunea placii Indiene asupra celei Euro-Asiatice.
 
In Sumatra e o zona de subductie, deci placa Indo-Australiana se scufunda, in ace aparte, sun placa Burma. In China si in Asia Centrala, placa Indiana impinge frontal, in raport de coliziune pura, fara subductie.
 
nu te contrazic pentru ca nu stiu cum e cu placile exact si nu imi bat capul. Dupa ce am vazut pozele puse de Alex(link-ul) ma gandesc ce schimbari au facut in zona. Sichuan pare o zona de munte, cumva la marginea muntilor si chinezii au deviat niste rauri. Poate si asta conteaza...
 
:ack: uitati ce imprastiate sunt cutremurele....
 
Poate ca totusi exista o logica. Cel putin in viziunea lor:

Studiu: Un cutremur puternic poate declansa seisme la celalalt capat al lumii
de D.G. HotNews.ro
Luni, 26 mai 2008, 11:01 Actualitate | Esenţial

Un seism cu amplitudine mare, asemanator celui din sud-vestul Chinei, care s-a soldat cu peste 60.000 de morti are toate sansele sa provoace altele la celalalt capat al lumii, potrivit unui studiu publicat duminica, relateaza Mediafax.

O echipa de geologi americani a studiat seismele cu amplitudine de peste 7 grade pe scara Richter inregistrate dupa 1990 si in 12 din 15 cazuri au observat ca acestea au provocat unde seismice mai putin importante de-a lungul faliilor de pe alte continente.

Cutremurul din China, cu o amplitudine de 7,9 grade pe scara Richter, nu a fost cuprins in studiul publicat de revista britanica Nature Geoscience.

\"Stim ca undele pot calatori la suprafata Pamantului (...) dar cei mai multi oameni de stiinta considera cutremurele de pamant dinamice ca un caz aparte. In realitate, acestea se produc regulat, iar asta este o surpriza\", explica Tom Parsons, unul dintre autorii studiului.

In decembrie 2004, un seism puternic a lovit coasta insulei Sumatra, in Indonesia, a declansat reactii seismice pana in Ecuador, California si Alaska. In general seismele consecutive au o magnitudine mai redusa - intre 3 si 5 grade pe scara Richter - decat cutremurul primar, dar acest lucru nu exclude posibilitatea de a fi mai violente.

In genere, replicile se produc pe o raza intre 100 si 200 de kilometri de epicentru, printr-un efect de ricoseu intre faliile conectate in acelasi sistem, aceasta fiind declansarea statica.

Parcurgerea unor distante foarte mari poate fi explicata insa numai prin efectul dinamic de propagare al undelor, explica cercetatorul. Undele pot calatori la suprafata Pamantului \"fara a-si pierde din intensitate chiar si la distante considerabile\", precizeaza acesta.

\"Putem studia replicile consecutive si sa invatam, dar trebuie sa cunoastem procentajul seismelor de origine dinamica, iar acestea sunt foarte efemere (...) Odata ce undele au trecut, ele nu mai sunt resimtite si nu mai reprezinta un interes\", subliniaza Tom Parsons.


http://www.hotnews.ro/stiri-esentia...oate-declansa-seisme-celalalt-capat-lumii.htm
 
in filmul despre seisme secrete era o astfel de idee. nu cred ca este posibil in Vrancea ...nu stiu foarte bine ce si cum, dar am impresia ca numai seismele de suprafata pot da cutremure in lant...
 
ia priviti poza...parca sunt 2 seisme lipite...
 
Back
Sus