Apar, din nou, foarte multe cutremure in China. Si nu numai in provincia Sichuan-Gansu, zona afectata de seismul violent din 12 mai (Mw=7,9), ci si in alte regiuni din China, in Tibet, in vestul Chinei, spre granita cu Rusia, etc.
Ce inseamna asta ? Am zis mai demult ca placa Indiana, dupa ce \"termina\" grosul cu Sumatra, isi va \"reorienta\" fortele catre partea continentala a placii Euro-Asiatice. Asta nu inseamna, neaparat, ca nu vor mai fi cutremure in zona Sumatrei. In acea zona de subductie, unde o parte a placii Indo-Australiene \"coboara\" sub placa Burma, exact in fata Sumatrei, e o activitate seismica intensa, si vor mai fi cutremure, mai mari sau mai mici. Nu cred ca va mai fi, prea curand, in Sumatra, un seism ca in 2004-2005. Succesiunea seismelor foarte puternice din Sumatra arata asa: 1380-1400, 1600, 1797, 1833, 2004, 2005, 2007. Nu cred ca vom mai vedea, curand, mega-seism de subductie in Sumatra.
Acum, sa revenim la ce se intampla la marginea placii Euro-Asiatice.
Intrebarea care se punea era: unde va actiona mai puternic ? Am presupus, la vremea respectiva, ca influenta mai puternica va fi, pentru inceput, in China. De ce am presupus ca va afecta intai China ? Fiindca, analizand ce s-a intamplat in trecut, in perioadele de intensificare a actiunii placii Indiene catre placa Euro-Asiatica, se parea ca, de fiecare data cand \"madam Indiana\" incepe sa \"lucreze\" spre continent, incepe cu China, prin seisme foarte violente si repetate in diferite regiuni din China. Ulterior, in anii care urmeaza seismelor din China, incep sa apara seisme majore in alte zone, prin Iran, Turcia, posibil Caucaz, si, evident, intr-un final, si in Vrancea noastra cea \"draga\" precum \"sarea-n bucate\"...:ack: :ack: :harhar:
Un alt motiv pentru care am crezut ca prima \"lovita\" va fi China este si faptul ca in ultimii ani, China a traversat o perioada anormala de activitate seismica scazuta; au fost putine cutremure in China, in special in perioada 2006-2007, deci era de asteptat sa urmeze cutremure importante. Si, intr-adevar, in 2008 s-au produs 3 seisme puternice in Tibet, precum si un cutremur catastrofal in provincia Sichuan-Gansu. Si anul nu s-a terminat...:harhar: :harhar: :harhar: