• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

sorinsov: dupa azerbaidejan, a urmat estul turciei
sorinsov: interesant
sorinsov: sunt aproape
asta spunea sosolin cu 5-10 minute inainte de seismul din Vrancea:whistling:
 
Astazi au aparut o serie de cutremure mici in zona Liban-Siria, precum si la granita Turciei cu Siria. Desi nesemnificative ca magnitudine, aceste cutremure sunt, cred eu, legate de miscarea placii tectonice Arabe, care este impinsa de la sud-sud-est catre nord-nord-vest. Ce parere ai, EarthQuake (ca am vazut ca ai fost online azi-noapte :ack: :ack:) ?
 
Observati ca sunt multe seisme mici in Turcia, si parca ar vrea sa se \"alinieze\" dinspre sud-est catre nord-vest, pe \"linia\" Liban-Siria-Turcia. E vorba, probabil, de actiunea placii tectonice Arabe, care, incet dar sigur, impinge in cea Anatoliana.
 
Interesant e ca activitatea seismica dinspre Liban se prelungeste, cumva, in 2 directii. Intai, catre Siria si estul Turciei, apoi prin Mediterana catre centrul si vestul Turciei. Foarte interesanta distributie a miscarilor seismice, probabil in legatura cu dinamica microplacilor tectonice. In Liban, pe 15 februarie 2008 s-a produs un seism de 5,1 grade pe scara Richter, resimtit la Beirut, dar si in Siria.
 
3 morti si 84 de raniti dupa seismul din Japonia. In unele zone din tara au fost alunecari de teren. Nu a fost avertisment de tsuinami.
 
Cutremurul de azi din Japonia a fost, se pare, cel mai puternic seism produs in aceasta tara in ultimii ani. Dupa cutremurul de 6,8 grade pe scara Richter produs in octombrie 2004 in provincia japoneza Niigata, nici un alt seism din Japonia nu a mai avut o magnitudine apropiata de 7,0. In vara anului 2007 s-a produs un cutremur de circa 6,6 grade pe scara Richter, oricum mai slab decat cel care a zguduit provincia Niigata in 2004.
 
Dupa cum vedem, se intensifica din nou activitatea seismica in China, si cu deosebire in provincia Qinghai. Deci mai la sud, sud-vest fata de zona in care s-a produs seismul din Sichuan-Gansu.
 
Cutremur de 5,4 grade in China

Un nou cutremur, cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter, s-a inregistrat miercuri in nord-vestul Chinei, fara a se inregistra insa victime sau pagube materiale, relateaza Associated Press.

Hotnews
 
Apar, din nou, foarte multe cutremure in China. Si nu numai in provincia Sichuan-Gansu, zona afectata de seismul violent din 12 mai (Mw=7,9), ci si in alte regiuni din China, in Tibet, in vestul Chinei, spre granita cu Rusia, etc.
Ce inseamna asta ? Am zis mai demult ca placa Indiana, dupa ce \"termina\" grosul cu Sumatra, isi va \"reorienta\" fortele catre partea continentala a placii Euro-Asiatice. Asta nu inseamna, neaparat, ca nu vor mai fi cutremure in zona Sumatrei. In acea zona de subductie, unde o parte a placii Indo-Australiene \"coboara\" sub placa Burma, exact in fata Sumatrei, e o activitate seismica intensa, si vor mai fi cutremure, mai mari sau mai mici. Nu cred ca va mai fi, prea curand, in Sumatra, un seism ca in 2004-2005. Succesiunea seismelor foarte puternice din Sumatra arata asa: 1380-1400, 1600, 1797, 1833, 2004, 2005, 2007. Nu cred ca vom mai vedea, curand, mega-seism de subductie in Sumatra.
Acum, sa revenim la ce se intampla la marginea placii Euro-Asiatice.
Intrebarea care se punea era: unde va actiona mai puternic ? Am presupus, la vremea respectiva, ca influenta mai puternica va fi, pentru inceput, in China. De ce am presupus ca va afecta intai China ? Fiindca, analizand ce s-a intamplat in trecut, in perioadele de intensificare a actiunii placii Indiene catre placa Euro-Asiatica, se parea ca, de fiecare data cand \"madam Indiana\" incepe sa \"lucreze\" spre continent, incepe cu China, prin seisme foarte violente si repetate in diferite regiuni din China. Ulterior, in anii care urmeaza seismelor din China, incep sa apara seisme majore in alte zone, prin Iran, Turcia, posibil Caucaz, si, evident, intr-un final, si in Vrancea noastra cea \"draga\" precum \"sarea-n bucate\"...:ack: :ack: :harhar:
Un alt motiv pentru care am crezut ca prima \"lovita\" va fi China este si faptul ca in ultimii ani, China a traversat o perioada anormala de activitate seismica scazuta; au fost putine cutremure in China, in special in perioada 2006-2007, deci era de asteptat sa urmeze cutremure importante. Si, intr-adevar, in 2008 s-au produs 3 seisme puternice in Tibet, precum si un cutremur catastrofal in provincia Sichuan-Gansu. Si anul nu s-a terminat...:harhar: :harhar: :harhar:
 
Postul public de televiziune NHK a transmis o alerta in direct cu cateva secunde inainte de declansarea seismului. Acest sistem de alerta a fost lansat de curand in Japonia. (Al Jazeera)

NHK anunta ca pe scala japoneza a intensitatii (0-7 grade) acest seism a avut 6+ grade.

Compania nationala de electricitate din Japonia care detine si opereaza 3 centrale nucleare in Fukushima si Miyagi a anuntat ca nu s-au produs avarii la centrale iar acestea functioneaza la capacitatea normala. Ca o masura de precautie, circulatia pe linia de tren de mare viteza a fost oprita temporar.

Alimentarea cu energie electrica si serviciile de telefonie fixa si mobila functioneaza normal, a anuntat NHK. Centrul Japnonez de Meteorologie, care se ocupa si de domeniul seismologiei, a atentionat populatia ca este foarte posibil sa se produca replici puternice ale seismului de astazi, in urmatoarele ore.

preluat de pe stiri cutremur.net
ei au alerta si noi nu!:ack:
 
Au fost 2 cutremure in zona insulelor indiene Andaman, primul de 6,7 grade pe scara Richter, al doilea de magnitudine 6,1.
 
Interesant e ca anul asta, placa Indo-Australiana a dat seisme moderate si puternice in mai multe locuri, nu doar intr-o singura zona, asa cum s-a intamplat in 2006-2007. Daca in ultimii 2 ani (care au urmat marilor cutremure din Sumatra din 2004-2005, respectiv seismului din Pakistan din 8 octombrie 2005 din Pakistan, prov. Kashmir), activitatea era foarte concentrata in Sumatra (in perioada 2006-2007), in 2008 am avut seisme atat in Sumatra, cat si in Tibet, pe partea continentala (intre Himalaya si Tian Shan), in China (in mai multe locuri), dar si in zona insulelor Andaman (care tin de India). Prin urmare, anul 2008 se caracterizeaza printr-o anumita dispersare a cutremurelor moderate si puternice generate de placa Indiana. Aceasta dispersare nu este, inca, periculoasa pentru noi, in principiu nu ar trebui totusi sa avem probleme grave pana in 2010, totusi este extrem de interesant unde vor aparea seisme puternice generate de placa Indiana in urmatorii ani. Deci pentru perioada 2009-2012, este foarte interesant de vazut unde se vor produce cutremure mari. Lucrurile sunt interesante, oricum, merita urmarite.
 
Cutremur de 5,4 grade in Iran

Un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter a avut loc vineri dimineata in nordul Iranului, afectand o serie de cladiri, a anuntat Reuters.

Hotnews
 
Majoritatea sunt microsesime care pe la noi nu se simt , sunt asa de importante?

Pentru Leonardo: noi postam si seismele mai semnificative care se produc in lume, sa ne facem o idee despre cum evolueaza activitatea seismica pe plan mondial. Topicul respectiv este dedicat exclusiv datelor despre seisme, comentariile le facem aici.
 
Interesant e ca seismul produs in aceasta dimineata in apropierea insulei Rhodos, in estul Marii Mediterane, a avut loc in contextul in care, in acest an, Grecia a fost zguduita de multe cutremure cu magnitudini de 6-6,9 pe scara Richter. Totusi, daca precedentele seisme au fost mai spre partea centrala, acest cutremur s-a produs mai la est, catre Turcia, cumva. Ma intreb: incepe oare o migratie spre est, si este oare posibil ca urmatoarea \"tinta\" sa fie Turcia ??? Ar putea fi lovita, in curand, Turcia de un cutremur devastator ???
 
De ce ma intreb daca urmatoarea \"lovita\" de seism puternic va fi Turcia ? Pentru ca, daca observati, in acest an s-au produs cutremure puternice, cu magnitudini intre 6,0 si 7,9 pe scara Richter, cam la ambele extremitati (capete) ale CENTURII SEISMICE MEDITERANEAN-TRANSASIATICE, in speta cutremure importante in Grecia, de pe-o parte, si in Tibet-China, pe de alta parte. Intrebarea care se poate pune, in aceste conditii, este: ce se intampla cu zonele \"intermediare\", situate intre aceste extremitati ale centurii mediteranean-asiatice ? E de presupus ca in aceste zone \"intermediare\" se acumuleaza, incet dar sigur, tensiuni mari, tensiuni care vor continua sa creasca pana cand se vor produce rabufniri. Sunt ingrijorat pentru Turcia. Nu de alta, dar multi compatrioti de-ai nostri merg in concediii prin Turcia, si ar putea fi surprinsi de cutremure puternice...
 
Situatia Turciei mi se pare ingrijoratoare din urmatorul motiv. Pe de o parte, au avut loc cutremure majore la est, in Tibet si in China, cutremure generate de o anumita presiune exercitata asupra placii Euro-Asiatice. Pe de alta parte, tensiunile generate in Grecia par a \"incepe sa se propage\" catre zona Turciei, mai ales daca ne gandim la localizarea cutremurului din aceasta dimineata, seism care, de altfel, a fost destul de adanc, conform datelor existente. In aceste conditii, Turcia pare a fi \"prinsa ca intr-un cleste\", din ambele directii, atat de la vest, cat si de la est. De aceea sunt destul de ingrijorat pentru Turcia. La un moment dat, e cert, se va rupe undeva acolo...:worthy: :ack: :ack: Va ceda, atunci cand tensiunile vor fi atat de mari incat vor depasi limita rezistentei la rupere...Cand se va intampla acest lucru ???? O intrebare cu raspuns imposibil de dat. Dar e sigur ca, la un moment dat, Turcia va fi afectata, din nou, de seisme puternice.
 
O observatie care se poate face, legat de seismul produs astazi in zona insulei Rhodos, este aceea ca, pana la aceasta ora cel putin, nu s-au produs prea multe replici, iar post-socurile semnalate pana acum au fost foarte slabe. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul ca acest cutremur nu a fost, totusi, unul crustal, ci unul mai adanc, eventual la limita dintre crusta terestra si manta. Adancimea calculata pana acum este de circa 60 km.
 
Back
Sus